Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme monitor: HP L1955

Krasa, este keby na fotografiach boli nejako zvyraznene nefunkcne suciastky. Ak tento monitor niekto ma, tak ich podla popisu najde - ale ostatni tazko.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To uz som v Behemotovych diskusiach spominal nielkolko krat ale bez uspechu. Som rad ze to chyba aj niekomu inemu (a verim ze nie poslednemu) Nechce oznacovat ani tie suciastky, ani zatraktivnit tento blog nejakym videom s komentarom, co v nom prave robi...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Videa prosim ne, je to ztrata casu a na netu jich muze zajemce najit kyble:

http://www.google.com/search?q=bad+caps+monitor+repair

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Az na to ze nie su v CZ/SK... Ved tie videa by nemuseli byt nejako velmi dlhe - vhodne zostrihat prip. zrychlit a je to (nikto predsa nemusi pozerat ako sa odkruca nejak sruba)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nestačí přečíst si třeba texty na nich, když jsem vyjmenoval názvy?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nechapes ze ked ten monitor nemam pred sebou vypovedna hodnota textu je takto dost znizena, pritom by stacilo len malo?

Podla textu som jednoznacne nasiel akurat Q805, a to na fotke nie je moc dobre citatelny text.

Co vsetko si vymenil sa da len hadat. Samozrejme ten, kto by monitor chcel opravit tak nato (aj podla textu) pride. Kedze ja ho neopravujem a nemam pred sebou, stacilo by mi len par farebnych znaciek na fotke, co si vymenil - a bol by som stastnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nechápu. To je pro lidi, kteří to potřebují opravit, resp. až ho někdy budou potřebovat opravit, tak potom znovui sahnou, takže ten monitor jaksi mají (budou mít) před sebou. Pokud ho nepotřebuješ opravit, nač vědět co kde?

Jinak tento typ invertoru byl standardem u téměř všech BenQ v této době, takže u jakéhokoli jiného se to dá opět bez problémů najít. Všude tam jsou 2SC5707.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ved to - tento clanok necitaju len ludia, ktori potrebuju opravit tento konkretny monitor. Je zaujimavy aj pre tych, ktori budu opravovat iny typ, alebo sa chcu dozvediet ake su najbeznejsie problemy, alebo nebudu opravovat nic - ale rozbor ktory tu robis sa im paci. Vzdy si rad precitam Tvoje clanky, ked som si opravoval monitor tak este neboli. A nabuduce aj vdaka tvojim clankom budem opravovat rychlejsie ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jak říkám - ten invertor je jasný od pohledu a vždycky tam jsou 2SC5707 a fóliáky mezi nimi. A nějaký další tranzistor pak řídí jas (včetně 0 = úplné vypnutí). K tomu stačí voči a multimetr…

Každopádně kontrola tranzistorů v invertoru je běžný postup nehledě na použitý typ, takže nosná informace tady je, že to u tohoto typu odchází v prvé řadě a až pak jiné součástky, zatímco u lepších invertorů je to naopak, tam tranzistory odchází zřídka. Kontrola je ale na 20 sekund, takže když to má smysl (vůbec není obraz = závada je někde tu), tak to je dobré dělat automaticky a pak ani nevadí, když člověk neví, co všechno kontrolovat. Prostě jak je to diskrétní polovodič, proměřit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav, zda jednou dojde řada i na HP 2475W, to je též kandidát na opravu defektu v napájecím modulu. A dokonce ho v redakci máte, tuším konkrétně WIFT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě napadlo - mám doma plasmu od Panasonicu, která při světlých scénách docela bzučí. Zatím je ještě rok v záruce, takže s tím určitě nic dělat nebudu, ale zajímalo by mě, jestli by to šlo taky nějak upravit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jste si to koupil jako bzucak, tak je vse v poradku.
Pokud jste si to koupil jako televizi, tak ta bzucet nema (s vyjimkou dokumentu o vcelach) - takze nevahat a reklamovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je těžké. Vybral jsem si Panasonic kvůli nejlepší kvalitě obrazu - přece jen je to televize. Že bzučí jsem věděl, jen ne jak moc. Ono to při 95% situací člověk neslyší, prože to přehluší zvuk běžícího programu. Jde to slyšet trochu v menu a občas když je světlý obraz a tichá scéna. Čím víc jasnější obraz, tím víc bzučí.
Dá se s tím žít (obraz je fakt super a manželka to bzučení neslyší), ale kdyby existovalo jednoduché řešení problému, pak bych po konci záruční doby do toho určitě šel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řešil jsem stejný problém, zdrojem bzučení jsou jakési velké tlumivky, které jsou pravděpodobně součástí zdroje/rekuperátoru napětí pro PDP. Přesné zapojení a další detaily již nevím, ovšem sám jsem telku ještě v záruce ze zoufalství (a zvědavosti)rozebral, takže jsem se přesvědčil, že tlumivky jsou na pohled poměrně kvalitní, tuším, že zalité v nějaké té hmotě (je to již pár let, takže přesně si to již nepamatuji) a samy o sobě jsou poměrně tiché. Nicméně vibrují a tyto vibrace se přenášejí na tišták a především na kovovou kostru TV, ke které jsou přišroubovány. Takže v mém případě naštěstí stačilo dotáhnout všechny šrouby a především šrouby na zadním krytu TV, protože ten se chvílemi rozvibrovával celý a to dělalo největší kravál. Na Internetu se tento problém celkem dost řešil, lidé to zkoušeli různě vypodložit, atp. ale obávám se, že kromě kompletního zalití do asfaltu tomu nijak zásadně nic nepomůže.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je dobré vědět. Zdálo se mi divné, že by do telky za skoro dvacku dávali nekvalitní součástky. No nic, jak jsem říkal - žít se s tím dá, většinou si toho ani nevšimnu a v menu mi to nevadí ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a co místo pevného šroubového uchycení tišťáku použít silet-bloky jako u větráků nebo HDD v PC case?
žádný šroubky = žádný přenos vibrací a nebo rezonování dalších částí

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že tady to nerezonuje, jsou to dost vysoké frekvence a nemá to dost energie. Skutečně jde jen o kontrakce vinutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je pravdy na tom, že se cívky, které jsou přístupné, dají zalít do hot-glue lepidla a tím utlumit jejich bzučení?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.