Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP Pavilion Sleekbook 15 – "ultrabook" ultralevně

HP Pavilion Sleekbook 15 promo
Ačkoliv cena ultrabooků neustále klesá, ne každý si je může dovolit. Pokud hledáte cenově dostupný přenosný počítač k běžnému používání, který se, alespoň co do rozměrů a váhy, "hubeňourům" alespoň podobá, zahrňte do svého výběru i Pavilion Sleekbook od Hewlett-Packard.

Konstrukční minimalista

Tělo z netvrzeného plastu se rozměrově příliš neliší například od ultrabooku 15" HP Envy 6. Hodnoty 38,57 x 25,9 x 2,1 cm na nižší třídu notebooků nejsou špatné. Na rozdíl od zmíněného hliníkového brášky nesnese tělo notebooku takovou zátěž a vyžaduje jemnější zacházení.

Na druhou stranu, kdyby konstruktéři použili místo plastu kov nebo, nikdy by nedosáhli váhy 2,1 kg (natož ceny začínající kolem deseti tisíc korun). Notebook vám tedy "neurve záda". To má na svědomí nejen použitý materiál, ale i absence optické jednotky. Jestli mluvit o výhodě či nevýhodě, těžko soudit. Výrobci notebooků zkrátka nastolili takový trend, kterému se do budoucna stejně musíme přizpůsobit (USB flashdisky, externí harddisky, cloudová úložiště…)

Když už jsme se tak letmo dotkli konektivity, dodejme rovnou, že počítač disponuje výstupním portem HDMI, třemi USB sloty (2x 3.0, 1x 2.0) a klasickým RJ 45 vstupem.

Řada HP Pavilion 15 Sleekbook nesplňují specifikaci "Ultrabook" hned z několika důvodů, ale ne všechny se dají označit jako negativní. Za výhodu můžeme rozhodně považovat vyměnitelnou baterii, kterou, když doslouží, může nahradit náhradní kus. Co se výdrže týče, v této cenové kategorii nečekejte žádné zázraky a počítejte se 3-4 hodinami výdrže v závislosti na vytížení.

Displej a klávesnice

HD displeje nabízí Hewlett-Packard až v modelech řady EliteBook, které ale spadají do zcela odlišných cenových relací. Uživatelé SleekBooků se tak musí spokojit s obrazovkou BrightView o rozlišení 1366x768. S pozorovacími úhly nebude problém, snad jen na slunci displej nenabídne až takový komfort kvůli absenci anti-glare.

HP Pavilion Sleekbook 15

Ani u klávesnice nečekejte přehnanou chválu, zároveň není důvod ji hanit. Chickletový koncept jednotlivých kláves nabízí dostatek pohodlí pro běžnou práci, který navíc podporuje i její plnohodnotná velikost a numpad.

Hardware a funkčnost

Při koupi Sleekbooku si můžete vybrat z několika konfigurací. Základní modely disponují dvoujádrovým procesorem Intel® Pentium B987 ULV, pokročilejší běží na lepším dvoujádru Intel® Core i5-3317U.

V každém případě dostanete 4 GB RAM DDR3 paměti a 500 nebo 700GB harddisk s 5400 otáčkami za minutu. SSD úložiště v této řadě výrobce nenabízí, ačkoliv se samozřejmě dá dokoupit. S dodatečným SSD máte k ultrabooku zase o krok blíž.

Ti, kteří počítač využívají akorát k prohlížení webu, tvorbě textových dokumentů a sem tam ke zhlédnutí nějakého filmu, si se základním B987 ULV vystačí. Pokud si rádi zahrajete nějakou méně náročnou hru, sáhněte raději po i5, ideálně v kombinaci s jednou z nabízených dedikovaných grafických karet.

Verdikt

Sleekbooky Hewlett-Packard rozhodně nevyrábí proto, aby s nimi lámal světové rekordy ve výkonu, nebo je nabízel lidem, kteří prahnou po high-endových strojích. Sleekbooky spadají do nižší střední třídy, ale nabídnou vám něco navíc – ultrabookový design (ačkoliv bez kovového povrchu) a snadnou přenosnost, nízkou váhu a mnoho hardwarových modifikací.

Pokud nepotřebujete s notebookem tzv. honit vodu a hledáte levný stroj na běžnou práci, pak právě vám Sleekbook padne jako ulitý.

HP Pavilion Sleekbook 15

Diskuse ke článku HP Pavilion Sleekbook 15 – "ultrabook" ultralevně

Žádné komentáře.