Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HP přichází se 4k a 5k monitory

24palcový 4k IPS za 549 dolarů v začátku prodejů, to nevypadá vůbec špatně. Pokud to nebude mít nějaké zásadnější nedostatky, tak konečně po dlouhé době něco, čím bych nahradil svůj stávající monitor. Jen koukám, že moje stávající 20" HP monitor je o dost těžší než tento nový 24" - je otázka, zda jde o šetření materiálem na úkor kvality nebo se jim prostě podařilo vylepšit konstrukci. Myslím třeba hustotu 1,8x větší než standard, aby se na plochu obrazovky toho vešlo více.

Máte někdo zkušenosti s nastavením hustoty bodů (DPI) ve Windows? Aneb nyní mám 1200 px na výšku a při nastavení hustoty na dvojnásobek bych dostal vlastně FullHD (1920x1080) monitor s více detaily. Je možné rozumně použít nějakou jinou hustotu než dvojnásobnou nebo by to vypadalo strašně (zejména u starých aplikací)?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

549$ bude nejakych 16 ......... ale vzdyt uz celkem dlouho je u nas k dostani Dell UP2415Q kolem 11 prutu ..... a to nemluvim o tom 27" za cca 15. Samozrejme jde o IPS.
Takze tohle mi neprijde nijak zvlast bombasticka cena .......

Osobne ale mam dilema, cim takovou vec krmit, konkretne mi jde o delku 10m ..... poslednich par hodin si ctu ruzne clanky o DP a HDMI a ono asi HDMI neni k zahozeni .... DP ma totiz limit delky kabelu 3m a dal v plne rychlosti proste nejede vlak! Naproti tomu HDMI pry udajne dava plny knedlik i pri 20m pasivne v zavislosti na kvalite kabelu. DP je pry rychlokvaska a zacinam tomu verit .... proste neco jak USB - 4.5m a smitec nebo aktivni krabicka ...... problem je, ze pro DP ZADNA aktivni krabicka doposud neexistuje, nasel jsem jednom nejaky opticky extender za cenu nove fabie .....
Jako nejlepsi reseni pro 4k vidim HDMI 2.0, ale nasel jsem jediny monitor a karty GTX970 a 980 za nesmyslne ceny (osobne to teda vidim na GTX960 az vyjde), zato 2.0 kabely jsou i u nas za babku a zvladaji pry plnou rychlost. Z toho vyplyva, ze 5k zivit leda 2xHDMI 2.0 (zajimalo by me, jak se to vubec nastavuje).
Kazdopadne pro nas, co nemaji bednu u nohou nebo u hlavy, tak nezbyva nez pockat na 4k monitory s HDMI 2.0 a patricnou kartu ......

V takovych dobach dost nechapu, proc se serou s ruznyma HDMI a DP, kdyz uz davno je 10GBIT standard pro ethernet, kde jsou kabely levne, clovek neresi vzdalenost a podobne ..... stacily by dva kabely a uz by to valilo ...... nebo overkill v podobe 40GBIT pres cat8, ktery by zarizl i DP 1.3 ...... a nebo ultraoverkill v podobe 100GBIT po medenem kabelu:o)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Ethernet na rozdíl od HDMI nemá by design hardwarové DRM kurvítko.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

DRM samozrejme neni zadne kurvitko, to je celkem dobra vec ..... co ale muze obtezovat (a co jsi mel puvodne patrne na mysli) je HDCP, ale to uz snad dnes nikdo nevyzaduje ..... v PC si to dovedu predstavit, kdyz se prehrava nejaky original bluray, ale zas ...... kdo by to na PC delal ze?:o))))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

DRM a HDCP je jedno a to iste.
Diplay port nieje ziadna rychlokvaska ale ma trochu ine zameranie ako HDMI. Na dlhe vzdialenosti je u DP ratane s optikou.
HDMI, co sa tyka dlzky kabla je na tom rovnako, ak nie horsie. HDMI nema v specifikacii vobec riesene kable a ich dlzky. U HDMI a aj DP je problem, ze potrebujes prenasat obrovske mnostvo dat a u metaliky je to problem. Ukaz mi jeden jediny pasivny 20m kabel, ktory dokaze fungovat na plnu rychlost HDMI 2.0. Nikto ti to nezagarantuje. Fungovat to moze ale rovnako to fungovat moze aj u 20m DP kabla a to len ak ten kabel bude superspickovy a zaroven bude kvalita/uroven signalu z grafickej karty nadpriemerna(vyssia ako udava specifikacia).
Pozri si, co stoji spickovy 10/15m HDMI kabel, ktory ale podla specifikacie nezvlada na plnu dlzku HDMI 2.0.
10 Gbit ethernet ti je nanic. Pozri si ake rychlosti pouziva HDMI 2.0 alebo DP 1.4 a tiez ethernet je nieco ine ako prenos nekomprimovaneho video signalu. Keby to bola taka sranda, tak by tu uz davno boli dlhe HDMI/DP kable.

USB a rychlokvaska. To je zase dalsia tvoja perla. USB bolo stavane s urcitym zamerom a vlastnostami. To, ze USB nefunguje na dlhe vzdialenosti nieje nic nenormalne. Na to tu mame ine rozhrania.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kecas o necem o cem nevis .... u HDMI proste nezalezi na delce, u DP a USB proste zalezi na delce ..... tecka! Dokonce i u nas se da sehnat kolem 4ech kil 10m HDMI kabel, ktery zvlada plnou rychlosti HDMI 2.0.
Muzes mit sebevic kvalitni USB kabel a proste na vic jak onech 4.5m (nebo co), proste bez aktivniho repeateru fungovat nebude!!!! On totiz USB radic funguje na nejake frekvenci a ceka odpovedi a ty kdyz nedojdou do nejakeho casu, tak posila znova a ten cas je dan prave delkou kabelu ..... mel jsem predlouhe leta USB kabel 10m ..... kabely drahe jak kurva, na konci aktivni hub s napajenim ...... mysi, klavesnice, vsecko fungovalo v pohode ..... i pomale flashky, ale jak se zapla nejaka rychlejsi flashka nebo disk, tak to okamzite chcipalo .... nakonec pomohl aktivni kabel z ciny za kilo! Zadny aktivni hub s externim napajenim a vali to jak po masle! V tomhle je USB stejne na picu jak DP.

Co se tyce ethernetu, jak to proboha souvisi??? Kdyz ma DP 1.2 efektivne nejakych 15gbitu, tak proste dva 10gbitove ethernety budou rychlejsi, OMFG!!! A je mi uplne jedno s kolika optikama je ratane u DP, kdyz nic takoveho STALE neexistuje!!! A jak proboha muzes michat dohromady ethernet a nekomprimovany signal ..... dyt je snad uplne jedno, jake data tam tecou:o)))) Ty si mi fakt odbornik.

Jinak, psal jsem nekde, ze USB je rychlokvaska? ..... ale jo, vzhledem k designu konektoru, ano ... videt, ze tenkrat se nad tim moc nezamysleni, ale je fakt, ze zas nemohli vedet, ze se to bude pouzivat "mobilne" a ne k pripojeni klavesnice a mysi jednou za 10 let.

Proste abych to shrnul, placas kraviny. Podle vsech zdroju, co jsem prolezl z toho vyplyva jedine: USB a DP JSOU zavisle na delce kabelu ....... HDMI NENI zavisle na delce kabelu .... u HDMI dochazi maximalne k utlumu, takze zalezi JEN na kvalite kabelu ...... u USB a DP je omezena delka rychlosti svetla a pouzitym technickym resenim, proto MUSI byt v kritickych delkach VZDY aktivni opakovac (ktery nejenom vytvaruje novy signal, ale funguje i jako logicke zarizeni s vlastni komunikaci) ..... tak to proste je.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím. Mě to přijde vyrovnané. Specifikace sice délku HDMI kabelu neomezuje, ale skutečná principiální omezení tam prostě jsou jako u každého kabelu.

DP: Link training with adjustable amplitude and preemphasis adapts to differing cable lengths and signal quality.
- Reduced bandwidth transmission for 15 metres (49 ft) cable, at least 1920×1080p60 at 24 bits per pixel
- Full bandwidth transmission for 3 metres (9.8 ft) - (21.6 Gbit/s)

HDMI - A cable of about 5 meters (16 feet) can be manufactured to Category 1 specifications easily and inexpensively by using 28 AWG (0.081 mm²) conductors (such as 720p60 and 1080i60). With better quality construction and materials, including 24 AWG (0.205 mm²) conductors, an HDMI cable can reach lengths of up to 15 meters (49 feet) (such as 1080p60 and 2160p30).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Presne ako pises dlzka=cas aky blbec pojde do 4k pri tom oneskoreni samozrejme najde sa par mentalov co pouziva namiesto monitora 4k tv ale tych par adeptov na darwina nie su chvala bohu smerodajny pre technologii.To ze hdmi nema uvedenu dlzku znaci to kam ten standard bol urceny a teda pre TV kde je akurat tak u riti kazdemu oneskorenie.DP neni standard do obyvacky ale k ws/gaming a preto mi je cudne ked citam ako to uz hodiny studujes ze toto neovladas.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dúfam že to už sú 60Hz modely, nie ako väčšina tých 30 Hz šmejdov na trhu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ma to DisplayPort 1.2, takze 60 snimku/s bez problemu s tym ze osobne verim ze je tam rovno integrovana verze 1.2a ktera zaruci adaptivni synchronizaci cimz nebude nutne uzivat prodrazeny a navic jen v nekterych monitorech nachazejici se modul NVIDIA G-Sync.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.