Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP se rozpadne, vzniknou dvě samostatné firmy

Problematickou situaci společnosti HP by měla rozseknout zásadní změna ve struktuře: Společnost se rozdělí na dvě části, jejichž vazby budou podstatně volnější než doposud.

I když nebyl poslední rok pro HP zdaleka tak tragický, jak se po řadě a kauz a průšvihů mohlo zdát, je stávajícímu vedení jasné, že za pozitivním vývojem stál z velké části krátkodobý nárůst poptávky v segmentu osobních počítačů, který opět odeznívá.

Společnost ale potřebuje řešení, které by mohlo fungovat i v delším časovém horizontu. Tím se má stát rozdělení HP na dvě samostatné jednotky. Jedna získá výrobu stolních a mobilních počítačů pro domácí použití plus výrobu a prodej tiskáren a multifunkcí. Druhá se bude starat o firemní sféru a to jak po stránce hardwaru (např. servery), tak služeb a softwaru.

Změna neproběhne pouze na úrovni účetních záležitostí, ale půjde o celkovou restrukturalizaci, kterou provází navýšení počtu propuštěných osob na 55 tisíc (celá HP zaměstnává zhruba 300 tisíc pracovníků a vykazuje roční obrat kolem sta miliard dolarů). Snahu o oddělení výroby osobních počítačů projevoval již předchozí CEO společnosti, Leo Apotheker, ale jeho řešení, které zahrnovalo faktickou likvidaci této divize, stávající CEO Meg Whitman zavrhla a zvolila vlastní strategii.

Porcování velkých firem obecně a zbavování se divizí výroby desktopů (nebo PC obecně) je v poslední době velmi populární trend. Podobné kroky již realizovala IBM nebo Sony, rozdělení ohlásila ale i třeba ebay, která chce ze své divize PayPal udělat opět samostatný subjekt.

Tagy: 
HP
Zdroje: 

Diskuse ke článku HP se rozpadne, vzniknou dvě samostatné firmy

Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 14:48 | petr ib | Manažerské tanečky aby se něco dělo? Oblíbená...
Středa, 8 Říjen 2014 - 19:07 | Gath G | Takže obě firmy budou třeba vyrábět notebooky,...

Zobrazit diskusi