Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HP uvedla 50g

Pred par lety jsem na VS pouzival model 48G, paradni stroj, velka spokojenost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle masinky od HP jsou moje srdecni zalezitost. Pocinaje HP-28S pres HP-48C az k emulatoru HP-49C. Kalkulacku bez RPN vlastne ani neumim pouzivat :)
Doufam, ze to bude u nas k mani za solidni cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na kalkulačku už to má možná zbytečně funkcí... tři způsoby připojení k počítači a 2MB paměti u kalkulačky? Já měl (resp. někde pořád mám) kdysi druhý nejvyšší model od Casio s 32kB paměti a v životě jsem to nezaplnil.
Přijde mi, že takhle nabušené kalkulačky už nemají moc velký smysl, když cenově se už přibližují levným PDA, které jsou ale daleko univerzálnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě ohledně RPN, ten zápis mi přijde poněkud chaotický, i když asi bych si zvykl. Nicméně nabízí se otázka: Proč si vlastně na něco zvykat a nevybrat si radši kalkulačku s tím, čemu Casio říká VPAM nebo S-VPAM a nezadávat výpočty stejně, jako se píší na papír.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezka, sice pouzivam kalkulacky Texas Instruments, ale tahle by se mi docela libila, navic ta cenu v zahranici je vcelku prijemna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joker: ta pamet je dobra na nektere slozite funkce, aproxinace, vysledne grafy apod. nehlede na to, ze se tam vejde moc moc tahaku, a v tomto pripade pocitam ze i cernobilych obrazku :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Joker: 32 kiB se ti zda moc ? A kam si nahravas tahaky ? Jooo, pri pisemce neni nad full-text search ;-) A gamesam s lepsi grafikou taky 32 kiB rozhodne nestaci.
PDA je sice univerzalnejsi, ale nezapomen, ze u kalkulacky hraje nejdulezitejsi roli matematicky SW. Pochybuju, ze by na PDA byl nejaky free soft, co by se te kalkulacce aspon vyrovnal. Navic PDA ti na pisemku vetsinou nenechaji, kalkulacku ano. A lip se na tom mackaj cudliky.

A k tomu HP 50g: Docela by me zajmalo, jestli uz maji OS delany nativne na ARM9, nebo jestli to jeste porad bezi pod emulaci Saturnu (co byl v puvodni 49g). Ale rozliseni displeje je porad dost bida, RPN se me nikdy nelibilo, snad jedne tu podporu SD karet jsem HPckarum vzdycky zavidel, ale stejne zustanu u sve TI :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se s RPN naucis delat, tak si myslim, ze rychlost pocitani s kalkukackou se ti zvysi o 50-100 procent

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že bude následovat i PR článek o kalkulačkách od TI, jinak to vidím jako sprostou reklamu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tý kalkulačce z číny tak úžasnýho ?
To že se proti předchozímu modelu neloupe a nerozpadá je hezký.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dere: Čéče, si nás odhalil a stydíme se. Celá redakce potřebovala totiž nový kalkulačky na ty obrovský prachy z reklamy. Ty obyčejný už nestačily. Tož tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pochybuju, ze by na PDA byl nejaky free soft, co by se te kalkulacce aspon vyrovnal."

A co EasyCalc od Hynka (tusim) Syrovatky pro PalmOS? Dokonce pro stare OS 3.5 modely, ktere behaji na 2xAAA a z druhe ruky stoji par korun, pokud je jeste sezenete.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Martin: Ale info o jinych podobnych udelatorech klidne podavejte. Minimalne mi to treba bodne pri vyberu kalkulacky pro synatora (a asi nejen me).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Peca: No to víš, když firma náležitě zaplatí, tak info bude.
P.S. Neboj, na podobný vykuky jako je dere jsme už zvyklí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Peca: EasyCalc, pokud dobre koukam, neumi symbolicke vypocty a neni programovatelny, coz ho posouva mezi kalkulacky o 1-2 tridy horsi(a levnejsi) nez je napr. tato HP 50g.

Porovnani dvou nejbeznejsich hi-end kalkulacek (TI-89 a HP49G+) je na http://alpage.ath.cx/hptute/compare.htm
Ceske forum, kde se takove veci taky kolikrat probiraly je na www.kalkulacky.cz/forum5 (akorat tam je v posledni dobe vic spamu nez smysluplnych prispevku).
Pri rozhodovani kterou koupit je asi nejlepsi stahnout si emulatory pozadovanych typu vsechno si v kllidu vyzkouset, emulatory existuji snad pro vsechny vyssi typy kalkulacek HP i TI, myslim ze i pro nektera Casia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ceny kalkulaček jsou strašně vysoké a přitom mnohde na skolach zakazují grafické kalkulačky, takze k cemu mi bude kdyz ji nemuzu pri pisemce pouzivat. Já před časem hledal co má nejvíc funkcí a co neni graficka a co se také dá použít jako pro rozumnou zadávací logiku a našel jsem SHARP el 506w ktera ma 469 funkci a stala mne 650,- Kc, kdezto napr. CASIO 5500 stoji 2500,-Kc a ma jen 250 funkci. Chci rict ze kalkulacky jsou predrazene, platite znacku, kdyz vidim jak lidi vyhazujou prachy za CASIA a jine predrazene kalkuly a nakonec zjisti ze to neumi nejakou funkci kterou treba potrebuji. S tim PDA nebo PC to neni od veci, grafy si tam vykreslite, programu je na to kotel, tak proc vyhazovat prachy za jednoucelove zarizeni. Stejne to musite mit v hlave kdyz chcete umet a delat matiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

....kdezto napr. CASIO 5500 stoji 2500,-Kc a ma jen 250 funkci....

jj, cena je to nechutna a to zejmena s ohledem na to, ze kamarad na stredni ji kupoval v roce 1994 (!) za 1900Kc! Diky ni ale nebyl vyhozen, bo se mu do jeji pameti vesly veskere vzorecky na elektrotechniku a fyziku :-). Nicmene modely 4500 a 5500 od Casia maji jiz s ohledem na cenu nejlepsi leta za sebou, tvoje volba byla vzhledem k potrebam v podstate optimalni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

soudruzi konecne pristli na to , ze cerne provedeni (bez povrchove barvy) je odolnejsi... na to by prisel i muj 10lety synovec... opravdu zarazejici je ovsej fakt, ze tento trend pobarevnovani se zacina uplatnovat pri vyrobe automobilu.. (narazniky)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To už se vyplatí koupit nějaké levné PDA a instalovat grafickou kalkulačku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Peca: Tak jsme ti dneska jednu zajimaci přidali ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ňuf: Na PDA je moznost programovani bezna, takze bych to jako nevyhodu SW kalkulacky nevidel, byt se to urcite hodi. Co jsou to "symbolicke vypocty" ani netusim :-)

Martin: Dik :-)

Ostatne je fakt, ze synator je na stredni a o programovani nema ani anung. takze programovatelny kalkulacky je pro nej skoda. Palma ma po me (treba na ty tahaky), takze lepsi kalkulacku ma a kdyz mu nebude stacit, tak ted uz vim, kam se podivat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 Peca: Symbolické výpočty = kalkulačka umí počítat i s "písmenky", nejjednodušší příklad: 4x + 3x spočítá jako 7x, umí samosebou daleko složitější věci, např: ze zadání derivace d(4*sin(x)),x) vyleze (PI*cos(x))/45, to vše samosebou zapsáno pořádně jako zlomek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak vykukovi deremu vysvětlete, proč se kalkulačkami vůbec nezabýváte a najednou z ničeho nic začnete "informovat" o kalkulátorech a začnete zrovinka jednou konkrétní novinkou od HP... mě to připadá přinejmenším zajmavé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mily vykuku dere. duvod je prosty. HP kalkulacky, stejne jako TI 89/Titanuim ci Voyage 200, stejne jako treba Casio Classpad ci Algebra FX jsou prinejmensim VELMI zajimave stroje a v podstate specializovane pocitace. A zrovna, jako na potvoru nedavno HP uvedli na trh model 50g. Kdyby TI uvedli treba nejakou TI 89 Titanium rev.2, tak o ni napisu take. A pokud tak nekdo v dohledne dobe ucini, vez, ze zde naleznes prislusnou newsku (pripadne clanek). Konspiracni teorie si prosim nech pro nekoho jineho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před dávnými lety jsem měl HP11C. Obrácena polská logika byla sice ze začátku nápor na hlavu, ale pak jsem na ni nenechal dopustit.
Ta kalkulačka vypadala takhle:
http://homepage.mac.com/riclira/Personal17.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to byly casy kdy na vejsce se do kalkulacky nahravaly tahaky jako textak, po precteni teto zpravy jsem si na to znovu vzpomnel.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo, proč tam je v době displejového šílenství stále displej s mizerným rozlišením 131x80, netřeba barevného odispleje, ale alespoň těch 240x160 to mít mohlo. (I když i to je málo.) Navíc 75MHz vypadá na papíře skvěla, ale stále to bude určitě běhat na emulaci Saturnu. Pokud ne, tak beru zpět :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem jedinej, komu vůbec nejdou odkazy z článku ("vypadat vskutku otřesně" a "krátké seznámení"), nebo není chyba u mě?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

oldsoft: erwin ma ten svuj web obcas "hodne plesnivej", takze kdyz ti to hodi "connection failed", zkus to znovu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodám kalkulačku hp 50g...Volejte 777664306

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.