Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Huawei letos představí vlastní GPU, přebírá pracovníky Nvidii

S výkonem 256 TFLOPS (FP16) a 512 TOPS (INT8) dosahuje zhruba poloviny výkonu Nvidia Tesla V100 (Volta GV100) při 310W TDP a 7nm výrobě... ???????

Jsme si jistí? Já bych řekl, že Tesla V100 má okolo 130 TFLOPS (112 až 130 TFLOPS dle typu V100), tedy Ascend 910 dosahuje cca 2x většího výkonu než Tesla V100 :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Nejdřív jsem napsal dvojnásobného, pak jsem to chtěl upravit, že Tesla dosahuje polovičního a vyšlo mi, že A910 dosahuje polovičního. Teď už je to snad ok. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Více jak 10 roků přemýšlím nad tím, proč Čína a její společnosti neinvestují do svého operačního systému, CPU a GK větší množství peněz a úsilí. Pokud chce být Čína světový leader, tak nesmí být otrokem západu. Přeji hodně úspěchu a za 5 let to snad výkonově doženou, nebo budou konkurovat nízkou cenou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Operační systém pro sebe už mají celkem dlouho, nějak nemají potřebu cpát ho i mimo Čínu. CPU už taky mají relativně na úrovni (není to úplně top, ale mainstream v pohodě - a taky ty svoje kousky nějak moc nemají snahu vyvážet), chybí akorát ty grafiky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale Čína už má:
- vlastní operační systém, pro státní správu
- vlastní x86 CPU přes licenci od VIA
- vlastní MIPS jádra
- vlastní ARM jádra, viz 64 jádro Kungpeng 920
- vlastní fabriku SMIC na 14nm waffery a rozjíždí 7nm

A to se bavíme pouze o vlastním vývoji, který se teprve rozjíždí. Výroba špičkových v licenci nakoupených věcí pro smart phony jako jsou ARM jádra a GPU pro Huawei to mají dávno.

Porovnej to třeba s EU. ARM Holding má menší vývojové centrum ve Francii v Sofii-Antipolis a to je asi tak všechno. O nějaké 7nm výrobě a všem ostatním si může EU nechat zdát.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> Porovnej to třeba s EU

Hmm, a proc ? jaky ma smysl porovnavat hrusky s jabkama ? EU neni stat ani federace. Rozpocet EU je priblizne 1% prijmu clenskych statu. To chcete porovnavat s cinskou / americkou vladou ? LOL.

Soucasny stav je dost logicky - penize na urovni EU staci akorat na tu byrokracii plus nejake projektiky (= smesne v porovnani kolik treba na 7nm tovarny) a zadny clenskej stat nema dost penez v rozpoctu aby neco takoveho sponzoroval sam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že on myslí spíš územní příslušnost. A v Číně (alespoň to Čína tvrdí) jsou to také soukromé firmy, které vyrábějí a investují. Nikoliv stát. Ten "jen" podporuje.
Co si pamatuji, tak v EU byla spousta výrobců polovodičů. Otázkou je, co zbylo z těch "most visible", jako jsou výrobci CPU (např. Drážďany).
Když to vztáhneme na operační systémy, tak značná část vývoje mainframových systémů probíhá v Evropě, něco dokonce u nás ...
To by mohl být hezký článek - Evropa a co se v ní vlastně vytváří/vyrábí z pohledu IT ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

spíš jde o to že není oficiální podpora - a když zatlačí konkurence dumpingovou cenou tak v klidu nechají podnik padnout, viz kauza Infineon a jeho pamětí. To prakticky byl strategický evropský podnik. Nejde taky jen o peněžní podporu ale třeba uvalení cel na konkurenci aby podnik měl ulehčený odbyt. Bohužel doktrína liberálního globalismu měla navrch. To v situaci kdy velcí hráči své podniky tak či onak podporují není vůbec dobré.
K softwaru, tam to tak zlé není, jenže když není domácí hw tak je to docela problematické, vždyť ani to co tu zůstalo po AMD není v evropských rukách.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

EU chce poslat 15 miliard EUR do rozvojového světa (černá díra-vyhozené prachy) na boj s covidem. Za 15 miliard eur máš pěknou továrnu na pokročilé polovodiče. Pak si ještě zjisti na jaký jiný kraviny EU přispívá a kolik a dej si pohlavek.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Čína obsadila vojensky Taiwan, nebo udělala jen námořní a leteckou blokádu, tak je EU nahraná, protože nejpokročilejší výrobce čipů (TSMC) je právě tam. Sice by to mohl do jisté míry vykrýt korejský samsung, ale pokud si dobře pamatuju 7nm čipy zatím komerčně nevyrábí.
V Evropě žádná pokročilá továrna na čipy nestojí. Nevím jakou technologií vyrábí arabská Global Foundries v Drážďanech, ale to bude maximálně Finfet na 12nm...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že taiwan je něco jako "kolonie" USA. Nebýt toho že je oz začátku vojensky brání, dávno by žádný samostatný taiwan nebyl....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že USA si dnes nemohou přímý střet/válku s Čínou dovolit. Jednak by to pro ně byla ekonomická katastrofa(import/export, americký dluh vlastněný číňany), druhak obě jsou jaderné velmoci a dnešní americká armáda už nemá takovou kvalitativní dominanci jako dřív. Kvantitativní nemají dávno. Takže je pravděpodobnojší americká porážka/vzdání se Taiwanu, než cokoli jiného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Čína vyhodnotila že jim obsazení Taiwanu projde, tak už tam dávno je - ona si ten střet totiž nemůže dovolit ani Čína.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávat s EU? To pak nějak nedává smysl porovnávat ARM Holding, že ?
Britská společnost, vlastněná Japonci, která (v podstatě) nevyrábí, ale jen licencuje :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takove ty kecy o otrocich Zapadu... Momentalne je Zapad otrok Ciny, protoze pitomci tam outsourcovali, co slo. Soucasna pandemie je pekne varovani, jak by to mohlo v budoucnu dopadnout, pokud bychom pokracovali ve stejnych kolejich.

Cine bych pral uspech, pokud by se snazili stat ferovou konkurenci pro zapadni technologie, ale jejich mysleni, zrizeni a zpusob fungovani me stale prosvedcuji o tom, ze tim smerem opravdu nejdou.

On je rozdil mezi leaderem a diktarorem a Cina buhuzel ukazuje vsem, ze ma jen na to druhe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Více jak 10 roků přemýšlím nad tím, proč Čína a její společnosti neinvestují do svého operačního systému, CPU a GK větší množství peněz a úsilí.“

A proč by měli, když to mohli levněji a pohodlněji nakoupit?
Navíc Čína je i teď, natož před 10 lety, pořád rozvojová země. Takže prostě neměli z minulosti naakumulovaný kapitál a technologie na to, aby v kdejakém odvětví mohli jít vlastní cestou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si říkal, že by ta stará Volta byla tak dobrá, že porazí ASIC AI logiku na novém 7nm procesu? Zase tak dobrá NV není :)

Kažpodádně nechápu jak může dnes západ blokovat nebo vydírat Čínu, na to je dost pozdě. To si měli kluci rozmyslet dřív, než tam přesunuli výrobu 90% low margin masové produkce. Až Čína zakáže na truc vývoz do vyspělého světa, tak západ bude chodit bos, v odrbaných starých hadrech a místo telefonu bude v prackách držet leda šutry. Pokud dnes Čína živý trh svůj (1 400 mil) plus USA+EU (330+500), to je dohromady 2 230 mil, tak by jim klesl odbyt o cca třetinu na 63%. Nic likvidačního, navíc můžou snížit ceny a přesměrovat velkou část do chudších částí světa.

Navíc tyto tlaky jenom posilují Čínsko-Ruskou paranoiu, že je chce západ zničit. To nejen že posiluje tamní režim, ale ještě populaci namotivuje tvrději pracovat aby západ překonali i ve vývoji. Si vemte ten zákaz Google apps pro Huawei, západní prodeje sice klesly, ale doma zaznamenali rekordní prodeje na úkor iPhonu. Naprosté fiasko a opačný efekt. Kdyby Čína zavřela fabriky Applu kvůli třeba obavám z koronaviru, tak neprodají ani jeden kus a Apple bude mít ztráty jako kráva.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně ta produkce se pomalu ale jistě přesouvá z číny pryč. Jinak čína bloknout vývoz nemůže a stejně tak nemůže západ bloknout dovoz - na hubu by padly obě strany (to není spekulace ale seriózní analýza která byla publikovaná na renomovaném ekonomickém webu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A iná časť výroby sa presúva do kontinentálnej Číny. Ja viem, že z ostrovenej "neľudovej" Číny, zvanej aj Taivan.

Huawei přesouvá 14nm výrobu od TSMC k čínské SMIC
před hodinou
https://www.root.cz/zpravicky/huawei-presouva-14nm-vyrobu-od-tsmc-k-cins...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, produkce s nízkou přidanou hodnotou se přesouvá z číny. Produkce s vysokou přidanou hodnotou naopak do číny. Už jsou na tom dobře i materiálově, to co před lety bylo nemyslitelné - aby elektrárny stavěly kotle z čínských žáruvzdorných trubkových svazků je dnes realita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tobe v tech nadseneckych odach tak nejak vzdycky chyby ta druha strana mince, ktera je ale uplne stejne podstatna. Napriklad..pokud by Cina nekomu "zavrela fabriky" a prestala na zapad vyvazet, tak si v prve rade nabije i hubu sama. Rovnalo by se to jeji vlastni ekonomicke sebevrazde, protoze by pro to vyrobene zbozi nemela doma odbyt, tim padem by ty tovarny zkrachovali tak jako tak. Narostla by jim obrovsky nezamestnanost, klesla kupni sila, domaci odbyt pro jine veci, atd.. Samozrejme je tady moznost, ze Cina vsechno zestatni, ale to je momentalne varianta spis jen pro konspirace.
Chtelo by se to divat na veci trochu z vetsi perspektivy a ne jen si vzit jeden nadsenencky pohled ala "6xALU"..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kupni sila US je cca 3x vyssi nez v Cine, prumer EU je 2x vyssi.. takze 330*3 a 500*2,, kdyz uz to pocitas na cloveka
pokud by to udelali, spadla by jim produkce trosku vice nez o tretinu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj. Nejspíš ti to tak nepřipadá, ale na západě nežijou jen samí blbci, takže když by Čína cokoliv podobného zkusila, jen by to byl impuls k tomu aby v Evropě vyrostly silně automatizované fabriky, které by tohle všechno zboží nahradily svou vlastní produkcí.
Bez ohledu na tvé mínění o schopnostech západu. Naprostá většina inovací stále vzniká právě na tom podceňovaném západu. Třeba německá ekonomika je považována za nejinovativnější na světě.
Levně chrlit miliony výrobků jejichž ideu vymyslel někdo jiný je nepochybně moc pěkné, ale rozhodně to není to klíčové v celé té záležitosti. To klíčové je právě ta idea a ta v naprosté většině případů pochází ze západnu. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Až Čína zakáže na truc vývoz do vyspělého světa“
tak se výroba prostě přesune do jiných zemí, což se ostatně už dělo, protože výroba v Číně už není tak levná jak bývala.

„Si vemte ten zákaz Google apps pro Huawei, západní prodeje sice klesly, ale doma zaznamenali rekordní prodeje na úkor iPhonu.“

No, nevím. V době zákazu Huawei v USA měl Apple globálně tržní podíl 10 %, Huawei 16 %. Na konci roku 2019 měl Apple 18 % a Huawei 14 %.
( https://www.counterpointresearch.com/global-smartphone-share/ )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to skutecne pravda?
Jinde pisou, ze i ta novinka bude matematickej akcelerator a ne GPU.
Kazdopadne pockejme az to vyjde a bude k dispozici pro nezavisle testy vykonu, pak teprve muzeme uznale pokyvat hlavou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HPC-orientovaný GPU akcelerátor - případně se tomu dá říct GPGPU. Renderovat pixely na obrazovku to nebude.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tiez si myslim, ze sa to GPU da nazvat dost tazko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to plnohodnotný GPU akcelerátor, ale co není jednou může být, má k tomu velmi blízko.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

GPU = Graphics processing unit.... Pokial to nespracovava grafiku, GPU to nie je. Ako viete, ze to ma k GPU blizko? To, ze to akceleruje vypocty este neznamena, ze to ma vhodnu architekturu aj pre GPU a pridanie zvysnych obvodov az take jednoduche nie je. Vid Intel a ich trapenie sa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nemá problém s tím přidat do svých jednotek logiku, které umožní vytvářet obraz do monitoru a stejně tak by s tím určitě nemělo problém huawei. Intel má problém s poměr cena/výkon/spotřeba.
Jsem si celkem jistý, že uvést model s funkčními výstupy pro monitor je pro huawei otázka jednoho kvartálu, samozřejmě je problém že nebudou zatím konkurence schopné, ale to už jsem psal takže vlastně nechápu co zpochybňuješ na mém příspěvku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak ale o tom hovorim. Uviest architekturu, ktora ma dobry a konkurencieschopny pomer cena/výkon/spotřeba nie je vobec jednoduche. To, ze uvedu akcelerator, ktory je schopny pri general matematickych vypoctoch, ale bude slaby v hrach este nic neznamena. Vsak aj samo AMD s tym malo problem az do NAVI, ze tie GPU boli skor dobre na vypocty ako na hry samotne. NAVI je zas opak a na vypoctove pouzitie sa velmi nehodi (a to bol jeden z dovodov, preco som 5700XT predal).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne ziadne grafiky robit nebudu. Len vypocetne akceleratory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

{{citation needed}}

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty potrebujes citation na to ze budu robit grafiky

je to obycajna kachna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se k jednomu neracionálnímu rozhodnutí.
Ty poslední události, kdy nám Čína zdarma "věnovala" svůj vir, vykupovala v Evropě ochranné prostředky, aby nám pak draze prodávala ty své, které byly nezřídka pochybné kvality, kdy se navíc naši politici před čínskými komunisty doslova poníženě krčili a lidi typu Tvrdíka zažívali svou hvězdnou chvilku,....tohle mě to současné čínské politické uskupení natolik zošklivilo, že se čínským výrobkům budu snažit vyhýbat.
Je mě jasné, že v reálu to půjde hodně ztuha, vlastně to často nebude proveditelné, ale pokud najdu dva výrobky stejného typu a aspoň podobné kvality, tak hodlám dát přednost tomu, ve kterém je čínský komunisto-kapitalista "smočen" méně. :p

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

'' vykupovala v Evropě ochranné prostředky ''

no tak to te asi zklamu, to delala i CR.. (: tedy podle Petricka to delaly prakticky vsechny evropsky zeme, dokud vsechny nedaly zakaz vyvozu.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i kdyby to bylo o desítky procent dražší ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Pokud by v takovém zboží bylo podstatně méně čínské produkce a namísto toho tam bylo "made in GB, EU, USA, Izrael, Australia, Canada, apod....", tak rád tuhle snahu podpořím i kdyby rozdíl byl v desítkách procent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je s tim Made In trochu problem. Podivejte se na Italy, co si nechali sit obleceni Made in Italy potichu dovezenyma Cinanama a pak se strasne divili, jak se jim tam virus rozjel.

Problem s Cinou je, ze je zazrana fakt hluboko ve svete.

Jinak 100% souhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba taková Austrálie je čínská kolonie :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono moc nechybělo, a celý svět bylo čínská kolonie. V tomhle ohledu se dá současná pandemie brát jako důrazné varování národním státům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Huawei je technologická mrtvola a tyhle zoufalé pokusy na sebe upozornit nikam nepovedou. Kopírování, plagiátorství a špionáž jim jde dobře, ale k novým technologiím a službám už se v USA nedostanou a to je pro ně konečná. Můžou si ty svoje komoušské produkty prodávat akorát v Číně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- vlastní většinu patentů na 5G sítě
- špionáž byla opakovaně prokázána USA

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevlastni - porad je tu Ericsson, Nokia a dalsi.

Spionuje kdekdo, to se vseobecne vi, ale uroven spionovani Ciny je o nekolik levelu vys nez ostatni - napr. vsichi Cinane a cinske firmy musi podle zakona pravidelne donaset cinskym statnim organum. Neni divu, ze se jich Zapad zacina ve velkem zbavovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jste dodat, že v USA bijí černochy. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.