Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Exkluzivně v Evropě: Huntkey FX500SE, kapitola první - představení

Nieje ta 80 plus znamka upravena zamerne, kedze este mozno nedostali nake oficialne overenie ze to splnuju, tak aby neporusovali nake ustanovenia ?

Dva dzin-ziky na grafku su uplne v pohode, ak ich chce mat niekto v kompe viacej, nepojde do 500w zdroja. A mimo ine kazda slusna grafika ma v baleni redukciu z molexu, taze zase, ziadny problem.

A ocenil by som to nevydavat po stranke, ale spravit to komplet, nepozerame esmeraldu ale dít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je právě úplně zbytečný předsudek. Moderní zdroje - jako tento - dají kolem 100 % výkonu na větvi +12 V. Moderní počítač, jako něco s Haswellem, odebírá kolem 100 %% výkonu na větvi +12 V.

A právě třeba nejvýkonnější čtyřjára Haswell na trhu mají TDP jen kolem 50 W. Takže co se zbývajícími 450 W? No, já bych na to osobně klidně pověsil např. dvě HD 7870. Zbývá ještě docela slušná rezerva…

Asi takto, až bude alespoň 10000 lidí číst recenzi od začátku do konce, můžeme se o tom bavit. Do té doby bude nutné dělat optimalizace, protože čtení první a poslední strany 5k čtenáři mě neuživí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, jestli tohle je správná cesta. Možná to bude fungovat jednou, dvakrát, měsíc, dva. Když takhle SHW, když kdysi ještě fungoval, pravidelně na týden roztáhl megatesty, tak mě tím naučili leda to, že jsem tam místo pravidelného chození týden nevlezl vůbec a pak se stejně podíval jen na ten závěr.

Ale dělat na základě zjištění, že nejvíc prokliků má první a poslední stránka (první, protože se přes ni do článku leze a poslední, protože každého nejvíc zajímá závěr), články, kde bude jen ta úvodní a závěrečná kapitola, je fakt originální nápad. :D

BTW, poctivě od začátku až do konce nečetlo deset tisíc lidí žádnou recenzi ani na Živě, a to má sakra vyšší čtenost. Úvod, zprůměrované výsledky, závěr. Zbytek tam v podstatě nemusel být, to vždy prochází jen pár nadšenců.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No je taky na čase, aby konečně odpad jako Živě apod. umřel a udělal trochu místo na trhu, ne? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mne tiez pride v pohode 6pin plus 6+2pin (225W). Plus 75W cez pci-e dava dokopy 300W pre grafiku.
ATX 12V si zoberie svoje(Haswell ma TDP aj 84W a existuju aj starsie CPU s TDP presahujucim 100W), disky a mechaniky si tiez zoberu svoje, par watov na zvysok. Rozlozenie konektorov mi pride uplne v pohode na 500W zdroj.

Suhlasim s tou esmeraldou. Je to des citat dva clany, v ktorych dokopy nic nieje. Je to des.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výkonné karty neberou přes slot skoro nic. Navíc v případě více slotů proud přes desku teče velmi těžko. Všichni to berete jako samospásné - uvědomujete si vůbec, že do desky obvykle +12 V jde pouze přes dva vodiče v Main ATX konektoru? Tahat přes to stovky wattů je zvěrstvo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pocuj ja ta nechapem. Ja som pisal, ze konektory na tomto zdroji su adekvatne.Ake stovky watov? Nikto cez dosku nechce tahat stovky watov.
CPU ma svoje vlastny 12V konwktor. ATX konektor ma 4 vodice nie 2. Vykonne karty beru nieco cez slot. Zapoj vykonnejsiu GK do slotu a nepripoj ext. napajanie, rozbehne sa ti. Norma urcuje, ze full pci-e ma dodat 75W (pci-e 1x 10W a 4x,8x 25W), tak to aj tak je. To, ci to karta odobera je druha vec a pre nas nepodstatna.
Doska musi zabezpecit napajanie vsetkych slotov. Akoze, ked zapojim dve karty, ktore nepotrebuju ext. napajanie(napr 2xAMD 7750), tak mi nepojdu? Pojdu.
To nieje ziadne zverstvo ale norma ATX.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Počuvajte, Kefalin, kolko žltych vodičov je v takom konektore Main ATX?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, moja chyba. Pripocital som tam aj dva vodice z napajania procesora.

Za zvyskom si ale stojim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"nejsem jen první v Evropě, ale dost pravděpodobně i první na světě"
"Doporučená koncová prodejní cena byla (také na můj popud)"

Tyhle marketingové vychloubačné řeči kazí dojem z celé recenze, bylo by fajn to přenechat jiným médiím a zachovat tvář reprezentující slova Deep in IT.

Vydávat to po částech kdy v každé je jen kousek ? Předpokládám další marketing k přitažení lidí v okurkové sezóně, brzy to však omrzí.

Blábol výrobce Platinam bez povšimnutí, nedostatek PCIe kabelů bez povšimnutí zato plastové madlo na krabici hodnotíte půlbodem...to už je na mě moc.

Celé mi to tak nějak připomíná nadšení někoho, kdo poprvé jedná s výrobcem a těší se z pocitu, že s ním výrobce komunikuje.

Nechám se překvapit, pokud se Huntkey začně v čr prodávat, u koho se exkluzivně objeví...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na začátku jsem se rozhodl, že počty různých konektorů nebudu hodnotit. Za prvé, je to velmi silně individuální věc a zákazník se rozhodne, zda mu to vyhovuje, nebo ne. Za druhé, dají se použít redukce.

V dnešní době je už ovšem s redukcemi trochu potíž, protože molexů ubývá, často bývají na jednom společném kabelu a ještě navíc s tenkými vodiči, takže tahat přes to sto wattů nemusí dopadnout dobře. Proto jsem to okamžitě začal s výrobcem komunikovat, protože to pro mne není v pořádku.

Marketingová vychloubačná věc ovšem u mne je v pořádku, dokud je to pravda, což v tomto případě je. Kdyby se jednalo o nějaké bulíkování a zakrývání problémů (=typický dnešní vlezlý zmrdí marketing), pak chápu stížnosti. Recenze ovšem BUDE objektivní. Již jsem párkrát veřejně avizoval, že pokud budu spokojen, budu zdroje pro Huntkey distribuovat.

Nicméně jelikož jsem na zdroje jeden z nejnáročnějších lidí v ČR, Huntkey musí v prvé řadě zapůsobit na mě. Což tedy jaksi vylučuje, že to bude krám a já tomu „přilepším“. POKUD to tedy projde přeze mne, bude to velmi silná záruka kvality.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak potom držím palce, nejnáročnější člověče na zdroje v ČR jehož ruce dávají punc kvality.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Tyhle marketingové vychloubačné řeči kazí dojem z celé recenze, bylo by fajn to přenechat jiným médiím a zachovat tvář reprezentující slova Deep in IT."

Já bych řekl, že právě naopak. Podařilo se mu dojednat úpravu onoho zdroje, dále úpravu ceny, což je úspěch sám o sobě. A proč se ještě nepochlubit, že je první na světě?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zásuvky pre tento napájací kábel nájdete v Číne a v Austrálii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+ New Zealand a v Thajsku také

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tou pevnou kabelážou bude David určite spokojný :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přidal jsem zmínku o chybějícím síťovém spínači. Nikde o tom nemůžu najít informace, nemá někdo informace aktuálních evropských buzeracích? Je to tam povinné, nebo je spínač dobrovolný?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spínač tam být nemusí http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:175:0013..., ale body dolů za nepřítomnost bych osobně teda dal

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, čemu absence vadí.

a) bláznů, co to pravidelně vypínají, je dneska promile
b) u kvalitních zdrojů není důvod něco vypínat, životnost to nijak neprodlouží, ta je velmi vysoká sama o sobě
c) při vysoké účinnosti stand-by větve ještě dále výrazně klesá důvod to vůbec někdy vypínat
d) lidí, kteří to nepřepnou nikdy (ani během manipulace se zdrojem/počítačem) je z mého pozorování 90 % (takřka vždy vytahují kabel a nestarají se o přepínáč)
e) na ty zřídkavé případy už vytažení kabelu stačí

Pokud se v testech ukáže, že FX500SE je b) a c), asi se na to vykašlu. Zmíním to do záporů v závěru, ale nebudu to hodnotit bodově.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a) pár jich osobně znám a promile jich IMHO není
b) souhlas
c) souhlas
d) kabel jsem ještě nikdy vytahovat neviděl
e) to sice jo, ale tahat kabel místo klapnutí vypínače je trochu jinde - představ si modelovou situaci kdy se ti sekne komp a front panel čudly nereagují. Čudl nahmatám poslepu ikdyž má zákazník komp ve stolku, pak stačí klapnout, trhání a zastamdání kabelu je otrava. Absenci přepínače 110/220v bych pochopil, někdy to může být plus, ale hlavní vypínač teda fakt nechápu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a) jenže u tebe se zrovna koncentrují, mezi mými známými - a to mnoho z nich dělá "ítý" jako úvazek nebo mají aspoň dost slušné znalosti - není takový nikdo
d) jak teda stěhují počítače, opravují počítače vyndávají zdroj? :D
e) případ, kdy to nereaguje na tlačítka, jsem viděl tak jednou v životě?

Jak říkám, dám to do záporů na konci, doporučím Huntkey spínač přidat, ale na hodnocení to hrotit nebudu. Mě osobně to je buřt, znalejším lidem v mém okolí je to buřt a běžnému uživateli úplně maximálně…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a) mluvím o těch, u kterých jsem byl něco dělat s počítačem (zákazníci, nikoliv ajťáci)

d) Zákazníci si většinou vyhlídnou "místečko" (klasicky naperou pc do dementního stolku :), nestěhují, nemění.

e) ale no ták, kolikrát vytuhne vcelku běžná hra...

Ono je to dost sporné - mě by to třeba u zdroje za 2.7k vadilo, ale je fakt, že BFU to moc neřeší. Jenomže ti si běžně zdroj za 2.7k stejně nekoupí a ani běžně němění třeba karty (klapnout, počkat pár s, vyměnit kartu, klapnout zpět a jedu, kabel nemusím tahat). Jinak ty molexy bych taky uvítal s tím lepším "madlem" http://images.bit-tech.net/content_images/2009/01/in-win-commander-750w-...

Co se M na konci ventilátoru týče tak by měl značit konektor (C je tuším obyč licna, H 4pin molex, M 2pin)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a) tak snad osvěta, ne? žijí v zajetí bludů ze LžiDnes a podobných sraček; dávno není důvod to vypínat, dokonce už i ty EC sračky neberou skoro nic s ohledem na omezení příkonu s nulovým odběrem (=téměř všichni dneska s +5 V SB přešli na PWM kontrolér s integrovaným tranzistorem)

d) mluvil jsem o případech fyzické manipulace - u toho přes 90 % lidí rovnou vytáhne kabel, spínač je stejně celou dobu zapnutý

e) není tlačítko restart? není držet PWR_On? určitě?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a) sám víš moc dobře, že to s osvětou není dvakrát jednoduché :D Dokud jim nevyhoří zásuvka s noblesním dálkovým ovladačem za stovku v Lidlu tak si nedají říct. Mimochodem zrovna nedávno jsem byl svědkem toho jak si majitel odstřelil zdroj přehozením na 110v (nepochopil návod). Byl to Aušus Universal, zdroj AcBel 350w (350w po dobu 30s :), bez vypínače, uvnitř dokonce bez pojistky :)

d) třeba ví co dělají a proto nechávají spínač zapnutý, ono se to rychleji vybije

e) Jsou kousance, kdy nepomůže ani držet 5s pwr - je jedno jestli se jedná o sw zásek nebo hw problém (stčí nakopnutý disk a při loadingu woken jsi víceméně namydlený)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a) tak osvěta „kvalitní zdroj netřeba vypínat od sítě“ je jednoduchá, to by měl pochopit leckdo i na pravé straně křivky…

d) eh?

e) existuje to, ale je to o dva řády méně časté, než tvrdíš; bootování systému na to nemá vliv, je to čistě HW záležitost desky, víš, jak často vypínám a restartuju během startu systému?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a) mno já šel trochu dál a říkám jim, že se rychleji vybije vnitřní baterka což u někoho zafunguje, někdo bohužel nabyde dojmu, že vypínáním významně prodlouží životnost

d) no a né? Schválně se někdy mrkni na síťovku - po klapnutí "naprázdno" u většiny desek ještě problikne (bezesrandy)

e) ale jó, já netvrdím, že to dělá pokaždý, ale už jsem se s tím setkal a ne jednou - kor když člověk se zákaznickými pc pracuje denně...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a) no jo, to je odůvodnění pro ty, kteří budou vytrvalí (nebo je to jen zajímá); co se týče ceny propálené elektriky nebo CR2032, je to prostě nastejno

d) nechápu, způsob odpojení od elektřiny nemá žádný vliv na to, jak dlouho bude v kondenzátorech náboj, v každém případě se přeruší přívod proudu (a je jedno jestli přerušením fáze, nebo odpojením všech vodičů)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

d) To sice ne, ale pořád je jednodušší klapnout vypínačem než vytahávat a zpětně zandavat kabel. Když to mají zdroje za půlku tak nevím proč to nemůže mít relativně drahý zdroj. Fotky zevnitř tu ještě nejsou takže nedovedu posoudit jestli je to z důvodu "nepotřebnosti" nebo z důvodu přehnaného šetření (případně momentální nedostatek kastlí, tlačítek apod.). Když se podívám na web tak tlačítka nemá Jumper 400, X7 900, řada CP, APFC 400, GS a tenhle 550w kousek. Jediné co je spojuje je tvar mřížky (hranatá oka)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se pořád o tom, že to přenáším někam jinam (takže ten kabel MUSÍ ven) a 90 % lidí u toho ten spínač nepřepne a rovnou to vytrhne z elektriky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, bavíme. Nedělal jsem si průzkumy kdo a proč tahá/přepíná. Kolikrát jsem dostal počítač i s kabelem, zapíchnutým a tlačítkem nevypnutým :D Popravdě MĚ absence tlačítka vadí, ale recenze píšeš ty takže je hodnocení stejně na tobě. Podobně mě vadí i ty konektory nicméně pokud si to zdroj vynahradí jinde tak mě nedělá problém zdroj překonektorovat, zrovna tak bych dával plusy za krytky nevyužitých konektorů a podobných kravinek, které na funkci nemají vliv nicméně malé bezvýznamné plus si jistě zaslouží (viz. třeba flexo na kabelech)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jasné, když to tam bude, bude to plus, když ne, bude to mínus.

Vono zas za tu cenu nelze chtít všechno. Budu se tedy snažit protlačit co nejvíc změn, které budou víceméně zadarmo, ale nemůžu slíbit. Chtít klipy, pozlacené konektory a krytky k tomu, to se nedá čekat od zdroje se špičkovým osazením a se skvělými výkony v zátěži (pokud takovým FX500SE je - já už vím, jak na tom je, už mám naměřeno :-)), pokud stojí 2700.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Musím súhlasiť. Pokiaľ zdroj ponúka špičkovú účinnosť, dobrú kvalitu pajky a kondenzatorov či dostatočne dimenzovane vodice pre daný vykon sú vsetky tie marketingové hracicky úplne irelevantne. Vyrobci sa nimi snažia odlíšiť svoj produkt aby obhájili cenu ale pokiaľ ponukas 500W Platinovy zdroj s odpovedajucou kvalitou za 2700 korún tak nič z toho nepotrebujes.

Ja napríklad nepoznám nikoho v okolí, kdo by nemal na PC prepätovu ochranu, napriek tomu že ju má už integrovanu v obvode. T. z. že pri poruche či páde systému vypína práve ju, nie spinac na zdroji. Mimochodom zamrznutie Win 7 do stavu "odmietam spolupracovať" som videl od uvedenia maximálne raz. Problémov sa nájde viacero ale vždy sa dali vyriešiť .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

José nepřijel…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa týka rozdelenia článku... Je to zmysluplné. Takto je čitateľ donútený niečo si aj prečítať, pretože inak vyjde celá práca recenzenta nazmar (Výsledky si obvykle moze clovek pozriet aj na zahranicnych weboch, tabulkam rozumie kazdy).

Priznam sa ze osobne si citam cely clanok len v pripade ze sa mi dany produkt zapaci alebo je aspon vhodny na doporucenie do objednanej zostavy. Preto vzdy klikam poslednu stranu a az potom prvu. Kazdy sme nejaky ale takto nas aspon autor udrzi v napati a tym ze bdueme cakat na jeden clanok docieli toho, ze sa na danu stranku pozrieme niekolkokrat a mozn osi precitame aj nieco ine.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky patřím mezi ty co nesnáší recenze rozdělené do seriálů. Bohužel to zde na diit začíná být běžná praxe. :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizoval jsem tu pasáž o certifikaci - dostalo se mi vyjádření, že ten Jumper X7 500, který certifikován byl, je on - později byl přejmenován.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.