Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hybridní všeformátový disk patentován

Směska log Blu-ray, HD DVD, DVD a CDDA
Vzpomínáte, jak jsme vás informovali o představení hybridního Blu-ray/DVD combo disku od firmy JVC? Pod tímto článkem se vedla poměrně zajímavá diskuze, co všechno by teoreticky šlo na jednom 12cm optickém disku zkombinovat. A že se vymýšlely opravdu „vopičárny“, jako třeba i kombinace DVD, modrého laseru a třeba i CD. Jistí pánové, Alan Bell, Wayne M. Smith a Lewis S. Ostrover, museli tuto diskuzi bezpochyby sledovat. A protože patentový systém USA zatím nevyžaduje předvedení alespoň funkčního prototypu, zatepla si patentovali hybridní disky, které mohou obsahovat na první pohled zdánlivě neslučitelné vrstvy, tedy co se týče případné komatibility se současnými přehrávači. Nás by to tolik nemrzelo, kdyby jeden z nápadů nepocházel od našeho šéfredaktora. Jde o disk, který obsahuje vedle DVD také Blu-ray a dokonce i HD DVD vrstvy. Pánové, z nichž dva jsou dokonce od Warnerů, toho však navymýšleli ještě o něco více.

Začněme tím, co je dnes známé. Máme tu CD, nějaké to DVD s možností dvou vrstev i dvou stran, což lze libovolně kombinovat a stejné to bude i s HD DVD a Blu-ray (několik vrstev a třeba i dvě strany). Již jsme zmínili hybridní disk, kde jsou z jedné strany čitelné jak DVD vrstvy, tak Blu-ray (tzv. Blu-ray/DVD combo disk) a teprve nedávno za konkurenční tábor odpověděla Toshiba kombinací tří vrstev, kde může být z jedné strany jak HD DVD, tak DVD, z toho vždy jen jeden z formátů může mít dvě vrstvy, tedy buďto HD DVD, nebo DVD.

Nyní se pojďme podívat na to, co je předmětem kýženého patentu, který byl podán 22. prosince 2005, tedy přibližně rok poté, co si o podobných výmyslech povídali čtenáři v naší diskuzi. Prvním je něco, co už jistě znáte, tedy kombinace jedné vrstvy HD DVD, nebo Blu-ray a DVD na jedné straně jednostranného disku.

Hybrid HD DVD + DVDHybrid Blu-ray + DVD

Tím to samozřejmě teprve začíná, dalšími formáty jsou kombinace dvouvrstvých HD DVD, nebo Blu-ray a dvouvrstvých DVD.

Hybrid HD DVD Dual layer + DVD Dual layerHybrid Blu-ray Dual layer + DVD Dual layer

Nyní přichází něco, co bude ještě notnou chvilku čekat na svou optickou hlavu. Tím něčím je hybridní disk, kde je jak Blu-ray, tak HD DVD vrstva. Návrh se zmiňuje i o možnosti, že by jak Blu-ray, tak HD DVD vrstvy mohly být klidně dvě.

Hybrid Blu-ray + HD DVD

A teď to začneme hezky míchat. Přidáme vejce, mouku ... ehm, dáme tam zatím jen DVD vrstvy a budeme opatrní, protože přijdou na druhou stranu. Co třeba disk, který má na jedné straně Blu-ray a HD DVD a na druhé straně jen DVD? Anebo ještě jinak: na jednu stranu dáme HD DVD a DVD a na druhou Blu-ray, ať se nám ty konkurenční tábory nepofackují.

Hybrid Blu-ray + HD DVD na jedné straně a DVD na druhéHybrid HD DVD + DVD na jedné straně a Blu-ray na druhé

A co staré dobré CD? I na to pánové mysleli. Tam je jen ten problém, že k CD vrstvě se musí infračervený laser „prokousávat“ skrze další vrstvy, pokud mají na médiu také být. Níže jsou ukázky dvou z několika formátů, kde první představuje kombinaci CD, DVD i HD DVD (po jedné vrstvě od každého) a konečně také čtyřvrstvou směsici CD, DVD, HD DVD i Blu-ray, to vše na jedné straně (u kombinací s CD vrstvou se dvoustranná média dělají špatně, byla by moc „tlustá“.

Hybrid CD + DVD + HD DVDHybrid CD + DVD + HD DVD + Blu-ray

Fantazii se zkrátka meze nekladou, každopádně už nic dalšího nevymýšlejte, všechno je součástí patentu, včetně návrhu přehrávače, který bude schopen takové disky pochopit jednotlivě po vrstvách a nebude mu činit problémy zvolit tu či onu.

Popis rozlišení modrého a červeného laseru na hybridních discích

Ač jde o docela hezké vize, některé z těchto formátů se nejspíše na trh ani nedostanou. Jistě by bylo dost nákladné takový disk vylisovat (ano, stále se bavíme jen o lisovaných discích), patrně by s mnohými nebyla kompatibilní žádná výrobní linka a musela by se vytvořit nová. Zůstaneme tedy při zemi v očekávání, že se možná někdy dočkáme alespoň hybridu v podobě zmíněného třívrstvého DVD/HD DVD.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hybridní všeformátový disk patentován

Úterý, 26 Září 2006 - 14:48 | Anonym | Mně by zajímalo, kdy konečně někoho napadne dát...
Středa, 20 Září 2006 - 23:28 | David Foltyn | takovy patenty uz tam sou ...
Středa, 20 Září 2006 - 16:01 | Anonym | Podle me maji placky stejne za par let konecnou a...
Středa, 20 Září 2006 - 08:23 | Anonym | MiG neni som si isty, nezabudni ze polykarbon sa...
Středa, 20 Září 2006 - 01:30 | Anonym | Ono bude vždy 100x levnější udělat dvě placky...
Úterý, 19 Září 2006 - 18:05 | Anonym | co je ale skutecne smutne, ze se nikdy podobne...
Úterý, 19 Září 2006 - 16:40 | qwer | Jeste by si meli patentovat ze kdyz daj na sebe...
Úterý, 19 Září 2006 - 15:48 | Anonym | Tak to vypadá, že pánové si dali patent za účelem...
Úterý, 19 Září 2006 - 14:51 | Anonym | Andrew: To neni sranda. Gramofonova deska dokonce...
Úterý, 19 Září 2006 - 14:06 | Anonym | Fascinující je, že v USA stačí takhle nakreslit X...

Zobrazit diskusi