Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hybridní disky od WD v noteboocích nejdřív v roce 2014

Na ty testy jsem velmi zvědavý, jak to reálně pohne s výkonem a využitím NTB. Zatím se mi vždy vyplatila investice do co největší RAM, než se hnát za rychlejším HDD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RAMka je jistě věc důležitá, ale když pak nemáš odkud do ní ty data dostat tak je prd platná, navíc u notesů je kapacita a možnosti rozšíření omezené...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám v NTB 16 GB RAM a jsem spokojený, zkusil jsem rozdíl v různě rychlých HDD a v reálném provozu jsem nezjistil takový rozdíl aby mě to nutilo cpát tam to nejrychlejší. Protože dost podstatná je pro mě kapacita. Proto jsem zvědav jaké budou ty hybridy, tam by se změna měla projevit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže si zkoušel tříkolku a šlapací autíčko a nezjistil si významný rozdíl. Počkej, až vyzkoušíš kolo s přehazovačkou :-).

Mezi SSD a HDD je rozdíl znatelný, u hybridních to třeba tak výrazné nebude. Výhoda SSD u normálních aplikací není ani tak v rychlosti přenosu jako v rychlosti odezvy, to je neporovnatelná. HDD navíc špatně zvládají paralelní přístupy (třeba spouštění více aplikací zároveň), které zpomalí celý systém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:))) Ano, to vím také, zkoušel jsem i SSD a rozdíl je podstatný ovšem má to jeden háček, mám v NTB 1 TB HDD a i to je málo, a 1 TB SSD mi za to zlepšení nestojí, bylo by to pěkné ale ty peníze navíc raději utratím jinde. Počítač je pouhý výrobní prostředek. proto mě zajímá ten hybrid, když bude cenově někde mezi HDD a SDD a bude mít podstatně lepší výkon než HDD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale třeba MomentusXT je podle mě rozhodně lepší než klasický disk, navíc proti WD tolik necvaká (a že Seagaty fak nemám rád), navíc už nějaký ten čas funguje - za stejnou dobu se mě odporoučely dvě toshiby. Nevím s čím konkrétně pracujete, ale z 16GB ramky neuděláte ramdisk a klasické disky mají propustnost někde kolem 65mb/s. Silně bych vám doporučil ssd - ten rozdíl je brutální. Ale jak říkám, nevím s čím pracujete když je vám 1tb disk malý - mě na notesu stačí 80gb pro dva os :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne davam max RAM do NTB co sa da dat + hybrid a funguje to vzdy dobre :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sakra a tak som sa tešil. Oni okrem tých 5 mm hrubšie robiť nebudú? Stál by za úvahu namiesto Seagate, pokiaľ bude nižšia cena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cena 109EUR nie je az taka tragicka(za 750GB). Vcera sme na jeden preklapali system uz v dost starom NB a to zrychlenie beznych akcii v systeme je velmi vyrazne. Podla testov sa to blizi rychlosti SSD, ale treba ratat s tym, ze takto ide len system a zakladne aplikacie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To viem. Tiež som pár použil práve na to. Ale v poslednej dobe skôr na SSD. Ono tým ľuďom v podstate ani také veľké kapacity netreba. Ale nárast rýchlosti pocítia okamžite a hneď pochopia výhodu investície. Zo začiatku treba prehovárať, s ťažkým srdcom dajú peniaze, ale nakoniec sú spokojní a neľutujú.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To se týká jakého množství zákazníků/ lidí, aby se jim vyplatila investice do SSD místo použití HDD? Jaký je finanční přínos pro většinu uživatelů, že jim systém naběhne za 1/4 doby, nebo že se jim sakra rychle zapne aplikace? Zajímá mě to, abych znal jasné ekonomické argumenty pro své zákazníky, když jim mám zdůvodnit proč utratit větší peníze za SSD a obětovat nákup něčeho jiného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sukromne je to vec kazdeho jedneho ci mu usetreny cas stoji za tie peniaze. Mne napriklad za tie peniaze stoji, ale poznam ludi pre ktorych cas nema hodnotu.
A vo firmach je ten rozdiel skoro vzdy vycislitelny. Nas zdrzovali pomale disky minimalne 15 minut denne. A co je horsie doba cakania casto staci na to, aby clovek odklonil pozornost inde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snažíš se lidem vnutit názor, že ten kdo nemá SSD si svého času neváží. Nedělej to. V tomto směru mám stejnou zkušenost jako Martin, protože když už člověk dělá něco náročného, tak to dělá třeba několik hodin a tudíž je čas loadingu ve výsledku zanedbatelný + ta možnost mít díky velké RAM toho otevřeno více a tudíž se tak co nejvíce vyhýbat loadingu. Můžeš pracovat jiným způsobem, takže máš taky pravdu, ale vždycky mě rozesměje např. CADista co mu sice trvá načtení nějakého složitého výkresu delší dobu, ale pak v něm bezproblémů pracuje x hodin a jenom kvůli tomu jednomu startu kňučí a uvažuje o SSD. Tomu neříkám efektivní řešení problému, ale vymýšlení si problému.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Děláš, jako kdybys nemohl mít dost paměti i SSD :-). Záleží samozřejmě na typu práce, ale třeba při programování to znamená třeba desetkrát za hodinu kompilovat zdrojáky a pokud to zabere polovinu času, tak to dost pomůže.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je vidiet, ze nevies o com pises. Aplikacie ako komprimovanie, alebo CAD pracuju na velkych suboroch a s velkou casovou narocnostou na CPU/GPU. Cas startu aplikacie ktora bezi pol dna nie je dolezity. Ale co ked zahodinu urobis 100 ukonov kde ta HDD vzdy spomali. Ja vnimam pri beznej praci velky rozdiel medzi klasickym a hybridnim HDD. Medzi Hybridnim a SSD uz taky velky rozdiel nepocitujem, lebo tam kde potrebujem velky subor si pokojne chvilu pockam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je v pořádku, určitě jsou zákazníci, kterým se to vyplatí, jinak by to bylo zboží jen pro nadšence. Ovšem je otázka při jakém provozu je taková časová úspora aby se to zaplatilo, kdo konkrétně to využije. Je pěkné že jsou zákazníci, co neustále zapínají/ vypínají aplikace, co spravují databáze s větším objemem dat, položek počtem přístupů. Zdržení 15 minut denně je obrovské číslo, v případě velkého pracovního nasazení a ceny práce je pak SSD pochopitelné. Ovšem kolik je takových zákazníků, 0,1% v ČR? I při používání starší techniky stačí v drtivé většině optimalizace stávajícího stavu a proškolení uživatelů v možnostech používaného SW. Použitím SSD ušetří svůj čas velmi malé množství uživatelů. Já sám ho zatím nepoužívám a to je počítač můj hlavní výrobní nástroj a hodina mé práce zákazníky stojí 600 - 900 Kč, tudíž nemám problém, že bych na to neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj u nas na firme je len male percento ludi kde to ma realny prinos. Ale u tych kde to ma prinos je navratnost do roka aj keby sa usetrilo len 5 minut denne.
Co skor pomeze SSDckam je klesajuca cena. Moje poslende SSD som kupil preto, ze som potreboval 2.5" HDD, na tom disku nebude viac ako 20GB a cena Intelu 330 60GB bola len o par EUR vyssia ako klasicke HDD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tou kapacitou je to otazne. Ja mam doma NAS s diskami v RAID1, takze mi kapacita maleho SSD staci, ale ked ma niekto len jeden NB s poziciou na jeden disk, tak hybridny disk moze byt dobra alternativa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale bude sa to tváriť ako 2 rôzne disky alebo jeden a použitie NAND časti bude transparentné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvari sa to ako jeden disk a pouzitie NAND nie je transparentne. Pre uzivatela je to blackbox, kde nevie nic ovplivnit. Ale funguje to prekvapivo dobre, reakcie OS su na nerozoznanie od SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.