Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hybridní SSD+HDD řadič HighPoint s čipem Marvell: 80% výkonu SSD za 1/3 jeho ceny

Neviete co ma hybrid Seagate Momentus XT ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten ma jen 4GB SSD cache, ve ktere si drzi casto ctena data. Dulezite je to "casto" - ze se cache nezaplni jednim prectenim 4GB dat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"standardní software od Marvellu, u nějž lze mimo jiné specifikovat, které aplikace budou „akcelerovány“ (tj budou načítány z SSD)"
To mě pobavilo, něco podobného už dělám totiž ručně, mám disk + 128GB SSD na kterém mám systém + nainstalované dvě hry, které občas hraju. Kdybych si pořídil tento řadič, mohl bych to samé dělat v přiloženém softwaru :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne to iste ma napadlo po precitani clanku. Kedze nutnostou je kupit si tak ci onak nejaky SSD a v sucasnosti mensi ako 64GB uz aj tak normalne nezozeniete tak mi cela technologia pride ako pekna ale dost neskoro uvedena na trh. Na kazdy bezny OS+par aplikacii dnes 64GB+ bohato staci, takze naklady na tento radic mi pridu ako zbytocne vyhodene peniaze...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hybridny disk pouzivam uspesne skoro rok a je to podla mna dobre riesenie, 500 GB, particie si urobim ake chcem; do 64 GB je podla mna s windowsom a appz niekedy problem sa dostat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsichni zapominate, ze tohle reseni ma jeden (IMHO vyznamny) efekt - setri SSD.

Pokud date OS na SSD, porad (pokud jsou to Win) mate spoustu souboru, ktere system prepisuje = nici vase drahe SSD.
S timhle si to vyresite - readonly na ssd, r/w na hdd. Je to rychle a pritom vydrz.

Toto reseni opravdu vyborne kombinuje to nejlepsi z obou technologii. A ta cena? Super!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vobec sa neobavam, ze Windows mi "znicia moje drahe SSD" skor ako za 5 rokov. A po tomto case uz aj tak budem kupovat nove PC alebo minimalne nove SSD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když dám na SSD read only, tak tím zabiju jeho výhody jako např rychlý boot, protože v něm jde hlavně o zápis. Zní to divně, ale říká to i tvůrce známé utilitky flashfire (sw cache pro pomalé SSD, něco jako smartdrive), který o tom něco ví, když jeho utilitka dokáže udělat ze starších SSD v netboocích bleskovou záležitost

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTW: FlashFire jsem na XP a EEE901 nerozbéhal. Máte někdo lepší zkušenost?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tema win se to da resit i tak, ze vybrane adresare/soubory presunes z SSD na HDD a na puvodnim umisteni udelas jenom linky na nove misto

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje Win 7 x64 zaberaju 32GB. Aplikacie dalsich 15GB (VS 2008+2010, SQL Server 2008, MS Office 2007, hromada free A/V nastrojov)
A verim tomu, ze keby som chcel, tak napr. Windows adresar mozem zredukovat na nejakych 20GB bez problemov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by me opravdu zajimalo co se da v adresari w7 zredukovat. V xp to mam nauceny a muze to byt i nekolik stovek MB az neco pres GB, ale u w7 zatim o podobnym setrnym promazani nemam zadny info. muzes to nejak upresnit nebo odkaz na nejakou stranku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já hlavně nechápu čeho je tam přes 30GB? Můj systém není Win a celý systém s aplikacemi a několika hrami + nějaké drobnosti (cache) zabírají 12 GB, což je akorát polovina vyhrazeného místa na oddílu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ShadowStorage. Gugluj, pripadne rovnou v elevated prompt:
vssadmin resize shadowstorage /for=C: /on=C: /MaxSize=xxxGB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže toto řešení se poněkud dost liší. Jak to vidím podle screenshotů, tak se SSD+HDD tváří jako jeden disk a přes soft si vybíráte, co bude na SSD.

Vaše řešení jsou dva separátní disky, kde si obtížně budete vybírat, jaké podadresáře (např. logy nebo videa) maj být na jiném disku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vsetci vieme citat a rozumieme v com je rozdiel. Aj tak ale suhlasim s MACHINOM (alebo MACHINOU?) ze kazdy rozumnejsi uzivatel sam vie, ake subory a adresare si chce dat na SSD kvoli zvyseniu vykonu. V principe tam mozem dat vsetky veci okrem ozaj velkoobjemnych dat ako foto, hudba, video a filmy, na ktore mam lacny velkokapacitny HDD. Ak sa v buducnosti rozhodnem, ze chcem na SSD nahrat napr. novu hru (~8GB) tak jednoducho odinstalujem nejaku starsiu hru/aplikaciu alebo upracem systemovy disk a je to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tomu rozumíte, tak proč právě ty rozdíly ignorujete? Opravdu si nemyslím, že všichni potencionální uživatelé sou ve stejné pozici co vy (systém + pár her)

Navíc zrovna tohle celkem elegantně řeší, jak dát často přepisovaná nebo velká data mimo SSD a tak si šetřit životnost nebo kapacitu SSD. Jistě, lze to i jinak, ale dle mého o dost příšernějším způsobem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že právě v pozici "(systém + pár her)" na SSD je 99% uživatelů PC. To zbylé procento potřebuje na SSD mít i nějaké databáze, nezvyklé performance úlohy a pod. A pak už jen zbývají megaherní závisláci, kteří skutečně hrají najednou více než 3 hry

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná máte pravdu, ze zkušenosti s těmi pár počítači, co sem známým dával dohromady, tomu tak není (spousta dem a oblíbené hry, co se neodinstalovávaj i když se nehrajou)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mi chcete vážne nahovoriť, že takýto neznalí užívatelia, ktorí si ani nevedia (alebo jednoducho nechcú) udržiavať poriadok na vlastnom disku sa zaujímajú o najnovšie špecializované technológie ako je táto a navyše sú ochotní investovať do nich? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Heleďte - jsou to jejich peníze a jejich čas. Vám je do toho pendrek.
A nadále si stojím za tím, že tenhle řadič může být pro dost lidí zajímavej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nechápu, co je to za nepořádek, když mám v diskovém oddílu přes 30 naistalovaných her a nic jiného?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no právě, jde o to uvědomit si jestli skutečně potřebuji mít tolik nainstalovných her i když se nehrají

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ničemu to nevadí, takže když chtěj, nechť maj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mna by len vážne zaujímalo, ako sa to bude v praxi správať, keď na 64GB SSD pomocou tohto radiča namapujem 150GB hier podľa Vášho odporúčania. Keď ich začnem spúšťať jednu po druhej tak v závere to podľa mňa bude akcelerovať akurát tak veľké hovno, pretože software sa bude snažiť najprv presunúť dáta z HDD na SSD -> aby boli v budúcnosti akcelerované. Lenže nabudúce odštartujem inú hru takže software znova bude presúvať nové dáta, keďže na SSD už nebude voľné miesto. V konečnom dôsledku bude väčšina dát zdržiavaná opakovanými presunmi z HDD na SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není chyba tohoto bazmeku, ale uživatele. Stejný problém bude i v případě "ručního" řešení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak teraz ste vlastne popreli svoje povodne tvrdenia o vyhodach tohoto bazmeku. Neponuka totiz nic naviac (okrem mozno trochu jednoduchsej klikacej konfiguracie) oproti "rucnemu" rieseniu so separatnym SSD + HDD.
Kedze bazmek (HP radic) nie je zadarmo, tak mne a mnohym inym uzivatelom fakt nemoze ponuknut ziadnu zasadnu vyhodu oproti uz namontovanemu systemu SSD + HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když se zaplní SSD na 100% (teď to nesouvisí s tímto bazmekem), je chyba SSD, že se pak výrazně zpomalí? Ne, jen to znamená, že s tím uživatel neumí zacházet.
Stejně tak vy jste popsal případ, kdy s tím uživatel nezachází tak, jak má.

Nicméně pokud zjistí, že nemá místo na SSD, tak může odinstalovat dema nebo hry nebo naopak zruší cache u něčeho, co dlouhodobě nepoužije a může v poho instalovat.
Narozdíl do vašeho ručního řešení, kdy si musím pohlídat, co musím smazat a jakákoli chyba znamená minimálně ztracený čas navíc.

BTW, u starších programů jsem narazil, když jsem mu něco smazal ručně - odmítlo to dokončit odinstalaci. Stejně tak to pohoří na vašich linkovaných adresářích. Ale na rozdíl od vás jsem ochoten uznat, že to asi nebude běžný případ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa toto hybridné riešenie celkom pozdáva (nehovorím, že si ho idem kupovať), za predpokladu, že ten dodávaný SW bude naozaj inteligentný.

Predstava, že mám v systéme len jeden HDD a nemusím riešiť či sa mi SSD už zaplnilo, alebo či tam ešte môžem nakopírovať tieto súbory, nainštalovať túto hru, je pre mňa viac pijateľnejšia ako ručné vytváranie, konfigurácia linkov, presúvanie dát a podobne.

Keď som začínal s PC (éra MS DOS, potom Win 3.1/95 a t.ď.), tak som trávil veľa času konfiguráciou systému, dolaďovaním a podobne. Teraz, už ma to toľko nebaví a ten čas chcem radšej venovať niečomu inému ako neustálemu rýpaniu sa v systéme.

Tak pokiaľ ten SW bude dobre fungovať, tak by som mu rozhodne dal prednosť pred ručnou prácou ;-)

Ale ešte viac by sa mi pozdávalo hybridné spojenie SSD + RAID 1/5 ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, do tohoto bodu sem už dospěl taky - mám jiné zájmy, než trávit hodiny laděním OS.

SSD + RAID - nešlo by to řešit softwarově?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dosť dore si neviem predstaviť ako by si ten RAID vytváral, keď ten HighPoint radič má len dva SATA - jeden pre SSD a jeden pre HDD.

Predpokladám, že si interne "spojí" to SSD s HDD a navonok pre systém sa to bude tváriť ako jeden disk, čo sa potom bude dosť ťažko spájať do nejakého RAID.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pri hybride seagate momentus XT to funguje vyborne aj s 4 GB SLC cache

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"no právě, jde o to uvědomit si" - to po některých BFU, kteří kupují/vyhazují PC jako celek a vůbec netuší co se v něm děje, trochu moc myšlení, ale zase nemusí mít problém zainvestovat řadič + SSD, když jim někdo doporučí "že je to dobré"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a? Někoho to baví, někoho ne. Strejc je výbornej autolakýrník, ale PC je pro něj jako hifi věž. Používá pár "tlačítek" a buď funguje nebo nefunguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co myslite tim system + par her? Dnesni hry zabiraji na disku 30GB i vice (tim myslim jedna hra) ... to bych chtel videt, jak nejaky poradny hrac neustale kopiruje hry z HDD na SSD a naopak. Nejake SSD 120, 160 GB by mi moc nestacilo - rozhodne bych nechtel pred spustenim hry, kterou mam chut hrat, cekat minuty, nez se prekopiruje z HDD na SSD, abych ji pak z toho SSD mohl velmi rychle spustit - to je pak vzdy lepsi je mit pouze na tom HDD a spoustet je odtamtud.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Která hra zabírá 30 GB, to musí bejt nějaká simulace světa, ne? :)

Já mám několik her, nejsou to teda nějaký ultra tituly, ale největší z nich se pohybujou kolem 1 GB...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch 30GB je sice nesmysl, ale např. takový Dragon Age zabírá na disku 15GB. Průměrná velikost současných AAA her je kolem 5-10GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

World of Warcraft:Cataclysm 26GB na disku :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což jsou ale dá se říct 4 hry dohromady (WOW + 3 datadisky).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

velmi jednoducho sa to da zvladnut cez symlinky. vsetky temp adresare a par velkych suborov, pri ktorych rychlost pristupu nie je az taka dolezita som si zo systemoveho ssd prelinkoval na hdd a vsetko funguje ako ma...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale to je ten o dost příšernější způsob. Vytvořit to jde celkem jednoduše, ale hlídat si konzistenci je o dost horší. Když tedy nemluvíme o 2 hrách. Já osobně s tím mám problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by stálo za to zmínit jak se toto řešení tváří na problematiku fragmentace/defragmentace. U HDD je defragmentace potŕeba, ale u SSD je naopak nevhodná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se ze degfragmentace se neresi .... pokud neexistuje primo nejake reseni od vyrobce toho radice.

Jinak resenim by mohlo byt HDD odpojit z tohoto "RAIDU" zdefragmentovat a znova pripojit. Ale je to celkem opruz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně by mě zajímalo řešení: diskové pole RAID 1, nebo RAID 5 s předřazeným SSD diskem.
Nevíte někdo jestli to někdo dělá?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by zaujímalo al mňa ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Treba Adaptec: http://www.tomshardware.com/reviews/maxiq-ssd-cache,2511.html
Postupne to zrejme budou delat vsichni vyrobci podnikovych RAID radicu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde se to dá koupit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V obchodě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.