Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nejvýkonnější kryptografii má podle SiSoftu čínský klon Epycu. Ne zásluhou AMD

a čo im bráni si ČinZeny 2 vyrábať u TSMC? Vzťahy s Taiwanom?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Čína se po zkušenostech s Xeony a banem na Huawei snaží minimalizovat závislost na zahraničních dodavatelích.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To by nemusel bzť taký problém o pár týždňov

9. októbra 2013
Čína by mohla vojensky napadnúť Taiwan v roku 2020, tvrdí Tchaj-pej
https://www.teraz.sk/zahranicie/cina-taiwan-utok-2020/60720-clanok.html

Čína nevylučuje použitie sily na zjednotenie s Taiwanom

Peking považuje Taiwan za odštiepeneckú provinciu, je jednou z jeho hlavných priorít.

24. júl 2019 o 8:24 SITA

https://svet.sme.sk/c/22174329/cina-nevylucuje-pouzitie-sily-na-zjednote...

k tomu stíhačky
Taiwan sa vracia k výrobe domácej stíhačky Ching Kuo jej ďalšou generáciou pod označením Yong Ying
https://www.armadnymagazin.sk/2019/10/16/taiwan-sa-vracia-k-vyrobe-domac...

USA predajú Taiwanu 66 lietadiel typu F-16
TASR 19.08.2019 08:01
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/522957-usa-predaju-taiwanu-66-lieta...

Čína varuje, že USA ponesú “všetky dôsledky” za predaj stíhačiek F-16 na Taiwan
36

Peking 19. augusta 2019
https://www.hlavnespravy.sk/cina-varuje-ze-usa-ponesu-vsetky-dosledky-za...

a rakety
Ohrožený Tchaj-wan předělává motory tryskáčů pro nové rakety
17. ledna 2019

Tchaj-wan vyvíjí nové střely s plochou dráhou letu
Ty budou využívat motory demontované ze starých stíhaček
Konkrétně jde o proudové motory General Electric J85-GE-21

https://vtm.zive.cz/clanky/ohrozeny-tchaj-wan-predelava-motory-tryskacu-...

Takže to vyzerá na "Ohňostroj nad Tajvanským zálivom" už čoskoro...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přání otcem myšlenky. Čína je v těchto věcech defenzivní. Viz např. nižší brutalita zásahů proti demonstrantům v Hong Kongu ve srovnání s Katalánskem nebo Francií (žluté vesty).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V Hong Kongu jsou slušní a vzdělaní lidé kteří chtějí jen demokracii, kdežto žluté vesty jsou zevlácký čmoudi (aniž bych chtěl nějak sortovat lidi).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Koukni se na nějaké video z protestů ty čmoude. Nebo si najdi rozhovory. Většinu tvoří francouzská střední třída (ta zaměstnaná), která už má dost velké daňové zátěže. Pak se taky koukni na záběry z Hong Kongu, jak se nemají chovat slušní lidé vůči uniformovaným příslušníkům. O jejich vzdělání se dá pochybovat, i když vzdělání není automaticky inteligence.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsi někdy Francouze pracovat, střední třído?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neodbíhej od tématu. Pořád lepší jejich práce, než zevlování těch, na které ze svých daní nedobrovolně platí. BTW to, že Češi mají např. v automobilkách vyšší tempo než Němci nebo Francouzi není nic, čím bych se jako Čech chlubil.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To je to, co je spatne. Kdyby cesi meli nemecke nebo francouzske platy, tak se neda rict ani popel. Dnes je to kdyz dobre, tak polovicni plat.
Svycari si treba uvedomuji, ze jsou drazi a bojuji efektivitou a pridanou hodnotou. Az budou drazi Cesi, tak se snad zacne posouvat i nase kultura k boji za efektivitu a kvalitu.
PS: uz dnes jsou vyjimky, tak me neberte doslova

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Viděl jsi někdy Francouze pracovat, střední třído?"

Viděl kámo, projel jsem několik fabrik po Francii, fakt makají, na rozdíl od nás dodržují nadstandartně dlouhé pauzy na Croisant, Café a Petanque......Merde....O to jsou veselejší, to co se děje tady je jako srovnávat lunapark s ručním pohonem řecké galéry.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lidé v Honkongu bojují proti totalitnímu komunistickému bezpráví, reprezentovaném brutální policií s mafiánskými triádami, jsou to většinou studenti, kterým není lhostejná budoucnost.

Lidé ve Francii a Katalánsku mají všechnu svobodu, která jim ovšem nestačí, protože naletí několika lumpům, kteří chtějí převzít moc, nebo v Katalánsku samostatnost a potom též se zmocnit vlády s pomocí veškeré mocichtivé verbeže z evropy (Salvini, Le Penová, Wilders, Putin), která je ovšem o svobodu připraví!
Když tohle nevidíte, jste slepý, až procitnete, bude už možná pozdě :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Musel jsem se zaregistrovat, abych mohl na tohle reagovat.
Vůbec ty lidi neznáš, ale víš, že jsou zmanipulovaní. Píšeš česky a je to pro tebe samozřejmost, ale pro valnou většinu rodičů dnešních katalánských třicátníků to samozřejmost není, oni psát katalánsky neumějí, nikdo je to neučil, museli psát španělsky. Mluvenou katalánštinu si předávali doma za zavřenými dveřmi, stejně jako národní příběhy. To už dnes nemusejí, ale chtějí víc, chtějí si vládnout sami - možná se i spálit, ale chtějí to zkusit... a bavit se se Španěly jako rovný s rovným. Je to špatně? No asi moc ne... a tak k nim přihodíme všechny, které nemáme rádi: Salvini, Le Penová... a samozřejmě Putina. Ještě by se tam hodil Okamura, ale tím by se to celé shodilo, tak ho raději vynecháme.
My Češi a Slováci máme podobnou národní zkušenost a tak si každý můžeme zkusit odpovědět: Chtěli nás taky Rašín, Švehla, Stříbrný, Soukup, Šrobár, Masaryk, Beneš a mnoho dalších "s pomocí veškeré mocichtivé verbeže z evropy" před sto lety připravit o svobodu, když pro nás vybojovávali naši nezávislost?
Doteď jsem myslel, že to vidím docela jasně - ale možná máš pravdu, možná jsem slepý...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Totalitní komunistické bezpráví - obávám se, že v Číně i v HongKongu je daleko lepší prostředí, co se dodržování práva týká, než v českém i evropském šíleném bordelu. Protože zločiny se tam rychle trestají, ty vážné i smrtí. Kupodivu tam není nejvyšší trest za nesouhlas s režimem, ale za ekonomickou kriminalitu - tedy za okrádání národa. Navíc se tam lidé opravdu snaží něčeho dosáhnout, ne jako tady si užít a nic nedělat. Ono se to dobře mele o komunismu a lidských právech - fór je v tom, že tam mají lidská práva zaručenější, než my, a je tam, co se ekonomiky týká, tvrdý kapitalismus. To, že někde vládnou komunisti a jde jim to, je samozřejmě trnem v oku západním zlodějům z tzv. demokratických stran. A proto se o Číně píší tuny nesmyslů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svatá prostoto, to je smutný vidět/číst.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

opravdu velmi, velmi, zjednodušený, nebojím se říct prostoduchý pohled na věc..! zkuste tolik nečíst a pustit si pár reportáží, kde mluví skuteční čínané z venkova, kteří spadají pod místní zločinecké, zkorumpované, vyděračské samosprávy a trochu se dovzdělejte, rázem Vás přejdou tyto "sluníčkovské" moudra... ti co si odjeli stěžovat centrální vládě, se většinou už nevrátili atd.. atd..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"ty vážné i smrtí"

Fascinuje mě, jak to zjevně považujete za pozitivum. Třeba v USA, i přes dostupnost hromady opravných prostředků a snahu dát obviněnému co nejlepší šanci proti státnímu aparátu, který se ho snaží usvědčit a má proti němu obrovskou převahu moci, se přesto odhaduje konzervativně přinejmenším několikaprocentní míra popravování nevinných. Jak to bude v Číně, kde se s vámi (jak sám dobrovolně uznáváte) nikdo mazlit nebude, to se ani neodvažuji hádat. Ty tisíce poprav ročně rozhodně nebudou pro Čínu na straně pozitiv. A to ještě produkujete takové sobě odporující kecy jako:

"tam mají lidská práva zaručenější, než my"

Hoďte na něj deku, nebo ho zabiju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"(Salvini, Le Penová, Wilders, Putin)....."

Ti politici, co jsi vyjmenoval, jsou absolutní patrioti, proti Islámu a nelegální imigraci..!! COŽ JE ABSOLUTNÍ ZÁKLAD...!!!!! Ty zaslepený demagogu s nulový přehledem..!!! fuj...!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě, těmhle "bojovníkům proti islámu" jde o blaho lidu. :-)
Těm jsou všichni totálně ukradený, kromě jejich konta a ega.
Bohužel takových, co věří jim a ne sami sobě, je stále dost. :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

.. to ano, tupců, kteří nechápou, že proti islámu se musí bojovat, je bohužel, neustále dost..!!, je to až zarážející, jak někteří lidé, dokáží být natolik zaslepení konzumem, až jsou z toho totálně vymaštění..!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se musí proti islámu bojovat? :-)
Je pro Tebe každý, kdo má jiný názor nepřítelem?
Řeknu Ti novinku, každý, ale úplně každý vidí svět ze svého úhlu pohledu, tudíž nikdo nemá stejný názor jako Ty!
Zkus více používat vlastní hlavu a neopakovat mantry z dezinfomačních webů, nebudeš se stále bát a žít ve strachu a budeš mít radostnější život. -:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..jak vidíš, tak zaslepených ignorantů a popletených, vymaštěných sluníčkářů, je pořád slušné číslo. Každý kdo vědomě schvaluje neustálou, 400 let neutuchající penetraci Islámu, do neislámských zemí, která má svůj předem jasný, naprogramovaný účel a cíl, je slaboduchý trotl a bezmozek. tečka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jedno, jakou nálepku mi dáš. -:)

Pominu-li pomýlený Islám, jak se snaží přesvědčit, že to je ta pravá cesta pro všechny, tak je to s každou ideologií, která nemá cíl menší, než ovádat svět, je to otázka probuzení lidí v islámských zemích, aby začali nad tím co je jim po staletí vtloukáno do hlavy přemýšet a vzepřeli se tomu, my jim můžeme pomoci, ovšem ne nenávistí, to je spíš zatvrdí.

Ovšem rozdíl je, když se toho neustále bojíš, čteš různé konspirace a dezinformace pro potvrzení svého názoru a tím se chceš cítit lépe.
Ale to nepomáhá, jen násobíš svůj strach a frustraci.
Pokud vás bude více a podaří se vám změnit demokratické vlády na diktatury, věř, že lepšího bytí nedosáhneš a stejně budeš žít ve strachu.
Budeš víc nenávidět a kdo nenávidí a bojí se, tak trpí především sám.
Ostatní vnitřně svobodní vědí, že strach je špatná cesta, protože nakonec jsme všichni stejní, ať lotr nebo světec, jsme spojeni a v civilizaci záleží co převáží, jestli strach, můžeme se hodně zničit a uvrhnout do chaosu, jestli porozumění, soucit a láska, můžeme dosáhnout v budoucnu netušených možností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a právě díky takovým to lidem, kteří si nevidí dál, než na špičku vlastního nosu, se Evropa zmítá v takovém ideologickém marasmu..! žít pouze ve vlastním láskyplném vesmíru, z totální ignorací stavu okolního světa, opravdu není řešení..! zkus si tyhle své instantní teorie vyprávět na periferiích švédských a francouzských aglomerací, v zónách, kde ani policie nechodí, pouze zásahové oddíly..(a to Tě neposílám do Afriky, nebo na blízký východ..!) pakliže přežiješ, vyjdeš dozajista poučen a oproštěn ode své sluníčkářské naivity..! ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se velmi mýlíš, já naivní rozhodně nejsem a vím co se ve světě i u nás děje, vím o korupci, chudobě i násilí.
Podstatný rozdíl mezi námi je, že já nemám strach, tím ani nenávist a zlobu - a to vůbec na nikoho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je sice hezké, ale naprosto nic to ve své podstatě neřeší... s tím strachem, Ti to moc nevěřím, absence strachu, je dominantní u patologických kriminálníků a jde ruku v ruce se ztrátou svědomí, k tomu bych se veřejně moc nehlásil.., takže snad je to jen póza.. !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm a jaké je podle Tebe řešení, snad nemyslíš vojenské, násilné řešení problémů ve světě, nebo lynčování?
To se pak rozjede, ale zastavit násilí je už mnohem těžší.

Ano, strachem trpí každý člověk, někdo ho dokáže zvládnout, někoho naopak ovládá.
Já netrpím strachem z cizinců, budoucnosti, neznámého a existence.
Není to tak těžké se strachu zbavit, pokud uvěříš, že život nemá konec, že všichni lidé jsou jedno (bratři a sestry), tím pádem cokoliv udělám druhému, dělám zároveň sám sobě, v dobrém i zlém.
Neexistují lotři a oběti, jen každý se dívá na svět jinak, i ten lump si myslí, že koná dobro (že spáchá někdy hrozná zvěrstva, je bohužel fakt) nejen pro sebe, ale pro všechny, nikdo není ve své podstatě špatný, to je důležité vědět.
Když tohle pochopíš, osvobodíš se a budeš v životě šťastnější. Takový má přeci život být, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

řešení je zcela prosté, striktně zakázat a vymýtit Islám, ze všech civilizovaných zemí, s odlišným, dominantním náboženstvím.
jj v Ráji se můžeš opájet těmito éterickými tezemi, pramálo korelujícími s reálným životem. naštěstí vás, co žijete jen ve snu a zbytek světa je vám ukradený, není většina. Ta trapná poza, že jsi jako nad věcí, je ve skutečnosti, jen prosté ignoranství, lenost přemýšlet a zdechlost, převzít zodpovědnost..! tak prosté to je..!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Proč se musí proti islámu bojovat? :-)"

Já myslím, že to je prostě matoucí formulace z jeho strany. Proti čemu se musí bojovat, jsou bludy, kterých je Islám pouze jedním příkladem (i když docela velkým).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není nic horšího než Islám, který reprezentuje postupný, plíživý, a jistý konec svobodné civilizace, jak ji známe. rozlišovat mezi frakcemi, je nesmysl, když se řežou i mezi sebou. tyto agresivní HOVADA..!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale nebyly náhodou katolická církev a jí ovládaná světská šlechta stejní? A to se ptám jako katolík a klidně odpovím - ano, dost velká podoba tady je. A kdy tohle skončilo? Až po uvědomění a vzdělání i těch nejchudších, násilím se nikdy nic nevyřešilo, naopak to jen zvyšovalo napětí. Bohužel, žijeme v době, kdy se fanatik může dostat z jednoho konce na druhý během pár hodin, v době prosazování křesťanství mu to trvalo několik měsíců (pokud dorazil). Také zbraně jsou samozřejmě ničivější. Ale opět si dovolím tvrdit, že násilím jen podpoříte další fanatiky. Cestou je opravdu vzdělat lidi v rozvojových zemích. Otázkou je, zda na to budeme mít dostatek času nebo nám ten čas násilí naopak ubírá. Další věcí je přístup západních politiků, ano, zde bych souhlasil, že vstřícnost, s jakou se přijímají cizí kultury na úkor kultury místní, je až přehnaná. Ale zakazováním cizího zase naopak popíráme naše hodnoty demokracie. Takže tak černobílé, jak to vidíš ty, to rozhodně není a kdo ví, jestli kdy bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mluvíš hezky.., ale naprosté NESMYSLY..!!! Křesťanství, je pouze náboženství, je SEKULÁRNÍ, prošlo si svou katarzí, aby se vrátilo ke kořenům, není to antagonistická, ani jakkoliv jinak nenávistná církev..! tečka. oproti tomu Islám, NENÍ náboženství, je to komplexní doktrína řízení VŠEHO a navíc, NEREFORMOVATELNÁ, za 900let se nikam neposunula, ani nikdy neposune. jede si pořád podle koránu. nemá jinou možnost. antagonismus, je v koránu pevně zakotven..!! přesně jako křestanství, jede podle bible, v ní je naopak zakotvena láska k bližnímu, nikoliv konečné a nezvratné ovládnutí světa. kromě negroidních nemakačenků, vyžírek, násilníků a flákačů, není migrace zas tak velký problém, jediný a skutečný problém, je ISLÁM..!!! tolik k tomu...!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kupřerdu levá, zpátky nai krokj soudruzi! Svatou EU si nenecháme nikým rozbít! Za naši svobodu je potřeba všechny pozavírat do GULAGU! Vy komouši jste neustále stejní!
Sice si myslím, že samostatné Katalánsko je pitomost, ale zavřít lidi na 10 - 13 let do veženeí za to, že se pokusily udělat mírovou a demokratickou formu demonstrace podpory této myšlenky opravdu nepovažuji za svobodu a demokracii. A stejně tak mlácení policajtů do lidí, kteří chtějí jen vhodit do uren svůj hlas.
Frnaouzské žluté vesty je už naprosto něco jiného, kde se slily nespokojenosti různých proudů a jejich analýžza se opravdu nevejde do jednoho příspěvku.
Dále míchat dk sobě politiky tak naprosto různých názorů dohromady, jen protože, se ti nelíbí, a ještě nesmylně je obviňovat z likvidace svobody, což naopak děláte vby novokomouši, je naprostá zvrácenost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, to je síla. Nezapomněl jste například na náměstí Nebeského klidu? Asi ano nebo jste v té době byl dítě? Pokud by neexistovala multimédia, v Číně by nepůsobily zahraniční tiskové agentury a Čína obecně nepotřebovala západní svět jako odbytiště výrobků, tak vám garantuji, že by to na Tchaj-wanu vypadalo zhruba jako na zmíněném náměstí. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ČinZeny 2 nebudú.

Keďže majú aj spoločný podnik Zhaoxin s taiwanskou VIA pre x86 procesory, chipsety a GPU tak tam by som problém nevidel. Obdobne TSMC má 16nm FinFET v čínskom Nanjingu, kde napr. vyrábajú práve 16nm FF Zhaoxin KX-6000 Series.
A bude tam aj 7nm pre pripravujúce KX-7000, ktoré budú BIG Core high performance aj pre servery. Centaur už im tieto nové čipy na novej microarchitektúre dokončil aby ich Zhaoxin mohol implementovať do svojich produktov SoC a pod.

https://www.gizchina.com/2018/11/01/tsmcs-new-nanjing-foundry-to-focus-o...
http://en.zhaoxin.com/Solution.aspx?id=3
https://centtech.com/who-we-are/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Wow, tohle jeste existuje? Mel jsem ten IDT C6 pred doslova 20-ti lety.. ~ 1998

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takt tak už vyše 24 rokov.

Rise of the Centaur
https://www.youtube.com/watch?v=1ILqwOySIao

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za skutečný obrázek této spolupráce. Takhle hezky poskládané informace jsem dosud neměl. Ohledně 7nm výrobní technologie jen mohu doplnit, že první laboratorní vzorky již jsou na světě, ale není ani dodělaný projekt výrobní linky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsou na tom Rusaci? Co jsem viděl, tak státní správy měli před lety Amd+nějaký jejich Linux. Windows jsem viděl jen v home strojích kvůli hrám. Ze by odkup čínských procesorů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastní procesory Elbrus, Podpora Elbrusu je na Astra Linux Special edition ( placená ), kromě toho ho vydávají pro pět dalších architektur (x86-64, power, IBM system Z, ARM a MIPS ). Mají v tom PaX a grsecurity patche, jedná se o ohlej Debian s vlastním DE, včetně adaptace na touchscreen.
Ze světa virtualizace na AstraLinuxu Sp. Ed. Je postavený produkt Brest, což je slepenec KVM, libvirt, qemu, ceph, haproxy a pacemaker.
Kromě tohoto mají i vlastní bezpečnostní modul do pci-e Maxim-M1, ten umí zhruba toto:
Two-factor identification and authentication of users at the boot stage before transferring OS control.
Maintenance in non-volatile memory of user authentication and integrity control events inaccessible for erasing the logs.
Control of key validity periods and user service information using real-time clocks with autonomous power.
Monitoring the integrity of the areas of RAM, boot areas of hard drives, areas of the file system log and files for the FAT16, FAT32, NTFS 3.0, NTFS 3.1, Ext2, Ext3 and Ext4 file systems, Windows registry keys and values.
A physical random number sensor for generating an authentication password that meets the requirements of the FSB.
Password protection
Windows registry integrity control.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

K čemu tu kryptografii čínání plánují používat? Dali si na ní hodně záležet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně nepotřebují kryptografické jednotky navržené v USA s backdoory NSA. To je přece jasné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

protože už západní nedůvěřují, potom co se stalo je to vcelku logické, stejně jako Rusové přišli na to že mohou věřit jenom tomu co si sami vyrobí. Navíc plus pro Čínu bylo že ji USA dlouho brali jako vcelku neškodného partnera, zato RF jen velmi krátce po rozpadu Svazu, tam by AMD nikdy nemohli udělat takový kšeft. Díky Zen1 architektuře získali solidní základy které stačí rozvíjet, prakticky za pakatel. Jinak o kryptografii je dobré si třeba nastudovat co zavedl Intel myslím od generace IvyBridge, koprocesor do kterého nikdo vyjma Intelu (a také těch co tam přijdou s vládním příkazem) nevidí. Byla z toho docela aféra a pak to nějak vyšumělo.
P.S:https://www.cnews.cz/paranoici-pozor-je-tu-zpusob-jak-v-procesorech-inte...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čína = plagiátoři =/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

----------- ----------- ----------- ----------- ----------- ----------- -----------
pozeram jak puk ze ci zrusili server, alebo tu zamrzol cas a potom mi trklo, ze bratri cesi maju tusim statni svatek
----------- ----------- ----------- ----------- ----------- ----------- -----------

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne ze může, nikdo totiž neví, jestli je to jen epyc přetočený o 1/3 výkonu s 500W TDP chlazeny turbinou. To s Intelem uděláte taky. Je hrozny rozdíl mezi nasazením třeba v armádě nebo office. Doma těžko budete provozovat CPU na zakázkové desce, s příkonem mikrovlnky a chlazenim hlucnym jak elektrocentrala. V armádě na pohodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.