Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hynix i Samsung zastavují dodávky komponent pro Huawei

Takže se to protočí přes prostředníka do číny a časem si ty kapacity vytvoří. To si tedy kluci americký fakt pomůžou :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že to bude tak jednoduché. Číně to nezávidím, je to zatím nejtěžší zkouška. To je jako nahradit ASML.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Argument, že si Čína ty kapacity časem vytvoří se podobá něčemu jako „Spáchat sebevraždu nedělá žádný rozdíl, stejně bych časem umřel“.

Právě o to přece u těch sankcí jde, že si Čína bude muset ty kapacity za obrovské náklady vytvářet (přičemž není nijak dané, že se jim to ve stejné kvalitě povede a jak dlouho to potrvá).

Třeba Sovětský Svaz částečně právě na tom skončil; Snaha trumfnout NATO ve zbrojení a nutnost všechno řešit vlastními silami vedly ke kolapsu ekonomiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tehdy SSSR nezásoboval celý svět a USA. A nedržel 10 % dluhu USA. A nebyla to největší ekonomika vůbec. Zde USA chodí po tenkém ledě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Čína na rozdíl od jiných zemí na to má peníze i kapacity. Zatímco na západě budují socialismus a gigantický dluhy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"na západě budují socialismus"

Jaké přesně je procento většinově státních firem "na západě" a v Číně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenkrát byla trochu jiná situace. Čína je dnes nejsilnější ekonomikou a za pár let může zásobovat celý svět tím, co jí teď nechtějí dodat. Suroviny i špičkově vzdělané lidi má, peníze na investice taky. Uvidíme.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň si ostatní země uvědomí, že závislost na jednom státě je vždy špatná a je úplně jedno co je to za stát. Zase jsem po nějaké době hledal smartphone bez ios nebo androidu a je to mizérie jako před lety.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak byly nějaké pokusy s Linuxem a Firefox OS ale počítám že vývojově to bude 10 let pozadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux distra jsou za mě OK, jen ta dostupnost na českém trhu a výběr.....čistá zoufalost. Sailfish bohužel taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, Sailfish vcelku "funguje". Tedy, pokud clovek chce pristroj v kapse ktery telefonuje, textuje, ma 4G, terminal a web-browser (ehm, no ten ma sve vrtochy). Samozrejme, prilis mnoho dnesnich veci de-facto vyzaduje mit app-ku, proto pokud na nich zavisi denni zivot cloveka, je Sailfish pouzitelny jen omezene (Alien Dalvik lecos zastane, ale nikoliv vse, navic pro nej je treba mit Sony pristroj)

PS: Diky projektum jako Gemini a F(x)tec je to terminalovani vcelku prijemne.

PPS: v kapse mam Sailfish pristroj(e) nepretrzite od roku 2014 (pred Sailfish jsem byl spokojeny uzivatel Maemo a nasledne Meego), a az na par vyjimek jsem jiny pristroj v kapse nemel. Takze, neni to jen akademicka uvaha, zit se s tim v CR/US/UK/Canada/CH da (byt to ma sva velka ALE).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

AlE aPpLe Má EkOsYsTéM!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na Apple keynote mě nejvíce zaujal ten park v pozadí - naprosto dokonalá simulace krajinky... ty stromy, ta různá (divoká) tráva, dokonce i ty cesty mají jakoby krajinný příběh, jak se cesta kroutí a mizí mezi kopci. To není jak debilita v našich firmách/městech, kde celej rok poslouchám sekačky nejrůznějšího typu. Ten pohled z okna jim závidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na Fairphone se snad něco jinýho dát dá
resp na FP2 určitě .... na FP3/FP3+ je snad /e/OS #e-eelo a zbytek (ubuntu a spol) in progress?
celkově je FP3+ sympatická mašinka, má rámečky (je za co chytit), jde rozebrat, má 3,5mm jack, má čtečku otisků, aosp ... není nejmenší ale to přežiju (až zdechne současná šunka, bude můj)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu vědět důvod proč chcete telefon bez iOS nebo Androidu? Pokud je argumentem "Google", tak jen podotknu že je tuny všelijakých distribucí Androidu, kde Googlu není ani kousek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ony to nejsou jen telefony, ale i 5G zakladnovky. I kdyz nakonec nejake kontrakty asi podepsali, tak bez komponent nebudou mit co dodavat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak říká Cílek, umřeme hlady ale s krásným mobilem ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na oplatku aby Cina neprestala, do USA a firmam ktore ich sankcionuju, dodavat materialy a vzacne zeminy (napr Litium)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak největší naleziště jsou v Australii, Argentině a Chile, takže s Lithiem by to tak zlé asi zatím nebylo.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lithium není vzácná zemina a v Číně se ho těží momentálně tak deset procent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslední věta by mohla být i návodem.... kde postavit příští fabriku ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak kde se teď staví a budou stavět nové fabriky je snad jasné. Oni Číňani nejsou troškaři a jejich obyvatelstvo je pětina lidstva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic lepšího nemohli v USA pro podporu čínského polovodičového průmyslu a pro budoucí sjednocení s Tchaj-wanem udělat. Co udělá firma jako třeba TSMC, Samsung nebo Hynix, když jim 40% objemu dodávek "zakáží"? Přelejí kapitál, technologie a know-how pod jinou hlavičkou přímo do Číny k odběratelům... ASML také nezůstane stranou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

NE.

Diky tomu, ze Huawei efektivne prijde o moznosti vyrabet, pac Cina nedokaze zajistit dodavky kritickych komponent okamzite. Tak Samsung a dalsi vyrobci zvednou svoji produkci. A ty komponenty proste Hynix a Samsung poslou jinam. Treba na Tchajwan, kde z toho neco vyrobi treba Asus, nebo dalsi hromady tech firem.

A co se tyce "mirove anexe" Tchajwanu, tak v to neverim. Zaprve Tchajwan nechce. Zadruhe je evidentni po udalostech v HongKongu, ze se neda s Cinou domluvit ani na nejakem prechodnem systemu, a ze to, cemu Medvidek Pu rika "jedna zeme dva systemy" je fakt jen slovni obrat. Zatreti na Tchajwanu vyrabi dulezite komponenty pro americke firmy. Takze USA a dalsi zeme budou nucene prispechat na pomoc Tchajwanu at tak ci onak.

Utokem na Tchajwan by Cina jen dosahla toho, ze by ho zacali zeme v UN uznavat jako svrchovany stat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Útok na Taiwan by byl podle většiny států v UN jen vojenskou operací na území Číny. Minimálně z logistického hlediska by obrana Taiwanu byla pro amíky noční můrou, kterou nebudou riskovat kvůli nepodstatným komponentům.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

invaze na Taiwan by byla noční můrou i pro Čínu (už jednou byla), teď záleží, čí noční můra by byla větší
Amíci jsou v logistice značně navýši, tipnul bych, že jejich můru by dali, sice ne bez potíží, ale zvládli
Čína to ví ... navíc EU bych tipnul podpoří US (ústně a morálně, vojensky nemá čím a nikdo do toho nepůjde i kdyby sílu měl, možná kromě PL) a JPN + SK asi taky nebudou stát stranou (šlo by jim o krk tak jako tak)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukni se na mapu, amíci by museli být na ještě větší výši. BTW loďstvo má už Čína větší než USA. O ochotě umírat/bojovat snad nemusíme diskutovat. Japonsku by při invazi na Taiwan šlo o prd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Číňani chtěli obsadit vojensky Tchaj-wan, USA proti tomu vojensky nezmůžou nic. Průliv a okolní moře je zcela v dosahu čínských protilodních raket a letectva z čínské pevniny a tak by případné americké flotily skončily na dně, ještě než by vše pořádně začalo. Tchaj-wan je prostě v čínské A2/AD "obálce" a Čína má ve výzbroji celou plejádu vysoce nadzvukových a hypersonických protilodních raket, proti kterým mají US Navy jedinou obranu - nebýt v dosahu. Těžko by USA sáhly k použití jaderných zbraní - to by také mohli "vyměnit" Tchaj-wan za NYC nebo Washington... obě strany to velmi dobře vědí, takže všechno další jsou jenom prázdné proklamace. USA navíc už jednou Tchaj-wan totálně zradily, když v roce 1973 uznaly pevninskou Čínu jako "jediného zástupce Číny" a Tchaj-wance nechali vykopnout z OSN - a nepochybně to udělají znovu, kdyby k něčemu skutečně došlo. Nicméně Tchaj-wan se jim hodí jako bohatý zbrojní zákazník a k trollení Číňanů z pevniny... Politika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Z hľadiska medzinárodného práva a OSN je Tchajwan od roku 1971 považovaný za súčasť Činy a jeho obsadenie by bolo niečo ako keď Španieli "riešili" pokus o nezávislosť Katalánska.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Huawei a další čínské firmy mají komponenty nakoupené na sklad, takže bezprostředně je to nepostihne. Jistě budou mít chvíli potíže, ale ani jejich konkurenti nejsou "nafukovací" a zvednout produkci nejde jen tak - a ke všemu i tihle zmínění (Samsung, ASUS) vyrábějí telefony finálně v Číně, jelikož tam vyrábějí prostě úplně všichni. Bližší košile než kabát, to se teď velmi rychle ukáže.

Hong-Kong před 30-ti lety zajišťoval přes 90% finančních služeb pro čínský zahraniční obchod, dnes jsou to 3-4%, většina bank se přesunula do Šanghaje a další čínských megaměst. Tchaj-wan je s Čínou silně průmyslově a kapitálově již teď integrován a prognóza je celkem jasná, bez ohledu na různé politické hry. Např. TSMC má kapitálové podíly v čínské státní SMIC a čínském výzkumu/vývoji, pod mnoha hlavičkami.

Vojensky je cokoliv kolem Tchaj-wanu úplně nesmyslné z mnoha důvodů. Celé je to vybuzeno šílenstvím kolem amerických voleb, za půl roku se to zklidní, už jenom proto, že jinak to finančně postihne každou z těch zúčastněných firem, a to nikdo z nich nedovolí. Pokud by ne, Čína má dost prostředků a pák, jak Američany přivézt zpátky k rozumu. Například vyrábí pro USA 98% léčiv; téměř všechny plošné spoje včetně osazení a oživení (i pro takové výroby, jako je F-35); prvky vzácných zemin pro legování, baterie, polovodičové technologie; bez čínských komponent nevyrobí americký automobilový a letecký průmysl jediné auto ani letadlo atd.

Ve výsledku to všechno způsobí, že Číňané investují do vlastních technologií a pokud dosavadní výrobci displejů, pamětí, procesorů (Samsung, LG, Hynix, TSMC, ...) nebudou s čínskými výrobci kooperovat, mohou dopadnout velmi špatně. Číná má zkrátka dnes takový vědecký, průmyslový a finanční potenciál, že převyrábí každého...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Len urýchľujú sebestačnosť Číny. Som zvedavý čo urobia keď sa karta obráti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spoustu jiných argumentů bych pochopil. Ale nerozumím, proč si tolik lidí myslí tohle.
Předpokládám, že o výroku „budeme dodávat zbraně našim nepřátelům, protože by si je jinak stejně vyrobili sami“ každý řekne, se to je pitomost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není, obecně je lepší prodat nepříteli zbraň, pokud ti to vydělá na dvě vlastní

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, ty přesně naplňuješ Leninovu větu. "Když na tom bude mít zisk, prodá nám kapitalista i provaz, na kterém ho pak pověsíme" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, vypadá to, že jsem opět byl přílišný optimista ohledně ekonomického povědomí v populaci.

V kostce:
Na obchod jsou potřeba dva: Prodávající a ten, kdo je ochotný koupit.
Když přestřelíte cenu, protistrana od Vás prostě nekoupí a využije nějakou levnější možnost.

Když protistrana kupuje od Vás, nejspíš je to proto, že to je pro ni nejlevnější možnost, jak se k té věci dostat.
Z toho vyplývá, že je skoro nemožné protistranu poškodit tím, že s ní budete chtít obchodovat.

Naopak protistranu poškodíte tím, že s ní obchodovat nechcete (pokud kupovala od Vás, byla to zřejmě nejlevnější možnost se k té věci dostat, takže jakákoliv jiná bude dražší).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má nepřítel velmi omezené zdroje a zastavení dodávek bude znamenat, že dojde k oslabení jeho výzbroje, pak má smysl zastavit výrobu. Pokud ovšem má finanční, nerostné i lidské zdroje k tomu, aby si mohl vyrábět ještě lepší zbraně a nedělá to jen proto, že to ještě nezkusil, pak může být výhodné mu dodávat zbraně, které jsou stejné nebo horší, než jaké by si vyrobil vlastními prostředky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud ovšem má finanční, nerostné i lidské zdroje k tomu, aby si mohl vyrábět ještě lepší zbraně a nedělá to jen proto, že to ještě nezkusil, pak může být výhodné mu dodávat zbraně“

Tohle není obecně pravda. Zastavení dodávek znamená VŽDY oslabení nepřítele.
Přečtěte si esej od Bastiata „Co je vidět a co není vidět“, tam je to hezky vysvětlené.

I tady Vám uniká to, co není vidět: Že to nahrazení dodávek není zdarma. Nejsou vidět všechny ty věci, které protistrana nemá kvůli tomu, že místo do nich musela investovat do zajištění těch dodávek vlastními silami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komunisti v USA jsou stejně inteligentní jako ti v EU. V první etapě poškodí své vlastní firmy zákazem prodávat své výrobky. Zákaz donutí Čínu vybudovat vlastní kapacity a ty pak zlikvidují firmy z USA i na zbytku světového trhu.
Přesně takto zafungovali sankce EU na Rusko.
Nechce někdo uvalit nějaké sankce na ČR zrovna přemýšlí, co začít vyrábět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase bláboly. A jací že komunisti? Trump je komunista? To je zas taková ta propaganda naopak, že my jsme komunisti a v Číně nebo Rusku budují ten pravý kapitalismus :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jen zmatení pojmů - západu teď nevládnou komunisti, ale neomarxisti. Jsou ještě horší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.