Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I 45W Ryzen 9 5900H stačí na dorovnání desktopového 125W Core i7-11700K

Kdypak začnou chodit výsledky Cinebench R25 - který nejdřív zatěžuje procesor 10 minut, aby vyloučil 28 nebo 56 sekund trvající špičkový (a pak razantně vadnoucí) výkon?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Len faktická poznámka, hádam si myslel Cinebench R23. Ale inak som tiež za, lebo len máločo seriózne, ak sa renderuje, tak sa renderuje pod 10minút. Na všetko ostatné postačí náhľad, či akcelerácia cez GPU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Velmi brzy, zařadil jsem to do testovací metodiky notebooků, sice se nedovedu vrátit v čase a otestovat úplně všechno, ale několik strojů + všechny nové budou testované i v R23. Jinak to často potrápím i Blenderem, některé ty scény dají zabrat také více než deset minut, nicméně s jádry roste výkon a Blender skvěle škáluje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že nesmíte ani naznačovat, ale nějaký kousek 5800H/5600H + RTX 3060 je na cestě? Jedno mrknutí ano, dvě mrknutí ne :-)

edit: myšleno na test

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemohu ani naznačovat, ale určitě bude a je nějaké nové něco (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne asi nejvic zajima, jak si povede Cezanne-H proti TL-H v podobne konfiguraci v dlouhodobejsi zatezi. Z toho by se dalo vydedukovat, jestli ten intelatsky "SuperFin" ma slabe misto jen u tech Uckovych 15W watazich a nebo je obecne horsi nez TSMC 7nm i pro vyssi konfigurace TDP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za mrknutí :-) Je NDA na konec NDA, nebo není NDA na datum konce NDA? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pripadne staci mrknout, zda existuje NDA na NDA na konec NDA?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ovšem není NDA na NDA na konec NDA pod NDA ... ehm ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ty NDA zakázal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"I 45W Ryzen 9 5900H stačí na dorovnání desktopového 125W Core i7-11700K"

A v clanku je zminen ten dosud nevydany procesor jednou take. Ale tak potesilo by te to, kdyby tomu tak bylo skutecne, az ho vydaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coz o to, oni ho asi vydaji, ale s dostupnosti to nebude nejspis lepsi nez loni. AMD pry staci s kapacitami TSMC pokryvat aktualne jen cca 50-60% notebookove poptavky.
https://www.pcgameshardware.de/CPU-CPU-154106/News/Bericht-der-Digitimes...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem ten Rocket Lake. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to clickbait...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD by mělo spíše trochu zvolnit a začít řešit dostupnost svých produktů!
na co jsou další a další nové procáky a GK, když to člověk nikde nekoupí. na nic. :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Limitované edice. Nejlepší sporťák T.50 je taky bohužel limitovaný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že jsem už skoro začínal o Intelu pochybovat, když bylo všude to PR o AMD, jak jsou lepší atd. Asi technicky zdatnějším je jasné, že čím víc jader, tím většinou hůř. Každopádně pořád platí staré přísloví, že s +- stejnou generací je výkon dán TDP a čím míň jader se o to TDP dělí, tím logicky lépe.
Nakonec jsem si to potvrdil v praxi, v práci jsem dostal 16(32) jádrový threadripper se serverovou deskou, v době pořízení celkově bratru 40k (a to nepočítám PCI-e SSD v HW raidu dávájící čtení 6GB/s). Jo a ještě zmíním, že je přetaktovaný s vodním chlazením.
No a doma mám o 3 roky starší i7-6700k v základním taktu a staré SATA SSD. V práci na tom mám nové, čísté W10 PRO, žádný bordel v podobě antivirů atd. A přišlo mi to strašně líné, jakože ne pomalé, ale někde kliknete a čekáte na otevření okna už třeba běžící aplikace (zmíním ještě, že tam je 2080Ti) .... je to prostě subjektivně nějaké líné, aspoň od toho, co jsem zvyklý doma na svém 5 let starém Intelu.
A tak jsem si pustil 7zip a benchmark úplně úžasný, víc jak 3x rychlejší, což vlastně úžasné není, když má 4x víc jader, ale jelikož má 2x větší TDP a o 3 roky novější výrobní proces, čekal jsem prostě víc za procesor za 25k. Tak jsem se dal do komprimace všeho možného, co jsem potřeboval a i přes to, že v práci mám víc jak 10x rychlejší úložiště, tak mělo AMD jen o cca 80-85% větší výkon při využití všech jader .... což tak nějak odpovídá dvojnásobnému TDP, ale už ne 4x více jádrům a o 3 roky novějšímu procesu. Single thread je u threadripperu naprostá tragédie, což se dalo čekat a což je důvod toho, proč je to subjektivně líné. Ale že to bude za ty prachy až takový propadák i v multithreadu, to jsem nečekal. Prostě ukazuje se, že i přes násobně vyšší cenu Intelu než "v benchmarcích výkonnější" AMD, Intel stále nezkrachoval, což hovoří za vše. AMD je prostě na PR, na benchmarky do recenzí a na lofasení s počtem jader. A Intel je prostě na práci a skutečný výkon a nechá si za to řádně zaplatit. Podle benchmarků a na benchmarcích postavených "recenzích" (viz konkrétně tato), by člověk čekal, že Intel už dávno musí zkrachovat .... nestalo se, právě naopak. Čím to asi bude?:o) AMD vyrábí prostě procesory pro děti, které slyší na gigantické počty jader, PR buzzwordy jako "threadripper" a podobně. No a Intel je tu pro nás, co chceme výkonné procesory. Věc, kterou jsem tak nějak celou dobu tušil, jsem si ověřil v praxi a ne jenom na nějakých benchmarcích.
Stále tedy platí, že výkon je dán v +- stejné generaci TDP a je nepřímo úměrný počtu jader. Napadlo mě, že by možná stálo za to, v BIOSu vypnout těch 12 zbytečných jader u AMD, snížila by se režie na multithreading a třeba by se celý systém zrychlil ..... no a inu jsem to zkusil a opravdu narostl výkon, sice ne nějak výrazně, ale nějakých 20% určitě. Stále je to sice v singlethread zdechlé, ale aspoň to nebrzdí režie na 16 (nebo nedejbože) 32 jader. Na běžném desktopu je logicky víc jak 4 jádra kravina, protože nemá víc jak dual channel paměti a bije se o paměť. Byť ten threadripper na té serverové desce je nejšpíš dokonce v quadchannelu, takže třeba by 8 jader zvládl, ale zůstávám na 4ech, je to rychlejší. Asi vydám nějakou utility s názvem "AMD boost", kdy se prostě ve Windows upraví parametry zavaděče, kdy se povolí jen 4 jádra a budu to prodávat za hříšné peníze:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tento příspěvek mi zní jako nějaký trolling, ale stejně zareaguju.

Není jasné, o jaký ThreadRipper se jedná, není to první generace? Tedy 1950X? Ten trpěl více na NUMA. A jaká serverová deska to je? Jaká konfigurace RAM? 1x8GB? (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2950X, ZENITH EXTREME, 8x8GB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Na běžném desktopu je logicky víc jak 4 jádra kravina, protože nemá víc jak dual channel paměti a bije se o paměť."

Ty ses zasekl v hodně dávné historii. Napiš to i na nějaký jiný web, tady se na debily moc nereaguje, takže nečekej, že ti někdo propíchne tvojí srandovní bublinu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

těch blábolů a vět vytržených z kontextu, seskládaných na hromadu bez ladu a skladu je tam víc. Celkem nechápu smysl - tak dlouhý text a zvlášť v tomto chaotickém tvaru přece nikdo číst nebude, takže to ve výsledku nebude mít ani patřičný trolovací impakt. Soudím, že asi nemá pisatel všechno v hlavě v pořádku, snad to bude jen nějaká přechodná pubertální deviace :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S necim z toho nesouhlasis? Nebo jsi ten z trollu, co za kazdou cenu preferuje nejakou znacku procesoru a vlastne ho nezajima realita? Poukazuju pouze na to, ze jsem tu cetl bezpocet clanku o tom, jak jsou nove AMD rychlejsi, uspornejsi a dokonce levnejsi, cili ve vsech ohledech lepsi (a tento clanek neni vyjimka), byt realita je proste nekde trochu jinde (dukazem je to, ze intel prodavajici pomalejsi, zrave a dokonce mnohem drazsi procesory nejenomze nezkrachoval, ale zaziva rozmach), to je cele.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

" byt realita je proste nekde trochu jinde (dukazem je to, ze intel prodavajici pomalejsi, zrave a dokonce mnohem drazsi procesory nejenomze nezkrachoval, ale zaziva rozmach), to je cele."
.. michate dohromady 2 veci. Technicka reseni AMD vs Intel a pak schopnost dodavat na trh. To ze ma AMD v soucasne dobe podstatne lepsi technicka reseni nez Intel v principu ve vsech segmentech je technicky fakt. Nicmene to neznamena, ze Intel k vuli tomu prestane ve velkem dodavat sva "zaostalejsi" reseni. Duvodu je hned nekolik..historicky ovlada notebookovy a serverovy OEM trh. Ma tam vazby, ktere budoval 10+ let. Ma podstatne vetsi kapacity vyroby nez AMD, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.