Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k i-RAM dostane konkurenci: DDRdrive X1

Proc sakra externi napajeni? Jako u grafiky to chapu ale tady? Ze ja ty akcie tech elektraren nekoupil... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To napajeni je zrudnost. Navic ty moduly by sly polozit i nalezato, aby karta zabirala pouze jednu pozici. Ale i tak bych tu kapacitu videl radsi jako systemovou RAM nez nejaky disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Externí napájení je z toho důvodu, aby se data uchoval v RAMdisku i když je počítač vypnutý. Nahrazuje tak baterii která byla u předchozí verze a ta vydržela pouze 16 hodin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To napájení je tam, protože při vypnutí počítače by se data smazala - externí zdroj je tam udrží i po vypnutí PC (i ze zásuvky)(tedy pokud nevypnou proud)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze samostatna UPS nebo vetsi akumulator....
Napiste mi prosim nekdo, na co to muze byt dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vynikajici vec na swap a temp pro servery. treba takovy db server, kdyz sortuje na disku, tak to neni nic moc :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim proc vsichni tvrdite ze je lepsi mit swap RAM-disk nez samotnou operacni RAM... ????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K cemu je to dobre ? Ze by rychlejsi zapis a cteni nez u mechanickeho disku ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2@ Julda - uplne jednoduse - podelane Windows 2K/XP/2K3 v 32-bitove verzi a jejich klony neumeji vic jak cca 3.3GB.
Aplikace neumi vyuzit vic jak 2GB; specialne lze pouzit 3GB pomoci zmen boot.ini u nekterych aplikaci (posledni Photoshop), ale pak jde vykon ZASADNE dolu.
Je to k posrani...sorry za vulgarismus, ale proste hodne pameti ve Windows nelze vyuzit. A cim vic pameti, tim vetsi swap. Zase k posr...
Resenim je prechod na 64-bit (XP-64bit, Vista 64-bit...ale jeste neni), jenze tam zase nejedou nektere veci (napriklad jsem nenasel rozumny SW Ramdisk na swap/temp/etc, dokud nebude k sehnani neco jako i-RAM ci produkt popisovany v teto recenzi).
Take bych klidne i-RAM nebo neco hned koupil, Windows nechal na 2GB RAM s cim si jakz takz poradi a swap/temp/scratch od Photoshopu ci Illustratoru jel na i-RAM.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nikdo tu preci netvrdi, ze pro swap je lepsi RAMdisk, nez RAMa samotna. ovsem do nekterych desek proste 8GB RAMy nedostanes, zatimco 8GB RAMdisk vzdycky. a taky ne kazdy SW umi tolik RAM pouzit. nektere db servery (zvlaste starsi verze) budou _vzdy_ radit v tempu, misto v RAM (bo jejich jadro pochazi z dob, kdy i 64 MB RAMy byl velky luxus).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hon_za, Peca: to mne taky napadlo. Ale i tak to pojede na desetine rychlosti (daly by se pouzit starsi pomalejsi moduly, ktere do MB uz nikdo nechce).
Jsem zvedavy kdy bude umet "radoby OS" (Win) swapovat dle predpokladu/nastaveni (napr. chci aby byla RAM temer plna, ale Win vzdycky odswapuje 100-200MB na disk - zbytecne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a) Ja vam nevim, ale jako disk pro swap je tam prece zbytecne mit ne adapter, ne? kdyz uz to zere vic, tak bych to napajel molexem zevnitr.

b) Rozhrani PCI-e je na takovou vec uplne na nic, protoze kdybych na tom, nedej boze :)) chtel mit system, tak z toho nenabootuju (pokud se to teda nechova jako ATA/RAID controller s vlastnim BIOSem), efektivnejsi by bylo mit na tom dva porty SATA2 a pripojovat to do STRIPu rovnou na SATA RAID controller na MoBo. Rychlost by teoreticky mohla byt 2x300MB/s mezi disky(RAM) a radicem.

c) Baterka by tam opravdu bodla.

gl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle se prostě nedá neodpovědět...

::: Julda > "Jsem zvedavy kdy bude umet "radoby OS" (Win) swapovat dle predpokladu/nastaveni (napr. chci aby byla RAM temer plna, ale Win vzdycky odswapuje 100-200MB na disk - zbytecne)."

A) Budou to dělat až s nimi bude pracovat někdo kdo jim rozumí, nikoli "rádoby odborník". Popřípadě někdo, kdo alespoň nastartuje Google a zeptá se ho. Nečekej na to ale grafická udělátka a gui, nicméně to přece skutečný guru, chytřejší než "rádoby OS" nepotřebuje, ne?

B) Jseš si jistý, že strategie swapování kterou bys navrhnul bude optimální? Už jsem viděl spoustu věcí, které někdo nastavil a pak se hooooooooodně divil, o co si vlastně řekl ;-)

C) Windows jsou nastavená na průměrnou práci, průměrného uživatele, na průměrném hardware, v průměrných podmínkách. Pokud je chceš mít jiné, musíš se o nich něco naučit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JULDA: na 1/10 rychlosti ceho? RAMy? No a i kdyby, tak furt to bude 100x-1000x (placam, nechytat za slovo) rychlejsi, nez klasicky disk. A o to jde.
To zalozni napajeni je tam pro ty, kdoz by chteli na disku uchovavat nejaka "rychla" data. Treba me napada, instalace nejake gamesy pro lepsi pareni :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PROBOHA o SWAP preci NEJDE (krom toho ze nema smysl mit velky swap kdyz ma clovek velkou ram, kazdy rozumny clovek v takove situaci nenecha win zvolit automaticky swap o 2,5 nasobku kapacity ram, ale naopak ho zakaze [pokud ho nektere aplikace primo nevyzaduji {obvykle pak jen v male mire}]), samozrejme ze nema smysl mit swap na RAMDISKu oproti samotny RAM, i kdyz bude swap na rychle pameti, tak by se stejne cekalo na system na pomalem klasickem disku ktery by s nim
pracoval, a s ADRESOVANIM 2GB to take nema nic spolecneho, tohle je ram D-I-S-K = C:/> a tam si i winXP SP1 poradi s adresovanim 136GB, na disk se instaluje system a programy a vse pojede s latenci milionkrat nizsi nez u klasickeho hdd a o to jde, neni to nahrada za RAM, neni to urceno pro swap, je to nahrada za Cely systemovy disk, a 15000 otackove SCSI HDD se mohou jit vykonem, hlukem, spotrebou a cenou zahrabat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ adfbadfb - skoro souhlas.
Ano, uzivatel musi byt rozumnejsi nez Windows a nastavit si to sam. Skoda, ze M$ zvolil tak tupy pristup k urcovani velikosti swapu.
U nekterych aplikaci se vypnuti swapu vubec nedoporucuje.
Z adresovanim pameti to ma to spolecneho, ze pokud aplikace neumi vyuzit dostatek pameti, musi swapovat/scratchovat (Adobe Photoshop, Illustrator). A pak se ten RAMdisk hodi.
Kdyby umeli Windows vyuzita napriklad 4GB RAM, mohl by pak (mozna) bezet Photoshop v RAMce, nebyl by potreba swap ani scratch a wokna by se pak chovala jako okna.
Na 4GB se s Win a Prog bohuzel nevejdu, ale Progs jdou odkazat jinam, takze to neni problem.
HDD se mohou jit proti tomuto reseni zahrabat vykonem, hlukem, ale sotva spotrebou (ta karta na 4x1GB RAM si taky neco vemou) a uz sotva cenou. Presto bych to toho i-RAM asi sel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, jenze odkazanim na klasicky HDD toto reseni ztrati smysl, a hlavne i-RAM2 muze mit kapacitu 16GB, a tam se uz vejde jak OS, tak programy, tak velky swapfile bez vetsich potizi.
Nesouhlasim se spotrebou, i-RAM2 pouziva DDR2 takze napeti je nizke a k udrzeni informace v bunce neni potreba zadny proud a jen minimalni napeti, takze jak pri rotaci ploten, tak pri praci (velka proudova indukce) na tom bude HDD hure.
Cena bude srovnatelna, srovnaval jsem s 15000 otackovymi SCSI disky ke kteremu musite zapocist jeste radic, coz se vyrovna nakaladum za RAM plus zminovana cena prvniho modelu Gigabyte i-RAM 4-5 tisic KC (nehlede na to ze to srovnatelne neni protoze 15000 otackovy disk neni pro ram s pristupovou dobou v ramci nanosekund konkurenci)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pao,peca: porad mne to pripada jako NAHRADA NESCHOPNOSTI PROGRAMATORU WINDOWS vymyslet optimalni spravu pameti :o)
adfbadfb: jen maly detail, na udrzeni pameti JE TREBA urcity proud, pamet je dynamicka a musi se stale obnovovat: prumerne 5mA pro udrzeni pameti, pri normalni praci (cteni/zapis) bere 100-500mA. To plati pro kazdy chip, kterych je na modulu 8 nebo 16; navic jsou pouzity 4 moduly. Kdyz se to vsechno secte, neni proud zanedbatelny :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad Hon_za a Julda ) Nechapu, proc porad kritizujete spravu RAM ve Windows, kdyz Windows samotne podporuji az 64GB RAM celkem bezne, cely problem navic nema nic spolecneho s Windows, ale spise s IA32, tam je ten puvodce omezeni prostoru primo adresovatelneho na 4GB. Pokud by to nekoho zajimalo, tak ve WinNT a vyssich je kazde aplikaci k dizpozici 4GB adresoveho prostoru (tj. maximum pro 32-bit CPU), z toho je standardne 2GB kernel-RAM (tj. sdilena celym systemem) a 2GB dedikovanych, takze pokud ma system napr. 32GB RAM, tak na nem muze bezet az 15 aplikaci, z nichz kazda bude mit k dispozici "vlastni" 2GB RAM + 2GB sdilene. Proto rozhodne neni pravda, ze pridat do WinNT vice nez 4GB RAM nema smysl !  Popr. se da zmenit tento pomer z 2:2 na 1:3 (ve prospech dedikovane RAM). A pokud by nahodou aplikace potrebovala vice nez 2GB (resp. 3GB) tak musi pouzit AWE a muze vyuzit az tech 64GB (resp. 62GB), ovsem to zalezi na programatorech aplikaci, ne na OS ! A troufnu si tvrdit, ze obdobne to bude i na ostatnich OS na dannem HW, takze netusim, proc tak vyvadite kolem Windows !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2RaStr : ... , takze netusim, proc tak vyvadite kolem Windows !
Páč je to největší terč. :o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RaStr: Odpoved je jednoducha: Kritizovat MS je v mode a kdo ho kritizuje je IN. Vetsinu lidi vubec nezajima, jak je to ve skutecnosti, proste si jen chteji zanadavat a MS je skvelim tercem, protoze jej vsichi znaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JirkaF, Bespi: No...aspon je to lepsi napad nez ktery vyplodil sam MS, a to dat swap soubor na jeden (nebo vice) FLASH klicenek !!!$%^&*&*

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevim o cemse tu hadate.. Zlatej linux.. tam kdyz teda potrebuju swap, tak na nej mam extra partisnua nikam se mi necpe.. krom toho sprava pameti je v linuxu na trochu jiny urovni... u wokynek se kdekdo snazi mit co nejvic volny pameti. tim ale zase leze vsechno do swapu.. linux to dela opacne.. zabere veskerou dostupnou pamet pro diskovou cache..
to jen ke sprave pameti..
a ted k samotnymu tomu bazmeku..
je sice hezky ze to ma externi napajeni, ale co takovej pripad kdy to budu chtit vyndat z bedny a nekam prenest? pokud dobre koukam tak napajeci konektor je na braketu a uz vidim jak protahuju zdroj tou skviru:-)
Zajimalo by mne , v cem udelali soudruzi z NDR chybu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.