Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

i845G pod drobnohledem

Intel logo staré
Jaký bude další z řady Brookdale (i845) chipsetů pro Intel Pentia 4? Na trh velmi brzo pronikne i845 B-step, ale co dál? Intel chce velmi brzo na něj navázat chipsetem s integrovanou grafickou kartou. Jenže integrovaná grafická karta dříve znamenala, že výkon jak grafické části, tak zbytku znatelně klesl. Bude tomu tak i v tomto případě? Kdy se objeví i845 s integrovanou grafickou kartou? Jaké bude mít tato karta vlastnosti?

Intel logo staré

Každý slušný výrobce chipsetů má v plánu nějaký ten chipset s integrovanou kartou. Nevěříte? Tak tedy, SiS pracuje na SiS650 (grafické jádro SiS 315), VIA má P4M266 (Savage 4) a P4M333 (Zoetrope), ALi se snaží o CyderAladdin-P4 s integrovanou CyberBlade3D od Tridentu, ATI vyvíjí vlastní chipset A4 s integrovaným Radeonem 7500 a o nVidie snad ani mluvit nemusím :)

Schází vám v tom seznamu někdo? Ano, Intel. I ten vyvíjí chipset s integrovanou grafikou - i845G. Bohužel zatím nejsou známy všechny podrobnosti o vlastnostech tohoto chipsetu, ale také toho není málo, co známo je. Je velmi pravděpodobné, že i845G dostane stejné grafické jádro jako má mobilní chipset i830. To znamená, že bude rozdíl mezi tímto jádrem a jádrem v i815. Podle oficiálních zpráv od Intelu se můžeme těšit na zhruba dvakrát rychlejší grafiku než v případě i815.

To samozřejmě není vše. Proslýchá se, že 3D část i845 by měla mít dlaždicovitou architekturu a poběží na 166 MHz. Poměrně důležitá je také informace, že snad už konečně bude podporovat 32 bitové barvy. Mimo 3D se naštěstí Intel zaměřuje i na jiné, možná méně viditelné části, na druhou stranu neméně důležité. Integrovaná grafika má mít hardwareovou podporu enkódování MPEG2.

Pro majitele velkých monitorů je dosti důležitou informací rychlost RAMDAC a maximální rozlišení. RAMDAC má velmi slušných 350 MHz, ale maximální rozlišení 1280×1024 mi k němu moc nesedí. Navíc asi bude nabízet v tomto rozlišení obnovovací frekvenci jen 85 Hz, což je sice slušné, ale na opravdové šetření očiček je to stále málo. Stejně jako ostatní výrobci grafických karet, i Intel si všiml úspěchu Matroxu s DualHeadem. V i845G tedy najdeme obdobu: DualDisplay. Umožní připojit jakoukoliv kombinaci dvou z klasického CRT monitoru, plochého LCD panelu a televize.

Asi nejvíce vyčítanou vlastností integrovaných videokaret je sdílení paměti. Videokarta si pro sebe vezme kus fyzické paměti a díky tomu může být systém ještě levnější. Jenže za cenu znatelné ztráty rychlosti. Intel se tentokráte rozhodl nabídnout jak možnost sdílet paměť, tak použít vlastní paměť jen pro grafickou kartu. V i845G najdeme integrovaný jednokanálový řadič Rambus pamětí, ke kterému půjde připojit externí 400 MHz RDRAM (až 32 MiB). Takže nakonec ani u řady i845 jsme nebyli ušetřeni Rambusů :)

Praktikovat se to tedy bude asi tak, že některé základní desky budou prodávány s instalovaným RDRAMem a některé ne. Teoreticky by mělo jít v případě potřeby chybějící RDRAM doinstalovat, prakticky si myslím, že bude problém takovýto upgrade sehnat (bude-li ho vůbec někdo nabízet - navíc rozhodně nepůjde o univerzální vlastnost).

i845G podporovat AGP 8×, PC2100 i PC1600 DDR SDRAM paměti a 400/533 Quad Pumped Bus (prostě 4" pumpnutou sběrnici :)). Vzhledem k použití jižního můstku ICH4 bude implementována podpora USB 2.0. A kdy to všechno bude k dispozici? Podle prozatimních zpráv už 1. dubna příštího roku.

Diskuse ke článku i845G pod drobnohledem

Žádné komentáře.