Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM zvyšuje hustotu na páskových mechanikách

... ale disky pracují v prachutěsném prostředí, nikoliv vzduchotěsném!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nejake divne. Kdyz vezmu sirku pasky 4mm, je to priblizne 1Gbit/palec delky pasky. 4m/s je cca 157palce/s. To dela 157Gbit/s. Pri sirce 8mm je to dvojnasobek. To by me zajimalo, jak to delaji. Nebo delam nekde chybu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Salada
to nebude tak jednoduchy. princip zapisu je podobny jako u VHS. Rotacni hlava zapisuje do sikmych stop. Tyto stopy musi mit urcitou roztec danou rozteci jednotlivych hlavicek na bubnu. Hustota zapisu rika, jak blizko u sebe mohou byt bity v jedne stope. Nejde to vztahnout na cely pasek. Jestli se mylim tak me nekdo opravte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> Salada: I kdyz to z textu neni jasne, ty 4 m/s budou asi rychlost pohybu rotacni hlavicky nad paskou a ne rychlost posuvu pasky. 4 metry za sekundy by bylo celkem slusne rychle previjeni, pri delce pasky kolem 600 az 700 m (tolik maji dnes LTO-cka) by jeden prubeh trval cca 3 minuty, a to se mi zda celkem malo, ovsem mozne je i to. Kazdopadne, pokud to tak opravdu bude a bude se tedy jednat o linerani zaznam, tak se stejne nebude pri jednom behu zapisovat do cele plochy, takze vypocitat datovou rychlost bez znalosti poctu paralelne zpracovavanych stop je stejne nemozne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v disku je vakuum takze vzudhcoitesnem.. ale i v prachotesnem to je pravda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jirisimanovsky: Vakuum a vzduchotěsnost je rozdíl. Vzduchotěsné může i znamenat že tam je plyn a vzduch se dovnitř nedostane. A prachotěsnost nemá se vzduchotěsností v podstatě co dělat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V HDD rozhodně vakuum není. V HDD je vzduch a mají větrací otvory s mikrofiltrem, které slouží k vyrovnávání tlaků s okolím. Některé disky mají u otvoru i nápis "nezakrývat". HDD jsou pouze prachotěsné. Tedy rozhodně 3,5" i 2,5" modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledni vakuove hardisky byly nekdy v dobach 10MB disku. Viz clanky tady na cdr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale šířku pásky 4mm mají jen DAT-ky, které mají rotační hlavy stejně jako AIT. LTO má lineární zápis a šířka pásku je , pokud se nepletu, 16 mm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako je to so zivotnostouu? Je paska spolahlivejsia (to sa mi nezda) ako HDD? Ak ano, existuje riesenie za cca 10k Kc? Takych 500GB by sa mi hodilo na zalohy. Pekne by som si pasky ukladal na bezpecne miesto. Da sa to samozrejme aj s DVD, ale maju moc malu kapacitu. A pouzivat na zalohy dalsi HDD je IMHO blbost. Takze paska je jasna volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu proc server jako je cdr pise veci o vzduchotesnosti disku. Uvedomte si prosim ze to tady cte hromada pubertaku ktery pak bludy co se doctou (nastesti jen obcas) berou jako fakt a siri dal
Vsichni zastanci vakua: zkuste se jen zamyslet jak je drzena hlavicka nad povrchem disku ... prave na vzduchovem polstari diky bernoulliho principu a co by udelal pri vakuu ... poskrabala vam vase data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Igi: za 10000 paskovou mechaniku na 500GB nesezenes :-) Za ty prachy tak 40GB Travan, ale na zalohu 500GB bys potreboval neco ve stylu LTO3, coz se pohybuje v cenach o jeden rad vejs...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

igi: Aj s paskami byvaju problemy, bohuzial :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

willcz: uvědom si prosím tě rozdíl mezi vzduchoTĚSNÝ a vzduchoPRÁZDNÝ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

libb: Nema smysl se hadat, ale ty si prosim uvedom co se stane kdyz ten disk bude vzduchotesny. Disk se diky zahrati nafoukne a to by se asi ani tomu tesneni a hornimu krytu nelibilo. Tim padem nemuze byt vzduchotesny a nemuze tam byt ani vakuum. je tam proste jen cisty vzduch a pro zmeny tlaku jsou tam mista s mikrofiltry, jak uz nekdo psal drive.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

willcz: O vakuu snad nic nepíšou, vzduchotěsnost je něco jinýho.
Škoda že nešla cesta tudy, ale blbýma dvd. Mohla by být páska třeba 3x2 cm na kterou by se vešlo víc než na dvd a spolehlivost by byla nesrovnatelná. Cena by také při masové výrobě klesla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 10.000 Kc mech nekoupis.
Jsou pomale jako DDS,VXA-2,AIT-3 ... zde je nejlepsi asy Ait-3
Pak rychle drahe a spolehlivejsi:LTO,SDLT ... ja mam radsi LTO

Paska je velmi spolehliva, ale mech. obcas odchazeji, rozhodne se vypati si koupit 3 letou podporu, zajistit aby se mech. behem zaloh nezastavovala, preventivne cistit cistici paskou a nemit mech. v prasnem prostredi, nejlepe klimatizace s filtry.

Jinak pro vice dat AutoLoader nebo Knihovnu ... ale to uz je uplne mimo vasi cenu. .... ale kdyz vase data menaji cenu CCA 80.000 Kc tak se nato vykaslete a nezalohujte :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jsme to slovo "vzduchotesny" dali do uvozovek. snad tentokrat vsichni pochopi ze vzduchotesny != vakuum. proste v disku nejakej ten vzduch je, jen si dovnitr a ven svobodne nependluje jako o beznych paskovych mechanik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek: "...vzduch ... si dovnitr a ven svobodne nependluje..."

On ale pendluje, přesně jak píší Cygnus a willcz. Jenom je prostý prachu.

Jinak těmi uvozovkami jste to vyřešili, myslím, rozumně. Kdo ví o co jde, přebere si to správně a kdo neví, dohledá si... zde v diskusi :o).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rychlost posuvu pásky při práci je 4 m/s ? To je teda fofr!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.