Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IDF 2007: Nehalem se představuje

Jádro procesoru Intel Nehalem
V San Francisku právě probíhá jedna z nejznámějších prezentací společnosti Intel, Intel Developer Forum. To nejzajímavější, co se na něm mohli návštěvníci dozvědět, byly prozatím plány připravované mikroarchitektury procesorů „Nehalem“, která by měla být u Intelu podobným revolučním krokem, jako před lety příchod K8 u AMD. Slova se pochopitelně ujal Pat Gelsinger, senior viceprezident a generální manažer Digital Enterprise Group v Intelu, aby připomněl „tik – tak“ (anglicky „tick – tock“) strategii společnosti v oblasti procesorů. To je ten známý obrázek, který už jste jistě měli příležitost z prezentací Intelu zahlédnout několikrát. Aktuální mikroarchitektura Core je „tock“, nadcházející vylepšení „Penryn“ pak „tick“ a „Nehalem“ zase „tock“. A právě Nehalem bude dnes na pořadu dne.

Strategie Intelu Tick - Tock

Když jsme přirovnávali „revoluci“ „Nehalemu“ k někdejšímu příchodu „K8“ u AMD, měli jsme na mysli zejména boření zažitých tradic o FSB a paměťovém řadiči. Intel, stejně jako tehdy AMD, spojí paměťový řadič s procesorem a starou dobrou „Front Side Bus“ nahradí novou architekturou Intel QuickPath (dříve známou pod zkratkou CSI). Ta je de-facto přímým konkurentem HyperTransportu, který používá právě od dob „K8“ AMD. QuickPath by měla dosahovat propustnosti snad až 32 GB/s na jednom spoji (linku) s tím, že procesor by jich měl mít více pro komunikaci s dalšími takovými procesory, případně se zbytkem systému, podobně jako tomu je dnes u Opteronů.

Stručný popis mikroarchitektury Intel Nehalem

Paměťový řadič se nám tedy přestěhuje přímo do procesoru a jsme velice zvědavi, jaký vliv to bude mít na výkonnost celého systému v podání Intelu. Severní můstek, dosud u Intelu nazývaný Memory Controller Hub, tak dostane trochu jiné pojmenování, už půjde „jen“ o I/O hub, který bude mít na starosti komunikaci s procesorem (nebo procesory v případě víceprocesorové platformy), jižním můstkem a bude se také starat o PCI Express periferie (jinými slovy bude obsahovat PCI Express řadič, aby nebyl jen pouhou spojkou).

Nástin čtyřprocesorové platformy založené na procesorech Intel N

Zrovna tak si můžete všimnout, že se do procesorů „Nehalem“ vrátí HyperThreading neboli schopnost zpracovávat jedním jádrem více softwarových vláken současně. Tato technologie se poprvé objevila v procesorech Pentium 4 a ve své podstatě tak byla jakousi předzvěstí příchodu dvou- a vícejádrových procesorů.

Ještě krátce k tomu, co nás v Nehalemu čeká. Zajímavé srovnání spočívá ve faktu, že čtyřjádrový „Penryn“ (tedy dva dvoujádrové kousky křemíku) čítají přes 800 miliónů tranzistorů, zatímco nativnímu čtyřjádrovému „Nehalemu“ jich postačí 731 miliónů. Důvodem je změna v rozložení cache. Podobně jako u AMD „K10“ u „Nehalem“ hodlá vsadit na menší L2 cache pro každé jádro a společnou L3 cache pro všechna. Čtyřjádrový procesor založený na Penrynu (čili třeba „Yorkfield“) má tedy celkem 12 MB L2 cache, „Nehalem“ by tak měl mít L2 i L3 dohromady méně (i kdyby to byl 1 MB na každé jádro, do 12 MB by na L3 zbývalo ještě slušných 8 MB a tolik cache v Nehalemu beztak nebude). Přesná čísla o cache v „Nehalemu“ však zatím neznáme, ve hvězdách jsou i případné frekvence. Faktem však je, že Intel už funkční vzorek „Nehalemu“, na něm běží operační systém (konkrétně Windows) má a pokud budeme uvažovat stejně jako v případě „Penrynu“, který by se měl dostat na trh prakticky 11 měsíců po oznámení funkčních vzorků, můžeme „Nehalem“ čekat přibližně na začátek druhé poloviny příštího roku. Doplňme ještě, že spolu s „Nehalemem“ předvedl Intel na IDF i 32nm výrobní proces a na něm založený funkční čip, tentokrát však ještě nešlo o žádný procesor, ale tradičně SRAM s nějakou tou drobnou řídící logikou, jak to tak v případě prvních vzorků dané technologie bývá.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IDF 2007: Nehalem se představuje

Čtvrtek, 20 Září 2007 - 22:02 | Nox | Tykvik >> tak to su potom dobre...
Čtvrtek, 20 Září 2007 - 12:41 | Anonym | Zdar Neomene, he, he Vyrovnávací paměť, L3 Cache...
Středa, 19 Září 2007 - 23:24 | Anonym | to NOX: kdepak, přečtěte si zprávu na anandtechu...
Středa, 19 Září 2007 - 23:04 | Anonym | to heleme, to je sice pravda, ale to co intel...
Středa, 19 Září 2007 - 17:04 | Anonym | Vecna skoda ze nepouziju hypertransport. Intel si...
Středa, 19 Září 2007 - 15:45 | Nox | zero8324 >> jj, mas pravdu. Int....
Středa, 19 Září 2007 - 15:09 | Anonym | to hkmaly: o architektuře se zde můžeme dohadovat...
Středa, 19 Září 2007 - 14:50 | zero8324 | Neviem ako Vám, ale mne sa z tých obrázkov zdá,...
Středa, 19 Září 2007 - 14:02 | Nox | Petrik_CZ >> nechaj si tie...
Středa, 19 Září 2007 - 13:37 | Anonym | NeomeN: Myslis neco jako IA64 ? :-) Co se tyce...

Zobrazit diskusi