Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IDF 2007: Nehalem se představuje

Nechci rejpat, ale kdoze to ma byt technologickym leaderem? Intel? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale C2D drtí všechno od AMD i bez integrovanýho paměťovýho řadiče :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak tak na to koukam, tak to bude zase nova patice, nove desky s novou architekturou, takze zase nema cenu upgradovat a neco kupovat, protoze by to byly vyhozene penize bez moznosti upgradu. No moc mi to nezjednodusujou :o).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keddie : taky mě to napadlo, asi výhoda tik-tak přístupu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Keddie:
Mno, to, že má Intel už léta socket 775, taky není žádná výhoda, když zdaleka není zajištěno, že co do něj půjde strčit, to tam taky pojede (podobná situace byla s vychvalovaným socketem A). U AMD nějak nevím o případu, že by to, co do socketu AM2 jde strčit, v něm nejelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel se uz nezmuze na nic jineho nez na kopirovani technologii AMD. Nejdrive to byla instrukcni sada x86-64, ted to bude IMC v CPU, sbernice ala hypertransport a dokonce okopiruji i L2 a L3 cache :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PepaPoscec: nejvýkonější C2D jsou pro AMD v současnosti nepřekonatelnou metou,protože nic tak výkonného nemá, ale srovnají-li se stejně drahá řeše na úrovni kam AMD dosáhne, tak to s C2D v poměru cena/výkon tak jednoznačné není. Fakt je, že se Intelu C2D opravdu povedl a po pár letech je momentálně opět lídrem - nás zákazníky může jen těšit, že to v konečném důsledku znamenalo dramatické snížení cen většiny procesorů a dnes i docela slušný procesor je skoro to nejlevnější v celém PC :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To: Petricek CZ: A co bys chtel aby si INtel zacal prosazovat svou vlastni x86-64 sadu ktera by nejspis nebyla kompatibylni s tou od AMD? L3 cache se pouzivala uz davno ve starsich Xeonech a maji ju i Itania. HTT-IQP a co bys vymyslel jinyho nez proste pouzit rychlejsi sbernici? NIC a HTT stejne jako IQP neni v podstate nic jinyho nez rychlejsi sbernice. Radic pameti v procesoru? Pokud vim intel s tim experimentuje nekdy od roku 2000 ale zatim nebyl nucenej to pouzit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NeomeN: Myslis neco jako IA64 ? :-)

Co se tyce 64bitoveho procesoru pro bezne pocitace, Intel to zkusil jako prvni a selhal. AMD uspelo. Co se tyce toho ostatniho, jasne, prisli by na to i bez kopirovani od AMD, ale priznejme si ze tomu nejde rikat ze jsou technologicky leader ("We are the leaders, wait for us").

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petrik_CZ >> nechaj si tie fanaticke kecy pre zive.cz. To co Intel planuje nie je ziadne kopirovanie ale prirodzena evolucia/revolucia. Alebo snad poznas iny sposob ako sa dostat rychlejsie k udajom v RAM cez int. radic v CPU ako cez FSB? Nepoznas, tak tu nevykrikuj kecy o kopirovani od AMD.

Keddie >> IMHO je ten spravny cas kupit si CORE2 arch., ktora je v dnesnej rev. G uz velmi dobre odladena a overena. Kupovat Nehalem v dobe uvedenia nie je moc idealne, lebo kym sa odladia CPU a hlavne dosky, tak to este nejaky ten rok potrva. Takze kludne chod do FSB based CORE2 arch. Vykonovo urcite neolutujes. Aj tak ti moze byt jedno ci mas pristupovu dobu do RAM nejakych 50ns (CORE2) alebo cca 30?40ns (Nehalem).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako Vám, ale mne sa z tých obrázkov zdá, že ten Nehalem bude Server procesor. Preto nedávne správy hovorili, že pamätový radič budú mať len serverové verzie procesorov rady Nehalem. Ale možno zdanie klame.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to hkmaly: o architektuře se zde můžeme dohadovat, kdo je leader. Ale technologicky je to jednoznačně Intel. Co se týče výrobního procesu je zatím stále o generaci před AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zero8324 >> jj, mas pravdu. Int. radic ma mat iba TOP model pre desktop a vsetky serverove modely.

http://www.cdr.cz/a/22081

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vecna skoda ze nepouziju hypertransport. Intel si musi just urobit vlastny standart, len aby ryzoval na chipsete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to heleme, to je sice pravda, ale to co intel dosahuje na 45nm AMD dobehuje na 65nm...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to NOX: kdepak, přečtěte si zprávu na anandtechu, kde píšou, že Nehalem bude mít ICM i IQP a že to: "... bude ZNAČNÁ výhoda ZEJMÉNA u server segmentu" (tj. budou z toho NEJVÍCE těžit). Článek, na který se odkazujete, je starý = šlo o domněnku, kterou si někdo vymyslel.

Vývoj u Intelu směřuje k co největším úsporám => vývoj jedné architektury pro všechny segmenty (změny budou jen v počtu jader, taktech a cache). Už vidím, jak budou zasahovat do jednotného návrhu a vytvářet několik masek pro fotolitografii - kdepak, to je velice nákladná záležitost.

Navíc někde v článku dále říkají, že 4jádrový Nehalem má PRÁVĚ JEN 731 Mil. tranďáků kvůli ICM, který umožnil snížit NESMYSLNĚ velké cache (narážka na Penryn s 6MB L2).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdar Neomene, he, he Vyrovnávací paměť, L3 Cache, se používala, už i Desktopových procesorů AMD K6-3, na Frekvenci, asi 400 MHz, a ty, procesory, se vyráběly, už asi v roce 1999, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tykvik >> tak to su potom dobre spravy. Cize Nehalem podla tvojich infoos bude mat int. pamatovy radic vo vsetkych modeloch.

Ladik 45 >> hello, co si bol vypnuty? Pozeram, ze ciarok v tvojom prejave ubudlo, takze SW inziniery zapracovali. Toz si v novej verzii, mal by si sa volat Ladik 46. No ale bug na konci vety este nie je odstraneny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.