Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iiyama ProLite XB2780HSU: 27 palců, FullHD, ale hlavně MVA panel

Povedzte mi na čo mi je 27 palcový monitor s rozlíšením FullHD?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:) taky netušim, kdo by na to chtěl koukat, snad někdo se zrakovou vadou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bingo.

Napr. pre mojich rodicov a ich rovesnikov je dnesne nativne rozlisenie lepsich monitorov proste "male". Male ikonky, male pismenka, zmuria do toho a nakoniec skoncim s prestavenim na nejake obludne 1024xnieco. (Predtym nez niekto zacne pisat ze sa daju skalovat fonty, nech si skusi pustit niektory z nadielky uctovnych a pridruzenych programov pod Vistami a potom povedat ako sa tie ciselka v stlpcekoch zobrazujuju ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A le nie všetci máme problém s očami, ja mám na 20palcovom monitore rozlíšenie 1600/1200 a poviem ti menšie nechcem ale kôli tomu že sa vyrábajú monitory 27palcove s FullHD rozlíšením musím dať za monitor s vyším rozlíšením pomaly viac ako za počítač a to je choré.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takže jestli tomu dobře rozumím, ty chceš ostatním brát možnost volby, abys snáz naplnil svoje potřeby. Tak to je opravdu choré a hodně, hodně sobecké.

Navíc teze, že by byly WQXGA výrazně levnější, kdyby neexistovaly FHD s velkou úhlopříčkou, je dost přitažená za vlasy. Můžeš to něčím podložit, nebo sis to vycucal z prstu?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Možnosť voľby máš, vždy si môžeš dať menšie rozlíšenie ale vyšie nie. Ano je to odomňa sebecké ale to isté si môžem myslieť aj ja zdruhej strany.
Ver tomu že by bola výroba lacnejšia, keď je niečo exkluzívne a vyrába sa to vmalom tak je to určite drahšie ako keby to bola masovka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba v situaci, kdy je monitor trochu dál, než je běžné?

FHD 27" o 15 % dál je pro oko stejné jako FHD 24". Je výrazně levnější než WQXGA a nevyžaduje zdaleka tak vysoký grafický výkon pro rozhýbání her v nativním rozlišení. Větší úhlopříčka poskytuje vyšší komfort při sledování filmů, kde je WQXGA zbytečné. Lidé s horším zrakem (většina dříve narozených) preferují nižší rozlišení na větší úhlopříčce...

Že ty něco nepotřebuješ, ještě neznamená, že si to své zákazníky nenajde. Nemusíš kvůli tomu hned blít v diskusi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prepáč že tu bliju, ale na 27 palcový monitor je toto rozlíšenie výsmech, nieje to nič iné ako len šetrenie lebo kvalitnejší panel s vyšším rozlíšením by bol drahšší. Ale proti vkusu žiadny dišputát sú ľudia ktorý si vystačia aj s reprákmi v monitore.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, když někomu stačí na windowsovské zvuky integrované reproduktory, je méněcenný. Když má horší oči nebo kouká do monitoru z větší dálky je asi podčlověk. Nejspíš je počlověk každý, kdo kouká do TN panelu, že? Uživatelé notebooků už asi vůbec nejsou lidi. Ach jo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

právě, stačí dva popelníky před očima a hi-tech parametry nejsou vítány ani u monitoru, ani u mobilu, ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Monitor je tak levný protože používá panel od jednoho z těch "podřadných" výrobců jako je AU Optronics, což je zkratka za Acer Unipack Optronics.

Každý přece ví, že Acer je mizerný a podřadný a kdo by si koupil podřadný a mizerný monitor že?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aneb vyber si sveho oblibeneho troubu v diskuzi na diit.cz ze ? To už je opravdu krize, diskutovat kdekoliv na netu už v dnešní době nemá smysl. Kdo pamatuje začátky internetu asi ví o čem mluvim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nj, i tady to ještě nedávno nebyl samý trotl, co se potřebuje on-line vyblít ze svých pocitů

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

taktiez mam nazor ze toto rozlisenie je male hlavne ked sa dnes vsade tlacia ''retina displeje'' tak preco vyrobci monitorov neudrzuju trend. Nedavno som cital ze v najblizsej dobe sa bude vsade nasadzovat vysoke rozlisenie po vzoru mobilnych zariadeni.
Ked moze mat 5'' obrazovka na telefone HTC J butterfly 1920x1080 tak preco by 27'' monitor nemohol mat ''aspon'' dvojnasobok.
To ze by bolo pouzite vysoke rozlisenie samozrejme neznamena ze by museli byt ikonky 2x mensie ako na stavajucom FULLHD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu je to dobré? Čte se ti špatně text na 24" ve fullHD? Nebo potřebuješ mít monitor 10 čísel od očí? Filmy se začaly distribuovat ve vyšším než HD rozlišení? Na jakém nosiči?

Dokud nebude prostředí systému plně vektorové, včetně ikon, tak bude každé rozlišení oproti "standardu" mít různé velikosti ikon i ostatních elementů.

Zkusili jste si někdo upravit hustotu pixelů třeba ve winXP na 23" monitoru tak, aby text byl rozumně veliký i pro někoho bez sokolího zraku? I když to jde, je to pěkně hnusné, protože na to ty programy prostě nejsou připravené. Kdo do toho nevidí, nepochopí, kdo dělá alespoň weby, přinejmenším tuší.

Navíc vyšší rozlišení znamená potřebu výkonnější grafiky. K čemu je to dobré, když někdo potřebuje na monitoru jen pracovat? K čemu je to dobré, když bych si na tom 27" double HD pustil film v double HD rozlišení? Jak blízko bych musel sedět, aby to rozlišení mělo význam?

Osobně v tom vidím jen další "megapixelovou" válku výrobců, aby donutili lidi koupit nové zařízení. Význam je ale nulový (pokud nepočítám pohlazené ego), nebo přinejmenším diskutabulní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K cemu je to dobre? Sorry, ale v praci filmy nesleduju (vlastne doma taky ne), ale treba na remote control na stroj s 1080 radky je jaksi 1080 radku na vlastnim monitoru malo. Dale treba na graficke upravy je super mit vic mista kolem na ruzne nastrojove panely, ne to z nouze cpat na bok na druhy monitor...
Tady by mi valka megapixelu (na rozdil od fotaku) nevadila ani trosku, ale bohuzel jsou vyrobci presvedceni, ze Fuj HD je strop (a kdyz se leze nad strop, tak i cenove nehorazne nahoru). Nevim co je kazdy z filmu tak hotovy, kvuli filmum jsem prisel o muj oblibeny pomer 4:3, kdy pri uprave fotky 3:2 zbyvalo misto na menu nahore...ted se prosazuji nudle, menu a zahlavi okna z nej udela jeste vetsi nudli...bomba, fakt.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ok. Evidentně jsou lidi, kteří to využijí a malý text a ikony jim nevadí.

Já dám radši přednost dvěma menším monitorům, ideálně 19" s 1280x1024, ale je to na programování, ne na grafiku (nepotřebuju editor přes celý fullHD monitor). Bohužel, ty se v rozumné ceně a kvalitě (non TN) taky přestaly vyrábět ;( Ideálně bych si uměl představit 21" s 1600x1200, ale dvacku za poslední rozumné Eizo fakt nedám (a to bych upotřebil dva).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To se prave asi shodneme. V praci mam 2x Samsung SA850 v 1920x1200 a jsem vicemene spokojen. Ono, kdyby Win 7 umoznovaly zmensovat okna dle vlastniho uvazeni, ne jak si mysli Mrkvosoft, tak by mi rozliseni az tak zily netrhalo. Ale jelikoz vetsina oken nejde libovolne zmensit (az treba na 1x1cm), tak je problem se na plose pohnout ne z hlediska velikosti pisma samotneho (to jde sice nepohodlne, ale vetsinou uspesne snizit vsude), ale z hlediska fixni velikosti oken. Jinak (vytahuju metr), jak mnozi argumentuji metrem od monitoru vs. 20cm, tak ja na ty monitory cumim z 85cm mene pouzivany konec, 95cm hlavni plocha. Takze tak :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jinak co jsem si jeste tak vzpomnel chyby W7 - v prohlizeci stream, date maximalizovat do FS, na druhem monitoru chcete pracovat, jaksi nepocita se dvema, takze fullscr na druhem monitoru rusi...vazne otrava. Takze radeji hypersuper rozliseni na jednom panelu, nez spolehat na nekolik :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím přínos ve vyšším rozlišení, na hry i filmy, případně konzolu mi stačí Full HD, a že už delší dobu místo monitoru používám 32" TV s pěknýma barvama a zobrazovacíma úhlama je moje zhýralost, sedím od toho tak půl metru a když potřebuju zkoumat pixely kvůli webové grafice, tak je prostě vidím.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Odporcovia vyších rozlíšení uvedomujete si že nižšie rozlíšenie sa dá nadtaviť a vyšie ako umožňuje panel nie. To že na filmy a hry to stačí nieje argument lebo monitory niesu len na hry, filmy a FB. Sú ludia ktorý aj pracujú a potrebujú vyšie rozlíšenie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsi někdy měnit rozlišení LCD směrem dolů? Ne nadarmo se v recenzích monitorů (většinou) jedna kapitola věnuje i interpolaci obrazu v nižších rozlišeních.

Ale hlavně - neříkám, že to lidi nemají chtít. Co říkám je, že pro drtivou většinu je zbytečné až nesmyslné. Že lidi, kteří za každou cenu chtějí vyšší a vyšší hustotu bodů většinou ani nevědí co chtějí, prostě jen papouškují reklamní krasožvásty.

Jinak by mě osobně zajímalo, kdo ocení vyšší hustotu při práci. Úmyslně se ptám na hustotu, ne velikost pracovní plochy. Je mi jasné že při práci v AutoCADu a podobných projektových nástrojích je větší plocha přínosem. Ale také si dokážu představit, že příliš vysoké rozlišení (a tudíž malé písmo) je pro většinu lidí nepoužitelné, pokud do toho mají hledět celý pracovní den.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mne iba ide o to že takto budeme mať pomaly 30 a viac palcové monitory s FullHD namiesto zmenšenia bodu a následne jeho zhustenia. Pomaly budeme mať vyšie rozlíšenie na telefónoch ako na monitoroch.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A v čem je problém? Třeba mě osobně je jedno, jaké je rozlišení na mobilu. Volám s ním, posílám sms a občas použiju nějakou aplikaci jako vyhledání MHD spoje. K čemu je potřeba na mobilu fullHD? Je mi jasné, že jako dříve narozenému jsou mi skryta tajemná zákoutí využití nejmodernější technologie, ale klidně se nechám poučit k čemu je to dobré. Jen mi neříkej k přehrávání filmů ;)
A že na monitorech je menší/větší/barevnější/onačejší rozlišení než na čemkoli jiném? Dívám se na to tak, že hledám parametry, které potřebuju nebo jsou užitečné k tomu, co od daného zařízení očekávám. Dokážu se rozhodnout sám a nepotřebuju k tomu PR masáž. Je to tak u monitorů stejně jako u jiných věcí.
Jediné co na tom chápu je, že firmy musí vykázat obrat a tak vymýšlí stále nové blbosti. Že to lidi nepotřebují? Nevadí, my je zmasírujeme. Vždyť je to v dnešní materiálně založené době tak jednoduché ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nehovorým že musíme mať všetko hyper duper ale na 27palcovy monitor je FullHD už pomaly zvrhlosť, niečo podobné ako na notebookoch HD rozlíšeniena nižších uhlopriečkach berem ale nie na 15,6.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A znovu se ptám: proč by to měla být zvrhlost? Jen proto, že konkrétně pro tebe osobně je to k ničemu?

Dokážeš se v životě rozhlédnout i kolem sebe? Zkus to. Zjistíš, že kolem žijou i jiní lidé s jinými potřebami a jinými preferencemi. Někdo chce Ferrari, jiný dá přednost kombíku, další si radši koupí motorku a někdo nepotřebuje nic, protože žije ve městě a stačí mu MHDčko i když nakrásně na auto má.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Toto presne platí aj pre teba. Keď ty nepotrebuješ vyšie rozlíšenie tak prečo by ho niekto iný potreboval však. Pre mňa za mňa maj si rozlíšenie aké chceš proste si myslím že na monitor s 27palcami je FullHD málo a prečo lebo to je monitor a nie televízor.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ok.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no treba proto lebo na 27'' vidim tie pismena kockate... v novinach tiez nemas vytlacene kockate pismenka tak preco by nemohol mat 2x vyssie rozlisenie tak aby tie kockate pismenka neboli vidiet... :) je to proste prijemnejsie na oci
Vektorove prostredie uz je myslim hotove vo windows 8 takze system by na to uz bol...
Internet mame tiez kazdy dnes nad 10Mbit/s co tiez neni problem aby natahoval 2x tak velke obrazky ako doteraz
Ale tak samozrejme by som si vedel predstavit aj monitor kde by bolo 9000x3000 rozlisko a mohol by mat napr 60'' a najlepsie OLED ;) a samozrejme by bol aspon 20 prstovy multitouch
tym by som nepotreboval klavesnicu
monitor by som mal v ramci pracovnej plochy a stola mierne ohnuty...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nechápete, že jsou lidi, kteří mají horší zrak nebo z jiného důvodu nesedí 20 čísel od monitoru, ale mají ho třeba metr od sebe. Pak je vyšší rozlišení k ničemu. Nebo jsou prostě lidi, kteří radši menší body a větší fonty. Důvodů může být milion. Fakt je, že tenhle monitor je prostě jaký je a není pro všechny.

Psát o něm, že je nahouby je krátkozraké, protože to píšete jen ze svého pohledu. Kdybyste napsali, že _pro_vás_ je ten monitor na prd, neřeknu ani zbla. Ale vy ho odsuzujete globálně. Kdyby to byl jediný 27" monitor na trhu, také neřeknu ani ň. Ale vy si můžete vybrat, tak nechápu, proč máte potřebu všem ukazovat, jaký je to šunt, když ho přece _vy_ nepotřebujete a pro _vás_ je nepoužitelný.

Už chápete kam celou dobu mířím? A proč jsem neměl potřebu se ze 7R7 dál dohadovat - nemělo to smysl, vydí pořád jen sebe. Ale na světe je nás víc a každý jsme originál. Proto věřím, že i tento monitor si najde své zákoše.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.