Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozborka nového iMac odhalila výměnné komponenty: CPU i RAM

Teda že zrušili na iMacu dvířka na výměnu RAM je od nich podlé. Ale tak hlavně že to jde upgradovat, stejně se to dělá tak jednou za životnost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, tak 27" iMac dvířka furt má, takže může každý zákazník ušetřit na upgradu RAM několik tisícovek a nenechat se oškubat v Apple storu.
8->16GB = 6400Kč? Dobrej výsměch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, koukám na to a velký 27" dvířka mají, 21,5" nemají, ale alespoň mají SO-DIMM.
Právě, uprgade RAM vlastními silami je věc na které se dá odedávna dost ušetřit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

když už EU zavádí různé regulace (v případě plnění tiskových refillů např. souhlasím, obecně by výrobce neměl bránit uživatelům upgradu/opravám na vlastněném zboží), co to takhle rozšířit i na počítače. Pokud to vyloženě nebrání designu, tak by komponenty v patici měly být preferovány. To co Apple udělal, tedy není důvod k obdivu, spíše se pro jednou nezachoval jako úplné hovado, to ale není důvod k jeho adoraci

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady nikdo nikoho neadoruje, je to jen příjemné překvapení nesledující trend.

A EU ani jiné zákonodárce raději ne nebo to dopadne jako cookies. Jak byste to chtěl definovat? Navíc pro ty co počítačům rozumí jako koza petrželi. Spousta nerozšiřitelných notebooků Apple vydrží 3x déle, než mnohem rozšiřitelnější šunkovitý netbook od Aceru či co já vím koho. Já bych do toho zákony netahal a nechal to na trhu. Především by měl hlasovat zákazník peněženkou a trend je zjevný (ač se to lidem co tomu rozumí nelíbí). Většině to je putna (většina lidí AiO komp/NTB koupí a tak dožije i když má třeba vyměnitelnou RAM - prostě je taková možnost ani nenapadne).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano u spotřebního notebooku za 10 litrů je to tak, ale u profesionálních > 25kKc je například takové BGA naprostá zhůvěřilost. Protože právě u takových strojů (většinou celokovových) v kvalitním provedení bych čekal, že životnost bude delší než 2 roky... A nemožnost výměnit RAM a při příležitosti generálního vyčištění noteboku i CPU to to totálně zazdí. Pak by v případě, že by na to člověk přistoupil, nezbývalo než to vyhodit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak dnes je 90 % CPU v noteboocích BGA. A pokud Apple v MacBook Pro použije maximum podporované RAM, které zvolil, tak je to pak jedno. Samozřejmě mohl zvolit jinak, a mohl mít i dvojnásobek paměti, ale rozhodl se pro výdrž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě, bohužel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty % budou silně nadstřelená. Z mých zkušeností je to tak 50% pro BGA CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mých zkušeností vám Macbook nebo iMac 10 let vydrží bez problémů (s výměnou baterie u notebooku). Spíše zastará celkovým výkonem, takže minoritní upgrade stejně nebude dávat smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 4-násobek RAM a o 50% silnější cpu bych za minoritní rozdíl nepovažoval... A to nemluvím o SSD, výměně wifi/BT minipci za nějakou s vyššími standardy atd. Jediné co se nedá upgradovat je chipset, případně samostatná grafika, pokud není vzácně řešena přes nějaký rozšiřující modul.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RAM nepopírám, ale pochybuji, že běžní smrtelníci budou potřebovat více než 8 GB RAM, což je už docela dlouho taková normálová hladina. Naštěstí jsou pryč nedaleké doby s 0,5 nebo 1 GB instalované RAM. Každopádně RAM ve slotu je skvělá věc. Co se týče CPU tak jsem v životě neslyšel, že by si někdo upgradovat CPU v notebooku (nebo AiO) i když vím, že to svým způsobem možné je. To není desktop, výměna (rozborka a sborka) není snadná a do stejné patice stejně určitě nebude o polovinu výkonější čip (spíše o jednu generaci lepší o malinko výkonnější, pak už bude jiná patice - když má jeden štěstí a netrefí se do konce generace patice).

Mám tu třeba jen tak na blbnutí vysloužilý Macbook z roku 2008 a má WiFi 802.11n 2,4 / 5 GHz. Myslím, BT ani WiFI upgrade opravdu nepotřebuje, už nové bylo osazeno to nejmodernější ze známých norem, takže to je stále aktuální (já v té době ještě neměl n-kový router protože byly nesnesitelně drahé). Tohle opravdu nebude potřeba měnit za celou životnost stoje. Intel čipset z té doby stejně nepodporuje více než 4 GB, takže sny o upgrade RAM na čtyřnásobek jsou passé. Ale i tak je to komp s C2D s 800 MHz FSB a vetavěnou grafikou, takže dělo z toho udělat nejde i kdyby se vyměnilo vše vymenitelné. Nicméně s odpovídajícím OS (starý OSX 10.6 nebo Linux) je to stále slušný a hlavně funkční komp.

Na tyhle počítače se nejde dívat optikou desktopových počítačů, které jsou modulární a snadno upgradovatelné. Notebook nebo AiO si člověk musí koupit co nejlépe vybavený, protože veškeré upgrady jsou problematické (až nemožné). Ten počítač je stvořen pro kompaktnost a ne pro modularitu.

A i u desktopu s Athlonem X2 / C2D se prostě upgradovat nedá (rozumně). Prostě se vyhází vše až na bednu a harddisky a včetně základní desky se upgraduje vše, protože se vše posunulo o generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím jak vy, ale já jsem upgradoval CPU už dostkrát u několika notebooků, většinou to udělám v rámci čištění chladiče, tzn kompletní rozborka - včetně nové teplovodivé pasty. Notebook pak přestane řvát při zátěži a celkově se ztiší :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, tak to jste jediný o kom jsem skutečně slyšel. :-) Já vím, kupříkladu u toho zmíněného starého macbooku, že by tam také šel CPU vyměnit, ale jen o pár procent výkonnější C2D nestojí za tu námahu a peníze (za procák). Těch pár procent výkonu to už nijak rapidně nezlepší. Samozřejmě záleží co je osazeno v základu, pokud je možné do stejné patice osadit výrazně výkonnější procesor (hlavně když se osazují ořezané verze), tak to pak za úvahu stojí.

Pasta to je jiná. Ta často bývá dost tragická, to uznávám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není to pár procent - například Hasswell i7 - 4702 (passmark 7136) na 4910 (passmark 9427) to je přes 32% tj. o třetinu. V případě přechodu z i5 (např. i5-4200 má passmark cca 4tis.) to bude ještě mnohem víc (přes 100%).

Takže když to sečtu, tak v ideálním případě upgrade z 4GB na 16GB RAM s lepším timingem a z i5-4200 na i7-4910 znamená 4x více RAM a víc než 2x CPU výkonu + rychlejší RAM, takže to bude ještě o poznání víc. K tomu další možnosti např. osadit SSD namísto HD a upgradovat wifi kartu.

Je to boj, protože výrobci tohle vidí neradi, pokud to prodlouží morální životnost zařízení třeba o dalších 5 let (když v něm není nějaké další kur/kazítko typu slabé desky nebo praskající pájky). Proto se snaží co můžou zapájet, zatavit nebo zalít do neproniknutelného jantaru... Osobně si už žádný další notebook nekoupím, ale sestavím si kvalitní HTPC s mini-itx deskou (nejspíše Biostar + Ryzen), na občasné přenášení dostatečné a pro upgrade bude stačit na case odmontovat 4 šroubky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cimz se Apple presunul z kategorie "naprosty hnus" do kategorie "hnus".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.