Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Infografika: Western Digital zakládá Storage Products Association, k propagaci HDD technologie

Osobne jsme si chtel SSD do noveho desktopu koupit, ale dostal se mi doruky firemni laptop s i7 a 256GiB SSD (jeste jsme se nedival jakym presne) ale ze bych z te rychlosti byl nejak uvytrzeni, to ne. Proti soucasnemu RAID0 v desktopu (2x 7200 RPM samusngy- stare asi 2 roky) zadny velky rozdil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to se raději ani nebavme o faktu, že ti by ti SSD po pár letech kleklo či přestalo data zapisovat. U "magnetů" žádné takové zapisovací fiasko nehrozí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Kazdy HDD vydrzi zapisovat minimalne 10 let a nikdy se nestalo, ze by zapisovat prestal, obzvlast v notebooku :-)

Jinak kdo na pocitaci nepozna rozdil mezi SSD a HDD (i kdyby v RAIDU), tak proste na pocitaci nepousti operace narocne na nahodny pristup. Napr ja mel v NB HDD, a nez se mi pustil outl;ook s velkou hromadou mailu, tak to trvalo cca 3 min. Na SDD ta stejna akce cca 15s. Dale, pokud se mi behem normalni prace zapnul scan antiviru (na pracovnim NB je povinne nashedulovany 1x tydne), tak se prakticky nedalo na NB pracovat - nez se treba otevrel novy dokument wordu, tak to trvalo minuty.
S SSD vubec netusim, ze nejaky scan bezi.

To vse je o nahodnem pristrupu. V sekvencim cteni/zapisu zase moc velky rozil mezi HDD v RAID a SSD neni. Ale v nahodnem pristupu, paralelnim cteni ci cteni malych souboru, tam SSD videt je, RAID/neRAID, VelociRaptor/neVelociRaptor.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nehrozí?

Zrovna předevčírem jsem vyhazoval točivý magnetický 320GB HDD z jednoho stroje ... představte si, sloužil pouhých 8 let nonstop (od 08/2005). A pak odešel z ničeho nic. Šmejd jeden ... Už to kupovat nebudu :-/

Ale vážně SSD jsou občas prima, občas ne. Občas je skvělé mít malé rychlé úložiště, jindy zas levné, velké a pomalejší. Chcípnout může cokoli a kdykoli. Problém?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RAID0 v desktopu? Tak to je dost odvážný :) Po tom co mi odešlo pár HDD je už provozuju jedině v RAID1 a vyplatilo se mi to hned když jsem s tím začal, protože po asi dvou letech mi začal zlobit dvouplotnový 640 GB Samsung, občas házel chyby při čtení, naštěstí jsem je měl dva.

Rozdíl vidím denně, kdy doma PC s SSD čeká na mně, kdežto v práci obvykle čekám na HDD.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ak mi nieco za poslednych 10 rokov naozaj citelne a obrovskym skokom boostlo reakcnu dobu PC, tak to bolo prave SSD. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.