Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Informace o procesoru Niagara II potvrzeny

Sun Microsystems logo

Na letošní konferenci „Hot Chips“ byly prezentovány některé budoucí procesory, jedny více, jiné méně známé. Mezi těmi známějšími byly Tulsa, který se má objevit co nevidět, a od firmy Sun pozoruhodný kousek s kódovým jménem „Niagara II“, jenž má být nástupcem současné „Niagary“ alias UltraSparc T1.

Firma Sun na konferenci prakticky vše, co se doposud o Niagaře II povídalo, potvrdila. Procesor bude, stejně jako Niagara, osmijádrový, ale každé jádro zvládne naráz zpracovávat osm softwarových vláken (dohromady „64 CoolThreads“). Každé jádro také dostane vlastní FPU a pak také kryptografickou akcelerační jednotku. Všechna jádra budou sdílet 4 MB L2 cache. Procesor bude mít dvoukanálový FB-DIMM paměťový řadič a navíc integrovaný 10Gbitový ethernet. Objevit by se měl na trhu zhruba za rok, první modely poběží pravděpodobně na frekvenci 1,4 GHz. Procesor Niagara II má být časem vystřídán jakousi třetí generací Niagar, které se však bude říkat „Victoria Falls“. Vzorky tohoto procesoru má mít Sun k dispozici ještě letos. Moc se o něm zatím neví, jen to, že už bude schopen provozu ve čtyřprocesorových sestavách (Niagara II se zatím chystá na dvouprocesorové).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Informace o procesoru Niagara II potvrzeny

Čtvrtek, 24 Srpen 2006 - 16:28 | Anonym | To Fake: Kdybys byl u Victoria Falls (tak jako já...
Čtvrtek, 24 Srpen 2006 - 15:21 | Anonym | ZED: spis cerpadla :-) , Victoria Falls -...
Čtvrtek, 24 Srpen 2006 - 14:29 | doomcz | já bych to nazval Airport :-)
Čtvrtek, 24 Srpen 2006 - 12:19 | Anonym | Název ?Victoria Falls? --- to podle zvuku...

Zobrazit diskusi