Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Inno3D potvrzuje GeForce GTX 1060(Ti) s výkonem pod GTX 980

takže jako Polaris. Jaká bude asi cena od Nvidie ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak, musi byt rovnaka +- 10$

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cenu nevie nik, ale keďže bude GP106 dosahovať viac ako o polovicu vyššie frekvencie ako Polaris 10 tak to bude znamenať, že to jadro bude menšie a teda výrobne lacnejšie.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To platilo, dokud oba výrobci své grafické čipy vyráběli u TSMC. Polaris se ale vyrábí u GlobalFoundries, kde dostala AMD jako spoluvlastník výhodnější ceny. (ed.: a ten mínus není ode mne :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GloFo je už ale samostatná firma s vlastnými akcionármi a vlastnými výdavkami na R&D a nemajú dôvod robiť AMD nejakú charitu.

Samozrejme, logicky by im nejaké zľavy dať mohli ale bohužiaľ, my tie ceny nepoznáme a rovnako môžeme predpokladať, že TSMC (a to isté platí aj pre GloFo) bude dávať zľavy napríklad aj joint-venture partnerom, respektíve tým, ktorí sa rozhodnú vyrábať/tape-outovať ešte v rizikových fázach procesu. Tak isto môžu dať zľavy aj obyčajným veľkoodberateľom...

S istotou ale vieme, že menší kremík je lacnejší, teda ak ide o výrobnú cenu, o ktorej som mimochodom písal. ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„GloFo je už ale samostatná firma s vlastnými akcionármi a vlastnými výdavkami na R&D a nemajú dôvod robiť AMD nejakú charitu.“

Doporučoval bych si nejdříve zjistit informace a až poté psát komentáře. AMD má s GlobalFoundries smlouvy, které jí zajišťují ceny nižší než u konkurenčních výrobců a GlobalFoundries si tím AMD drží jako klíčového odběratele, bez něhož by mohla některé továrny zavřít. Vzhledem k tomu, že GlobalFoundries pro AMD vyvíjí procesy, které jí nabízí exkluzivně (tzn. jiní zákazníci k nim nedostanou přístup) o vztahu těchto společností leccos napovídá.

„S istotou ale vieme, že menší kremík je lacnejší“
S jistotou naopak víme, že to není pravda, protože GlobalFoundries za wafer naúčtuje AMD odlišnou částku než TSMC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"On March 4, 2012, AMD announced they divested their final 14% stake in the company, which concluded AMD's multi-year plan to divest its manufacturing arm"

http://www.anandtech.com/show/5627/globalfoundries-granted-independence-...

smlouvy samozřejmě běží v nějaké formě nadále i když se AMD zbavila svého podílu v GloFo a AMD stále patří k největším zákazníkům GlobalFoundries, otázka je jestli jsou výhodné stejně jako za dob Bulldozeru ale nějaká výhoda z principu velkého zákazníka tam asi bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

urcitou cast akcii jeste maji, ten obchod se neudal celej, takze nejake prioritni akcie z prvni emise stale AMD ma, ovsem vyhody z toho cerpat nemuze jine nez jako kazdy jiny akcionar

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nenarážím na to, že AMD svůj podíl prodala, ale na to, že WSA, kterou obě strany podepsaly ještě když AMD vlastnila necelou polovinu GF, se stále každý rok podepisuje znovu. GlobalFoundries nemá na nové procesy žádné další velké zákazníky, Apple a Qualcomm si rozdělí TSMC se Samsungem, takže WSA musí být pro AMD výhodná, jinak by neměla důvod ji stále podepsat. Pokud by Samsung nebo TSMC nabídla alespoň srovnatelné podmínky, neměla by AMD důvod upisovat se ke smluvním pokutám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD ako kľúčový odberateľ? No neviem, v TSMC tvoril PC trh len asi 8% a to dodávali prakticky všetky dedikované grafiky, APU a konzoly (pokiaľ to do toho môžeme rátať). Takže pokiaľ si GloFo drží AMD ako kľúčového odberateľa len kvôli jeho 32nm procesorom... no radšej nebudem hodnotiť.

"S jistotou naopak víme, že to není pravda, protože GlobalFoundries za wafer naúčtuje AMD odlišnou částku než TSMC."

Ale veď píšem že podobné dohody má napríklad aj TSMC s Applom, a medzi ďalšími bude aj Nvidia, ARM a ďalší "price sensitive" odberatelia.

Inak by AMD nedokázalo vyrobiť Fiji, aby ho potom predávali za pomerne smiešnu cenu (konkuruje len mainstreamovému GM204 vpodobe GTX980).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych se divil, že je AMD klíčový odběratel. Jeden z těch větších možná. Stačí se podívat, kolik má GF fabrik a kolik z nich zvládne <22nm proces - 9:2. V naprostý většině jedou víceméně běžný "sortiment" - CMOS, SOI, RFCMOS, atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A je to u TSMC 8% prijmu nebo 8% vyrobenych wafferu. To prvni se mi moc nezda, to druhe je docela mozne, vzhledem k tomu, ze je TSMC nejvetsi vyrobce highend integracu na svete.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

8% príjmov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud vím, stále platí, že 1060 přijde až na podzim...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD nema kontrolni balik a navic ani jako jeden z akcionaru prvni emise nesmi zasahovat do tvorby cen, aneb ceny jake ma AMD u GlobalFoundries jsou stejne jake ma ceny kdokoliv jinek s kym GlobalFoundries uzabre smlouvu na dodavku cipu, pokud by AMD do tvorby te ceny zasahovalo jinak nez z pozice bezneho zakaznika, slo by o podvod a ostatni akcionari GlobalFoundries ci konkurencni firmy by na ne mohli podat zalobu za kraceni zisku GlobalFoundries

to si AMD nedovoli, navic by to tak nejak nesedelo k "aure" AMD kde je vykreslovana jako ta lepsi a ferovejsi spolecnost

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to funguje jinak. Mezi AMD a GlobalFoundries funguje po léta smlouva, která se jmenuje The Wafer Supply Agreement (WSA), v níž GF zaručuje AMD výhodnější ceny a exkluzivní vývoj procesů a AMD se pod smluvní pokutou zavazuje k odběru určitého počtu waferů, aby měla GF zajištěn určitý odbyt. WSA je pravidelně zveřejňována, respektive její obecná část.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nekoncila nahodou ta dohoda koncem roku 2014 kdy AMD vyuzilo jeji zmeny podle podminek te smlouvy? to ze se tu o tom neinformovalo je jina story

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2012 a 2014 AMD vypověděla smlouvu pro daný rok, zaplatila pokutu, ale pro další roky ji GlobalFoundries zlepšila podmínky, takže ji AMD v roce 2015 znovu podepsala:

„Fifth Amendment to Wafer Supply Agreement. On April 16, 2015, we entered into a fifth amendment to the WSA. The primary effect of the fifth amendment was to establish volume purchase commitments and fixed pricing for the 2015 calendar year as well as to modify certain other terms of the WSA applicable to wafers for some of our microprocessor unit, graphics processor unit and semi-custom products to be delivered by GF to us during the 2015 calendar year.“

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jak AMD zjisti ze ma lepsi cenove podminky nez ostatni? do cenotvorby GF nemuze zasahovat a jako jejich zakaznik zaroven nesmi znat podrobnosti ostatnich smluv s jinyma odberatelama

vpodstate podobne dohody mam s klientama taky, ale jedinej kdo zna ceny jsem jen ja, teda pokud si cenu mezi sebou moji klienti nevykecaj, ale zatim jeste nikdo nizsi proto ze ma nizsi jinej klient nepozadoval

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„a jak AMD zjisti ze ma lepsi cenove podminky nez ostatni?“

OK, tedy postupně:

1. AMD spolupracuje se Samsungem a je zákazníkem TSMC. Ví, jaké jí mohou nabídnout ceny.
2. AMD má smlouvu s GlobalFoundries, která jí zajišťuje určité ceny.
3. Pokud by TSMC nebo Samsung měl nižší ceny než jí smluvně nabízí GlobalFoundries, nebyla by AMD zákazníkem GlobalFoundries.
4. Pokud by GlobalFoundries ostatním zákazníkům nabízela na 14nm proces lepší podmínky než Samsung, vyráběli by ostatní u GlobalFoundries a nikoli u Samsungu.

AMD asi pět let mluví o tom, že by ráda přesunula výrobu z TSMC ke GlobalFoundries, protože je to výrazně levnější a nikomu to nepřišlo divné. Teprve v okamžiku, kdy k tomu dojde, protože oba výrobci nasadili nový proces nastejno a má to smysl, najednou někdo začne tvrdit, že GlobalFoundries neposkytuje AMD výhodnější ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nepochopil jsi co jsem napsal, ja nepsal o cenach ostatnich vyrobcu pro AMD, ale o cenach ostatnich zakazniku GF, vpodstate AMD nevi jestli ma za podobnej cip nizsi cenu nez ma treba Apple

to o cem pises delaji vsichni zakaznici, ze poptaj vyrobu na vice mistech a pak jsou za nejlevnejsi, ale o tom jsem nic nepsal

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemusi vedet detaily a presto to muze byt napsane v dohode jako podminka. Navic porad jsou pro na burze obchodovanou firmu jeden z hlavnich akcionaru, takze maji na GF vliv i z tehle strany.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

se 4% ktere jim zustaly ze jsou jeden z hlavnich akcionaru? ne AMD opravdu jiz neni jednim z hlavnich akcionaru v GF, nemaji tam dokonce ani jiz zastupce v rade, o zajimavej podil prisli prodejem tusim v 2013-2014, kdy z 14% snizili prodejem podil na 4% (puvodne chteli prodavat celej podil), z hlavni kmenove emise maji tusim dokonce jiz jen ani ne 1%

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to ty jsi nepochopil, co píšu. Pokud by někomu jinému nabídla GF výhodnější podmínky než nabízí pro AMD, asi by neměl důvod vyrábět u TSMC a přešel by ke GlobalFoundries. Pokud by TSMC nabízela lepší podmínky než GlobalFoundries nabízí AMD, pak by AMD vyráběla v TSMC. Možnost, že by ostatní výrobci měli u GF lepší podmínky než AMD se tím vylučuje.

Pokud o tom stále pochybuješ, pak si zkus vzpomenout na nějakou firmu krom AMD, které GlobalFoundries vyvíjí procesy na míru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslím že frekvence se bude odvíjet od faktu zda bude AMD Polaris spíš univerzální čip i s výpočetní částí nebo čistě herní jako u NV. Osekání o pro hráče nepotřebné funkce GPU zmenší, snižuje nároky na napájení a umožňuje vyšší takty. Samozřejmě že do toho mluví výrobní proces, ale ne tak výrazně jako architektonické prvky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Geforce GTX 1060 je uz ted mrtvy neprodejny produkt/chrobak nakolik ho Radeon RX 480(Polaris) prekona nejen:

-modernejsi architekturou(DirectX 12 api full acceleration support)
-ale i cenou pod 200 dolacu(uz vidim jak GTX 1060 jede pod tuhle laťku)
-tak vyssim vykonem s mensi energetickou narocnosti(R9 390-X with one 75W external power)

Dle meho nazoru jak se dostalo par informaci o-hlede Polarisu na svet v NVIDII se jim zacali nohy trast a ted nevedi kudy inteligenti ven, neverim ze po tehle sprave pujdou sproste umelo prodrazene Founders Edition/-ice na odbyt, naopak dobre ty kurvy vedi ze nejsou DirectX 12 pripraveny, prodrazeny a sprosty.

Jestli se potvrdi ze GTX 1070 je znova vojeb na urovni 224+32 je cela serie GTX 1000 mrtvy produkt a NVIDIA se rychle bude muset zacit v-obracet jinak zdechne(vidim to na urychleni Volty).

AMD tenhle rok prinese CGN4 generace, vylepsene asynchronni shadery, pristupne VR hrani a vlastni svet, HBM II generace, pilotni nasazeni technologie HDR ve 4K, 3D a VR obrazu, cemu z tohohle chce NVIDIA konkurovat kdyz jeji jadro neni kompletne prokopane jenom drza zmensenina maxwellu skrz 16nm Fin-FET vyrobni technologii ? no jednoduse nevim.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

„Jestli se potvrdi ze GTX 1070 je znova vojeb na urovni 224+32“

Podle všeho není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud není disablovaná i část cache jako v případě 970-tky, tak by mohla sběrnice zůstat plnotučná

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ryan Smith tvrdí, že cache je „plnotučná“ a počet aktivních ROP stejný jako na GTX 1080. Pokud by si to sám neotestoval, nezveřejňoval by to, takže tomu nemám důvod nevěřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vase dedukce jsou zcela mylne a nazor si nechejte na jine weby, pas Stach je asi Vas ucitel. To co pisete jsou jen vyplody Vasi chore mysli. Polaris 10 je vykonem nic moc a cena tomu take odpovida. O GTX 1060 nevite zhola nic co se ceny tyce takze mlcte. Vase ruda aura je nepriemna.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

O výkonu Polaris 10 toho víme stejně jako výkonu GeForce GTX 1060.

Příště bez urážek jiných čtenářů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1) Inno3D ještě existuje? O té firmě jsem neslyšel už hezkou řádku let.
2) vůbec mě 1060 nevzrušuje, ani cenou, ani výkonem ani frekvenci. Polárka je jasná.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no po včerejším před-představení polárky vypadají slibně ... hlavně ta cenovka ... mám R9 290 a skoro si říkám, že by se mi polárka vyplatila - výkonu víc nepotřebuju, ale spotřeba a teploty budou uplně jinde ... navíc příslib DX12 a Vulkanu bez omezení ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. ano, akorat se nezameruje na trh v CR, protoze ten obsadili jini hraci.
2. i ja, v podstate jsem rozhodly pro Polaris minimalne do zimy a pak se uvidi, zda prejdu na Vegu nebo na neco od NVidie, Polaris pak posunu v rodine dal, takze vyuziti pro nej najdu. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RX 480 a GTX 1060 nadherne zabiju 1070ku. 1070 by mala byt cca 20-25 percent rychlejsia. Podla recenzii je to na FHD 60 FPS overkill, na FHD 144 FPS to nestaci a na QHD 60 FPS tiez nie. Suma sumarum, ked pouzivatelia zapoja mozog, GTX 1070 je najzbytocnejsia karta za vela rokov...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1070 je na 1080p idální karta. Víte ono kromě FPS existují ještě ve hrách takové věci.. říká se jim slidery, kterými můžete měnit kvalitu, přidávat/ubírat efekty atd... pokud nastavíte vše na max, přidáte anti aliasing, tak věřte nebo ne, má to problém ukočírovat i 1080.. Ono ne nadarmo vývojáři jako doporučenou sestavu pro ultra nastavení často uvádějí GTX980Ti nebo FuryX... Polaris bude fajn na nějaké ty mid nastavení.

https://www.youtube.com/watch?v=khnb_7BKdyI první polovina....

Je to v rozlišení 2560x1080, tedy 1.3x FullHD. jak vidíte v plné palbě z té hry v benchmarku dostanete sotva 50FPS... na čistém FullHD už těch 60 žrejmě dáte.

Říkat že 1070 je na 1080p overkill a bude to stíhat RX480 je utopie...

stejné nastavení na přetaktěné 980 a benchmark má aveerage 25FPS
https://www.youtube.com/watch?v=cnraYviOL2A

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

si dal link na niedobre zoptimalizovanu hru, s ktorou ma problem aj gtx980Ti vo fullhd

edit:
https://www.youtube.com/watch?v=v-iE23PXzNQ
tu mas napr Doom + RX 480 na 1440p :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Video ukazuje že někdo hraje Doom na RX480 a renderuje se v 1440p, kde se mluví o maximálních detailech a max antialiasingu? Natož FPS. Počítám že i ten Tomb Raider poběží na Polarisu v 1440p, otázkou je zda bude maxed out, tzn absolutně vše zapnuté a pokud je to slider, tak vše plně doprava/max.

- Tomb Raider je v současnosti asi nejlépe graficky zpracovaná a také nejnáročnější hra pro GPU

- koukněte na druhou část méhou videa kde je zapnuté FXAA, FPS jsou podstatně vyšší, podobný výsledek je i s SMAA. Ve FHD je výsledek s SSAA lepší o 20% než na tom ultrawide, FHD jsem právě nahrál: https://www.youtube.com/watch?v=aSQiR_MwBLw O chlup to míjí metu avg 60FPS na GTX1080.

Samozřejmě že argument "špatně optimalizovaná" je zcestný. Jednak, pokud chcete hru hrát, musíte přijmout to co je ať je to dobře nebo špatně udělané. A buď "pujdede brečet do hospody" nebo "pujdete koupit silnější hw".

- graficky "dokonalá" hra žádá vysoký výkon. Pokud si chcete zahrát nové hry na max. bez pořádného výkonu se neobejdete. RX480 pořádný výkon nenabízí. A proč si kupovat novou graficky parádní hru a pak ji degradovat sníženými detaily?

- vysoký AA není o optimalizaci. Je to matematicky náročné a není problém aby byl pokles výkonu 60-70% jenže tím výkonem platíte za kvalitu obrazu.

- mnohé grafické efekty... volumetric fog, ambient oclusion, tesselation... to vše samozřejmě není zadarmo. Náročnost mnohých těchto efektů s rostoucí kvalitou nejde lineárně ale často v násobcích... hypoteticky máte nějaký efekt LOW a stojí to 1 jednotku výkonu, mid už bude stát těch jednotky 4 high 16 a ultra 64.... s tím nic vývojář neudělá

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Igore? Jsi to ty?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem 1070 je v průměru cca o 40% rychlejší než GTX980, RX480 bude někde na té hladině. 249 vs 379 - porovnávám 8GB vs 8GB.

Tzn 130USD rozdíl, což je asi 52% ceny RX480. Pokud jeho výkon bude mezi 970 a 980 se kterými se srovnává, tak je to +- adekvátní cenový rozdíl vzhledem k výkonu, zvlášť s ohledem na to že 1070 je vyšší segment jak cenový, tak výkonový, kde se typicky za výkon platí o něco více a to i u červených karet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co kdyby jsi sel nejakeho soba nakrmit a nepsal bludy o vecech, kterym nerozumis. Ale rekl bych, ze ani toho soba by jsi nenakrmil a zabil ho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.