Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Integrovaná grafika 7nm APU Renoir zvládá běžet na 1500 MHz

Na takovéto domácí hraní WoT ve FullHD ideál. Stejně v noteboocích nemusím a nerad doporučuji dedikované grafiky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Renoir bude na 8K video

30 October 2019 at 01:41

adeonSI Gallium3D now exposes 8K video decode support for HEVC and VP9.

However, this 8K decode support is limited to next-gen Renoir APUs and moving forward.

Current hardware is limited still to 4K.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Mesa-19.3-Radeon-30-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S 8k videem je to špatné. Je sice pěkné, že televize a hardware budou podporovat rozlišení videa jako takové, ale pokud nebudou zároveň podporovat i kodeky, které se na éru 8k videa chystají (AV1, h.266/VVC), tak zkrátka nebude záruka, že to bude univerzálně použitelné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

HEVC je h.265.. a ten Renoir podporuje pre 8K

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jak to souvisí s příspěvkem, na který reagujete?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na 8k netreba nový codec.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, čemu říkáte potřeba. Ve skutečnosti to 8K video může být klidně bez jakékoliv komprese, můžete použít i historickou MJPEG kompresi a mraky dalších. Otázkou je, jestli v těchto formátech bude nabízen obsah. A odpovědí je, že ne. Ten bude s největší pravděpodobností nabízen v těch formátech nové generace, o kterých píše no-X, tedy AV1 a h.266. Pravděpodobně do těchto, pro tento účel vyvíjených formátech, budou ukládat i kamery, foťáky či mobily, prostě cokoliv, co v budoucnu dokáže generovat 8k video.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

8K bez akejkolvek kompresie je velmi dobry napad

2 hod film, 25 fps, 10bit HDR by malo 48TB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7680x4320x30x25x7200/8 = 22,4 TB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jo, je neskoro vecer, urobil som chybu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Soucasny 8k obsah i zaznamova technika pracuje stale s HEVC a jak to bude v daleke budoucnosti je brzo predjimat nejake zavery(treba rovnou pri dalsi obmene preskoci nasledovnika HEVC :)) neni moc uveritelne aby behem nasledujicich 2-4 let byl obmenen veskery HW pro distribuci i prijem/reprodukci napr. H.266 (i pres zjevne vyhody)...mozna tak sluzby typu netflix ci stadia v te dobe prijdou se streamovanim v tomto formatu (ale opet by to bylo jen pro velmi uzkou cast uzivatelu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netflix půjde do AV1 (je jedním z členů vývojového konsorcia) a to tak, že se ho budou snažit nasadit co nejdřív to půjde (s pilotním nasazováním už začali). Pro streamovací služby je každá úspora datového toku klíčová, mají celkem dost vysoké náklady na konektivitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci televizí zaplatili 8k asociaci za nálepku 8k, vyrobili TV s dostatečným počtem bodů a tak chtějí nálepku 8k (pokud možno velkou a barevnou). Až na tom pak zákazníci nepřehrají 8k obsah, i přes tu nálepku na televizi, bude to zajímavé.

Dopadne obchodně-právní kladivo zhouby na 8k asociaci, výrobce, nebo zákazníci jen ohnou hřbet a koupí si k ploché televizi "vysoce trojrozměrnou" krabičku navíc? To se dovíte v dalším dílu telenovely "Ah ne, už zase".

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na 8K neni a nebude obsah, tudiz v realu zakazniku, kterych se to dotkne, bude naproste minimum. 8K je proste jen nalepka a navic je cele 8K stupidni v televizich, protoze clovek ani na 65" uhlopricce rozdil oproti 4K neuvidi. 8K je vhodne tak do kin a promitacich salu, ale jestli se delaji tak velke obrazovky co nahradi promitaci platna netusim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že něco dneska není ještě neznamená že to v budoucnu nebude (týká se jak obsahu tak zobrazovadel)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To budoucno je, ale dost daleko. Mám 150 cm Samsung 4K a vlastně si neumím představit, že bych potřeboval vyšší kvalitu než současné blue ray 4K disky i tak mi to přijde neuvěřitelně detailní a obraz je, až nepřirozeně dokonalý . Zjistil jsem, že mi stačí klasické blue ray disky s tím, že to přepočítá na 4K hardware rovnou a zvuk Atmos zní ještě o chloupek lépe, ale bohatě mi stačí DTS HD master na mé Onkyo sestavě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne a preto uz 2 roky pustam na svojej QLED navstevam 8K video i z blbeho YT: https://www.youtube.com/watch?v=1La4QzGeaaQ&t=123s

Cize znovu a zase iba sproste lzes. ;) Nehovoriac o tom, ze 8K sa moze uzit ako bohata pracovna plocha, pri praci s videom, prezentacia ci uprava fotiek, HW upscale z 4k a dalsie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 4K v OLED provedeni doma a rozdil v detailech poznat oproti 1080p je, pokud se na to clovek trosku soustredi. Nicmene nejvetsi kvalitativni skok bylo asi podani barev po serizeni. To byl proti modelu Phillipsu z roku 2010 asi nejvetsi plus.
Jinak, 4K je super, ale uprimne, radeji film, ktery mne nejak zaujme klidne v 720p nez super obraz ve filmu ve 4k, ktery mne nebavi. A tech je nejak cim dal vic..Asi jsem uz starej.. :D
4K si clovek asi nejvic uzije u titulu, co je ma rad. Bohuzel v mem pripade ve 4k reedici nektere jeste ani nevysli..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak iste.. Moja TV je 75", takze rozdiel poznam aj o polnoci... Ale ja 4k vyuzijem dnes uz vsade, mam 4k laptop, 4k monitor k desktopu, 4k mobil ktory toci do 4k, drona s ktorym tocim taky do 4k... Nie je to len o filmoch, 4k vyuzivam uz prakticky vsade, ci uz na platenom Netflix, prezentacii fotiek ci zaberov z Mavic 2 Pro, hry, filmy ci i ten blby Youtube. Ja respektujem, ked niekomu staci 720p. Ale nech mi tu necpe sracky o tom, ze 4k je k hovnu a nema vyuzitie. Pre neho mozna nie, pre mna uz roky ano...

//Ale tak neviem preco sa vzrusujem nad obmedzenym kretenom, ktory ma potrebu si denne a verejne ospravedlnovat svoj mizerny financny stav tym, ze vlastne nic nepotrebuje a radsej pocka..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 55'' TV a sedim od toho cca 2,3-2,5m daleko. Jak sedis daleko od te 75''?
Na tom musi byt ty rozdily v rozliseni uz dost velke. U te 55'' se ty rozdily v kvalite obrazu treba 720p-1080p daji prekousnout, ale u tak velke uhlopricky to musi uz pekne koskovatet :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked sedim u PC, tak 2.5m, ked lezim na gaucovke, tak 4.5m. Je to v klidu, kludne by sa uzivila i vacsia, pokukavam po 8k QLED 82" od Samsungu, ale zatial nie som ochotny za nu vyplacnut tych 180k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To má dneska ještě někdo nervy na pay to win wotko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ne, ale hodně lidí, kterým doporučuji PC ho občas zapne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já za něj neplatím, nehraju to. Kde jsou ty doby, kdy jsem byl fialka na APU v netbooku... Nyní je to trash odpad ubohost, na tier 10 potřebuejte pay2win chieftain tank, všechny prémiáky jsou aktuálně víc OP než liniové tanky... A providerům na gatwayích už nemangluju wotko jako prio, ale jako trash, kam ta hra patří, myslím, že fér odveta, jsem zvažoval, že se k té hře vrátím, no nevrátím. Jejich problém a jejich blbost. Předojili to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavý. Máš nějaké podrobnosti k těm síťovým věcem? Člověk řeší čistě vlastní připojení a HW a pak zjistí, že problém neplynulosti je jinde. IMHO bych pro takové hry taky moc nepřeháněl investice do HW, protože to dostatečně běhá i na lowendu a to „dostatečně" je v tomto případě (problémy se servery atd.) optimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Stejně v noteboocích nemusím a nerad doporučuji dedikované grafiky."

Tak záleží na co ten notebook kdo má že. Já jsem teď kupoval HP Omen na hi-end hraní Apex Legends a editaci 4k v Davinci Resolve na cestách, takže je jasné, že žádne apu se v kombinaci se 144hz ips displayem nechytá... Navíc nemá AMD zatím více než 4 slabší jádra v mobilním sektoru. Jiná volba než Intel+Nvidia v hi-endu teď prakticky není. Btw. Apex mi jede +/- právě kolem těch 140+ fps na 1660ti a 9750h cpu v 1080p a je to fakt super fluidní na laptopu za cca. 32 tis. Kč.

Kdo potom hraje AAA tituly pravidelně a nemá výkonný desktop, tak ten určitě dedikovanou grafiku v notebooku taky chce. Takže je to o individuálních potřebách, vždycky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to hlavně o penězích. Herní notebooky jsou nejvíc předražená sranda ze všech herních platforem. A jejich kvalita? Pořád notebooková. Je lepší si koupit každé 4 roky notebook s APU za 15k, než jednou za 8 let notebook s dedikovanou kartou za 30k. Když člověk nekouká na peníze, tak je to jedno a klidně ať si každé dva roky kupuje noťas za 40k.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Je lepší si koupit každé 4 roky notebook s APU za 15k, než jednou za 8 let notebook s dedikovanou kartou za 30k."

Nesmysl, záleží na tom na co to chceš a žádné apu hi-end hraní nezvládá v 1080p 100fps+. Jinými slovy, když chceš hi-end noťas na hi-end hraní a editaci 4k videa, apu ti neposlouží...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

100fps+ je i většině hráčů na desktopu u zadku. 75Hz s freesync fakt není žádné utrpení. A teď se podrž - pro drtivou většinu je luxus i konstantních 60fps. Máš jiný názor? Měj si ho, ale uvědom si, že v tomto jsi menšina.
PS: I pro těch konst. 60fps bys pro některé hry potřeboval Ryzen @6GHz. Ten by je snad udržel...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty ale vůbec nerozlišuješ a to je tvůj problém, jedna věc je single player hra kde nepotřebuji 100+ fps a těch 40+ víceméně stačí většině a druhá věc je kompetetivní online multiplayer 1st person 3d řezba kde každý frame navíc znamená nižší input lag/frame time a tudíž kompetetivní výhodu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Je lepší si koupit každé 4 roky notebook s APU za 15k, než jednou za 8 let notebook s dedikovanou kartou za 30k"

V prvním případě budeš low detail socka 8 let, v druhém případě jen poslední 4 roky (a spíš ještě medium detail socka).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je pěkná blbost, cos napsal. Notes s dedikovanou grafikou ti vydrží možná 6-8 let, ale proč bys měnil každý 4 roky ten s apu? Když se na tom stejně pořádně nic hrát nedá, ergo sis ho nepořídil ke hraní, ergo ho přece nemusíš měnit jak ponožky co 4 roky. Co je to za přirovnání? Navíc kolikrát jsou tyhle notebooky bez dedikované herní grafiky dražší, jak ty herní průměry, ale jsou to šmejdy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona by se vyplatila dedikovana grafika treba i v plackach nekomu, ale tam je vyber bohuzel zalostny...vykastrovana GT 1030 ala NV MX150 a jeji derivaty MX130, MX 230 a MX 250, ktere nemaji ani NVENC obvody..aspon ze zvladaji aspon nejaky lehky hrani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto zřejmě bude můj nový procesor, až vyjde :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje tříjádrové Llano stále potichoučku běží, včera jsem jej kontroloval, nové APU zatím netřeba. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš niečo ako A6-3500? Čo na tom robíš? Ak by som musel meniť CPU, tak ak už APU, tak pod R5 3400G nejdem, alebo radšej by som počkal na R5 4400G (Zen 2). Konečne by prerábanie videa do h265 netrvalo 24h.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam zase porad jako me hlavni PC A8–3850 Liano. 9 let sluzby.

Letos asi koupim novou platformu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fungovalo na něm tak nějak všechno - web, kancelář, projekce filmů přes projektor, občas nějaký Minecraft nebo třeba Portal 2. (Pod Debianem.) Teď po stěhování je z něj fileserver, ale připravuje se na Windows 10 a něco jako domácí počítač. Je to úžasně tiché a nic to nežere, stačí to jednou za pět let přepastovat a fičí se dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je nekde zminka/sance, ze se to podiva i do desktopu jako nastupce Picassa? podle zmince o LPDDR4 to bude asi jen zalezitost mobilni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasicky nejdříve notebooky, pak desktop.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A Dusíkatej, to jako bude nástupce AMD Ryzen 5 3400G za 4000 Kč, 8 jader se super grafikou?
To asi ne, když nyní je 8 jader od 9000 Kč resp. za polovic v doprodeji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

do OEM sestav pro firmy dava 6C APU perfektni smysl. Klidne i tech 8C, pokud to firmy vezmou..
Do Retailu je to celkem na prd, ale AMD potrebuje tedka hlavne posilit ve firemnim sektoru, kde Intel tyhle veci nabizi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No já třeba trvám na grafice v procesoru tedy i pro mě 8C do retailu dává smysl ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cest vyjimkam ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Renoir je predsa nástupca Pikasa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny budou záviset na tom, kdy se desktopová verze dostane na trh. A to zase závisí na tom, jaká bude poptávka v mobilním segmentu. Dokážu si představit čtyřjádro za 4k, šestijádro za 5,5k a osmijádro za 7-7,5k.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.