Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Integrovaná grafika Rocket Lake dorovnala 3 roky starý Ryzen 3 2200G

Tak to je fakt terno... :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale súčasne opravil chyby v svojich CPU

Intel Releases Updated Microcode For Linux Users To Mitigate Xeon Security Issue
on 17 February 2021
Intel only began distributing updated CPU microcode files for affected Skylake / Cascade Lake server processors at the end of January
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-Microcode-2021...

2020.2 IPU - Intel® Processor Advisory
https://www.intel.com/content/www/us/en/security-center/advisory/intel-s...

Ale úchvatneé je, čo všetko ja postihnuté tou chybou

Sandy Bridge (uvedené na trh 9.1.2011)
....
Comet Lake-S
https://software.intel.com/security-software-guidance/processors-affecte...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A že mne to nepřekvapuje...klasický Intel, marketing vše vyzdvihuje do nebes, informace před vydáním novinky se vždy holedbají, co vše od konkurence zadupou do země, a nakonec skutek utek. Takže v TL dohnali starou grafiku konkurence, a doplní ji svými obvyklými mizernými ovladači. Bravo. Takže stejně jako UHD - jako zobrazovadlo plochy a médií to stačí, a na hraní starších/nenáročných her raději koukat u konkurence, kde dostanu lepší výkon i podporu v ovladačích.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomínejme na kvalitu ovladčů, tzn. že Intel by nebyl dobrá volba v této oblasti (budget nouzové hraní na iGPU) ani kdyby měl o 20% vyšší výkon než to 2200G.

No ale dnes tu máme 4750G PRO a brzy snad i Cezzane. Spíše než % bych se na to díval prakticky a závěr je zhruba takový:
- jediné použitelné iGPU na náročnější věci typu Metro Exodus nebo Doom Eternal je prostě desktop 4750G PRO kde to ve fullHD na 40-70fps jede, takže s pomocí freesync, který je dnes víceméně zdarma, lze teprve hovořit o vážnějším zahrání:
https://www.youtube.com/watch?v=4M9OGulw7_o
https://www.youtube.com/watch?v=Df5lvexbXOc

- vše ostatní od Intelu je max na rocket league a LOL a to jen za předpokladu, že zrovna v tom či onom e-titlu se Intel uráčil to jakž takž nechci říkat "optimalizovat" ale alespoň zapracovat na glitchích atd.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzuji a užívám si :)
https://ibb.co/FgQ0xv8

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

můžu se zeptat jaké k tomu máte paměti? BTW 2x8GB Patrioty Viper 19-19-19-39 4400Mhz se dají sehnat za rovných/pod 3400,- kč, takže jsou vzhledem k ceně a ziskům v iGPU výkonu asi k 4750PRO to kejlepší. Koukal jsem do support listu mojí B550 ITX gigabyte a levnější A520 a obě je zvládají na plných 4400Mhz.

Tzn. CPU 8500,- deska 2800,- paměti 3400,- dohromady za to vše 14700,-

Super je, že vše je skladem a sehnatelné i v době covidové, není to ani nějaký nekvalitní lowend - deska je kvalitní, vybavená (AC wifi), dedikovanou grafiku můžete později osadit jakoukoliv a 8C Zen2 vám nebude zásadně bottleneckovat ani gf3070/80/radeon 6800. A paměťový subsystém budete mít rychlejší než borec na X570 s čipletovým Zenem3 a zdroj poslouží klidně 250-300W s přehledem

Férová cena, skvělá upgradovatelnost, dostupnost na trhu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to Crucial Ballistix Sport LT Grey 4 x 8GB, 3200. Přetočil jsem je na 3800. Ta cena za 4400 MHz paměti mi připadá celkem vysoká, ty 2x8 3200 se dají sehnat kolem 2k. Možná tedy časem :)
Desky co jste psal již mám v seznamu, v létě budu stavět druhý počítač a budu potřebovat jinou desku pro 4750G (aktuálně ho mám v MSI B450M PRO-VDH MAX) tak třeba dojde i na ty paměti.
Myslím, že 4750G mi vydrží dlouho, je to super kus křemíku a jsem čím dál víc spokojený, že jsem si ho pořídil. No a taky Vám nebudu blokovat objednávku 5700G. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na akej frekvencii beží IF?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to nevidel tragicky. Na to, na co ta grafika je urcena - zobrazovadlo a akcelerator videa, je dostatecna. Ma to i encoder AV1, takze posun tam je, i kdyz to mohlo byt lepsi. Na hrani to stejne neni urcene.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zastávám názor, že pokud má mít procesor integrovanou grafiku, tak:

- buďto úplně základní zobrazovadlo, které vykreslí plochu, bude akcelerovat video a nabídne 2-3 obrazové výstupy a nebude zabírat mnoho křemíku
- nebo takové, které má nějaký 3D výkon a adekvátní ovladače, aby na tom bylo možné hrát hry (byť s nižšími detaily a rozlišením).

Uniká mi smysl u řešení, která spotřebují 40-50 % plochy čipu, ale není tam výkon ani pro to nízké rozlišení. Ono je vlastně jedno, že je lepší než minulá generace, když je to stále téměř nepoužitelné a přitom to sežere skoro polovinu toho co procesorová jádra, tím omezuje výrobní kapacity a zvyšuje náklady. V tom souhlasím s Adamsem níže.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne je to taky zbytecne plytvani a nedokazu odpovedet na to, proc tam neni jeste slabasi varianta, ktera by kremiku zabirala mene. Ja se na to divam v tomto pripade z pohledu uzivatele, ktery ji bude pouzivat. Pak je to posun, byt jen v principu diky tomu kodeku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

aby sme im az tak nekrivdili, tak v pripade rocket lake ma ta grafika iba 32 EU a zabera dost malo miesta, vacsiu plochu ma az ta 96 EU co je v mobilnych cpu https://i.redd.it/oe1njx193xa61.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že u Rocket Lake výrazně narostla čipsetová část, takže grafika je vůči celkovým rozměrům čipu menší, ale stále zabírá polovinu toho, co procesorová jádra. Intel by mohl vydat 12jádro Rocket Lake bez grafiky, které by téměř nebylo větší než současné osmijádro s grafikou. Nebo 10jádro Rocket Lake bez grafiky, které by bylo menší než osmijádro s grafikou.

Nemuselo by to výt taktované na tak extrémní úroveň, výkon by byl přesto větší a spotřeba by nelezla přes 200 wattů. Intel Rocket Lake prezentuje jako herní CPU, tedy procesor, který bude doplněn samostatnou grafikou, takže by absence grafiky přinejmenším u Core i9 většině zákazníků nevadila. Zvlášť když by za stejnou cenu dostali vyšší výkon a nižší spotřebu. Intel se bohužel zuby nehty drží starých dogmat, ale když mu to vyhovuje…

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

S vama taky souhlasim, ale vemte si ten paradox, Intel nedela procesory bez grafiky, jestli se teda nic nezmenilo, tak u F verzi je jen deaktivovana, nejspis vadna. Grafika je u tech procesoru zvlast hernich i7 a i9 uplne zbytecna.
Na druhou stranu AMD zase nedela procesory s grafikou, kdyz budete chtit procesor s vysokym vykonem, ale nehrajete na tom hry, ale pracujete a grafika vam slouzi jen jako zobrazovadlo, tak mate u AMD smulu.

Proste zjevne ani jedna z tech procesorovych firem nema kapacity na to, obsahnout kompletni nabidku, tak si kazdy vybral segment, kde tusi nejsnazsi prodeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto by se měly integrovaný grafiky opět přesunout na desku. Kdo chce, koupí desku s grafikou, kdo nechce.... Kromě vyšší ceny za procesor s grafikou nevidím jedinou výhodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale u notebooků určitě neplatí. Stejně tak se integrovaná grafika hodí HTPC, kde je v malé krabičce málo místa pro nějakou externí grafiku, byť v čipu na desce.
To znamená CPU dejme tomu do 65W včetně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je v kostce hlavní důvod, proč jsou desktopové procesory tam, kde jsou.

Už deset let půlku plochy procesoru žere integrovaná grafika, o kterou v PC se samostatnou grafikou nikdo nestojí, jenom proto, aby měl Intel větší podíl na trhu grafických karet.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě vytáčelo v době i7 7700K, mohli tam přidat alespoň dvě jádra a ještě ušetřit křemík... Teď už jsem rezignoval, mám Ryzen.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to relevantní hlavně pro OEM segment, prodávají se miliony různých strojů ála Optiplex do kanceláří a korporací, zde je typicky iGPU dostatečné a je to výhoda. Recepční přídavné GPU k ničemu nepotřebuje a počítač to zbytečně prodražuje.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Celkem chápu i existenci a použití výkonného a vícejádrového CPU s iGPU, ale neexistence varianty bez fyzicky přítomného iGPU byla a je prostě absurdní.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Procesory bez GPU (intel) hledejte v radach HEDT (2011/2066) a serveru (2011/3467) - tamni kremik s vetsim poctem jader je prave umoznen nepritomnosti grafiky.

Ono se to ma tak, ze jsou produky optimalizovane na lowend (iGPU/mobile) a na highend (ws/servery). A ti, co jsou tak nejak mezi a lidsky spadaj mezi mainstream, proste tahnou za kratsi provaz - a jejich reseni bude vzdy z pohledu techniky neoptimalni. Neco jako "zlata stredni cesta" tady neexistuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne, teraz som z Ali objednal LGA2011-3 Xeon E5-2630Lv3 (8C/16T, 55W) za 18€ !!! Na ESXi super CPU... Taký E5-2650v3 (12C/24T, 105W) je za cca 60€. Všetky v4 sú už nezmyselne drahé, a čokoľvek novšie ani nehovorím, hlavne základné dosky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas desku s X99 s moznosti to taktovat, tak je lepsi brat E5-16xx (v3/v4), ty jednosocketove maj odemceny nasobic, ale je pravda ze tam je omezenejsi vyber vicejadrovych :-)

U tech co mas, pozor na to, ze pro consumer desky (x99) potrebujes obyc pameti, takze nebude ECC, ale pokud najdes nejakou stari serverovou desku s c6xx chipsetem, tak se sezenou i levne reg-ecc pameti!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Supermicro X10SRi-F (chipset C612), takže DDR4-R ECC, čo nie je až také lacné :) Nejde mi o taktovanie, ale o nízku idle spotrebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V okamžiku, kdy se koukneš na to, kolik stojí masky na výrobu křemíku ti ta absurdita zmizí. Navíc pro intel je celkem výhodné z odpadu sekat F-ka se zadisablovanou vadnou grafikou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a kolik stoji konkurence ktera ti sezere ~20% trhu ? zeby o neco vic nez ty masky ? ... protoze presne tohle je dusledek intelacke neochoty vydat hi-end CPU bez iGPU.

Skupina lidi ktera koupi CPU s vice jadry a bez iGPU (za dobrou cenu) se ti mozna zda mala, ale AMD na tom postavilo sve zmrvychvstani. A ted intel cumi jak jim pomalu zerou trh, ze ano.

Pritom stacilo v dobach prvniho Ryzenu, vydat intelackej hi-end s bez iGPU a s 8mi jadry - i za vyssi "intelackou" cenu by se to prodavalo skvele, protoze by to bylo klidne o 25% vykonnejsi. AMD by vypalili rybnik, nebo minimalne silne snizili zisky. Ne, oni misto toho vydaji 6ti jadro, ktere predhani konkurenci akorat v IPC, a pak v kazde generaci opakuji stejnou chybu. A ted je AMD dohnalo / predehnalo ve vsem. Ale jo, hlavne ze usetrili za masky. Fakt kenialni strategie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je velká výhoda chiplet řešení. Snadno mohou dělat obě varianty. U monolitu je to drahý problém. Takže platíme za něco co je pro většinu uživatelů zcela zbytečné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je vtipny, protoze nedelaji. U AMD si zadne 8-12 jadro s grafikou nekoupis.

Popisuju to o neco vys. Intel rve grafiku i lidem, co ji nepotrebuji a AMD ji zase neumi dat lidem, kterym by se integrovane zobrazovadlo hodilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Renoir a Cezanne majú aj 8C APU :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"AMD ji zase neumi dat lidem, kterym by se integrovane zobrazovadlo hodilo."

Aktuálně lze sice sehnat u nás jen 4750G PRO, ale plebsovější 4650G PRO a 4350G PRO jednu dobu šly v pohodě sehnat taky a cena za poslední jmenovaný nejslabší byla dokonce menší než doprodej 3400G. Kdo to chtěl, ho koupil a má, tzn. nemohu souhlasit s Vašim argumentem

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel od 6c mohol mať CPU len bez IGP - do kancelárie 8t stačí na roky, zároveň by sa dalo vyrobiť 20t možno lacnejšie ako 16t s IGP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne by som tipol, ze je to prave naopak. Ta integrovana grafika staci vacsine ludi. Vo firmach, v notebookoch aj v domacich pc je to ok na bezne fungovanie. Dalsiu grafiku su kupuje len mala cast ludi, entuziasti a hraci.

Osobne som pri kupe noveho pc kupil aj grafiku. Po case som zistil, ze nemam cas na hranie a predal som ju. V idle na ploche brala 50W. Som celkom rad, ze cpu ma igpu a nemusim kupovat nejaku inu lowend nahradu.

Toto honenie si nad vykonom igpu je vcelku nezmyselne. Ta grafika ma svoj ucel, potiahnut desktop a multimedia, nic viac sa od nej necaka. A v tom bola dobra aj UHD. Je zbytocne v tomto segmente tlacit na vykon. Kto sa chce hrat si aj tak kupi pridavnu grafiku. Vykonna igpu je len zbytocny kremik.

Paci sa mi, ze intel daval zakladne igpu aj do vykonnych modelov (napr. u nas vo firme ma vacsina ludi i7 developerske masiny kde igpu je ok). Toto mi chyba u amd. Mohli dat do toho centralneho io chipletu aspon nejaku zakladnu vega3 ako v lowendovych apu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Osobne by som tipol, ze je to prave naopak.“

To si ale odporuješ:

„a grafika ma svoj ucel, potiahnut desktop a multimedia, nic viac sa od nej necaka.“

Grafika, která stačí na toto, nemusí zabírat z křemíku takovou plochu jako čtyři procesorová jádra včetně L3 cache a datové sběrnice. Proč jsou dvě třetiny integrované grafiky věnované 3D (EU, TMU, ROP, L3 cache…), když se od ní nečeká víc než zobrazení desktopu a multimedií?

Integrovaná grafika v tomto pojetí je zbytečná - pro lidi, kteří ji chtějí na přehrávání videa, je zbytečně velká a platí za 3D, které nikdy nevyužijí a pro lidi, kteří chtějí 3D výkon, je zbytečná celkově, protože její 3D nestačí a stejně budou používat samostatnou.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Myslym, ze tomu rozumies ale asi som to mal napisat presnejsie.
Ucel "desktop" zahrna aj light 3D. Napr. niektore webove aplikacie (mapy) vyuzivaju webgl. Alebo niektore desktopove appky ako rozne free cad-y vyuziju domaci kutilovia. Takisto rozne vizualne efekty desktopu, ktore su defaultne zapnute, vyuzivaju 3D. Ale v zasade nejaky zavratny vykon tu netreba. Na toto vsetko by stacilo aj male igpu. Preto sa pozastavujem nad pretekami vyrobcov vo vykone igpu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, takových běžných programů je fůra (které potřebují nějakou základní 3D akceleraci). Blbé na Intel iGPU je to, že ani tohle jim úplně nefunguje... Při zobrazení se třeba ztrácejí nějaké čáry atd, např v prohlížeči nějakých CAD-like obrázků - a když jde třeba o elektrická schémata nebo mapy, tak to je dost fatální "chybička". Proto i pitomý pracovní notes pro servisáka, kde výkon není potřeba, musí mít dedikovanou GPU, anžto Intelí iGPU je nepoužitelná. AMD APU v tomhle fungují...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní GPU v Idle berou do 10W.
Na Linuxu to možná bude horší, vím, že AMD nejde asi pod 30W.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD v Radeon ovladačích od cca září 2020 nepodporuje podtaktování pamětí, takže i v iddle jedou naplno a v případě mého RX 5600XT to bralo + 20W. V diskusích jsem vyčetl, že je to údajně řešení problémů s problikáváním obrazu a je to trvalá úprava (officiální prohlášení jsem nehledal). Vyřešil jsem to návratem k původním ovladačům.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se mi nezda, ja mam 5700XT, s listopadovymi ovladaci jeli pameti v klidu pod 300 MHz a celkova spotreba kolem 15-20 W. Ted jsem nainstaloval nejnovejsi, tam je to jeste lepsi, pameti v klidu 200 MHz, spotreba 8W. (Jeden UHD monitor)
Jestli myslis manualni nastaveni napeti na pametich, to tam opravdu neni

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak jsem to popsal nepřesně...

https://community.amd.com/t5/drivers-software/high-vram-clock-always/m-p...

Píše se tam, že v závislosti na konkrétních konfiguracích zobrazení (kombinace rozlišení a obnovovací frekvence) a úlohách na pozadí mohou GPU řady RX 5000 udržovat frekvenci paměti, aby zajistily optimální uživatelský zážitek. Toto chování se očekává a žádným způsobem nemá vliv na grafický procesor RX 5000.
Prostě u mě to zlobí a návrat ke starší verzi ovladačů to vyřešil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX 3080/3090 s jedním UHD monitorem berou klidně 40W+ protože ty GDDR6X hodně žerou a nespí na nejnižším P State.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já mám zkušenosti s RX570 a RX580 + WQHD monitor.
Ale pokud opravdu člověk jede velké rozlišení a větší frekvence, věřím, že spotřeba v idle bude jinde.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafika o který básníš může být klidně na desce a ne zabírat místo v procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, jeden benchmark, ale problém bude s drivery. I když tedy bude mít člověk GPU, na které by hra fungovala, tak nepoběží, protože na to nemají vyladěné drivery.
A na Linuxu jsou s kvalitou driverů také pozadu. Z prvního místa se dostali na druhý a AMD vede i tady.
Na poli GPU tedy začali ztrácet na všech frontách :-/.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže to moje APU Trinity z 2012 si ještě nechám a radši počkám na příští generaci. Nebo že bych koupil zas AMD a někam se posunul? :-P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R5 2400G používám jako herní nouzovku.
Ramky mám nastavené 3200MHz cl14
https://ctrlv.cz/rGxJ
Rozlišení Full HD
BF4 multiplayer detaily lov, průměrných cca 65FPS (95-55FPS).
Strategie Shadow Tactics min 26FPS.
Nechápu že je Shadow Tactics náročnější než BF4
https://www.youtube.com/watch?v=40Ek05sJzUg
------------------------
Pokud nebudou GPU skladem za normální cenu nebudu nic kupovat, budu muset rok vydržet s R5 2400G.
A za rok si řeknu, že počkám na Radeon RDNA 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi ještě v pohodě...já prodal svou 2070S a ted jedu na UHD530 (6700k)
teda jedu...jediný co tam jde plynule je hollow knight v 900p.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je strašný bez grafárny :D
Jsem zkusil Kingdom Come ve full hd detaily lov, 25-30FPS.
Jako, dá se to hrát.
https://ctrlv.cz/v9Xu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-Xi
4750G skóre 1763 na stock
https://ibb.co/FgQ0xv8

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Celkový score přidává CPU score.
Důležitý je GPU score.
Takt ramek a časování ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a v tom no-Xovo grafu je celkové skóre nebo jen GPU část ?
Ramky 1900 (3800) 18-22-22-42-87-1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam jenom celkové skore.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok díky, takže ta čísla vzhledem ke grafu jsou porovnatelná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://ctrlv.cz/iYW5
Pokud budu porovnávat iGPU, tak intel i5-11500 je sračka(skore mu dělá jenom CPU), herně ho natrhne R3 2200G.
---
Mám R5 2400 teprve týden, nemám ho ošahanej, s ramkama se nad 3200MHz nedostanu, zkoušel jsem podvoltovat SOC, nejde mi to, je to bída.
-
Tvůj 4750G má výhodu lepšího pamětovýho řadiče v CPU, ramky dělaj výkon iGPU.
Možná má lepší kompresi dat, větší propustnost pamětí do iGPU.
R 4750G --- SP-512 x 2,100 = 1075
R 2400G --- SP-704 x 1,12 = 873
Tvoje iGPU je min cca 23% výkonnější než iGPU 2400G (nebral jsem v potaz větší výkon tvého stream procesu)
iGPU brzdí ramky, máš výhodu rychlích ramek.
--
Že jsem do toho pěkně zamotal :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na jaké desce? U R5 2400G dost výkonu přidá OC iGPU, paměti tolik ne, škáluje lehce podivně. VSOC je potřeba spíš přidat, než podvoltovat, pokud chcete rychlejší paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedu podle Ryzen kalkulačky, ten 1usmus nebo jak se jmenuje, ona mu ta kalkulačka docela sedí, tenkrát sem ladil ramky na desce B350 a nastavení CAD mi vyšlo stejně jako podle kalkulačky, 1usmus je frajer.
1usmus všude podvoltuje VSOC aby ulevil pamětovýmu řadiči.
Ted mám MSI X470 GAMING PLUS MAX, ram do 4133MHz
https://ctrlv.cz/n3aH
R5 2400G nastavuju jako ZEN1, je 14nm.
---------------------
Ramky 3333 16-18-18(A-XMP), nenajedu, reset biosu musim dát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://ctrlv.cz/Ec7s
Ramky mám 3333 16-18-18
Můj max takt ramek s R5 2400G je 3200MHz, a utáhnul jsem časování a musel jsem přidat napětí ram 1,376V (bez napětí ani na 3200MHz 16-18-18 nenajedou)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukaž screen GPU-Z
www.ctrlv.cz a napiš odkaz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://ibb.co/Xsz0YQJ

Ty paměti jsem měl takto nastavené k Ryzen 5 3600. Tento proc mám od pátku, tak jsem se k tomu ještě nedostal, ale třeba to půjde dobře poladit. Ramky jsou kupované jako 3200, takže nevím kolik je tam místa. Až budu mít chvíli čas, tak si ještě pohraju s časováním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za obrázek, jsem nevěděl že 4750G má max 4GB, 2400G má jenom 2GB.
Ale s ramkama ses dostal pěkně vysoko, na to že to jsou jenom 3200MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta video paměť si nejsem jistý, mám tam v BIOSu aktuálně nastavenou dynamickou alokaci (alespoň to tvrdí). U té RAMky mám nastavené napětí 1,4V (default je 1,35V).
Chtěl bych je dostat na 4000 :) Takové pěkné kulaté číslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je věc BIOSu co umožní nastavit, na některých deskách jde i s Raven Ridge nastavit 16GB pro iGPU, to si dokonce umí další gigabajty sosat dynamicky z RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MSI X470 GAMING PLUS MAX
Já mám jenom max 2GB v biosu, R5 2400G ani frekvenci GPU Vega11 nemůžu změnit, v biosu to nemám. Asi protože mám poslední bios s podporou ZEN 3.
Ve Windows v softwaru Radeon to taky nejde.
https://ctrlv.cz/eciQ
Jsem v řiti, jenom s ramkama si můžu hrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud provozujete tato starší APU, Zen nebo Zen+ CPU tak typicky nemá moc smysl flashovat Zen3 podporující BIOS.

Ve woknech bych ještě zkusil v tomto případě MSI Afterburner.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před tim jsem tam měl R5 2600 a přemýšlel jsem nad R5 5600X.
Vegu56 jsem prodal protože to bylo výhodný, myslel jsem že grafický karty budou do léta, ted si myslim že letos nebudou, nebudu kupovat předraženou GPU.
R5 2400G jsem koupil před týdnem na Aukru za 2500,-Kč, používám to jako nouzovku.
Nechtěl jsem R 4xxxG, protože pak bych se ho zabavoval hodně pod cenou, mají malou L3 jsou nevhodný na hry s výkonnou grafikou.
-----
MSI Afterburner, taky to nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mrkni na generační test různých šestijader ve hrách. S R5 3600 (Zen2) v podstatě nejsi ve hrách bottleneckován ani s výkonějšími rtx3070 i s 3080 je to ok. No a to se bavíme o 1080p. Ve 1440p jsou rozdíly minimální a ve 4K už žádné.

Tzn. nemůžu souhlasit s nevhodností 4750G+dGPU. naprosto s klidem si můžeš pořídit 8C Zen2. Ano, později s dedikovanou grafikou přijdeš o něco málo na menší cache, dále přijdeš o něco málo na 8 pcie linkách jen gen3, nicméně podívej se na takto zaměřené testy třeba na linus tech tips - opět vyšlo, že 8 pcie gen3 linek je dostatečných i pro připojení hiendovější grafiky.

S 4750G PRO získáš navíc 2 jádra, což v moderních hrách na Vulkan/DX12 které je využijí možná ten rozdíl oproti 6C Zen2 čiplet nejen doženeš, ale i předeženeš.

No a výkon iGPU 2400G je už bohužel trochu slabší, zvláště s 4400mhz+ pamětmi bys byl na 4750 PRO os iGPU výkonem o dost dále než jen tebou udávaných 20+%

Jde o to, že ty výkonné grafiky budou asi opravdu až příští rok a to bůhví jestli. Uvažuju takhle - Když pak budeš mít výkonnou dGPU tak ti ztráta fps 120->110fps kvůli Zen2+menší cache+ 8xpcie3.0 nebude vadit tolik jako rozdíl 30fps na tvé 2400G vs 45fps které jsi mohl mít s 4750G dnes (u iGPU rozhoduje každý fps, u hiendu dGPU ne)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já už jsem rozhodnutej, hned jak budou Radeony (asi RX6700XT) za normální cenu, tak kupuju R5 5600X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji, že někdy hodně dávno jsem na noťasu s intelí čipsadou 945Gněco (čili igpu GMA950) a lcd 1368x768 odehrál celý CoD1 bez problémů. CoD1 je z 2003, 945 z 2006. Tak pokud na tom půjdou dobře spustit 3 roky starý hry, why not? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, vzhledem k tomu, že se samostatné APU od AMD už delší dobu vůbec neprodávají, nepřipadá mi to zase jako úplně špatný procesor. Svoje kupce si nejspíš najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.