Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Integrovaná grafika Zen 4 potvrzena

A bude i Ryzen 7 6800XF?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Počkej si. Stejně jako na všechno ostatní, a pak si stejně nic nekup.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Teraz sa mu nečudujem že čaka ked za kartu čo stoji 500 dolarov, v obchode pitaju 1200€ no nenakašlem im? :D čo som si všimol tak teraz obchodnici skušaku za aku cenu su ešte zakaznici ochotny kupiť GPU, take 6900 cez 1500€ im stoja na sklade a ludia na ne seru, ale ked ich znizili 1 ks na 1200€ za 6900 tak do 5 minut ju predali, pozeram že skušaju pomalinky s cenou isť dole 1480€ za 6900 a drži možno zajtra skusia 1450€ :D
PS: Ked vidim ako si ty naši obchodnici odtrhaju od ust a už nepitaju 100% rabat ale už len 99,99%

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak 1200 Euro za 6900 v nereferencni podobe je temer bezna cena. Takze se nedivim, ze hned byla pryc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja videl RTX 3060 za 13.750,- Tak jsem premyslel aspon o ni a rozhodl jsem se, ze si ji koupim. Jenze se staram o starou babicku a neco zrovna potrebovala, tak jsem ji s tim sel pomoci, vratil jsem se za dve hodiny a grafiky byly pryc. Proste pokud clovek neni IT maniak a na tech obchodech vyslovene nesedi a nerefreshuje F5 furt dokola, tak nema sanci. :-/
Za 18K, co to nabizi Alza nejsem magor, abych to kupoval.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A pak ze se nevyrabi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Website watcher: https://www.aignes.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě taky sejří, že na ty nové grafiky, ba ani CPU nemám love, ale to neznamená, že s tím budu chodit brečet do diskusí. Už se na to proboha vykvajzni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neide o to či maš love či nie, ale že udava cena vyrobcu GPU je napriklad 500 dolarov za 6800 a ked mrkneš obchody skladom pod 1300€ ju nenajdeš. Čo pozeram tak 6700 1217€, 6800 1312€, 6800XT 1157€, 6900 1200€. Ceny ako VTF?! Ako keby mali všetke rovnaky vykon...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

za prvni, MSRP je <|>vina a tohle se resilo uz davno pred touhle krizi. Nejen AMD, taky Intel a Nvidia sice uvadeji MSRP ale defacto se produkty prodavaji za market price, ktera ma s MSRP hovno spolecnyho. Tohle plati uz leta, pro grafiky procesory a vlastne vsechno.

IMO by meli vsichni prestat uvadet a mluvit o MSRP, proste v recenzi ma byt uvedene cemu to bude konkurovat vykonem, ya basta.

za druhe, nevim kde koukas na ceny GPU, ale co ja vidim mindfactory, 6600XT = 500 eur, 6700 = 800 eur, 6800 = 1000, 6800XT = 1150 a 6900XT = 1400. Takze ceny odstupnovane i kdyz ne uplne dokonale. Mozna na slovensku / v cechach jsou obchodnici vetsi kurvy tak maji jine ceny, ale to neznamena ze za takove jsou vsude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni vam jako udelaj cip s deseti-dvaceti miliardama tranzistoru a segmentace na 3 druhy bude podle poctu integrovanych USB portu. To nevymyslis :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není segmentace podle počtu portů. To jsou rozdíly v konfiguracích mezi CPU a APU.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na radku Graphics nevidim zadny rozdil. Jen u poctu PCIe linek a poctu a typu USB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není mi jasné, co by to mělo měnit na mém tvrzení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ktery sloupec je CPU a ktery sloupec je APU ? protoze vsechno ma vsechno. Neni tam gpu-less CPU !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prostřední jsou velká CPU (která mohou, ale pravděpodobně nemusejí) mít iGPU. Je potřeba tu tabulku chápat jako údaj pro výrobce desek, který říká, s čím se (z hlediska desky) musí pro jednotlivé řady procesorů počítat. S výstupem pro grafiku se tedy počítat musí (aby v desce fungovaly všechny modely procesorů), ale neznamená to, že všechny modely procesorů pro AM5 musejí mít grafiku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A čo ak to bude "výpočtová karta", ale matematický koprocesor, či náhrada FPU, alebo jednotka len pre niektoré operácie v FPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

už chybí jen vymyslet DIY CPU/APU sadu s paticema na čiplety. Koupím si pak jen prázdné pouzdro např. na 4 čiplety a I/O hubem. Dál už si dle potřeby nakoupím 1-4 CPU čiplety anebo větší/menší iGPU čiplet(y) podle toho kolik mám peněz a kolik chci výsledného výkonu a TDP. Když ohlednéme od toho, že fyzicky je tam mnoho spojů na takovou srandu, tak takový koncept by nabízel i možnost mezigeneračního upgradu CPU/iGPU jader dle potřeby a bylo by tak i ekologičtější. No a to přesně kapitalismus nechce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radši bych normální low-end grafiku, ale vzhledem k tý bídě bych ten APU vzal (karty 6600XT byly na skladě asi dva dny).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono by sa hodilo napr. 64GiB SRAM-ky (SRAM nie je preklep) na CPU, alebo aspoň 4GiB SRAM pre úlohy v Ring 0, Ring -1 (pre Ring -2 = SMM, to tam asi je už dávno), prípadne ORNAND flash-ka v CPU.
Aj keď taký CPU by bol strašne drahý, ale aj výkonný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Privilege Ring 0 = Kernel
Privilege Ring -1 = Virtualizace
SRAM = typicky se pouziva pro cache v CPU

Tyhle dve veci spolu moc nesouvisi, respektive, cache ma procesor tak jako tak a je bezne vyuzivana pro ulohy.

Chcete tim rici, ze CPU by mel mit jeste specialni cache, velkou jako hovado (na pomery cache)? Jak by to bylo organizovano v hierarchii? K cemu by to pomohlo? Ptam se seriozne, protoze ja si neumim predstavit jak a naco by se to vyuzilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pan si neuvedomuje, ze adresni dekoder prinasi s kazdym dalsim bitem a zdvojenim kapacity extra latenci. Takze pokud byl predpoklad vice rychle pameti, tak to se holt nekona. Rychle (co se tyce odezvy) a velke RAM jsou technologicky nerealne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> adresni dekoder prinasi s kazdym dalsim bitem a zdvojenim kapacity extra latenci

nie nutne, ak máte viac cestný dekóder (ktorý je "len" drahý)

Technicky to reálne je, len je to neúmerne drahé, podobne ako SRAM vo funkcii hlavnej pamäte

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SRAM byl vyuzivan kdysi davno, protoze nebyla potreba velka pamet. Neumerne drahe = nerealne. Nikdo nezaplati ani vyvoj, natozpak realizaci, takze se ani nikdy nezacne s konceptem.

Dekoder (treba i vice-cestny) je zase neco jineho a s cache(a nebo jinou pameti) nesouvisi primo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne SRAM je extrémne drahá na použitie ako hlavná pamäť. Bežne sa používa skôr na registre ako na cache

A ja uvažujem to tom, že by išlo SRAM dynamicky namapovanú na hlavnú pamäť, kam by sa presunuli inštrukcie a dáta spracovávané v Ring -1 a Ring0. Vďaka za virtuálne adresovanie, lebo vtedy sa to dynamické mapovanie zmení len na modifikáciu tabuliek stránok.

Mne ide o to, aby sa zmenšila Cache miss penalty v kernel ringoch.

Napr. cache miss trpia GPU
https://images.anandtech.com/doci/16912/514240562.jpg
z

Hot Chips 2021 Live Blog: Graphics (Intel, AMD, Google, Xilinx)
August 24, 202
https://www.anandtech.com/show/16912/hot-chips-2021-live-blog-graphics-i...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jaky by tohle melo prinos? Vy byste udelal velkou cache, ktere by byla koherentni s hlavni pameti a byly by tam data spravovane v privilegovanem rezimu?

Co vas vede k myslence, ze data/instrukce zpracovavane v rezimu Ring 0 a Ring -1 NEJSOU aktualne nikde v zadnych registerech/cache?

Eliminace, nebo zmenseni cache miss je zalezitost Kernelu, ohromna SRAM s tim fakt nepomuze. Rozhodne ne tak, aby se vyplatila.

GPU cache miss je neco uplne jineho. To jste si pomotal dojmy a pojmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Me se na AMD libilo, ze maji cpu bez igpu. Ja igpu nechci.
Vzdycky, kdyz jsem si kupoval Intel, byl jsem nastvanej, ze platim nejen za cpu, ale i gpu co nikdy nepouziju. Takze vyhazuju castecne penize.
Vzdyt soucasny stav je dobry. Kdo chce, muz mit samotny cpu, nebo APU.
Rvat to takhle pod tlakem....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současný stav by byl dobrý, kdyby nikdy nebyl problém koupit APU od AMD. Jenže realita je jiná. Osobně mi dává smysl mít v CPU "rezervní" zobrazovadlo, kdo chce víc grafického výkonu koupí plnohodnotné APU nebo grafickou kartu.
Tu poznámku s Intelem chápu ... Ti nedělají zobrazovadla, ale snaží se přinést nějaký grafický výkon a dlouhodobě jim to moc nejde. CPU Intel s deaktivovanou grafikou tomu nasazují korunu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.