Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel dělí od 14nm výroby vhodný zdroj světla

Neexistuji nejake gama lasery pro chirurgii?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Ti mají "gama nůž" pro ozařování nádorů v mozku, což není nic jiného, než pár kousků radioaktivního izotopu kobaltu 60 (poločas rozpadu cca 5 let), ze kterého vylétávají paprsky záření gama* a které jsou rozestavěné okolo hlavy v takové "helmě"**. A když se sejde více těchto paprsků, tak umí nadělat pěknou paseku. Naštěstí je lze dobře usměrnit na nádor a tam nechat dělat onu paseku, bez poškození okolní tkáně. :)

*) Energie fotonů tohoto konkrétního gama záření je desetmilionkrát až stomilionkrát větší, než energie fotonů, které vylétávají z rozžhaveného sporáku a které cítíte pokožkou jako teplo. Naštěstí jich z toho kobaltu nevylétá tolik, aby se roztavil.

**) Ten vzorek kobaltu 60 je na konci trubičky a proto i když ty gama paprsky z něj vylétávají do všech stran, tak ta trubička vlastně funguje jako hlaveň flinty a vychází z ní jen úzký, dobře zacílitelný, paprsek gama záření.

Masově použitelné gama-lasery ještě vyrobit neumíme. Je na to potřeba moooc energie, práce s plazmatem, a ta cena... Sice se některé lasery označují jako gama, ale jsou to spíše rentgenové lasery v oblasti tvrdého RTG.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.