Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel a Micron dodávají nejmenší 32Gbitové NAND čipy

Nejsem odborník ale co brání rozdělit MLC čip na několik zón a každou obsluhovat na tom samém čipu přidaným switchem ? Propustnost se zvýší tolikrát kolik bude zón. Možností jak stripovat data je celá řada, paralelně na úrovni bit-byte-word...až po x kB bloky, seriově to samé pomocí další úrovně switchů. Vznikne strom kde každá větvička dodává výkon větvím a ty se spojují v kmen, navenek se tohle tváří jako jedna velice rychlá paměť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wooo: Problém je v tom, že toto se již dělá a dělá se to i u SLC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wooo: A nejde donekonecna zvysovat mnozstvi obsluznych obvodu, protoze by tam uz nezbylo misto pro pamet samotnou. Musi se najit nejakej kompromis...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja som to skor pochopil tak ze pri mame jednu bunku a pri jednom je mozne do tejto bunky ulozit iba dva stavy nieco ako 1 a 0 a pri druhom sposobe stavov viac co sice zvysuje kapacitu na pouzitu bunku ale zaroven potrebuje narocnejsiu a presnejsiu techniku za zapis a citanie a teda aj pomalejsiu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, ale nevypadá že by tato metoda byla využívání ve své maximální kompromisu nedporující míře. Kolik switchů obsahují SSD dnes ? jednu úroveň v čipu řadiče slučující výkon jednotlivých paměťových čipů na destičce a dál nic ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wooo: Zapis. Pokud rozdelis jeden sektor na nekolik cipu, zvetsis tim velikost minimalni mazatelne oblasti potrebne pro prepsani toho sektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly & Wooo: Mazani po blocich jde klidne i po jednotlivych bunkach (1 - ci dva bity), ovsem vyzaduje vice tranzistoru a spoju, takze je drazsi pri danne kapacite, viz pameti EEPROM, take je to o neco pomalejsi, ovsem primarni duvod mazani po blocich je cena za dannou kapacitu. To same plati i pro viceradicova reseni, zase je cena pri danne kapacite vyssi a vyhoda je jen vyssi rychlost. Problem je predevsim v tom, ze dnes se hledi prevazne na cenu, rychlost je vetsinou podruzna, pokud by dnes 1TB SSD stal tolik, co 1TB WD GP, tak se urcite uz davno vyrobci predhaneji v rychlosti, za stavajici situace se predhaneji spise v kapacite (aby ten 1TB vubec byli schopni vyrobit) a cene !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je všechno dost zvláštní když uvážím že cenu stanovuje PRÁVĚ výrobce. Podíl hrubých nákladů je u velkoseriových polovodičů kolik ? 5% z ceny ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Woo: ty by tedy meli ti vyrobci velkou radost, kdyby naklady byly 5%. Ve skutecnosti byva kolem 5% tak leda zisk a ne naopak ! Samozrejme zalezi na tom jak u ceho, neco jineho bude treba nejnadupanejsi INTEL XEON MP a neco jneho bude DDR2 512kbit 800MHz cip.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.