Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel a Micron již vyrábějí NAND flash čipy na 34 nm

ze by se nam blizila rozumna nahrazka za DVDcka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako ze vys na to zalohoval? no pri ty cene to je docela drahy ne? Ja spis jedu externi disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jamoko: Cene? Jeden ten cip ma 4 GB. 4GB SD karta stoji dneska cca 150 Kc vcetne vypalnyho. Kdyz reknu, ze s timhle cipem by stala cca pulku kvuli mensimu vyrobnimu procesu, nebudu daleko od pravdy. Ted si to porovnej s DVD-RAM a uvaz, co je drahy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jamoko: Jako ze bych to na tom distribuoval;) Dneska stoji 4GB karta 140kc bez DPH a poplatku mafiim, pokud spadnou na pulku, tak se v cene filmove novinky ztrati a za chvili by se mohly vyplatit i na levne filmy na stancich. Pravda, maji i sve nevyhody, proti vylisovany placce, ale to by se dalo vyresit pouzitim jednou zapisovatelny pameti, a treba se casem dockame toho, ze takova "romka" bude vyrobena rovnou s obsahem;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že se tu už řešil fakt, že ve světě, kde čas jsou peníze, tak lisování z matrice je daleko rychlejší, než nahrávat každou flašku sólo... A sice jsem nestudoval nic z oboru, ale mám za to, že flash není nic jinýho než polovodič, tudíž jej nelze "vyrobit" už s nábojem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máček333: Flash ne, ale jednou zapisovatelny pameti jsou o tom, ze se do ni nasledne udelaji neopravitelne "diry" dostatecne silnym proudem. A kdyz jdou diry vypalit, jdou tam udelat rovnou pri vyrobe, tj cele je to o tom, jak je narocne vyrobit litografickou masku, do ktere jsou uz predem zakodovana data, vicemene eq. formy u placek. Predpokladam, ze dneska by to bylo neunosne drahy, ale to neznamena ze to tak bude porad. Dalsi moznost by byla najit jinou formu zapisu, ktera by napriklad byla schopna obsahnout celou plochu najednou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove, bezne se dalaji romky programovane maskou, takze primo pri vyrobe je dano to co tam bude nahrane ... takze zadne nahravan, jen vyroba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

willcz: no to je presne co jsem mel na mysli:) A jaky kapacity/technologie se delaj?

Jinak jeste k tomu cas jsou penize - u malych serii to nevadi, naopak se prodrazi lisovani a treba u projektu na zpusob zde driv zminovanych kiosku na nakup placek s filmama je ten cas zakaznikuv, vypaleni nebo nahrani vyjde nastejno a karticky zaberou min mista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, ono je to stejně OT od tohoto tématu. Sice nevím, jak velké ROM moduly (není to tedy FLASH o kterém se zde diskutuje) se mohou vyrobit a zda je to rentabilní poměr ceny/výkon, nicméně stejně chybí další aspekty - ochrana dat před kopírováním, jednotná distribuce (malý náklad versus velký náklad = stejné médium = stejní odběratelé) a tím i popření výhody flashe (ukládání profilu, interakce apod) aniž by se nesáhlo k hybridní výrobě :-)
Ale nicméně se omlouvám, že jsem to psal sem k těm HDD, o tom to nejni :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobre
16gb patriot SD je za 1000,- 160 GB tedy za 10.000,-
16gb patriot USB flash za 1000,- 160 GB za 10.000,-
300gb 2,5" WD VelociRaptor!!! za 7000,-

Co je lepsi? Na zalohovani? Asi ten Raptor, ne?

Ovsem jak koukam do diskuze, tak to myslite na formu distribuce filmu apod. Tam asi vyjde levnejc toto, mozna ze i klasicka USB flaska. Koukam ze treba kingmax 4gb za 250. Pri velkoobchodni cene to vyjde mnohem levnejc i s obsahem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máček333: Sice o tom skoro nic nevim, ale podle toho jak se to (ne)pouziva mam podezreni, ze matrice pro ROM je vyrazne drazsi nez pro DVD (a tedy se vyplati az od hodne velkych serii).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.