Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oficiálně: Intel přes zimu vydá procesor s grafikou AMD [obrázek čipu]

:) nj ta minulost :)
https://diit.cz/clanek/vega-integrovana-v-core-na-slajdu-intelu

nakonec ho chudaka naporcuji na kousky a nacpou do pouzder smutny to konec ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:)

Smutne je take to, ze tohle reseni nekdo nazyva integrovanym. O integrovanou grafiku se rozhodne nejedna. Je to samostatne GPU (samostatny cip), jen je zapojeny mnohem tesneji k CPU. Coz ma sve vyhody i nevyhody (dva silne zdroje tepla hned vedle sebe).

Hlavne se Intel i AMD strelily do vlastni nohy. Je to jako by AMD reklo: "Nase CPU stoji za prd, tak dame nasi grafiku k Intelu" a Intel naopak: "Nase GPU stoji za prd, tak pouzijeme GPU AMD". Vsadim se, ze navic Intel neni nadseny ani z vykonu, ani ze spotreby Vegy a uz vubec ne z problem, ktere ma AMD se spojovanim jejich GPU a HBM2 na jedne package.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

smutny je ze pro cipy v jednom pouzdre se slovo 'integrovany' pouziva uz leta a tobe to zacalo vadit az u produktu, se kterym prisli konkurenti tvoji milovany nVidie.. multi-die integrace na jedno pouzdro nebo interposer je trend, se kterym nVidia zaspala.. ale neboj, ona s nim casem taky prijde, jen to bude az po intelu a amd.. pak uz ti to zas vadit nebude (:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"pro cipy v jednom pouzdre se slovo 'integrovany' pouziva uz leta". Ne. Je mi jasne, ze kazdy skalni fanda AMD to najednou zacne tvrdit. Stejne jako zacali tvrdit, ze spotreba a efektivita nejsou dulezite :)

A jak jako Nvidia zaspala integraci cipu na jeden interposer? Videl jsi uz fotky modulu Nvidia Tesla reseni? A co Tesla s cipy GP100 a GV100? Oboji maji HBM na interposeru.

Takze se pletes. Nvidia to umi, ale narozdil od AMD to dela jen tam, kde to dava nejaky smysl. Myslet si, ze zapojit pameti na interposeru (ktery je drahy, jak i Intel pise na tom slajdu) je levnejsi, nez klasicky tisteny spoj, to je skoro na facku za naivitu a ignoranstvi. Tim spis, ze rozdil ve vykonu tam bude 0.00 nic, protoze (ke smule AMD) to jede porad pres PCI-E sbernici. Nvidia narozdil od AMD, kdyz uz pouzila drahy interposer pro Tesla moduly, vytriskala z te technologie veskere vyhody a nabizi specialni NVLink pripojeni. U klasicke verze Tesly (karta) svete div se nabizi jen PCI-E - proc asi ;)

Reseni AMD je jako vzit drahy motor z Ferrari a spojit ho s prevodovkou z trabantu. Nad tim proste zustava rozum stat. Proc nepouzili QPI? Duvod muze byt i na strane Intelu. Nvidia chtela QPI pouzit uz pred mnoha lety - pro Optimus - ale Intel jim to zatrhnul.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Clovece opravdu Vam tak vadi, ze Intel 'sparoval' svoje CPU s AMD GPU do 'integrovaneho' reseni? Ono Vas to nejak ohrozuje? :)
Intel asi ma svoje duvody proc to udelal a AMD ma sve duvody, proc na to pristoupilo. Kdyz by to byl GPU chip NV misto AMD, tak by to bylo v poradku? Ohrozeni by se uz nekonalo? :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Me je to vite kde. Ale tady se to chvali do nebe, pritom vyhody to ma celkem nulove, kdyz to zapojili pres PCI-E misto nejakeho tesnejsiho spojeni. A ta semi-custom uprava bude nejspis jen v tom, ze jsou kontakty vyvedene vicemene jen na jedne strane cipu (viz. schema v clanku), misto rovnomerne po cele plose.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký má AMD problém se spojováním? Co když je ta kompletace v řežii Intelu?

Vy víte jaké vlastnosti má ta mobilní Vega?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pouzdření je zcela jistě v režii Intelu, když je použitá technologie EMIB, kterou nikdo jiný neumí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To usuzují na základě toho, že geekbench hlásí IP gfx804. Klidně to může být nějaký hybrid Polaris a Vegy jako v konzolích, ale stejně tak to prostě může být chybná detekce v jednom softu. Každopádně na Polaris s 1536 SP a HBM rozhraním, které je oproti GDDR5 interface velice malé, je ten čip příliš velký.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- smutne je to ze integrovane reseni je vsechno co hodis na jeden PCB nebo interpozer atd.
- VEGA ma na nizkych taktech velmi dobrou efektivitu vykon/spotreba
- Intel je v tezke pozici diky patentum lincencim apod. nema v podstate jine reseni nez to hledat jinde (i vlastni silene drahy vyvoj by byl z tohoto duvodu v podstate nemyslitelny)
- a jelikoz nepujde o plnotucnou VEGU ale uplne odlisny cip nejen rozmery tak verim ze na problem zpusobeny jednim z vyrobcu HBM2 kdy nedodrzel uplne spravne rozmery bude v dalsich iteracich vyresen na vybornou

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mohl nejaky inzenyr od Intelu AMDecku konecne vysvetlit, jak maji dosahnout nizsi spotreby a ti to pak upravili a muze to byt vyresene. Ja bych urcite dopredu nejasal, ale jestli to ma vyjit v Q1/Q2 2018, tak si na to urcite pockam, protoze to opravdu muze hernimu mainstreamu NVidie skvele konkurovat a prave takovy notas potrebuju.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne najviac zrali IO obvody, ktore su mobilnej Vege v Raven Ridge (Ryzen mobile) ine

Ryzen Mobile alias Raven Ridge je tady, překonává příslib AMD
26. 10. 2017
https://diit.cz/clanek/ryzen-mobile-nda

s15W Raven Ridge maju vykon v cinebench ako 91W Intel

https://diit.cz/sites/default/files/ryzen_mobile_raven_ridge_u_22.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD vydala Ryzen, vydala Vegu, ale uvedení APU, které tyto dva produkty spojuje, podezřele trvalo - to fakt nepotěší, ale budiš, prostě to spojení někde drhne.
Ale že balíček CPU + AMD grafika + HBM paměť v jednom pouzdře vydá jako první Intel, no tak to už fakt potěš koště.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dnes je vetsina firem tak uzce provazana po strane spoluprace a licencovani technologii ci vzajemnemu preprodeji komponentu atd. ze je to skoro jedno :) navic AMD je fabless narozdil od intelu v tom bych taky nevidel takovy problem ...

problem vidim ze cena bude nejspis hooodne vysoka a nejake ty custom reseni hadam uvidime i v apple produktech (asi mezi prvnimi) :)

ale napadla mne dalsi myslenka ze je to zaroven pripravka pro nove generace konzoli :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co sa konzol tyka, tak Intel sice dokaze rychlejsie CPU ale zase potrebuje samostatnu DDR3/DDR4, spotrebou nad Zenom uz tiez nevyhrava a hlavne Intel je nauceny na vyssie marze, takze nejaky ten podiel z relativne skromneho 2-miliardoveho konzoloveho trhu mu zrejme velkou motivaciou nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

intel byl zvykly na mnoho veci ...vysoka marze neni vzdy prvoplanove dulezita

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raven Bridge by měl vyjít dříve, jen si nejsem jist jestli i pro desktop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raven Ridge (Havrania skala/Krkavčia vyvýšenims) už vyšla a to Jazero kávy od Imtelu s Vega (dolina s kríkmi)
a

SUNNYVALE, Calif. 10/26/2017
av
​AMD (NASDAQ: AMD) today announced the introduction of the AMD Ryzen™ mobile processor, previously codenamed the “Raven Ridge” mobile APU, providing leadership performance and a complete entertainment experience with optimal efficiency for premium 2-in-1s, convertibles and ultrathin notebook computers. With a configurable 15-watt TDP,

In the coming weeks, initial systems powered by Ryzen™ mobile processors are slated to be available from top manufacturers including Acer, HP and Lenovo, with further platform updates expected from Dell and other OEMs in early 2018.
http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-introduces-the-2017oct...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a toti je tiez len mobile

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to vcera vybral, ale neobjednal, protoze se nemohu rozhodnout. Bud teda novy notebook od Asusu s i7-HQ + GTX970M za 28K maji v CZC nebo opet Asus a to i7-HQ + GTX1060 za 37K maji v Alze. Jenze se nemuzu rozhodnout. 1060 o dost vykonejsi, ale v podstate nad me financni moznosti nebo mene vykonna ale stale dostacujici 970M, pro kterou mam rozpocet naplanovany a mohu okamzite koupit.

No ale ted to vypada, ze si na ten Intel + upravena VEGA s rapidne snizenou spotrebou od Intelu pockam. :-)

Jsem docela rozpolcen, ale tohle nove Intel+AMD mobilni APU by mohla byt docela pecka vykonem kolem te 1060 za cenu toho horsiho notasu. Co si o tom myslite?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to si chlapče počkáš. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pisou Q1 2018, pocitam, ze notasy by mohly byt do leta v prodeji?

Mam stary funkcni notas, staci mi, ale Core2Duo s 8600GTS uz na dnesni hry neni. Neni ale nutne kupovat novy hned.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud je pravda co se píše na webu, tak bych počkal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto malo prist v dobach buldozeru.
Teraz si AMD striela do nohy.
Ako sorry ake ked vydali konecne poriadne APU ktore splna vsetko co moze clovek od slusneho notebooku chciet, tak si vytvoria novu konkurenciu sami sebe.
Jasne- jedna sa o 45W segment kde RRApu nespada, ale ty vole, nemohli vytvorit vlastnu variantu nakeho menej taktovaneho zepelinu s vegou?

Cele to vypada ako hra zamierena na Apple. Zrejme nechcu vymenit procesory za zen tak sa amd dohodlo aspon na integracii grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prý ekvivalent GTX1050Ti... to by byla dost bomba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, odkud budeme stahovat drivery na grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi nejsem uplne nadsen, protoze intel drivery zadna slava, ale jsem presvedcen, ze drivery bude poskytovat intel. AMD proste jen dodalo reseni graficke casti APU, ale o drivery se musi postarat Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A v čem je teda ten win pro Intel? Dostane grafiku od AMD a bude si muset vyvíjet vlastní drivery, které vyvíjet neumí? To je IMHO kapitální blbost, pro Intel dává naopak smysl svézt se na práci AMD, to je jeho win v této operaci (a potvrzuje to IMHO krizi v Intelu, který nyní řeže vše nepodstatné a soustředí se na core svého byznysu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Dostane grafiku od AMD a bude si muset vyvíjet vlastní drivery, které vyvíjet neumí?

Nebude, kazdemu kdo neco tusi o vyvoji softwaru je jasne kolik casu a penez by trvalo napsat driver na dnesni full-size grafiku. Tomu kdo netusi, sdeluji: k*revske mnozstvi obou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co kdyz dostane Intel od AMD jen open-source variantu driveru a o zbytek se bude muset postarat sam?

Pro AMD je dvousecny uz tenhle byznys s Intelem. Na jednu stranu by k Intel+NVidia (CPU+GPU) mohlo rychle vyrust vysoce konkurenci reseni Intel+AMD, ale na druhou stranu to znamena i tezkou konkurenci k dosud neoznamenemu ale asi predpokladanemu reseni AMD+AMD.

Takze co kdyz pak bude hlavni rozdil v konkurenci mezi ovladaci, kdy pro reseni AMD+AMD pripravi komplet ovladac AMD a pro reseni Intel+AMD bude proste opensource AMD ovladac a dal at to Intel poresi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale proč by to AMD s Intelem dělali? Intel by vyráběl drahé APU bez funkcí? To nedává smysl. Stejně tak nedává smysl očesat drivery o proprietární funkce, protože ty si Intel nikdy naprogramovat nemůže.

Pro AMD to konkurence (zatím) není, co vím, zatím APU s HBM neplánují. A kdyby ano, tak:

1. současné Ryzeny jsou pro Intel dostatečně konkurenceschopné
2. AMD v grafikách jen získá - ten trh dnes zabíraný Intelími GPU je enormní a nejde jen o tržní podíl, ale taky o penetraci. Ne nadarmo se v historii začaly masivně používat např. FPU až v době, kdy je měl prakticky každý mainstreamový CPU.

Nicméně stále není jasné, kdo takové APU bude odebírat. Stále je ve hře varianta, že se jedná pouze o náhradu IrisPro pro Apple, který má na AMD GPU postavený celý ekosystém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, že tenhle produkt vypadá jako primárně cílený pro Apple do Macbooků Pro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne uvidime. Pro me nejlepsi varianta, ze to bude klasika na Windows a bude to vykonem na i7-HQ+GTX1060(laptop) s tim, ze to bude o par tisic levnejsi. Asi bych tomu dal prednost i v pripade, kdyby to bylo na urovni i7-HQ+GTX1050Ti, ale opet o nejakou tu tisicovku levneji. A samozrejme idea, aby to melo ovladac od AMD.

Ja chtel dat za notas 30K maximalne, ale to ted splnuje jen i7-HQ+GTX970M, coz je preci jen na hry slabsi reseni. A to hlavne z toho duvodu, ze notas by mel zase vydrzet 5-8 let jako ten soucasny. Ze to casem zase nove hry neda mne nevadi, ale urcite nemuzu menit notas rychleji nez po 5 letech, na to nemam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD jde cestou CPU+GPU jako jeden blok což zlepšuje latence ale zase jsou oba čipy do sebe více vrostlé a lépe bude vyhovovat HSA které se snaží AMD uvést do života. Jak jinde napsal tynyt, pokud Intel zapracuje na kompileru a zavede podporu HSA. Řešení Intelu se k tomu přímo nabízí byť ne tak efektivně jako v případě AMD. Na druhou stranu řešení Intelu umožní s nižšími náklady vytvořit výkonovou škálu , protože zamění jen GPU jádro a jede se dál s vyšším výkonem v HSA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si skoro na 100 % jistý, že to budou drivery AMD, otázka je v jaké podobě. Buď generické Radeon, což je marketingově mírně nepříjemné pro Intel a nebo bude grafika s upraveným BIOSem a indentifikací a drivery dodá výrobce notebooku, což je blbější varianta, bo známe výrobce a jejich podporu. Nebo je bude dodávat přímo Intel, což není o moc optimističtější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že klasicky od AMD. Nebo spíš doufám, protože kdybych měl označit podporu grafik stran Intelu, bylo by to slovo za BAN. Co jsem měl Intely, tak buď byly ovladače upravovány sporadicky (většinou s novou verzí OS, někdy ani to ne), nebo vůbec (Atomy s PowerVR, sice to Intel házel na ně, ale mne nezajímají výmluvy, jsou snad tak obří korporát, že si mají dupnout a zařídit si to). Nemluvě o tom, že orientovat a vyhledávat na stránkách driverů Intelu je na pěst (nVidia a AMD jsou v tomto úplně jinde) + problémy s instalací (instalační soubor mi hlásil, že v PC není kompatibilní grafika, takže jsem ovladač musel dát přímo přes Správce zařízení). A takové perličky, jako že ovladač pro HD4000 stažený ze stránek Intelu vůbec driver pro HD4000 neobsahoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje domněnka je taková, že ovladače budeme stahovat u výrobce notebooku :-). Teď vážně, viděl bych to tak, že je bude poskytovat Intel a jemu je dodá AMD. Jestli bude generický Radeon Driver kompatibilní s tímto řešením, záleží na rozhodnutí Intelu, jehož produkt to je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj tajný tip je ten, že drivery si dodá Apple. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možné to je, ale osobně bych to viděl spíš takhle: Apple nepotřebuje mít v noteboocích takto výkonné GPU. Se hrami, pro které by to třeba, se u Applu příliš nepočítá. Pokud se Vegu podaří dostat i do Applu, vidím následující možnosti:
- Vega 11 do stolního all-in-one řešení (ať už samostatně nebo v tomto provedení)
- do notebooků, pokud už, by šla spíš menší Vega 12

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale Vega je primárně navržena pro podporu Vulkánu a tak by hry na notebooku Apple běhat mohly. Apple to sice může po dohodě s AMD v ovladačích zakázat, ale nevím proč by to dělal. Ikdyž u Apple člověk nikdy neví, ti mají vlastní logiku do které jsem ještě nedorostl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale IMHO nejde o hry, Apple potřebuje "unifikovanou" platformu a GPU používá jako akcelerátor pro grafické programy.

Prostě to vidím jako CPU pro iMacPro notebook. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to je také reálná možnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu to jinak. Proč by Apple dával do řekněme $1500 notebooku čip, který je v nákladech drahý, když má možnost použít levnější a stejně si těch $1500 naúčtovat, protože mu je zákazníci zaplatí? Jestli je to šestkrát rychlejší než iGPU Intelu nebo jen čtyřikrát, nikdo řešit nebude. Prostě je to výrazně rychlejší a tím je vyšší cena notebooku odůvodněna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tipnul bych si ze u Applu taky nejsou uplni "volove" a uvedomuji si ze kdyz bude odskok prilis vyrazny tak budou mene prodavat ...navic Apple si buduje svou znacku takze nenabizet reseni ktere by se aspon blizi k high end tride si nemohou dovolit ( viz prikladem je AiO MAC PRO ac je predrazeny a vedi ze se asi moc prodavat nebude maji ho jednoduse proto ze mohou rici podivejte my to mame ....) a navic Apple nabizi mnohem drazsi hracicky nez za 1500 babek :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych nesouhlasil s tím, že to nikdo řešit nebude. Existuje sorta grafiků a střihačů videa, kteří tohle řeší, a tady je právě ten zásadní přínos moderní GPU.

Náš grafik když před lety dostal tu svou "urnu," tak jako první testoval, o kolik je akcelerace práce s velkými soubory přes GPU rychlejší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jinak. Když Apple nyní nabídne řešení, které je 4× rychlejší, může za rok nabídnout řešení 6-8× rychlejší a prodá toho víc než pokud by rovnou nabídl řešení 6-8× rychlejší. Pokud jde o grafiky, tak Apple většinou nenabízel nejvýkonnější řešení, které bylo dostupné, ale spíš čipy, které nějaký výkon měly, ale nebyly příliš drahé. Nevylučuju možnost, že své chování změní, ale použití Vegy 12 více odpovídá jeho dosavadní strategii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu kam tím míříš, ale já se domnívám, že Apple takto nefunguje (viz vtipy na téma co budou mít uživatelé iphonů za 3 roky, to mají samsungisti dnes) . Oni to postaví jako řešení "na něco" (vposledku třeba na střih 8K). Přízemním srovnáváním parametrů se nikdy moc nezabývali, pokud to nebylo ve smyslu my vs. oni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho co ctu, tak maji byt dve verze, s TDP 65 a 100 wattu. By me fakt zajimalo jak to chteji uchladit v 11mm tlustem laptopu... a taky by me zajimalo, kolik % zakazniku vazne s*re tech 28mm a chteji misto toho ziletku... jestli je to zakaznicka obsese, nebo manazerska ve firmach...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zákazník chce lehké přenosné herní dělo. A to s 4cm tlustým mastodontem, který spotřebuje spoustu materiálu na vlastní tuhost konstrukce, prostě nedosáhneš. Managoři jsou v tom IMHO tentokrát nevinně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia dělá běžně "mobilní" GPU s desktopovým TDP :-)) a ani mi ten notebook nepřijde jako cihla :-))

https://www.svethardware.cz/geforce-gtx-1000-soumrak-mobilnich-grafickyc...
https://www.amazon.com/gp/product/B071XDXLPG/ref=abs_brd_tag_dp?smid=ATV...

tak proč by to tady měl být problém ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jsem nikde neviděl tvrzení, že by 100W grafiku měli dávat do 11mm laptopu. Srovnání výšky ultrabooků a herních notebooků ze strany Intelu bych viděl spíš jako ilustraci rozporu, který chtějí řešit. Podstatné podle mě je to, že díky menšímu PCB bude v notebooku více prostoru, takže výrobci mohou být co do konstrukce chlazení kreativnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne 100W grafiku, 100W na cele to pouzdro CPU+GPU. Hadam ze ten procak bude vykonnejsi nez 15W Ucka, jinak to nema smysl, takze na grafiku zbyde tak 50-70W dle vytizeni. 11mm tvrdi Intel, tech 65 / 100W jsem cetl jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poukazuju na něco trochu jiného: Nikde není psáno, že (konkrétně) 100W čip bude umístěný do (konkrétně) 11mm notebooku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS Surface Book 2 má pod klávesnicí i GTX 1060, takže zmíněných 65W skutečně jde narvat i do něčeho až neprakticky tenkého.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Jednak u Pascalu Nvidie je realna spotreba mnohem mensi, nez u Vegy AMD. Za druhe do notebooku jdou obecne cipy s lepsi efektivitou a jeste k tomu byvaji podtaktovane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to chápu dobře, tak se na jeden "miniboard" nalepí CPU+GPU+HBM2 a celé zapouzdří? Lze tedy říci, že si Intel u AMD objednal grafický čip na míru, který jen přidá ke svému procesoru? Tak za mě osobně je to od Intelu majstrštyk, protože jestli je to tak, tak teoreticky by Intelu v budoucnu nic nebránilo oslovit NV, aby udělala to samé, tedy návrh čipu na míru? Jen by to asi nebylo tak levné jako u AMD. :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ted uz jen chybi aby to bylo "CPU<=> HBM2/3(12/16/...GB)<=> GPU" a DDR se jde klouzat (maximalne jako prvek pro pripadne rozsireni ale treba by se mohli delat patice pro samostatne zapouzdrene HBM moduly :D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia nemá herní GPU s HBM řadičem. Bez toho to postrádá smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je pravda, alespoň v tuto chvíli. Jenže těžko může někdo říci, co má NV uvařeno v kotlíku, Pascal totiž evidentně přesluhuje, což je logické, když AMD v současnosti pouze srovnalo krok. NV má s HBM už nějaké zkušenosti má a troufnul bych si tvrdit, že pokud by cesta nastavená Intelem s AMD byla úspěšná a lukrativní pro výrobce NTB (jinde si tak nějak nedovedu představit chlazení takového macíka resp. by bylo nutné zavést nějaký další standard), tak by NV Intelu něco nabídla. A další otázkou je, co by potom Intel dělal, neboť jen tak odmítnout by asi nemohl, protože by to dost zavánělo diskriminací výrobce (NV). No, asi to ještě bude zajímavé a konečně se snad čeří stojaté vody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je tu este jedna vec. Intel potrebuje AMD kvoli konkurencii. NV nepotrebuje nijak s nou nesutazi a ak NV zanikne niekto na jej miesto nastupi. Spojenim Intel+AMD Intel vyhra viac raz. 1) ma slusnu grafiku, 2) udrzi konkurenciu aby mu protimonopolne urady dali ako tak pokoj, 3) AMD mu aj tak vyrazne poziciu nenarusi, 4) Tazko sa bude niekomu dokazovat, ze Intel nekalymi praktikami vytlaca z trhu AMD. ved sam od nich odobera!!!
Intel vyhra touto kombinaciou tak ci tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad2/ monopolni urady neresi NV ve vztahu k uspesnemu/neuspesnemu bussinesu AMD.
Antimonopolni urad resi (aspon by mel) resit nekalou soutez na trhu, ktera omezuje/narusuje fungovani volneho trhu, konkurencniho porostredi, atd,. Pokd pro to nejsou zadne indicie/podklady a AMD zkrachuje napr. vinou neschopneho vedeni nebo nekonkurencnich produktu, Antimonopolni urad nic takoveho resit nebude.
Lidi myslete trochu.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano napisal si to dobre, ale nepochopil tu NV z mojho pohladu. NV moze byt intulu u prdele nicim si nekonkuruju. Ale INtel a AMD ano. Preto na trhu je konkurencia a Intel nie je povazovany za monopolnu firmu. dokonca celosvetovo. teraz je nepodstatne kolko trhu ma obsadeneho. Keby AMD zaniklo, je jedno preco, tak by mal intel v urcitych veciach vyrazne problemi, lebo vsade by ho brali ako monopol. Mozno i preto vzniklo Intel + AMD a nie Intel+NV

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo a jakým procesem bude ten GPU vyrábět? GF? TSMC? Nebo snad přímo Intel? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi stačí v notebooku Atom s Intel HD Graphics. Aspoň krásně odděluji zrno od plev (hrstku dobře napsaných programů od zbylého odpadu). Doby, kdy se výkon programů uměle navyšoval novým železem jsou naštěstí pryč, ať se to někomu líbí nebo ne. A hrát hry na notebooku mi přijde úplně zcestné, vzhledem k absurdnosti situace na PC herním trhu (požadavky her na hardware).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD Inside - The Beginning of the End for Nvidia in PC?
https://www.youtube.com/watch?v=mNY5e5CFlbc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.