Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel bude dále prodávat CPU Apollo Lake B1, který podle jeho slov degraduje

Docela zajímavé je, že problémem podle všeho netrpí zdaleka všechny Apollo Lake a paradoxně mají problém spíš ty "jednodušší", kde by mělo být riziko chyby menší. Typicky u mobilních je problém s 2core N3350, ale 4core N3450 je zřejmě OK - tak intuitivně by to člověk čekal spíš opačně :-)
Jinak mi ale ani z originálu zprávy není moc jasné, jak to je opravdu vážný problém. Ona třeba kolem "starých" Atomů to byla velká aféra, ale reálně se týkala jen serverových verzí a pak mobilních v trvalém provozu (embeded), u klasicky provozovaných NB se na konec životnosti nedostal prakticky nikdo. Tohle zatím z těch zpráv neplyne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

N4200 je zmiňovaný jako ohrožený, přitom je to top model těch mobilních Apollo Lake.

A souhlas, těch zařízení se prodává poměrně hodně, myslím bazarových, kdy to lidí mění kvůli výkonu. Takže záruku to přežívá v pohodě. Ale spousta těch zařízení je pasivně chlazená a i když to má TDP 6W, tak to docela peče, takže třeba nějaké ty kondíky apod s tím nemusí být úplně v pohodě při intezivnějším a dlohodobém používání, ale tyhle zařízení jsou výkonově na hraně a rychle morálně zastarají, takže skončí záruka a hurá koupit nový, aktuální generace s vyšším výkonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja ti nevim:
APL47 - System May Experience Inability to Boot or May Cease Operation or Nonfunctioning of LPC, SD card and RTC Circuitry:
https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/specificati...

A plati to pro Pentium N4200, J4205, Celeron N3450, N3350, J3455, J3355. Mozna v tom seznamu v clanku N3450 chybi, protoze se nebude delat se stepingem F1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apollo Lake musí být už na okraji zájmu, když tu máme dávno Gemini Lake který je cca 20 až 30% nad Apollo Lake a dalo by se říct že je to první rozumně použitelný atom, je cca stejně výkonný jako Haswell Učkové i3. Repasy notebooků právě s Haswell procesory jsou velice oblíbené

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V CZC je v první desítce nejprodávanějších 5 Gemini Lake a 5 Apollo Lake:
https://www.czc.cz/notebooky/produkty?q-c-4-f_2027123=sApollo%20Lake%20-...

Edit: oprava, N4000 je zjevně 6. generace, zatímco N4200 5., takže je v první desítce už jen jeden Apollo Lake.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, prodává se hodně levných modelů s Appolo Lake, bohužel. Přitom často nejsou levnější než modely s Gemini Lake. Příklad to CZC, nejprodávanější model je s Gemini Lake, tohle máme doma a jako konzole pro internet, YT je to výkonově tak akorát. Do Apollo Laku bych nešel ani ne kvůli potenciálně špatné životnosti, ale protože je už o dost slabší a cenově jsou ty zařízení za v podstatě stejnou cenu.

Ale stojí to co mobil nižší třídy, takže úplně běžný spotřebák, který když umře, tak se koupí další, když to umře v záruce, tak člověk dostane nový nebo peníze zpět. Tyhle low cost notebooky mají i poměrně bídnou konstrukci, takže pokud to neleží na stole a pořád se to někde nosí, tak se to spíš dřív rozpadne než že v tom něco umře :)

N4000 a N4100 je Gemini Lake Celeron 2 a 4 jádro. pak N5000 Pentium jako top model. Tedy teď mají přijít 4010, 4110 a 5010 s o chlup vyššími takty. N4200 Pentium je Apollo Lake, mate to čísly, je to 4 jádro, ale s nízkým výkonem jednoho jádra, i ten Celeron N4000 s jedním jádrem je na běžné užití lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apollo Lake notebook mám (verze quadcore) a proti výkonu nemohu říct nic špatného, přijde mi to jako docela povedený výrobek (míněno v dané velmi nízkoodběrové třídě).
Ale souhlasím s tím, že dneska bych už určitě šel do GeminiLake, ten můj se pomalu blíží dvěma rokům stáří a v době koupě se ještě o Gemini moc nezavadilo. Od té doby se ale nabídka posunula a dnes už by Apollo Lake dával smysl jen v případě nějakého výprodeje za opravdu o hodně lepší cenu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam dvoujadrovej ApolloLake N3350 a na Youtube staci v pohode i na linuxu kde nefunguje akcelerace video dekodovani. Ten rozdil 30% vykonu clovek vetsinou ani nepozna.
Mnohem vic ma na vykon vliv velikost pameti (vetsina ma jen 4 GB) a absence SSD (rychlost a velikost eMMC je dost omezujici).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On to určitě zvládne, ale single core je u N4200 asi o 20% nižší než u N4000 a o 25% proti N5000, trošku lepší odezva určitě bude s Gemini Lake. N4000 má zátěž cca 35% při přehrávání FHD YT videa. SSD se dá přidat, třeba všechny visionbooky umaxu mají slot pro M.2 SATA SSD. NVMe ty atomy nepodporují, mají jen 4 PCIe linky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Visionbook sem rychle vratil, protoze ma nulovou podporu a mne se za vikend nepovedlo vyresit problem s integrovanou zvukovkou. To je potiz u vsech tehle ceskejch preprodejcu cinskejch vyrobku...
Radsi sem si vzal Asus, kterej ale bohuzel M.2 nema ale funguje perfektne a ovladace, bios, manual, atd ma dostupny klasicky na strankach asusu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co vím, tak u Visionbooků bylo reportováno dost problémů i právě s M.2 SSD - minimálně u některých byl neskutečný problém z něj korektně bootovat atd. Jako datový disk je to celkem v pohodě, ale pokud na to člověk chce systém, tak pohoda poněkud mizí.
Svého času jsem o Visionbooku dost uvažoval, ale po větším prozkoumání jsem nakonec raději šel jinam a nelituji, těch nejasností je více. Dodávám ale, že to byla ještě řada s Apollo Lake, teď už jsou nové s Gemini a ty jsem nezkoumal, je možné, že minimálně některé problémy byly opraveny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí ani problém se zvukovou kartou výše ani problém s SSD. Umax má seznam podporovaných disků- v zásadě jen WD Green a Blue, přesně ten jsem do toho koupil.

Vzal jsem disk ze starého notebooku, naklonoval ho na to M.2. Restart, změna pořadí bootovacích disků, systém najel raz dva, doinstalovaly se ovladače, buď přes win update nebo zrovna pro zvukovku ten ze stránek umaxu, odinstaloval starý driver touchpadu a vše sviští jak má a ve stavu jako na starém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato informace je stará rok a půl a zdaleka se netýká jen Apollo Lake, ale prakticky 4 let produkce všech Atomů:
https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/51367-nekolik-genera...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By me zajimalo jak moc vazna ta chyba je - kdyz se to opravi skrze pullup.. minuly tyden jsem skoro koupil nejaky nas s C2000 series atomem, co by mel umrit :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U NASu je úmrtí prakticky zaručené během 3 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel u APL47 uvádí:

Designs that implement the LPC interface at 1.8V signal voltage are not affected by the LPC issue. Systems designed with a coin cell battery are not affected by the RTC issue.

A pokud se dobře pamatuju, tak třeba Synology to má "ošetřeno" nějak od roku 2016 či 2017. Tak to snad s novějšími NASy nebude tak špatné. Jinak většinou fungovala oprava připájením 100 ohmového odporu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to vážne. Reálne sa asi zbernica nabíja ale nevybíja dosť rýchlo a potom príde EPD- Electric Pulse of death.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"že degradující stepping B1 bude i nadále v prodeji a opravený F1 bude k dispozici pouze pro zařízení vyžadující delší životnost" - tak nejenom ze píčovské(s prominutim), absolutne slabe a ze zcela zbytecne Atomy budou i nadale prodavany a budou tak nadale degradovat segment mobilnich zarizeni, oni se jeste k tomu budou nadale prodavat s vedome posahanym navrhem a ty zakaznik pote za to plat, cim vic se presvecuju ze Intel jiz neni firma ale obycejnej kram.

Atom nemel nikdy uzrit svetlo sveta, byly tu normalni a mene zrave Celeron a Pentium procesory vychazejici z architektury Core, pote to Intel dojebal vymenou jejich normalnich jader za jadra atomacke a pridal pridomek N, sou to o dost slabsi procesory nez mobilni Ivy Bridge, i dnes je najdete v segmentech 400-500€ notebooku, sekaji se na tom i Windows 10, se 32GB SSD odpad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ta, jak mnozí diskutující neustále omílají, intelovská kvalita, servis, podpora....Jediný proč mě napadá že to prodávají, že toho mají plný sklady a potřebujou se toho zbavit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, asi začínám chápat, proč je třeba v ITX deskách dodnes tolik na výběr z Apollo Lake, ale dva roky ohlášené modely s Gemini Lake se jaksi nezhmotnily... Takže už se to konečně začíná hýbat aspoň v noťasech? To zjevně větší výrobci uplatnili tlak na Intel - možná, že by mohl taky ostrouhat, protože AMD se hezky usmívá a navíc teď vcelku má co prodávat? Zrovna pokud se týče ATOMů tak AMD nemá myslím doteď co nabídnout proti - jak co se týče absolutní hodnoty spotřeby, tak co do dlouhodobé dostupnosti pro industrial/embedded segment. Jo a nějakými bugy s degradací čipsetu měly být postiženy už starší ATOMy počínaje rodinou Bay Trail, a v embedded segmentu jsem si nějak nevšiml jakkoli zvýšené úmrtnosti. Spíš nevnímám vůbec nějakou úmrtnost. Prostě když se to aspoň trochu důstojně chladí, tak to zřejmě není žádná tragédie. Důstojně chladí = na těch 5W chladič cca formátu A5 a dobrá tepelná vazba na ATOM SoC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proti Atomům AMD v low cost ,noteboocích nabízí A4-9120. V singlethreadu je to asi srovnatelné s N4000, v multithreadu lépe škáluje a vede, ale žere to 2,5x více a už N4100 to překoná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vývojové oddělení a oddělení péče o zákazníka by v Intelu měly víc komunikovat. Pak to dopadá tak, že původně zamýšlené vlastnosti někdo jiný prohlásí za chybu a vypadají jak pitomci, nedělá to dobré PR.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bravo intel :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.