Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Atom s 8 jádry na 14 nanometrech v podání čínské firmy Spreadtrum

co by tam robilo apple? Ved tie ich A9 cpu su podstatne lepsie ako atomy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu, že to Intel dotuje, tak by mohli Applu nabídnout nižší ceny a to znamená vyšší marže pro Apple. Výkon je až druhotný aspekt, na kterém Applu a většině jeho zákazníků zas moc nesejde. viz macbook.
I přesto bych to neviděl jako pravděpodobné, ale rozhodně jako možné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) pokud vim tak Intel to dotoval, uz to nedotuje

2) nevim jak je to na iOS, ale na Androidu lze pouzit na cast aplikace nativni kod. Jista nemala cast her to vyuziva. Je sice pravdepodobne ze by to slo snadno prekompilovat na jine CPU, ale programatori jsou prasata (vim o cem mluvim) takze novych bugu a nefunkcnich appek by bylo jak nas**no. Hadam ze nejak podobne to ma iOS (klidne me opravte) a vzhledem k poctu appek na App Storu.... riziko nas**ni zakazniku bude brutalne vysoke.

3) na to aby se tohle Applu vyplatilo riskovat, by musel Intel nabidnout MNOHEM vic. A to bude ku****y tezke, protoze by musel cenou a parametry porazit tech par supu za ARM licenci + inhouse vyrobu jabkovych procaku v milionovych seriich. A zeby Intel dlouhodobe dotoval desitky milionu kusu rocne... asi nema moc smysl, ze.

Secteno 1+2+3, pravdepodobnost ze iPhone prejde na Intel vidim zhruba stejnou, jako pravdepodobnost ze ja budu pristi cerny prezident USA. By se muselo neco zasadniho zmenit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

iPhone není jedinou produktovou řadou Applu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o iPhone ani tablety zcela určitě v těch spekulacích nejde. MacBook (ne pro) by mohl být kandidátem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prej jabko jako potenciální zákazník. SW jabka je roky zaostalý kvůli ubohé podpoře multijader a oni prý uvažují o osmijádru? LOL. Se koukněte co má poslední 4 generace ten jejich dotykový dumphone za trapná cpu. Tím se nezastávám debilní koncepce big-little nebo dokonce big-něco mezi-little padesátijader, ale aspoň quad mít mohli už dávno, ale to by museli mít i kvalitní SW co ho dokáže využít. Efektivita quadu proti dvoujádru se v PC ukázala už když Intel začínal s 32nm nebo ještě dřív, když AMD vydalo první monolitický quad na 65nm. V mobilu by to vyniklo ještě více. Holt kdo nemá kvalitní OS/SW tak musí zůstat zabržděn na dvoujádrech...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha a preto ten ich trapny dvojadrovy cip poraza takmer vo vsetkych benchmarkoch ostanych vyrobcov, ma najrychlejsi pristup k pamati a ten ich zastaraly iOS je tak spatny, ze si vystaci aj s polovicou RAM pri zachovani sviznosti narozdiel od vacsiny Androidov? Prepac, nie som zastancom Apple, ale toto co si tu nahnojil by nevysral ani moj pes po zozrani odpadaku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nauč se číst a chápat text. Ty o koze, já o voze. Psovi bys odpadky dávat neměl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Apple ma rychly a podareny cip, rovnako ako svizny a vychytany OS a bezkonkurencnu rychlost pamati. Bodka, takze sa zbytocne ohanas zaostalostou. Psovi odpadky nedavam, neviem kde si k tejto informacii dosiel, ale asi tam, kde si sa dozvedel o zaostalosti iOS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Vychytaný" ve smyslu, že mu hodně věcí zakázali (vychytali) a omezili, aby to náhodou nezpůsobilo problémy? I tenhle trochu pokrytecký přístup k „řešení problému" bych respektoval, když by nebyly tak nehorázně předražené. Apple by byl lepší než dnes, když by měl minimálně quady, protože by měl lepší výkon při nižší spotřebě. TEČKA. Ovšem to by ty miliardy vydojené z tupého stáda musel investovat do vývoje quad friendly aplikací. Proto ta zaostalost, která povrchnímu pozorovateli uniká. BMW ti taky prvních pár let přijde jako kvalitní, rychlé, úsporné, ale potom někteří zjistí, že se mýlili a skončí u 2x levnější Toyoty, které je štve méně a i kultivovanost auta jako celku je lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som reagoval predovsetkym na tento nezmysel: "Se koukněte co má poslední 4 generace ten jejich dotykový dumphone za trapná cpu."

A neobhajujem Apple, nemam ich (politiku) vobec rad a ich produkty pri najmensom ignorujem. Ale nekydam na veci, ktore nie su problemove len z potreby hejtovat.

BMW vs Toyota. Kazde ma nieco do seba, ked by som zakladal rodinu, kupil by som Toyotu rovnako ako moj otec. Sam mam E46, auto ma uz 10 rokov ale vypada i sluzi vyborne. A predsalen je trochu iny pocit z jazdy v sportovejsej zadnokolke ako v Toyote za podobne prachy. A to bez debaty. Hovori sa tomu osobna preferencia. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

E46 je ještě BMW, ty dnešní už dělají jen ostudu pojmu Made in Germany. Ani jízdní vlastnosti nejsou tak vyjímečné jako dřív a kvalita je Made in China v tom negativním slova smyslu. IMHO je použití dvoujádra zaostalost, která ukazuje na slabost softwaru. Kopnul jsem si kvůli tomu do jabka, i když má dobré výsledky. Moje volba. Ty nesouhlasíš kvůli těm výsledkům. Ok.

PS: Jestli máš v e46 jakýkoliv šestiválcový atmo benzín, tak se ho nezbavuj. Lepší motory dnes neseženeš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tymi BMW suhlas, bohuzial. Mam 330ci po facelifte, plna vybava a zachovale. Moc tychto kupeciek uz neni a ich hodnota uz nejaku dobu stupa. :) Ale taky som ho hladal 2 roky... bud som nachadzal diesly, alebo 4 valce, alebo social vybavu. Taktiez cena zodpovedala, za tie prachy sa bezne predavali E90/92.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je videt chlapci, ze ste nemeli e36. To bylo jeste poradny bmw... e46 uz je kvalitativne pad na hubu :( Mezi moji bejvalou e36 a aktualni e46 rozdil 10 let a veci co mela e36 po vic jak 20 letech v poradku jsou v e46 na vymenu :-/ Kvalita materialu v interieru o nekolik trid niz. Motory sli taky do haje. e36 na zrani oleje netrpeli zatimco sestivalce v e46 po faceliftu si vemou klidne litr na tisic km...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nemal, ked sa e36 predavali, tak som este chodil do skolky. :D Verim, ze boli kvalitou natom este lepsie, ako E46. Ale E46 vyzera paradne a nadcasovo, da sa zohnat dnes za super prachy (rozumej vykon/komfort/cena) a ani udrzba neni zas tak nakladna - jazdi ich stale hodne. Pred dvoma rokami, ked som kupoval prvu e46 320da, tak to bolo presne za prachy, ktore som bol vtedy ochotny dat za svoje prve auto, e36 uz bolo na mna prilis stare a e90 po ktorej som sice pokukoval, vo vybave ktoru pozadujem, stala skoro 300k. A hlavne, e90 uz neni zdaleka tak hezke auto, ani pozitok z jazdy neni tak sportovy ako v e46. Za mna su e46 posledne slusne 3ky. I ked sa priznam, ze F30 som este neriadil a ani nepoznam v okoli nikoho, kto by mal nejaku dlhsiu skusenost...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro me byla e46 330i kompromis. Slusna e36 za rozumnou cenu uz byla k nesehnani. Novejsi uz jsou zase sileny sroty, kde se moc setrilo a motory jsou s kazdou generaci cim dal vic problemovy. Nazorne mi to ukazal muj mechanik specializujici se na bmw na e90 co u nej byla na servis (na prvni pohled krasny auto s cca 200 000 km najeto a stary asi 7 let).. auto uz se sypalo, zatimco e36/e46 s takovym najezdem a starim je cerstve zajeta :o) Jako souhlasim ze e46 je jeste krasny auto. Nikde me to nenechalo a furt to jezdi. Ale tech much co to ma uz je docela dost... zrani oleje, mensi odolnost podvozku (predni hlinikovy ramena bez moznosti menit cepy samostatne), mizerna kvalita plastu v interieru, celkove nizsi kvalita dilu. A uz to auto je takovy moc uhlazeny, kdy i 3 litrovej benzinovej sestivalec je diky euro 4 takovej pomerne linej. Zatimco e36 byla jeste ostra mechanicka motokara a nebyl problem tam mit i samosvor, protoze to byla posledni generace kde byl za priplatek i k normalnim motorizacim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono taktiez zalezi, co od toho auta ocakavas. Nie kazdy potrebuje 3 liter.. :) Mal som e46 318ci a stacilo na behacky po meste i ked priznam, ze obcas mrzel chybajuci vykon.. Rozumej nechybal, ale mrzel. :D 320da pouzivam na lietanie po meste dodnes, nemusim sa otravovat s fofrpakou v zapchach a jazdim za 8 v meste a to ho nesetrim (+je to automat). Brno-Kosice dam za 5.2l a ked som siel na spotrebu, dokonca za 4.6. Nie je to tak davno, co stala ropa 24-25 na liter, takze som jazdil cely mesiac na jednu nadrz, cize za pusu.. 330ci je skor taka spekovka, velmi hezke a slusne vykonne auticko, na letne vylety jak delane, ale lietat s nim do prace a po mladu 4x denne po 9-10km, tak jazdim za 2-nasobok. A skoda ho nicit na tych rozmrdanych brnenskych cestach, kor v zime ked je vsade solna sracka. Inak ked uz tu mam nadsenca, tak zopar preview fotiek, bohuzial neviem kde som schoval tie z 330ci..

318ci:
http://i.imgur.com/NcJaopQ.jpg
http://i.imgur.com/vtFbOVT.jpg

320da:
http://i.imgur.com/H231tu7.jpg
http://i.imgur.com/c7V0Qh2.jpg
http://i.imgur.com/SAbwF8r.jpg
http://i.imgur.com/NdGzx6v.jpg

A jeden titulok, velice pravdivy :)
http://i.imgur.com/YDqfriy.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si chtel jeste uzit atmosferickej sestivalec nez to ekoteroristi definitivne zlikvidujou. Jen sem proste necekal, ze ta kvalita bude o tolik horsi. e36 318i sem prodal pred rokem a bylo ji skoro 24 let. Pritom na tom byla technicky dobre, interier byl velmi zachovaly... jen byla trosku rezava :o) e46 se takovyho veku ani nedozije :( 3litr sem mit nemusel, stacila by 325i... ale kdyz se objevil kombik v slusnym stavu s hodne dlouhym seznamem vybavy tak sem do toho sel. Je to takovy nenapadny titanove-stribrny rodinny auticko na svizny presuny. Radost z jizdy tam porad je, ale neco tomu uz chybi. A i s tim 3 litrem se da litat do prace. Sice to obcas ulitne na 10l/100km, ale po roce krasnej prumer 9.04 l/100km https://www.spritmonitor.de/en/detail/750615.html :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko by měl vyšší výkon při nižší spotřebě. Co jádro, to sice další výkon ale též další spotřeba.

Navíc mají s dvoujádrem (případně tříjádrem) výkon naprosto dostatečný se kterým položí na záda leckteré konkurenční osmijádro (resp. 4x4 bigLITTLE). Oni raději ladí výkon vlastního jádra, efektivitu zpracování kódu (něco jako rozdíl mezi i7 a Atomem) což se jim daří myslím brilantně, lepší ARM jádro těžko pohledat a nemají pak nutnost slepovat hromadu generických ARM jader na stejný výkon. Určitě se to pozitivně odrazí v klidové spotřebě, kdy je tam co nejměně v tu chvíly "zbytečných věcí" co v iddle čekají na svou milisekundu slávy a přestože idlují na nejnižší frekveci, tak si pořád berou kapky z akumulátoru.

Aplikace programují autoři aplikací do Appstore, ne Apple (teda kromě těch applích pochopitelně). Na OSX s multivláknem problém není, pochybuji, že Apple má nějaký extra odlišný scheduler pro iOS.

https://developer.apple.com/library/content/documentation/General/Concep...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu tu touhu po tisícijádrech.
Osobně bych dal přednost jednomu jádru o souhrnném výkonu těch čtyř. Ono totiž pořád přepínat kontext taky něco stojí. Kde se to vyplatí, jsou síťové aplikace, kde je problém s IRQ, a tam s více jader hodí.

Na všechno ostatní bych dal přednost jednomu rychlému jádru. Místo toho mám v telefonu 4, a seká se mi i psaní esemesek, protože to zabíjí software od Googlu. S jabky nemám dlouhodobé zkušenosti, ale pokud jsem si všiml, jako celek to funguje.

A nakonec, nechápu tu touhu po co nejvyšším výkonu (nebo klidně počtu jader, je to podobně irelevantní) nebo nejvyšší paměti. Mě u telefonu zajímá, jak bude fungovat, a jestli tam bude Cortex M0+ a 32kB paměti, nebo nějaký Mediatek s dvanácti jádry a 8GB RAM, je mi vcelku jedno. Penis mi to tak jako tak neprodlouží, a to, jak při hovoru uslyším protistranu, ovlivňují úplně jiné věci - a ty se do parametrů telefonů neuvádějí, protože to tak dobře nevypadá, jako bambilion jader a ram, a gigawatthodina energie v baterii, byť to vydrží běžet stejně jen jeden den.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proboha lidi, neserte mě. Snad jsem jasně napsal, že se mi nelíbí ani padesátijádra. Více jader na menší frekvenci je perfektní cesta - pokud to s počtem jader nepřeženete a máte dobrý OS/SW. Jabko je extrém, koncepce big-little je divná sama o sobě, i kvůli občas překročenému ideálnímu počtu jader. Je jedno, jestli je podle Vás ideál 4, 6 nebo 8 jader, ale určitě dnes není v pořádku dvoujádro nebo víc jak osmijádro. U těch desetijader a dvanáctijader, ale aspoň můžete říct, že je budoucí SW dožene, zatímco dual core je dead a v budoucnu bude ještě víc dead.

Svět PC něco dávno prokázal a Vy jste zřejmě chrápali, protože Vám to uniklo. 65nm quad AMD s nepovedenou architekturou, menší cache a nízkou frekvencí měl lepší výsledek než dvoujádro s lepší architekturou a na vyšší frekvenci - spotřeba byla srovnatelná. Samozřejmě v softwaru, který uměl quady. Pokud máte dobrý OS/SW, tak dnes nemůžete skončit u dvoujádra, zároveň ale neexistuje žádný tak dobrý mobilní OS/SW, který by dokázal dobře využívat víc jak osmijádra. Ende. Prosím přečíst nejméně 2x.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proboha!
Podle mě je ideál jedno silné CPU a funkční operační systém. Samozřejmě pokud mám čistě paralelizovatelné úlohy, jako je třeba rendering nebo síťařina, pak je vhodnější využít speciálního HW.
Nevím, asi jste tu dobu Phenomů vnímal trochu jinak než já. Došlo k tomu, že Intel ani AMD už neměli na vývoj větších monilitů, a museli se pustit do multiplikace. Úplně stejně to udělala třeba Tilera. Prostě vyvinout 1 jádro o výkonu osmi původních je problém. Apple zachovalo zdravý rozum, penis si zvětšují totiž jinak, a má jádra dvě, nebo teď asi 4.

Jasně, spotřeba roste s ~ druhou mocninou frekvence, takže čtyřjádro stejného souhrnného výkonu jako dvojjádro má nižší spotřebu.

A trendy mi dávají za pravdu. Když si totiž odpustíte ta nesmyslná tisícijádra (teď zrovna nemám na mysli tu Tileru, protože ta funguje), v mobilním odvětví už je to jen slabounké CPU (ať má jader kolik chce) a k tomu bžilion specializovaných HW jednotek. Pro AES, kompresi obrázků, encoding a decoding videa, asic pro modem, zpracování hrubých data z obrazových senzorů.. telefony vypadají výkonnější, ale ve skutečnosti je to právě specializovaným HW.

Vezměte si 4k video a pusťte si ho na jánevímkolikchcete jádře. Baf, nejde to paralelizovat, jedno jádro se vám uturbí k smti, a ostatní se budou flákat. Dejte to na jedno jádro o souhrnném výkonu předchozího procesoru, a ono to půjde :)

Prosím, jestli to nechcete chápat, vůbec to nečtěte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem podívejte se na aktuální Zeny a problémy se skákající krávou v L3 cache. To je přesně to, co se vám stane, když budete za každou cenu rozdělovat jeden samostatně funkční celek na mnoho jiných.
AMD to samozřejmě vyřeší, a doufám, že Naples tímto trpět nebude, ať už to opraví v HW nebo v linuxovém kernelu.

Více jader nemáme proto, že by to byla výkonová výhoda, ale proto, že je to nejsnažší způsob, jak toho výkonu dosáhnout. A padesátijádrové big-neco mezi-little máme proto, že zhruba polovina populace má podprůměrně velký penis, a těch padesát jader to asi dokáže napravit. Neboli honíme se za výkonem, protože se dá vyčíslit. Kvalita používání se vyčíslit nedá, takže se s ní nedá machrovat v hospodě. A všichni ví, že 12 je víc než 4, takže ten mediatek je prostě lepší než Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdělená L3 cache u Zenu není problém vícejader obecně. Se zbytkem souhlasím. Chci nahradit dvoujádro applu quadem (skutečným - ne 2+2), hlavně kvůli nižší spotřebě. Na mobilu nic nehraju a na svižný OS/prohlížení webu/fotek není třeba velký výkon CPU a už vůbec ne velký singlethread výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Více jader nemáme proto, že by to byla výkonová výhoda"

Při omezené spotřebě to rozhodně je výkonová výhoda, a u paralelních výpočetních modelů jako je Connection Machine apod. už vůbec není o čem diskutovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom jsem se zmínil...
"Samozřejmě pokud mám čistě paralelizovatelné úlohy, jako je třeba rendering nebo síťařina, pak je vhodnější využít speciálního HW."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedno jádro není ideál už kvůli možnosti, že ti jeden program zahltí celý CPU a ty musíš řešit problém. U dvoujádra ti zbyde druhé jádro na reakce OS/SW a problému si třeba ani nevšimneš. Pokud budu pouštět 4k video přes CPU, tak bych očekával, že vícejádra budou lepší, stejně jako u většiny ostatních multimédií, Realita je asi jiná (nevím), ale pochybuji, že to není jen umělé omezení nebo chyba.

Dnešní SW předvádí slušnou paralelizaci, ideál se už posunul k vícejádrům. Jednojádro na 10GHz by nebyla výhra, i když by mělo stejnou spotřebu jako quad na 3GHz. Dnes už není třeba brečet nad frekvenčním omezením ze strany křemíku, protože i kdyby toto omezení zázračně padlo, tak by počet jader sice klesl, ale rozhodně ne až dvoujádrům nebo dokonce jednojádrům. Pokud došlo k nedorozumění, tak proto, že asi nerozumím vyjádření „neměli na vývoj větších monilitů". Jedno jádro zvětšovat klidně mohli až do aleluja, ale bylo by to téměř k ničemu a SW by měl velký problém (větší než je paralelizace dnes). Zastavil je frekvenční strop.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"že ti jeden program zahltí celý CPU" to se vám stane úplně stejně s multithreadovým programem a vícejádrem. Díkybohu máme v operačním systému CPU scheduler, který tomu má předcházet. Svět Windows neznám, na Linuxu si můžu vybírat scheduler, respektive metody, kterými pracuje, a ani na jednom jádru se mi nikdy nestalo, že by mi jeden program zahltil celý CPU. Protože prostě nemůže.

Na čem to často končí, to je IO, a tam když jsem to s Linuxem řešil, tak jsem narazil na to, že je to broken by design a některé procesy prostě nesetřelíte bez rebootu. Ale to zase není o více jádrech.

Chápu, že chcete neschopný SW dohánět HW, já dám přednost rozumnému HW i SW. Ono to jedno jádro se umí taktovat od 800Mhz do 3.6Ghz např., což znamená ~4 násobný frekvenční rozdíl, a tedy asi patnáctinásobný rozdíl ve spotřebě. Když vemu vaše čtyřjádro vs dvojjádro, jsem někde na druhé odmocnině, to je asi desetinový rozdíl. Jen základní matematika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

""že ti jeden program zahltí celý CPU" to se vám stane úplně stejně s multithreadovým programem a vícejádrem."

Ale u vícejádra mj. není třeba flushovat vytíženému procesu registry, TLB, cache apod., aby si počítačový systém např. odskočil do přerušení. Ostatně více registrů a rychlých cachí asi nebude nikdy na škodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"debilní koncepce big-little nebo dokonce big-něco mezi-little padesátijader"

:-D

tak tohle podepisuju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď na Ryzen? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I keď mi jej jasne, že ste to mysleli čisto na srandu tak naozaj je zrejme, že low-cost, low-power, small core nemôže (nemalo by) konkurovať big.core.

Tak len čisto hypoteticky kam sa Atom dokáže na relatívnej nízke frekvencii v Multi-Core dostať: Atom Denverton (microarchitektúra Goldmont) nemá SIMD AVX, AVX, FMA3 a pozrime sa na výsledok v benchmarku:

SiSoftware Sandra 22.20 - Processor Multi-Media - Windows x64 10.0.6

• Intel Atom CPU C3955 @ 2.10GHz (16C / 16T, 2.1GHz, 8x 2MB L2 cache, SoC 31W TDP, SIMD up to SSE4.2): 229.47Mpix/s
zdroj: http://ranker.sisoftware.net/show_run.php?q=c2ffcee889e8d5e3d4e5d1e9dafc...

• AMD Ryzen 7 1700 Eight-Core Processor (8C / 16T, 3GHz, 8x 512kB L2, 2x 8MB L3 cache, 65W TDP + TDP chipsetu): 398.63Mpix/s
zdroj: http://ranker.sisoftware.net/show_run.php?q=c2ffcee889e8d5e3dbebdeead2f4...

Samozrejme aj keď sa Atom snaží akokoľvek tak nemá na Ryzen na frekvencii 3.0GHz (Turbo Boost 3.7GHz) s najnovšími SIMD šancu, ale výsledok to je na "Atom" úctihodný len pre porovnanie:

• AMD FX(tm)-8350 Eight-Core Processor (4M / 8C / 8T 4.11GHz, 2.2GHz IMC, 4x 2MB L2 cache, 8MB L3 cache, 125W TDP + TDP čipovej sady): 187.25Mpix/s
zdroj: http://ranker.sisoftware.net/show_run.php?q=c2ffcee889e8d5e1d9eadfe8dafc...

Takže skúste si naškálovať Ryzen na 2.1GHz... a potom ten Atom až tak nezaostáva...

P.S. nateraz je to jediný verejne dostupný výsledok 16-jadrového Atomu z nejakého benchmarku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to nedává smysl otravovat se s malými jádry, když i ta velká nezabírají tolik plochy jako cache. Malá jádra s 8x 2MB L2 cache a 8x 512kB L2?????? Die photo musí vypadat zajímavě. Šestnáct malých čtverečků zabírajících tak 1/3 plochy a pak samá cache. Spotřeba už taková neatomová. Tralaláku jsi extrémista - ještě si dobře pamatuju, jak si měl single core období a všem si vyprávěl jak přetaktovaný jednojádrový sempron je dobrý na vše a čtyřjádra jsou největší zbytečnost. A teď otočení o 180°, obdiv šestnáctijádrového atoma. No offense - o osmijádrovém jaguaru za rozumnou cenu bych taky přemýšlel:)......jenže s velkou cache by za rozumnou cenu nebyl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja ten AMD Sempron 140 2.7GHz (45W TDP) @ 3.6GHz (??W TDP) stále mám a funguje v kancelárskom PC stále veľmi dobre na 3.6GHz !

A len jedna poznámka v dobe keď som mal single core VIA Nano:

"Minirecenzia" AMD Sempron 140 v staršom PC
Příspěvekod Tralalák » pát 25. zář 2009 23:33:49

Tu je krátka ukážka ako sa dá staré "železo" upgradovať o dnes už mnohými zatracovaný jednojadrový procesor.
Určenie: Nenáročný kancelársky počítač. Cena upgradu na daný učel: čo najnižšia.
zdroj: http://forum.cnews.cz/viewtopic.php?f=38&t=8745

Apropo kedy to teda bolo? 25. zář 2009 ! a dnes je 09.03.2017 !
Tak akých 180° ?

Ten 16-jadrový Atom je SoC určený do microserverov a pod kde je množtvo šeplety pre serverový segment ako integrované sieťové adaptéry, ktorých spotreba nebývá zanedbateľná, SoC nativne poskytuje integrovaný 10Gb/s Ethernet (min. dva adaptéry), na IO panel vyvedené dva porty SFP+, množstvo SATA atď. a aj tam okrem tých 16-jadier hladajte 31W TDP.

Nechápte ma zle, ale aj nás tu minimálne dva weby intenzívne masírujú ako je 8C / 16T dnes využiteľných pri 65W - 95W TDP vs vysokotaktované 4C / 8T s IGPU pri 91W TDP tak ja som si skromne dovolil len v rámci komparatistiky posskytnúť analogické videnie týchto tvrdení byť pri Atome SoC pre serverový segment so 16-jadrami s 31W TDP a už sa to niekomu zrejme nehodí do krámu...

Ak chcete osmijádrový jaguar za rozumnou cenu tak nasledujte miliony zákazníkov PS4, XBO, PS4 Pro, ktoré obsahujú jednu z najúspešnejších microarchitektúr od AMD (Jaguar) všetkých čias, na ktorú sa mnohdy v tieni tzv. veľkých jadier zabúda...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moc bych se nepozastavoval nad tím, že je tam grafika PowerVR. Intel to už v minulosti taky dělal, že pároval Atomy s PowerVR grafikami. Sám jeden takový tableto-netbook mám, na 2D práci ve Windows to stačí, ale cokoli v 3D po tom nechtějte. Horší je, že pro to vydal grafický ovladač jen pro Windows 8 a ve Windows 10 nefunguje korektně, takže kvůli té PowerVR grafice není upgrade OS možný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.