Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel chystá 10nm Elkhart Lake s Gen11 grafikou a atomovými jádry Tremont

A ITX doska a la ASRock J5005-ITX nebude?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že už ani ty nejsou... Intel může vydávat co chce, ale nestíhá vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak právě proto chystá tohle na 10nm, kde snad s výrobní kapacitou mít problém nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje na svete nejaky clovek, ktery se jeste vyzna v "Lake" procesorech Intelu? Je to vubec mozne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pentium Silver J5005 dosahuje v Cinebench 15 cca 300 bodů při spotřebě celé sestavy kolem 20W. Mezi současnými procesory je 15 bodů CB/Watt asi nejvyšší dosažená hodnota. A snad i docela obstojně dekódují 4k video. Takže pokud by šlo jen o tuto technickou stránku, tak já bych již stávající Gemini Lake procesory bral.

Ale zcela odpouzující pro mne je, že Intel škrtí dodávky těchto procesorů. Koresjká společnost Hardkernel připravila hezké jednodeskové počítače Odroid H2, ale neprodává je, protože nedostává od Intelu procesory Gemini Lake. Řada dalších výrobců loni oznámila produkty s Gemini Lake, ale na trh je nedodávájí: GIGABYTE vydala mini-ITX desku J4105N H, kterou nedodává. ECS vydala mini PC LIVA Z2, které nedodává. Tito další výrobci to neoznámili výslovně. Ale jaký asi bude důvod? Nedostávají procesory.

A já prostě nevěřím tomu, že tak malé procesory by i dnes nebylo možné v dostatečném množství vyrobit. A prostě se mi nelíbí, že výrobce s tím realizuje takové hrátky. Že někomu procesory v omezením množství dodá. Jiným nedodá vůbec ... To je mi odporné.

https://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=168&t=32833#p238598
https://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=168&t=33647#p247796

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víš, není konkurence.
Nebo je konkurence moc (ARM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá tam být "elkhart"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo "eklhaft"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Me zarazi jedna vec, ale nemam informace tak se spis ptam...
Jak je mozne, ze v dobe klesajici poptavky po novych PC a vubec po x86 platforme, muze firma jako Intel mit problemy s dodavkama a nestihanim vyrabet. Zadna pohroma neprisla, o zadnou tovarnu neprisel pokud vim, kde je realne zakopanej pes? Enormni dodavky CPU pro datova centra? Protoze nestihani dodavky CPU pro normal retail je proste zhovadilost... A ted jednu o cerveny karkulce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pohroma přišla a jmenuje se Ryzen + nepodařených 10nm. Byli donucení navyšovat počet jader (a tedy plochu křemíku), takže ze stejné výrobní kapacity najednou vyleze citelně menší množství CPU než byl původní předpoklad. A jinak prodej PC v 2018 proti 2017 rostl dokud nenarazil na nedostatek CPU, pak se propadl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel v minulosti střídal jednu výrobní technologii za druhou. Na té nejnovější vyráběl některé procesory, ale zároveň ještě vyráběl na starší technologii jiné procesory, čipsety, modemy, čipy do síťovek a všechno ostatní, co sám vyrábí.
A to platilo dokud se to nezaseklo a nepovedla se 10nm výrobní technologie. Tím zůstaly ty nejmodernější věci na starém procesu, ty staré věci se podle plánu přesunuly na 14nm proces a tak vznikl ten nedostatek.
Navíc není úplně pravda, že klesá poptávka po x86 platformě. Za loňský rok sice desktopové čipy klesaly o 6 %, ale notebookové rostly o 4 % a serverové dokonce o 13 %. A to jsou čísla jen za Intel. Když do toho započítáte i AMD, trh musel růst.
Růst počtu jader se samozřejmě taky projevil, i když ta velikost současných desktopových čipů nijak nevyniká v porovnání s velikostí z dřívějška. Na 32nm procesu měly nejlepší desktopové čipy 216 mm2, na 22nm procesu pak 160/177 (Ivy Bridge/Haswell), na 14nm jsme aktuálně na 174.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> i když ta velikost současných desktopových čipů nijak nevyniká v porovnání s velikostí z dřívějška.
> na 14nm jsme aktuálně na 174.

To zalezi, jak se na to divate.

Az do Kaby Lake - kdy prisel Zen - pro intel mainstream = ctyrjadra a plocha hezky klesala. 4C Haswellu ~180mm2, 4C Kaby lake sotva 125mm2. Kofi Lake 6C uz bylo 150mm2 a soucasne 8C je 177m2. Podobne to je i v low-endu a vsech kategoriich. Kdyby nebylo AMD, tak Intel dnes mohl prodavat <100mm2 ctyrjadro jako mainstream, a nemel by zadne potize vykryt rust trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...plus znížená výnosnosť pri väčších čipoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavný dôvod je ten, že okrem svojich obvyklých 300M procesorov začal Intel dodávať 200M modemov do Iphone vyrábaných na 14nm technológii.

Modemy sú síce menšie ako priemerné procesory (60-70 mm2) ale aj tak to je skokový nárast výroby takmer o tretinu, na čo absolútne neboli pripravení.

No a samozrejme ďalšie problémy s tým spojené. Ak by im fungoval 10nm... Ak by nemuseli robiť 8C do mainstreamu... Ak by nezačali s výrobou 14nm čipsetov...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tremont v desktopu.
To mi trhá uši a rve srdce.
Hlavně prosím žádné další atomy na takové to domácí žvýkání.
Kde je Lakefield?
Doufám že hned za rohem.
Chápu že sliby je třeba naplnit.
Marketingové oddělení s tim nebude mít problém. Ale chudák uživatel, který čeká 5?let na 10nm CPU a dostane toto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sucasne 'TOP' Atomy su uplne niekde 'inde' ako na zaciatku. Trvalo to sice 9 rokov, ale nakoniec sa to Intelu podarilo ;-PPP

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Atom+330+%40+1.60GHz&id=604
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Pentium+Silver+J5005+%40+...

Sucasny Atom je na tom podobne ako asi Quad Core v obdobi ked vysiel pry Atom :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak... Spousta lidí má pořád zažité parametry Atomů z doby CherryTrail atd, ale dneska už jsme o hodně dále.
Už Apollo Lake byly velmi slušné CPU pro nízké odběry (různé malé notebooky atd.), mám dosud jeden doma a spokojenost, GeminiLake pak je ještě dotaženější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj přesně tak. Mám Jumper Ezbook 3 Pro s N3450, 6GB Ram, upgradnutý o m.2 SSD Western Black a je to parádní mašinka. I s upgradem cca. 6800 Kč, má to 1080p 13" IPS a hlavně ho používám na cestách na editování RAW v DXO Photolab, "stičování" panoramat v Huginu a úpravy jpgů v ColorEfex Pro. Ve photolabu je nejnáročnější DXO Prime redukce šumu, tu když potřebuji na hodně hi-iso fotkách tak se s tím tento pasivně chlazený noťas taky důstojně popere a ani u toho netrotluje a díky 4 jádrům u toho můžu ještě serfovat apod. - teda svižný multitasking to taky umí. Já ale kdysi věci drtil i na původních atomech, když nemám po ruce svůj hi-end desktop, ale ty dnešní jsou výkonnostně na úrovní core 2 apod. Prostě se atomy začly zvedat s tím jak přešly na out-of-order architekturu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.