Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel chystá 35W osmijádro, Core i9-9900T

Otázka je jednoduchá, jak by řekl major Terazky: Povedzte, Intel, čo vy si predstavujete pod takým odberom 35W?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ide o tdp pri zakladnom takte (1,7GHz) pri 3,8GHz to bude mat 65+

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale 35 vyzera z marketingoveho hladiska tak kraaaaaaaasne

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no pockame si na testy, ale asi by som do minipc siel s AMD athlon 240ge 2c/4t alebo AMD A12-9800E 4C/4T, oba 35W tdp, ale grafika lepsia.
popripade 65W ryzen g

dalsia vec ak bude na cene 300€+ tak neviem neviem

inak uz zacinam mat problem s rozlisovanim intel CPU. i9-9900 by mal byt nizkoodberovy 8c/8t s gpu. sakra a i7-9700 je 8/8 mali by to zacat inak znacit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Athlon 200GE, na vecsine dosiek sa da aj taktovat a cena je minimalna. Do starych A12 uz neist, fakt je to tragedia. Odporucam Ryzen 2200G, super vykon aj spotreba za danu cenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 2200G, moderni ctyrjadro, vykonna iGPU Vega, cena 100€, Intel mu nema cim konkurovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4 jádra jsou většině lidí k ničemu, takže levnější dvoujádro s nějakým zobrazovadlem. I N4000 je víc než dostačující pro domácího uživatele, který na počítači pustí internetový prohlížeč a koukne na rodinné fotky. Na to to CPU stačí stejně jako GPU v něm stačí a to včetně akcelerace videa. Z 200-250€ má člověk nejen procesor ale celý počítač včetně OS, monitoru s miminální spotřebou, nulovou hlučností (tyhle CPU se chladí pasivně)

Honba za jádry a frekvencemi je sice hezká, ale reálně z toho těží malé procento lidí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pocitace jsou vetsine lidi taky k nicemu, protoze si vystaci s mobilem... to neni duvod tvrdit, ze 2 jadra na vecne casy truliku..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ergonomie práce s telefonem a počítačem je naprosto odlišná. Ale ano, například tchýně má notebook na který se práší a když náhodou něco potřebuje na internetu tak si v drtivé většině vystačí s mobilem, jednoduše je pro ni zbytečné se obtěžovat a zapínat notebook, který je dokonce slabší než ten N4000 a přesto dostačuje k tomu co se od něj chce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

odpovidat ti znovu na tvoje 50x opakovana tvrzeni je unavne. Tvoje tvrzeni o 2jadru na vsechno je asi stejne platne, jako to o mobilech. Proste obecne platne neni.
Ale klidne tu napis po 51ni do dalsi diskuse, ze beznemu uzivateli staci 2jadro..stejne jako napises po 101ve do dalsi diskuse, ze GTX 1080 je 1080p karta.....
..aspon potvrdis svoji uz znamou postavu trolika

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

náhodou bude chcieť pustiť youtube a zistí, že má slideshow

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne ... a som stresne zvedavy ako taky Atóm N4200 prehrava Full HD HEVC MKVcka (offline filmy) ... a YT videa v tych VP9, novom AV1 a bohvie akych kodekoch ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

N4200 není N4000. N4000 je výrazně výkonnější (na jádro), stejně jako grafika v něm obsažená

4k na YT s tím N4000 běží naprosto v pohodě. Takové ambice to ani nemělo, víc než HD od toho není požadováno.

"Full HD HEVC MKVcka (offline filmy)"

UHD 600 H.265 podporuje, nevidím problém ani s 4k materiálem. Nicméně tohle je daleko od toho o čem mluvím a jak typičtí uživatelé počítač používají - terminál k internetu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to jako fakt? výrazně výkonnější ? co si predstavujes pod pojmom výrazně výkonnější ??? aha myslis tych brutalnych +20% single-thread???
https://bit.ly/2FUSwMg

neviem co tam dokaze grafika, ale CPU cast je velky trt, kedze je to vsetko len premenovany/vytuneny/vylepseny atom, darmo to premenovali na celer/pentium ... ale je pravda, dnesne atomy nie su jak tie prve atomy spred 10 rokov v prvych netbookoch: https://bit.ly/2RSMu53 .... tam je to 4- 5-nasobok v single-thread a 6- 8- nasobok v multi-thread .... wono dnesny lepsi atom kancelarske PC uzivi, atazka je len co dokaze s multimediami

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Na to to CPU stačí stejně jako GPU v něm stačí a to včetně akcelerace videa.

Ta akcelerace videa o ktere mluvite neni ani zdaleka tak bezproblemova. Trebars tytrubka by default streamuje ve formatu VP9, coz umi akcelerovat jen malo hardwaru. Ten N4000 ano, takze chvili to bude pouzitelne, ale za dalsi 2-3 roky si Google muze usmyslet ze projde na nejaky dalsi kodek, a budete mit akcelerovan leda prt. Google ma totiz dlouhodobou policy "fuck MPEG a jejich licencni poplatky".

Za druhe, 2C/2T... meh. Mozna s nejakym linuxem lite. Staci ze mate ve woknech antivir, a ten vam na pozadi vytizi jedno jadro na 100% kdykoliv si usmysli. Pak vam zbyde jedno na uplne vsechno ostatni. 4 jadra nejsou honba za jadry, to je dnes rozumne minimum.... nelibit se vam to muze, ale wokna jsou bloatware a vzdy byli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na N4000 YT běží v pohodě i v 4k. Až to začne být za 2-3 roky problém, tak se to bude řešit třeba novým strojem. Nahradilo to stroj který měl sice plnotučná jádra, ale 6 let staré Pentium je méně výkonné než tenhle atom. I ten YT zvládal.

Linux je často náročnější než Win, nicméně ten počítač je na internet a jediné co to potřebuje je prohlížeč, typicky 1-3 záložky, na to to víc než bohatě stačí.

Antivir? Jako defender? Nevšiml jsem si že by vytěžoval jádro na 100% a i kdyby, tak co, prohlížení stránek tam běží, necítím žádný rozdíl v rychlosti proti jiným notebookům s výkonnějšími CPU ani proti desktopům s násobně více jádry.

4 jádra jsou fajn, neříkám že ne, ale reálně potřeba nejsou a i ty atomy mají dnes dostatečný výkon pro běžného uživatele.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak 4 jadra su na nieco, staci sa pozriet na Firefox, Operu ci Chrome
Mimochodom aj 640kb kedysi stacilo :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cokoli s názvem "Pentium", Nxxxx, Celeron, apod. jsou otřesné sračky, kterým nepomáhá ani osazení SSD. Stačí na těchto strojích spustit běžný půlroční upgrade Win10 a člověk z toho porodí ježka.
Koukání na TV (v HD) je pak otázka pečlivého výběru prohlížeče s HW akcelerací (aktuálně např. pro HBO Go funguje nejlépe Edge), protože jinak to tyhle lemravé procesory moc nedávají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Do A12 bych také nešel. A ano 2200G je super za ty prachy, byť šla cena nahoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

>Zda k vydání nakonec dojde, nelze ze samostatné existence vzorku jednoznačně odvodit.

Skôr nie, a ak to v Q3/Q4 2019 alebo neskôr..

Intel boss: Expect chip shortages into mid-2019, stumbling server processor sales this year
Chipzilla laments weak IoT, looming server gloom, still promises 10nm proper by Q4
25 Jan 2019 at 02:19

"Supply remained constrained particularly at the value end of our product range," interim CEO, and long-term CFO, Bob Swan told financial analysts on a conference call of the shortages. "We are working closely with our customers to align demand with available supply while we add capacity and we expect supply-demand balance to improve by mid-year."
https://www.theregister.co.uk/2019/01/25/intels_2018_financials/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja v tomto Intel-u davno neverim, jeho TDP totiz neni stejne TDP AMD kde to znamena maximalni odber pri maximalnim vytizeni vsech jader na 100%, u Intel-u TDP totiz znamena spotrebu pri zakladnim taktu bez boostu jader a jejich vytizeni na 100%, kdyz Core i9 - 9900K zere 210W nebude 9900T zrat pod 100W zcela jiste.

Kto chce mit skutecnou jistotu ve spotrebe a mit klid v bezpecnosti sebere 65W 8/16 Ryzen 7 2700.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce mít jistotu ve spotřebě omezí napájení v BIOSu, pokud Intelu nastavím max spotřebu na úroveň TDP, světe div se, bude brát maximálně to TDP. U Ryzenu také není to TDP striktní limit a je běžné že odebírá více. Stačí kouknout na recenze. První co mi přišla pod ruku https://bit-tech.net/reviews/amd-ryzen-7-2700-review/6/ Idle 50W, v zátěží 126W (celá sestava), rozdíl je 76W proti IDLE a i v tom IDLE to nějaký watík sebralo, Je to jednoznačně více než 65W, že..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

TDP je Thermal Design Power
Definice AMD
Ku příkladu definice AMD říká: TDP je maximální proud, který CPU může odebírat na továrním napětí a frekvenci v nejhorších tepelných podmínkách.

Definice Intel

Z datasheetu CPU s jádrem Northwood: Číslo v tomto sloupci odráží doporučený bod a nesvědčí o maximálním výkonu, který může procesor vyzářit za nejhorších podmínek.

Pro jádra Prescott má ještě jiné vysvětlení: TDP by mělo být použito jako cíl pro návrh chlazení pro daný CPU. TDP není maximální tepelný výkon, který může CPU vyzářit.

Pro jádra Conroe (Core 2 Duo) a novější již Intel stanovuje TDP jiným způsobem – společné pro více řad procesorů a značně nadsazené. Maximální teplo vyzářené procesory s jádry Sandy Bridge nezřídka není ani poloviční jako uváděná hodnota TDP. V případě nenáročných počítačových sestav bez samostatných grafických karet se tak snadno může stát, že je spotřeba celé počítačové sestavy (bez monitoru) nižší, než TDP použitého procesoru (tj spotřeba procesoru, základní desky, pevného disku, operační paměti, ventilátorů + ztráty ve zdroji).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se vám na tom nezdá? Při účinnosti zdroje a napěťové kaskády na desce okolo 80–85 % a intenzivnějším chlazení změna spotřeby sestavy docela sedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Je to jednoznačně více než 65W, že..".. tohle nerika vubec nic. Odovozovat spotrebu CPU o rozdilu zatez-idle a jeste ji brat jako bernou mnci, muze opravdu jen rajce..
Kde mas spotrebu desky, pameti, ktere jsou jine v zatezi a v klidu, co ty mudrlante...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když víte, co TDP znamená, proč si teda stěžujete, že to vlastně nevíte? Už poměrně dlouho, jak u mobilních CPU, tak i v desktopu, je výkon, zejména při zatížení všech jader, omezen schopností chladiče odvádět teplo. Jaký chladič si dáte, takový budete mít výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Coz je v noteboocich strasne zakerna past na zakaznika. Proste bez recenze nevite, jak je dimenzovane chlazeni a jake rozdily budou mezi papirove stejne vykonnymi notebooky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.