Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z Core i7 bude Core i3, Intel chystá 4C / 8T model

coffee lake 6core skutecne az 2018? nejak sem zil v domeni, ze ma byt letos...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pokial to niekto nepochopil z kontextu tak to boli povodne plany

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Radši jsem to ještě zdůraznil a dopil tam „původně“.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

skoda ze toto sa nemoze udiat kazdych par rokov ako v minulosti a museli sme cakat dlhociznych 11 rokov, pretoze od roku pana 2006 intel vsetko valcuje, ked opustil netburst (P4) a prisla core architektura (core2duo a neskor core2quad) a ked IPC skokovo islo hore o vyse 70% a ked core2duo na 2,4 ghz totalne drtilo pentiumD 3,2 ghz

amd sa podarilo vyrazne upgradnut same seba ked ipc stuplo o 50% oproti poslednemu FX (exavatoru a mozno aj o tych 70% oproti prvemu bulldozeru) a o 20% oproti K10 (star) a jedna sa o podobnu revoluciu ako v 2006, ked intel prekonal sam seba a ipc stuplo o 70%

ono sa staci pozerat na 1-vlakienkovy superPI, ktory preveri x86/x87, cely cache system, scheduler, predikcie ... proste cele jedno jadro a jeho efektivitu a rychlost, pricom nevyuziva ziadne specialne SIMD sady ako SSE (1-4.2), AES (ked na inom procaku mi to v TrueCrypte zrazu kryptuje 15-nasobne rychlajsie), AVX, AVX2, AVX512 .... a je naaaaaadhera ako superPI na 1M zvlada FX na 4,0 ghz za 20 sekund a Zen na 3,6 ghz za 12 sekund ... proste naaaaaaaaadhera az sa zda ze ipc stuplo o cca 100% (na 2-nasobok)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebál bych se těm procentům přidat. Něco jsou syntetické testy a něco jiného realita. Upgradoval jsem z FX-8150 na R7 1800X a náš vlajkový projekt teď kompiluju 20 sekund oproti původním cca 4 minutám.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale s i7-7740X by jste měl více FPS!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký nový světový standard, udávat rychlost kompilace programu ve FPS?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, standard je v kiloPascalech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale zákazníkovi ukazuj tu kompilaci na tom FX-ku ! ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na to mám laptůpek s Atomem ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě víc kůl by bylo mít nějaký stroj s Transmeta Crusoe (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to lze říct jediné: SLÁVA AMD! :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

toto motto to na SK-CZ portaloch zvolavam uz 4 mesiace, ale niektori intel-idioti si stale myslia ze to je vsetko krasna zhoda okolnosti a amd ryzen absolutne nic nezmenil

clovek ktory si toto mysli musi mat neskutocnym sposobou postihnuty mozog

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

problém je že AMD prodává lepší produkty za nízké ceny = špatné hospodaření AMD, běžně marže producenti čipů a to nejen Intel a NV končí s maržemi 60% ne 20% jako AMD. K tomu všemu se do deep learning zapojuje i Fujitsu.

Navíc pro mě se nic na trhu nemění, nejsilnější CPU pro můj účel nabízí Intel a Ryzen mi neumí nic nabídnout. Víc jader nepotřebuju a silnější jádra oproti tomu co tu je na trhu nenabízí ani Intel. AMD pořád ztrácí 20%, resp potřebovalo by 25% více výkonu aby srovnalo 7700k na 5GHz

Pro většinové uživatele je současná nabídka AMD také k ničemu, vystačí si s Pentiem, které navíc oproti ryzenu nese úsporu v integrované grafice. To z čeho si lidi ustříkávají do textilu reálně používá jen minorita uživatelů a nakonec intel právě díky silnějším jádrům bude po obměně současné nabídky výkonově výše a co ukázaly Skylake-X, CPU jsou většinou blízko poměrem cena/výkon výkonově srovnatelným Ryzenům.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Právě to ryzen mění, marže rostou.
Jinak to, že ti Ryzen nepomůže už jsi psal asi tisíckrát, už to víme.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Marže rostou, ale jak dlouho ještě porostou, vyšší ryzeny mají specifické užití, masovka to není, až dojde k obměně intelu a přehodnocení cenovek, bude mít ryzen horší pozici.

A Ryzne nepomůže majoritní skupině uživatelů, ti jsou dnes více než spokojeni s CPU typu pentium, integrovaná grafika je velká úspora. a 2c, případně 2c/4t na internet a kancelář stačí.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

masovka neni 8C16T r7 1800x ani 1700x a dokonca ani 1700 ... pretoze cpu za 350-500 $ neni masovka (ani kazdej sekretarke nekupuju do zostavy Ci7 7700K na 5,1 GHz OC pretested jak ho predavaju na alze) ... ale 6C12T ryzeny uz masovka mozu byt, pretoze cenova rylacia 200-250 $ je cenova relacia pre core i5 do sc. 1151 a 4C8T/4C4T r5 a r3 uz mozu byt v pohode uplna masovka, pretoze ceny su 120-200 $

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Masovka jsou ty nejlevnější CPU, Ryzen 5 je drahota, i Ryzen 3 není ideál. Jak jsem psal drtivé části uživatelů PC stačí bohatě slabší verze Pentia, které navíc obsahují grafiku, což je v rozpočtu na takové mašiny slušná úspora.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, ty mas takovou starost o to AMD.. ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem myslel, že řekneš: "Jirko, ty máš takovou chorobu, která tě tak oblbuje, že nevidíš, že ostatní lidi nudíš k smrti..." )))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi máte chudou firmu, já bych na recepci nic slabšího než i9-7800X nedal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč tu stále šíříš FUD o 20% maržích? Vzhledem k tomu, že už ti to několikrát bylo vyvráceno, váhám, co si o tom myslet…

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, sypu si popel na hlavu, nevím proč jsem si zafixoval těch 20%, tady se bavíme o stavu lehce nad 30% http://marketrealist.com/2017/05/a-look-at-amds-strategy-to-improve-its-...

Největším problémem AMD na které upozorňují finančníci je cash flow. Na té stránce jsem ho tam také zahlédl.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Muze byt, ale popravde je mi to uplne u zadku. Ja jsem zakaznik, ktery si vybira produkty. Ja nejsem akcionar. Pro me skvely vysledek, protoze mam lepsi produkty za lepsi ceny! Zakaznici Intelu musi podekovat AMD, ze je dotlacili do toho aby se trochu snazili a jen nemlaskali. Tot vse.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Buď v klidu, lidi jako Jirka budou vždycky mlet to co se jim zrovna hodí. Když AMD mělo slušná APU tak všude křičeli, že nikdo kombinaci CPU+GPU nepotřebuje a že je lepší si koupit i3 + gpu.
Když měl Intel menší spotřebu, tak to byl skoro nejdůležitější parametr. Teď když má AMD mnohem efektivnější architekturu už o tom neni slyšet ani slovo a každému zákazníku Intelu je to vlastně jedno :)
Je to podobné jako Doc. Zenith z PCT, napsal mega thread o tom jak ccx naprosto špatně škáluje a jako to spolu špatně komunikuje a že to v serverech nebude fungovat, jenže ono to funguje :)
Další co mohu uvést je počet pcie linek u Ryzenu - neuvěřitelný řev, že je jich strašně málo, dokud si ti mamlasové neuvědomili, že mainstream Intelu jich má ještě méně - potom opět ticho po pěšině :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvidime, jestli se nepodari RyZen2 poladit tak, aby dosahoval vyssich frekvenci.

Ja mam to i7-6700 nebo-li od zimy i3-8300 :-) a na hry OK, ale enkodovani x265 je proste pomale a clovek musi optimalizovat na ukor kvality. Takze me bude zajimat RyZen R7 bude-li na vyssi frekvenci nebo i7-8700K apod.

Co by mi hodne pomohlo, kdyby se dalo enkodovat pres RX Vega?

No-X pripadne nekdo dalsi, nemate nejake info pripadne i na samostatny clanek?

Jde o to, ze potrebuju x265 ve slusne kvalite / male velikosti. NVidia i Intel jsou pro me nedostacujici, ale jak je to na Polarisu a Vega kartach nevim. AMD planovalo, ale pak po tom ztichlo.

Moje nastaveni x265:

CRF 23 SLOW - me=3 subme=4 bframes=5 rclookhead=40 amp b-intra weightb

proste co nejkvalitneji. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ked chces krvopotne enkodovat x265 na cpu, tak TR 1950x 16C32T za 999$ pripadne 1950 12C24T za 799$, to je snad jasne ne? myslim ze x265 totalne naplno vytazi dostatocny pocet jadier

mas 4C8T cpu a cudujes sa, ze vypocet ktory je ultra-mega brulalne optimalizovany na multijadrove monštrá, ti ide pomaly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci to enkodovat na CPU, ale na GPU Intel + NVidia to mam odzkousene a kvalita i na nejlepsi nastaveni byla nedostatecna. Velmi me teda zajima enkodovani na RX Vega, jestli by to nebylo lepsi?

Problem je, ze mam pocitac na hry + na enkodovani (ostatni cinnosti nestoji za rec). Takze TRipper je pro me naprosto nevhodny. Ma uvaha jde smerem k R7 1800X nebo i7-8700K.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tripper je podle prvního testu na hry lepší než 1800X. A enkódovat pak můžeš v nejvyšší kvalitě přímo na CPU. :o)
Vegu stejně neseženeš. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu ze TRipper bude na hry vhodnejsi neverim ani za mak. Mozna sem tam na nekterou hru, ale urcite ne obecne. Ja navic nespecham a urcite i kvuli financim prijde procesor na radu nejdriv v zime, puvodne jsem totiz na zimu planoval novy notas, ale vypada to, ze jeste necham ten soucasny, pokud vydrzi. Takze urcite uvidim, jestli ten i7-8700K bude dobry a kolik bude stat. A jak rikam i ten R7 1800X bych financne utahl, ale to je tak maximum.

To same RX Vega, do te bych sel jen, pokud by se presto dalo dobre enkodovat do HEVCu. A zase klidne az v zime po skonceni tezebni manie, ktera nebude vecne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

TR ma mit specialni mod v Biosu, prave pro hrani her. Dale dalsi mod, jako kombinaci hrani a jine zateze. Takze to, ze bude mit o nejake procento vyssi vykon, nez 1800x ve hrach neni vylouceno, pokud se tato nastaveni zapnou.
Detaily si uz nepamatuji..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kompilovat video na GPU může jedině mamlas, jasně je to rychlé ale kvalitativně mnohem horší než na CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K enkodování základní metody-
x265 - neúnosně pomalé, nejlepší kvalita

Nvenc - NIVIDIA, VCE-AMD - prostřednictví specializovaných částí HW karet, hodí se nejlépe pro online streaming, transkodování ideálně při vyšších datových tocích pouze pokud nepožadujete ultimátní kvalitu.

Softwarové encodery napsané pro CUDA a OPENCL - splňují poměr kvality a výkonu, používané v profi sféře a patřičně drahé. Ceny často na vyžádání u dodavatelů, nezřídka svázané s hardwarem. Tj. dodají Vám renderovací server, střihací pult a SW v jednom balíku. Samostatně lze pořídit za 3.000 EUR například CINEC. Na požádání Vám zašlou cenu pro studenty a non bussines použití.
http://www.cinemartin.com/cinec/
http://www.cinemartin.com/cinec/cineform-converter/
Odkaz s cenami: http://www.cinemartin.com/cinec/buy/Pokud máte doma nějakou GTX 1080 a výše super.
Quadro od P5000 výše doporučuji. Ryzen X1800 stačí, protože SW podporuje škálování na 6 jader, zbylá dvě můžete počítat na jinou režii. Rychlost 7 x realtime. Podpora 8K videa.

Pro Vegu tj. OPENCL je třeba vybrat jiného výrobce SW. Nebo se spokojit např s akcelerací OPENCL v Adobe CC.

Zdá se to, že je to drahé, ale pokud již máte výkonnější CUDA kartu, tak s klidem můžete ušetřit za extra drahé mnohojádrové Xeony a pokusit se vyjednat s výrobcem cenu pro Home užití. Ušetřených 15- 50 tis. za procesor se pro koupi specializovaného SW hodí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS, za mne osobně, pokud nemáte nějakou procesorovou plečku tak bych HW neupgradoval vůbec a začal od SW. Zašlou i verzi na zkoušku. Také byste mohl zjistit, že stávající sestava to stíhá krmit v pohodě a úzké hrdlo je třeba někde jinde. Např. HDD subsystému. Osobně nelituji peněz utracených za pořádné pole s 1000MB/s a ušetřených za CPU. RAID pole je znát při multiplexu rozsáhlého videa.

Hodně štěstí v výběrem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-------------------- -------------------- -------------------- --------------------
Skylake-X, CPU jsou většinou blízko poměrem cena/výkon výkonově srovnatelným Ryzenům....

clovece ty si snad nafetovany .... cely internet vie kam posiela TR 1950X a 1950 za 999$ a 799$ intelovske multijadrove HEDT CPU v rovnakej cenovej relacii, len tebe to akosi uslo
-------------------- -------------------- -------------------- --------------------

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se sem tahá Threadripper když mluvím o Ryzenu, v tomto případě R7 vs i9-7800X a i9-7820X, šestijádro stojí podobně jako R7 1700 ale v mnoha aspektech umí překonat i R7 1800X. Druhý jmenovaný intel pak překoná i top Ryzena a cena +- reflektuje nárust výkonu.

Ano cena celé platformy už to kazí, ale ty 2-3 tisíce na sestavě, která nebude pod 50-60 tisíc už člověka nevytrhne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

clovece posahana nestastna nevedoma

TR sem taham preto, lebo to je HEDT platforma AMD ... no a tie 6-8-10 a hlavne 12-14-16-18-jadrove monstra su zasa HEDT platforma Intelu

ak ti to este nikto neprezradil, toto su konkurencne segmenty trhu, NIKTO NIKDY NIKDE v AMD neplanoval s 500$ 8C16T R7 1800X konkurovat, alebo sa aspon vykonom +- 10% priblizit k 16C32T / 18C36T Ci9 v sc. 2066 za 2000$ (ktory ma navyse radikalne iny pomer cena/vykon ako HEDT Intelu v sc. 2011v3 doteraz - pretoze za taky multijadrovy vykon ako bude mat buduci 18C36T Ci9 v sc. 2066 za 2000$ by sme dotaraz v sc. 2011v3 zaplatili v prepocte cca 3500$)

chapadla?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, opravdu ne. Nebo ještě jinak, ani za kokot:

R7 8/16 vs. 7820X 8/16
https://www.youtube.com/watch?v=eiy1kZaQT1s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1, Nevím, nikde jsem neviděl někoho zpochybňovat, že když AMD konečně vydalo konkurence schopné produkty, musí Intel zareagovat. Nejedná se spíše o https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#Podsunut.C3.BD... ?
2, Je zvláštní, že se tato hesla objevují pouze pod vydanými produkty, kterým AMD konkuruje. Ale když AMD vydala procesor, tak nikdo nepsal "sláva Intelu" nebo "nebýt Intelu, máme tady pořád jenom K6". Nesvědčí to nečo spíše o flustraci fanoušků AMD, kterým se konečně ulevilo?

P.S. I když jsem si vzpomněl na jednoho, který zarputile tvrdil, že AMD zlevnila, ne, protože vyšel konkurenční produkt, ale protože již odladila vyrobní proces. Ale ten je hodně slavný a žije si ve svém vlastním světě:-) Je zde opravdu někdo další, kdo popírá zákony ekonomické zákony?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pankovi asi nedoslo, ze amd je malinky slaby david a intel velikansky silny golias, takze oslavovat to ze golias zrazil k zemi davida a vnimat to ako velikansky zazrak konkurencie moze opat len niekto s nezdravym mozgom

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"pankovi asi nedoslo," - https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#.C3.9Atok_na_....

"ze amd je malinky slaby david a intel velikansky silny golias, takze oslavovat to ze golias zrazil k zemi davida" - https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#Argument_vzbuz...

"vnimat to ako velikansky zazrak konkurencie moze opat len niekto s nezdravym mozgom" - https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#.C3.9Atok_na_....
https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#Kvalifikuj.C3....
.
.
Pánkovi dochází, že Vám vůbec nejde o věcnou diskuzi, ale o vzájemné se plácání po zádech jak jste dobří, protože ..... firma AMD vydala procesor???
Nechci Vám upírat zásluhy, ale nechápu způsob Vaší argumentace:
Nejdříve oslavujete, že Intel zareagoval na AMD, abyste v následujícím příspěvku označil AMD za Davida. Kdyby bylo AMD tak malé, že by kvůli jejich vzájemnému poměru nefungoval trh, pak by Intel reagovat nemusel, protože by nebyl ohrožen. IMHO už tím, že Intel reaguje na nabídku AMD prokazuje, že ji jako konkurenci vnímá a tedy ekonomické zákony fungují. Nevím proč se nad tím pozastavovat, pokud nebylo cílem hrát na city alá "ochrana slabšího".

K útoku na mne:
Nikde a nikdy jsem neoslavoval, že AMD nemělo konkurence schopné produkty.
"vnimat to ako velikansky zazrak konkurencie moze opat len niekto s nezdravym mozgom"
O kom to má být? O mě? Jen proto, že poukazuji na platnost určitých zákonů a jejich funkčnost i opačným směrem? Píši to jako majitel Phenoma II X4 v desce AM2+, Phenoma II X6 v desce AM3 a fakt jsem neměl radost z toho, že se výkon CPU na jádro pohnul o pár procent.
A jako vlastník akcií AMD musím dodat, že kdyby Intel neměl čím zareagovat, mohla AMD vydělat více peněz, takhle bohužel Intel část potenciálních zákazníků přetáhne zpět. Co na tom chcete slavit?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen shoda náhod, Intel má roadmapy zcela přesně naplánované na 10 let dopředu a vždych přesně vychází. Často se produkt vydá i s předstihem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to paráda ! Jen se trochu bojím, aby AMD vydržel dech. Pokud tohle může dát Intel do roka a do dne (a představte si, co asi udělá s i5 a i7), zvládne AMD držet krok ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, kolik toho ma intel jeste v supliku. Uz predvedl i9, i3 dostane HT (pokud to neni fake), mala i7 a i5 dostane +2 jadra... co treba neco jineho, nez Core architekturu? Najde se tam?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak máme tu Cannonlake (Q1 2018), ale to bude jen Kabylake na 10 nm. Další v pořadí je "architecture" v podání jádra Icelake. Tudíž by mělo jít o zásadnější změny v architektuře. Ale nakolik zásadní? Intel věděl, že Zen bude na trhu v 2017. A musel přece počítat se záložním plánem, kdyby se Zen povedl. Jak psal No-X. Icelake už prošel tapeoutem v červnu, takže úpravy designu již nepřipadají v úvahu. Ani bych se nedivil, kdyby se objevil na trhu v H2 2018 jako hi-endová platforma (i9) a vystřídal Coffeelake. Nížší segmenty obsadí Cannonlake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo vám už jebe? Aký šuflík? Veď Intelu stačilo "preznačiť" i5, i7 a má z toho i3. A takto "posunúť" značenie všetkých a spodné vyradiť. A to čo stratí na procesoroch si doženie na nových čipsetoch, socketoch. Takže zákazník dostane ako keby výkonnejší procesor (+2jadrá, HT), ale nebude to pasovať do starých dosiek zákazník musí kúpiť novú, ktorá bude aj pre nového zákazníka drahšia ako tá pôvodná (socket, čipset). Tak neviem, prečo sa tu niektorí vytešujú, keď v konečnom dôsledku na Intel platforme lepší pomer výkon/cena nedostanú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Jabba: V zásadě stačí, aby AMD nabídla dostatečně konkurenceschopný procesor k aktuální Intelí nabídce. I to způsobí, že se stane důstojnou konkurencí a Intel nebude moci uzurpovat trh jako v posledních dvou třech letech.

AMD má navíc výhodu, že má novou architekturu, kterou půjde v první a druhé generaci solidně poladit + díky Samsungu (ambicím GF) bude mít snadný přístup k 7nm technologii (na rozdíl od minulosti). Takže krok s Intelem následující tři roky pravděpodobně udrží.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nesmí usnout na vavřínech. Vývoj architektury se nezvládne přes noc a ty tři roky jsou tak střední dobou pro vývoj nové nastupující generace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD tvrdilo, že příští rok má vyjít Zen+, očekává se tedy vyladěný Zen, snad vyšší frekvence, odladěné bugy, možná lehce vyšší IPC? Možná iGPU ve více modelech? Možná vyšší AVX2 výkon? Uvidíme.

Minimálně teď mají dobře našlápnuto, nicméně nejvíce jsem zvědavý na mobilní Ryzeny.

Jsem unaven Intel dual-core 15W TDP ULV CPU nebo 45W+ quad-core. Navíc vše BGA bez možnosti upgrade.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Notebookové APU od AMD budou taky BGA kvůli ultrabookové době, na to vem jed. Nepočítám nějaký zhovadilosti 3 cm tlustý a 6 kg těžký, tam můžou dát klidně TR, že (rozuměj desktopový APU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě je jasné, že budou BGA, ale uvidítal bych nějaká třeba 4C/8T APU s 35W TDP, nebo tak něco.

Prostě Intel má jen hodně úsporné 15W bazmeky nebo 45W TDP 4C/8T.
Nic mezi v podstatě.

Bylo by hezké kdyby AMD vydalo mobilní Ryzen třeba i v 6C/12T a 8C/16T kombech, snad probublají do ThinkPadů a Latitudů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o to že intel může poměrně výrazně šáhnout na ceny, což by pro AMD nebylo ideální. Vést cenovou válku si nemůže dovolit, zvláště když musí čelit konkurenci i na trhu GPU a chce se prosazovat v deep learning, do kterého začínají fušovat další velké korporace.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, jakou máš neustále o AMD péči. :o) Předpokládám, že si denně voláš s Lisou a předáváš ji své cenné rady.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, že by Lisa kvůli sledování zdejších diskuzí na něj ještě měla čas... ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to fake, i3 bude nejspíš 4C/4T. Ale i tak aspoň něco.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky myslím, ten název PC "R&D Experiment system" volá fake na sto honů..
Navíc je to leak z čínského Baidu a to se většinou ukáže jako fake.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Hahahaha, mam v kompu i3 za 10k... jdu se zabit." - tak presne toto mi dnes rano probehlo palici, kdyz jsem u kafe mzoural do obrazovky. i5 6c/6t a i3 4c/8t? Co dalsiho intel vytahne proti amd? 16c/32t pentium?
Jako jo, je mi jasny, ze i3 bude ve finale pomalejsi kvuli mensi cache a dalsim vecem, do kterych nevidim a ze intel uz proste musi reagovat, protoze mu amd dycha za krk. Na papire to ale vypada, jako podpasovka na konzum a misto Coffee spis doziju na skylaku a budu pomrkavat po Zenu2.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ak je AMD lepšie, tak to skôr Intel dýcha na krk AMD. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to drsarna, mam i7-6700 a pristi rok z nej bude cca. i3-8300.

Na druhou stranu se to dalo cekat, Intel proste nehodla prenechat procesorovy trh AMDecku a tohle je teda utok jak dabel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

i3-8300 jako 4C/8T se jeví spíš jako nějaký hoax než jako reálný produkt. Dalo by se věřit možná 4C/4T, ale takhle bude dost kanibalizovat na dražších modelech.

Ale třeba to ořežou o AES-NI, AVX2, virtualizaci, GPU a nějaké další funkce :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Musel by se pohnout i software, aby koupě takové obludy dávala smysl. Napadá mě něco ve stylu Windows 10 Vista update ;)

Třeba jak vyjde MS Scorpio, všichni zjistí, že jim 2/4/8 vláken neutáhne nový hry, navíc ve 4k a třeba se to fakt zlomí a octneme se v budoucnosti... Protože nějak si neumím představit, že by hry na PC vypadaly/zaostávaly za konzolí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pročpak se na DIIT nepíše o problémech ZENu při souběhu dvou specifických činností dvou threadů na stejném fyzickém jádře
https://svnweb.freebsd.org/base?view=revision&revision=321899
(zatím se ví jen o projevech v BSD). Když se něco velmi podobného stalo nedávno Intelu (který vydal hned opravu mikrokodu zatímco AMD zatím nic) tak se to tady propíralo hned včetně vtípků, že AMD počítá a Intel odhaduje ;-)

A ještě mnohem závažnější může být tohle:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-Test-Stress-Run

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Protože linux nikoho nezajímá ;-)

(pardon, musel jsem)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Problém intelu se v praxi projevoval také jen v linuxu (resp. kod, pri kterem se projevil generoval jen GCC navic se specificky nastavenou urovni optimalizace). Navic soubeh byl velmi zridkavy (jinak by se na to neprislo az tak dlouho po vydani- tykalo se to skylake a prislo se na to nedavno). I tak to budilo vsude bujare veseli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Všude? 6e o tom ani nevím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To bude obyčejná empatie. Když se něco nepovede velkému molochu jako intel, tak se mu každý druhý rád vysměje. Ale kopat do outsidera který se tak tak drží, to by si jeden přisel leda jako srab :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

BSD není Linux. Fakt.

Pardon, musel jsem. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jedna faktická poznámka BSD není Linuxová distribuce, protože nepoužívá Linux kernel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to není blue screen of death? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moje chyba, otevřel jsem druhý odkaz a byly tam screeny z Ubuntu, nechal jsem se zmást :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Některým lidem pomohlo z toho Phoronix test suitu vyhodit PHP.

Někteří lidé prý reklamovali CPU a ten bug u nového kusu není.

Otázka je, kde přesně je problém. HW chyba? Nějaký bullshit na deskách? Těžko říct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit že jsem tu o tom něco taky viděl(myslím problém s Ryzeny). Každopádně se to stejně jako u Intelu tvařilo jako zásadní Deal Breaker a důvod proč se platformě vyhnout obloukem. V obou případech Intel/AMD to vzniklo v laborce při kompilaci s nějakým nestandardním nastavením.
Ryzen mám od března na Widlích a funguje normálně. Linux jsem komplet vzdal před 3 rokama(a že jsem tomu věnoval času).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to náhodou nějaký FUD?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je, ale jako clickbait dobrý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé bude sledovat směřování Core i3 a další doplňkové funkce, které souvisí s jeho dosavadním zaměřením. Profesionální desktopy s pokročilou správou v rozsáhlých infrastrukturách, kde Intel poslední roky dominuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si i novej procesor i pořídil - a né jeden, ale když ho nestrčím do rok-dva staré desky tak sorry jako.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Este ze mam idiotskou desku MSI H170 M3. Diky tomu me vymena desky vadit nebude, naopak se ji s radosti zbavim. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Blahoslavení budiž oráj. Teda AMD. Škoda že to nefunguje jako v dobách 486 a prvních pentií, kdy tu bylo výrobcu procesorů snad pět.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem třeba rád, že tu např. Winchipy nejsou. A také bullshitné chipsety nebo výrobci desek(PCchips).

Ale jestli máte nějaký takový HW do sbírky, tak beru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to jako proč? Nikdo tě nenutí je používat a snižují cenu ostatním...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"• Pentium s HT - Pentium počínaje koncem éry Pentia 4 byly čistě dvoujádra bez HT ..."

Dvojjadrový Pentium 4 na microarchitektúre Netburst sa volal Pentium D (Smithfield a Presler) s dvoma jadrami a dvoma vláknami (2C/2T), avšak existovali aj verzie so zapnutým HyperThreadingom v podobe Intel Pentium Extreme Edition (Smithfield XE a Presler XE) s dvoma jadrami štyrmi vláknami (2C/4T)

Dokonca Hyperthreading využíval aj Intel Celeron G470 Sandy Bridge 1C/2T.

A keď sa bavíme o brand name Pentium či sa to niekomu páči alebo nie nemožno od neho odtrhnúť ani desktopovú J-sériu či mobilnú N-sériu, ktoré od majú až štyri jadra a štyri vlákna (4C/4T) od 22nm platformy Bay Trail (CPU microarchitektúra Bay Trail) počnúc súčasnou 14nm Apollo Lake (CPU microarchitektúra Goldmont).

V tomto kontexte najnovšie úniky (rumours), ktoré ukazujú roadmapy upozorňujú na zajímavú vec ohledně tzv. ,,atomovej,, platformy Gemini Lake, ktora nahradi platformu Apollo Lake uz v tomto roku.

link: http://diit.cz/clanek/plany-intelu-odhaluji-gemini-lake

Intel totižto ,,atom,, s CPU microarchitrekturou Goldmont Plus (Gemini Lake) povýšil na 4-wide decode s dvojnásobkom L2 Cache a iGPU part supports 10-bit VP9 Hardware Decoding voči súčasnej platforme 14nm Apollo Lake (CPU microarchitektúra Goldmont).
Pradepodobne aj vyššie takty a to už ,,atomové,, Celerony a Pentium J-série (Desktop) a N-série (Mobile) budú tzv. malé velké-jadrâ pokiaľ by sme ich porovnávali nielen s predchodcami.

• Silvermont (22nm Bay Trail) = 2-wide decode
• Airmont (14nm Braswell) = 2-wide decode
• Goldmont (14nm Apollo Lake) = 3-wide decode
‏• Goldmont Plus (14nm Gemini Lake) = 4-wide decode + dvojnasobna L2 Cache

zdroj: https://mobile.twitter.com/WikiChip
zdroj: https://www.techpowerup.com/235753/intel-gemini-lake-soc-graphics-suppor...

Že by príprava na mobilné ULV BGA Raven Ridge alebo len plánovaná evolúcia vyladenosti 14nm litografie ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ne, kurvitkova strategia a hlavne totalne devalvacia vlastnych obchodnych znaciek

zelery a pentia su uz dlllho atomy (aj ked ovela dokonalejsie ako prve in-order 1-vlakienkove atomy z roku pana 2008 prvych ASUS EEE 9xxx netbookoch)

taklze ked to pojde takto dalej, v roku 2030 budeme mat v okuliaroch 32-jadrove core i9, v ceruzke 16-jadrove ci7 a cip v prste bude 8-jadrovy ci5 ... v telefone bude 64-jadrovy core i11 a v pocitacoch core i15 (13tka sa z vedeckych pricin preskoci) ... nieco ako ci3/pentium/zeler bude iba v senzoroch na skumanie krvnych ciev a taky atom/quark bude zabudovany rovno v bunkach s vykonom
10 FLOPS a spotrebou 0,000000000000000000000000001 wattu na 1 FLOP

- to ze atom preznacili na pentium/zeler je drzozst najhrubsieho zrna a osobne to pokladam za urazku

- pred 4 rokmi som kupil 17tku notebook so 4C8T sandyB intelovskym APU za 592 € (dokonca tam bola este mobilna nvidia) s 1 TB HDD a 8 GB RAM a dnes 17tku notebook so 4C8T intelovskym APU pod 1000-1200 € nekupis (pretoze vsetky normalne mobilne ci7 v notebookoch do tisicky su iba 2C4T) - tak aj to je drzozst najhruhsieho zrna

- absolutne vsetky intelovske NUCka (tie 11x11 cm) maju na fosni iba 2C4T APU, co pokladam za hrubu urazku a vysmech (ta cierna smrtkova kysna Skutrail sice obsahuje 4C8T procak rodiny 6XXX, ale to neni 11 x 11 cm NUCko)

a takto by sa dalo pokracovat donekonecna

takze nie progres, ale regres je to spravne slovo co tu posledne roky vladlo - intel znizoval a ukrajoval co mohol a skumal co si mohol dovolit a sprosti ludia to aj tak vsetko kupovali a preco? NO LEBO NIC INE NEEXISTOVALO... AMD malo v notebookoch 1% a to bolo vsetko

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lol chudáci lidi co si koupili Intel v posledním roce :) Dobrej podraz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč chudáci? Vy tomuto hoaxu věříte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomuhle ne, tomu posunu i7>i5>i3 a šestijádro v mainstreamu ano :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem si v květnu G4560. Na mé potřeby (net, filmy a starší hry) naprosto stačí. Ten procesor mě stál 15 stovek (dnes 22 stovek ;))) a osobně jsem spokojen.

Můžu se zjevného specialisty optat, proč bych se měl cítit chudákem ? ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nebude kanibalizovat svoje standardní řady i5 a i7, takže tento i3 bude postrádat docela užitečnou funkci, která se zove "Turbo Boost".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tato "novinka" bola potvrdena ako fake

samozrejme je tu otom clanok

4c/8t i3 ... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl by odkaz na tuto informaci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo nic potvrzeno, ale vypada to, ze se priznivci Intelu mohli radovat predcasne:

https://videocardz.com/71647/intel-core-i3-8300-spotted-with-four-cores-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy informace je ze screenshotu který není oficiální a může se jednat o fake, nikoli že bylo potvrzeno že se jedná o fake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno na pct jeden z redaktorů na fóru potvrdil, že se jedná o fake. Kdyby to byla aspoň zčásti pravda, tak mlčí, nebo se vyjádří jako politik :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je asi tak stejně důvěryhodné jako to info v tom screenshotu. Je potřeba mít info od zdroje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzene pry jsou tyto:
Core i3-8100 4/4 3,6GHz 6MB 65W
Core i3-8350K 4/4 4,0GHz 8MB 91W

Nova i3 budou v principu i5 bez turba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.