Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel chystá další refresh čtyřjádrového Tiger Lake, nejspíš na konec léta

Jestli je to pravda, tak Alder Lake jen tak nebude...

A to jsem si z toho dělal před časem srandu, že pokud Intel "bude fungovat jako obvykle", když ohlásil Alder Lake na září, udělá paper launch s pár kusy do notesů v prosinci a pro desktop to bude rok potom... a to ještě kdoví jestli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak moja "pesimistická" predpoveď o tom, že "Alder Lake" nepríde, tak ako to predpokladala akási roadmap-a z nevedno kedy a nevedno odkiaľ, ale skôr tak, že 4jadro pre notebooky ku koncu roka 2021, 8jadro pre notebooky tak v polke roka 2022 a desktop koncom roka 2022 až začiatkom 2023. Tak sa zdá, že to bola ešte "optimistická" predpoveď (predikcia) v kontexte teraz uvádzaného 4 a 8 jadrového Tiger Lake "refresh". Ten tu s nami bude minimálne rok...ani Gelsinger nedokáže zmeniť veci zo dňa na deň a to do neho vkladám posledné nádeje ako Intel zmeniť z postupne upadajúceho generátora peňazí na technologického lídra, tak ako kedysi bol. Jeho technologická vyspelosť bola vždy hlavne v továrňach a výrobnom procese...vždy bol lepší ako ostatný.

Každopádne to vypadá, že "Alder Lake" (Golden Cove architektúra) bude riadny "macek" aj na 10nm SuperFin procese (už 8jadro Tiger Lake -H vypadá, že bude mať cca 190-195mm2)...pri takom navýšení IPC oproti "Willow cove" architektúre, sa niet čo čudovať a moja optimistická predpoveď je tak 250mm2 a viac (ani AMD by nechcela vydala Zen4 na 7nm procese, tiež by to bol "macek" a čiplet by kľudne mohol mať +80% plochy opriti Zen3 a výťažnosť čipletov by stratila svoje čaro), veď koniec koncov to bude 8+8 jadrový monolit s iGPU...nakoľko asi výťažnosť pri tak veľkom kremíku nebude ideálna, zrejme musia dlhšie ladiť výrobu na pár linkách, čo už bežia a keď to vyladia, tak to presunú na ďalšie, kde teraz beží Tiger Lake a postupne to preklopia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už pár měsíců zpět bylo někým z Intelu (ne vedením) naznačeno, že z 10nm portfolia produktů má desktop nejnižší prioritu, protože:
a) je nutné posílit pozici proti AMD především v serverech (příp. v laptopech),
b) kapacita 10nm linek je omezená a stále se potýká s nízkou výtěžností,
c) údajně Intel ani nechtěl 10nm linky rozšiřovat (rok staré info, Pat mohl toto změnit).

Jenže vyrobit až 40j monolit sežere spoustu kapacit, tak to vypadá, že v laptopech budou jen udržovat 4j Tigera, příp. na trh pustí 8j Tigera v limited edici. Jak píšeš, 8j mobilní Alder situaci jen zkomplikuje, jestli půjde hodně přes 200 m2. A do toho by měli chrlit i dektopový ADL 8+8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby aspon meli jeden kousek jejich "28W" TL-U s 8 jadry a jeden se 6 jadry, ktere by davali do premiovych, potazmo "workstation" placek. Ala specialni edice, jak pises. Ale kompletne to vymyskovat v dnesni dobe je pro Intel fakt ostuda.
Ono mozna to nebude jen tou omezenou kapacitou a vyteznosti. Je dost mozne, ze by to v ramci toho "28W" TDP nemelo i patricny vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A čo takto poriadny reboot a začať pekne od core 2 duo ? :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Omezeni TL-U a TL 35 na 4 jadra, je pro mne velke zklamani od Intelu. Zvlaste 35W rada je v dnesni dobe az groteskni.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Se jim nedivím, máš 15W procesor a musíš pro něj připravit napájení které zvládne 50W+ ideálně několik minut. To samé s chlazením. A ještě jim za to platíš 500 USD kus.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bych to přejmenoval na "Refresh Lake"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cely intel je dnes jeden refresh!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

144Hz refresh? Nebo rovnou 240Hz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky pochybuji že Alder bude brzy jak někteří růžově malují. Kdyby to šlo jak na drátku tak nemá smysl vydání RL který už je obstojná konkurence ZEN 3 narozdíl od letitého x-krát přebalovaného Skylake.
Hlavně štěstí Intelu je nejenže má AMD omezené výrobní možnosti ale k tomu navázaný nízký počet modelů. Takové základní osmijádro i7 11700 má vysoký boost ale hlavně citelně levnější než 5800X - o dva tisíce a herní výkon je jen kousek od zmíněho AMD modelu. A níž je to ještě větší bída, některé obchody si nebojí říci za 5600X i kolem deseti tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.