Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel chystá HEDT dvoujádrový Core i3

Mam predstavu a dopredu se omlouvam: Asi jim mrdlo v hlave!

Marne se snazim prijit na smysl cele platformy Skylake-X, Kaby Lake-X, mozna ty nejnadupanejsi modely mohou uspokojit nepocetnou skupinu lidi zabyvajicich se profesionalne renderingem, ale jinak to vyuziti nema, naproste vetsine uzivatelu zastane stejnou nebo lepsi praci i nastavajici generace Coffee Lake v mainstreamu.

Ono ale co si budeme nalhavat, u AMD je to podobne, drtive vetsine lidi jejich potreby pokryje RyZen a zbytek pujde do serveroveho Epycu, protoze to napriklad pri virtualizaci vyuzijou. TRipper bude svadet se Skylake-X tuhy boj o 0,5% zakazniku. :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Len sa obavam ze 32C64T Epic nekonci na 999$ ze ano ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzes brat cenu z pohledu domaciho uzivatele, pro ktereho to jsou vzdy odepsane penize, ale tyhle vykonne procaky jsou do firemniho sektoru, kde je dulezite akorat to, aby na sebe PC vydelal a prinesl nejaky ten zisk, tudiz duraz na cenu zase takovy neni, respektive samozrejme pokud mi konkurence nabidene lepsi cenu, tak jasne jdu do toho, ale jinak vyssi cenu Epycu oproti TRipperu bych nevidel jako zadny problem, dostanu taky vic vykonu a o ten tam pujde predevsim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, tyto CPU jsou buď pro neskalnější movité fanoušky, nebo do produkční sféry, kde si na sebe vydělají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sice ne, ale 7401P má s 24C/48T stát kolem $1100, což mi přijde docela pěkné...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom intelu teď musí mít dobrej bordel, když uvedou i tohle. Naprosto mi uniká smysl toho produktu. Takže oni tam nacpou jádra z "pleb" platformy, přirazí si tam slušnou sumu navíc a celé je to vlastně k ničemu, protože to má všechny neduhy oné "pleb platformy", krom toho, že to vyžaduje dražší desku. To je prostě jako hodit motor ze sekačky do bagru, bude to rádo, že se to vůbec rozhejbe. Na honění OC rekordů, no nevím... pasta šedivka. Podle mě tam bude rozdíl oproti 4C modelu nula nula prd, jen je to o pár šušňů levnější.

Jako dřív to HEDT bylo alespoň nastaveno tak, že se kolem 30-40k dal postavit celkem rozumnej stroj, kterej bez zásahu byl použitelnej. Nebyl potřeba delid, fungovalo to, dal se koupit CPU s vysokým počtem pcie za relativně rozumný peníz a celkově z toho měl člověk pocit, že je to seriozní věc (až na tu intelovskou cenu, která nenápadně rostla). Teď za to člověk musí vyhodit víc peněz (pokud chce kopec pcie), delidovat CPU a když člověk vidí tohle, tak snad i zarytej fanda intelu raději přesedne na TR (až vpadnou na trh zajímavější desky). Nemluvě o tom, že tendenci směřující k hnoji vidím u vícero intelích produktů.

Jinak i pro "domácí" použití si dokážu představit HEDT. Hraju si s FPGA a budu mít na tom postavenou i práci ve studiu. No, zatím tam nekompiluju velké projekty a už takhle to trvá asi minutu (jen samotná syntéza), než vypadne SOFko, které přeleju do obvodu jako prd. Stačí blbá chyba v syntaxi a po 3/4 minuty (na cca 100 řádkovém kódu) se dozvíš, že to failnulo. Nevíš přesně kde, neboť lokalizace chyby je jako v čistém C (pokud vůbec). Znova to pustíš a znova to chroustáš 3/4 minuty, aby to vyhodilo chybu jinde. Chroupe to 5930K a celé je to ještě urychleno intelem 750. A ano, nehnije to na jednom vláknu a CPU je pěkně pod palbou.

Až na tom budu dělat delší srandy, tak každá minuta, kterou to bude "chroupat" mě bude extrémně "kakat", protože stačí blbá chyba a znovu. Věřím že se podobných činností najde vícero, rozhodně to není "standardní domácí použití", ale určitě "je nás víc" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intelu musi poriadne, ale skutocne poriadne je*at !!! 6- a neskor vraj 8-jadrove intelovske APU v sc. 1151 sa da chapat ako zufala reakcia na AMD, kedze c0c0tsky Intel-dementel doteraz doslova a dopismena celu dekadu od 2007 a prvych Core2Quad brzdil vyvoj, nic nerobil lebo nemusel (konkurencia nebola), kedze 4 jadra v mainstreame stacia kazdemu. A tu zrazu za pol roka ci rok sa udeje toho tolko co sa neudialo ze celu poslednu dekadu: pocet jadier Intel dementel zvysuje jak blazen: o 50% u Ci7 a Ci5 (zo 4 na 6) a ako vieme uz dokonca o 100 u Ci7 a Ci5 (zo 4 na 8), o 100% u Ci3 (z 2 na 4) a o 90% v Ci9 coby nova obchodna znacka pre HEDT (z 10 na 18). Takze o 100%, o 100%, o 90% .... Vsetko sa da chapat ako reakcia na AMD Ryzeny s poriadne plnotucnymi 8-jadrami s SMT a ThreadRippery kde je to este 2x viac ......

Ale 2-jadrovy CPU v HEDT sc. 2066 !?!?!?!?!?!? Ked do boha v 2017/2018 idem vydat CPU ktory ma byt drtic v malo-vlaknovomy vykone, tak by to mal byt aspon 4-jadrak a nie do boha na HEDT platforme, ktora je multi-vlaknovy drtic. V dnesnej dobe by som neprial 2-jadrovy procak v PC ku*va ani vratnikovi vo vaznici, alebo spalovacovi v krematoriu. Kazda chujska fleskova hra na nete vyhuli na plne gule dva jadra (ano vieme flash konci, ale asi tak ako diesel ... proste este vecnost), FF od verzie 55 moze vyuzivat az 7 vlakien ... atd atd atd ... Vobec vyrabat v 2018 nejake 2-jadraky (ci uz s HT alebo bez HT) je imho zbytocne. Jedine ne nejakeho hyper-ultra-low-end-ultra-low-voltage 600 gramoveho 10 palcoveho 2in1 tabtelo-notebooku, pokial tam niekto krkolomne chce cpat x86.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak praví klasikové,

https://youtu.be/APCNcloW9kU?t=66

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"následující informace berte smrtelně vážně. Po 18jádrovém Core se připravte na dvoujádrové Core."

:D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Parádní procesor HEDT platformy, určitě zvládne 5GHz bez chladiče a alespoň 6,2GHz s BOX chladičem.

Ideální CPU pro workstation.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ideální pro jednovlákno... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná právě naopak. Každý většinou disponuje nějakou časově čajovou optimalizací během náročných úprav plochy při komplexních radiusech, které zaberou přesně tolik času, aby si člověk stihl dolít zelený čaj. Zcela ideální situace a tahle potvora by to narušila :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi přišel čas, přejít na instantní čaj. Njn, je to oběť pokroku... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před mnoha lety jsem si z Japonska přivezl nádhernou precizní ručně vyrobenou tradiční čajovou soupravou, které vévodí Kyusu - čajová konvička, do které patří čaje typu Gyokuro. Název vychází ze skutečnosti, že se používají jen ty nejlepší lístky, které musí růst ve stínu a musí se dodržet správný postup, aby se projevila chuť a aroma investice, protože se jedná o jeden z nejdražších druhů čajů.

Můj dřevěný stul se bude vždy lesknout a nezbytné vybavení doplní praktické artefakty, zhmotňující zážitky z cest např.: čajová souprava z Japonska. Připravím si adekvátní množství, což lze považovat za obřad bez zbytečností a po malých doušcích mi vydrží celý den, nebo do příchodu kamarádky, se kterou trajdám po světě. Nevím jak, ale přísahal bych, že čerstvou Kyusu cítí přes půl Prahy. Neříkám, že nastole nemám třeba páječku a v zásuvce kleště, ale na tu čajovou soupravu vedle opečovávané sakury (bonsaj) radost pohledět. Některé tradiční způsoby se zachovat musí.

Ale vážně ... jde o prosté nalévání do šálku :-) Zase tak dlouho to netrvá, to si pletete s SBD, FEA, FEM. To se potom dá stihnout i dovolená.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, na jednovlakno to ma moc jader. Chce to Core i1, 1C/1T alespon na 6GHz, pro fajnsmekry :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uplně vidím ten brutální výkon v DosBoxu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to už oficiální? Nebo může jít o fake?
Ty parametry mi moc nesedí. A dle fotky jde o nějaký sample.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mě taky zajímalo, pořád se mi tomu nechce věřit..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi maju veľa zmetkov a potrebujú sa ich zbaviť. Ale kúpi si to fakt iba magor

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Malý procesor + vysoké TDP + kvlaitní desky -> ideální na nějaký rekord v taktování ;)

Jinak je ale k ničemu, soudný ččlověk mu nemůže dát přednost před novými Coffee Lake.
Jen si představují tu sestavu s tímhle Core i3 - super nadupaná deska (dražší než CPU), ovšem s půlkou DIMM a PCI-E slotů jen na ozdobu :) V lepším případě i tak osazené nějakou paměští či grafikou :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo s pastou sedivkou pujde ten procesor skutecne dobre taktovat... uz ted ten Core i3 zere a je na vysoke frekvenci, odporuceni bude netaktovat a pry K a HEDT trida, dekuji nechci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně to vychází jako Intelúv test inteligence zákazníkú. Kdo koupí tohle, koupí od Intelu kdejakou pí***vinu .

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Třeba taky vydají nějakej ten Celeron pro HEDT...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Necht vydaji jednojaderni Pentium 4 5.0GHz pro LGA 2066/X299 kdyz uz chteji byt v Intelu za krale debilu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne rovnou jednojádro? Mohlo by být "levné", s Intelem třeba už od 5 tisíc

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jednojádro je plánováno do příští generace HEDT.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Coffe Lake Refresh pro Z470.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje teorie: zrejme se jedna o to, ze vyrobci serveru budou nabizet jen socketove reseni na bazi 2066 - takze ti, co stavi napr. NAS nebo jine veci nenarocne na CPU budou pouzivat tohle i3, oproti 8-jadrovym C2000 Atomum v BGA - ano tem, co meli tu vyrobni chybu a vyrobci si hezky natloukli hubu, protoze cpu nebyl v socketu aby sel jednoduse vymenit.

Chapu ze 2066 neni pro servery (nejsou pro ne Xeony.. ale to treba prijde casem taky), ale prece Intel nebude donekonecna delat 2011 - je nutno popichnout zakazniky k vymene, treba za 2066 a 3647 :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WTF? NAS s LGA2066? A bez ECC? wut

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vsak levnych M/B: ktere umi i ECC jsou plne eshopy ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky to tipuji na škálování trhu v podpoře ECC a dalších fíčurek, kterými Intel na mainstreamu šetřil, ale kde to ještě není na nasazení serverové platformy "fplné palbě".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si to zhrneme budeme mit uz ted od Intelu 3 serie navzajem jedinecne mainstreamovych nekompatibilnich cipsetu Z170, 270, 370 a 390 se stale na pin a napajeni identickym LGA 1151 socketem pricemz kazdy bude podporovat jiny generacni a jaderny procesor, Skylake, Kaby lake a Ice Lake, uz ted se v tom iba prase vyzna.

Dale co se tyce HEDT, uz ted existujou 2 verze zakladnich desek X299, jeden druh ktery akceptuje jak ctyrjaderne Kaby Lake X tak vicejaderne Skylake X tak druh X299 desek ktery akceptuje jenom Kaby Lake X, cili kdyz si takovou koupite a nasledne se po roku rozhodnete prejit na 6 - 18 jaderny Skylake X bude vam takova na prdel protoze jednoduse deska s takovym procesorem nenabehne, uz se to tu resilo a rozdil medzi siroce kompatibilni X299 a jenom Kaby Lake X kompatibilni X299 je v jeji navrhu napajeni, poctem vyvedenych PCI-Express linkek a DIMM slotu, HEDT X299 pro Kaby Lake X sou jednoduse lacinejsi.

Co se tyce dvoujaderne + SMT Core i3 pro HEDT je to stejna picovina jako Kaby Lake X ctyr jaderna(Core i5) + ctyrjaderna a SMT/HT(Core i7), uplne ciry nesmysl! Kdyby mel Intel rozum co uz dle meho osobniho nazoru davno nema a za timhle nazorem si pevne stojim, uvedl by jiz do mainstreamu davno 6 a 8 jaderny Kaby Lake primo kompatibilni se soucasnymi cipsety/deskami tridy Z170/270, stacila by pouze jednoducha aktualizace bios-u, pro tridu HEDT/X299/Core i9 by zustali jenom 10, 12, 14, 16 a 18 jaderne procesory kam pravem patri, jednoduse 2, 4, 6 a 8 jadra do HEDT/X299 jiz davno nepatri, naopak meli uz byt davno v mainstreamu jak nam to ukazalo AMD svym Ryzen-em za 350 - 500€(R7 1700 je 65W topmodel kteremu Intel nesaha ani po kotniky!).

Procesory nepajene k IHS, zakladove substraty zrezane o 1/3 cimz se ohybaj a praskaji, energeticky nenazrane(112W 2-jaderne Core i3 necht si Intel pojebe), vykonnostni rozdil v IPC mezi generacemi v chybe mereni(0%, > vykon pridava jenom vyssi frekvence), osekane na pci-express linkach, vzajemne i kdyz je socket pinove a napajenim jedinecne stejny procesory, cipove sady a zakladni desky nekompatibilni, a tohle vse za stale predrazenou cenu vuci Ryzen-u, ne Intel nechci.

Ted je v tom uz takovy bordel ze kdyz se podivam na AM4 je to nebe a dudy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to se dá napsat jediné... WTF ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak ať někdo tvrdí že Ryzen nezpůsobil v intelu paniku.
Popravdě příští stroj asi bude ryzen+, aktuální na hry stále stačí (a to mám Z87) takže do ryzena+ určitě vydrží. Jinak s tím co aktuálně intel předvedl, tedy za jeden rok dvě vzájemně nekompatibilní generace a možná stihne i třetí... v tom aby se prase vyznalo.
U AMD mám jisotu že když si u nich koupím desku za 4,5tk; tak i za tři roky tam nacpu nové CPU (co tvrdí amd) a možná už i 16core. U intelu mám aktuálně jistotu že když si koupím aktuálně desku za 4,5 tk s 4core, tak za rok už nebude natuty podporovat 6core a o nějakém 8 nebo 16 core si můžu nechat tak maximálně jen zdát a podpora nových CPU tři roky je scifi. A to se mi vůbec nelíbí.
Uvažoval jsem o aktuálně laciných X99, když intel tvrdil podporu nových CPU do 2019. Jenže to byla očividně lež a už i z jejich stránek to zmizelo. hajzlíci, ať se jdou vycpat i s jejich 2core HEDT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.