Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Core 2 Duo E6700 a Core 2 Extreme X6800

Dufam, ze AMD po kupe ATi poriesi nejaky poriadny chipset, z toho grafu je jasne vidiet, ze nForce si zhltne kludne 50-60W. Kto to skusal uchladit pasivom, tak vie, ze sa da na tom chipsete kludne varit. Toto je jedina vec, co sa mi na intele paci, ze mali vzdy normalne chipsety, aj ked tiez zerave, ale staci na chladenie maly pasivny chladic (aspon si to vyrobca zakladnej dosky mysli :-) ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vase uvaha ohledne Far Cry a optimalizace ovladacu se mi zda chybna. 64bit verze FarCry ma pri stejnem nastaveni lepsi detaily - proto 64bit prinasi lepsi vizualni kvalitu a lehke zpomaleni.
Jinak velice se mi libili testy x86 vs. x64, tesim se az je doplnite srovnatelnou A64 sestavou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No.. co se tyce taktovani tech procesoru.. tak proc jste pouzili zrovna tuto desku? Byt na tom nejlevnejsim gagabytu S3 by FSB slo v klidu nastavim na 450Mhz... no nic no... Kdyz nevezmu v potaz taktovani tak recenze celkem zajimava

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> FroXiC:
My jsme použili takovou desku, jakou jsme zrovna měli k dispozici. Vlastně jsme byli rádi, že jsme před uvedením Core 2 Duo měli vůbec nějakou, která Conroe podporuje. Ostatně Intel to zapůjčuje jako sestavu (procesory + deska), s čímž jsme počítali, čili jsme se ani po jiné nesháněli. Ano, dneska by to asi bylo jiné, nikde však není psáno, že nemůžeme Conroa znova vyzkoušet. Mohu-li sám soudit, byla s ním docela příjemná práce, zejména k faktu, že i s boxovaným chladičem (byť od Pentia D 805) se chová velice tiše, a to i Core 2 Extreme X6800.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za testy, ale mam k tomu par poznamek a vyhrad.
Zminena zakladni deska je jiz tak v revizi 305, alespon mam jednu 305 a jednu 304; na obou chybi jumper na clear cmos - fakt pakarna. Ale stejne mam pocit, ze se mi podarilo CMOSku resetovat a ne jen systemovy cas.

Ackoli povazuji kvalitu CDR za nadprumernou, neni chyba I975, ze s tim neumite overclockovat. Nastavovani FSB mi chodi pekne po 1 MHz a tak E6600 provozuji na cca 3.2 GHz, druhy kousek jeste nemam doladeny, ale bezi podobne - bez zvysovani napeti atp. Ze se vam to v redakci nepovedlo neznamena, ze to nejde. Ladeni pameti mi take chodi. Posuzuji prodejni kousky, ktere asi ctenare zajimaji nejvice.
Jinak souhlas, ze Intel deska je na ladeni nedobra volba.

K verzim progamu:
Proc ne CPU-Z 1.36?
Proc nepouzivat na testy take WinRAR 3.60, ktery umi pakovat ve vice threadech? Beta jiz fungovala pred tydny ne-li mesici.
O jakou verzi Cinebench se v testech jednalo?
Mozna jsou starsi verze dany tim, ze byly testy provadeny kdysi v minulosti.

Uvahy o tom, proc nejsou tak rozsirene Win XP x64 jsou spekulaci, i kdyz mozna v nasich koncinach dobrou. Osobne je pro me vyhodou mit English verzi a duvodem, proc x64 neprovozuji je nedostatek driveru - treba nejsou drivery pro moji inkoustovku od HP (!) - a neexistence nekterych klicovych aplikaci pro x64 (predevsim Adobe), cim castecne pada vyhoda lepsi spravy pameti atp. Ale to spise okrajem...

Core 2 Duo boduje, co? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

EDIT k predchozimu: ne po 1 MHz, ale po jednom procentu.
SuperPI na 10 mil mist? Ja mel pocit, ze jsou tam volby po 16k, 32k,...1mil, 2, 4, 8, 16, 32mil. Nejaky figl z command-line? Ty casy mi taky nesedi...ani pro 1 mil. Asi je chyba u me a necham se poucit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proeco v kuse pisete x86 a x64, ked je to predsa x86-32 a x86-64, bije to do oci!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za testy v 64 b. Určitě by bylo zajímavé přidat srovnání LAME, jak se mu daří v 32 a jak v 64 bitech. Možná bychom se dočkali dalšího překvapení. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LAME asi ani tak nie, ale sifrovanie, tam je ten rozdiel obrovsky. Ale to je podstatne skor na servery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom pro zajímavost - L617 na pouzdře by mělo znamenat, že procesory byly vyrobeny v 17. týdnu roku 2006, tedy mezi 24. a 28. dubnem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že AVIVO využívá ke kódování grafickou kartu a ne procesor?!? Že by to bylo až od R600? Můžete mě někdo vyvést z omylu díky:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vykon ok, ale s nasazenim do serveru bych radeji jeste chvili pockal, nez to Intel odladi:

http://download.intel.com/design/processor/specupdt/31327902.pdf

(Core2Duo errata)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s kompilovanym LAME pro 64 bit, to by bylo zajimave. Nebo opravdu nejake sifrovani,ale do toho vubec nevidim. Jinak porad me vrta v hlave tak veliky rozdil v 64b a 32b ScienceMarku...skoro bych rekl,ze 64b nejak jinak prideluje score...nevim.
Ohledne testu her, asi jsem slepy,ale nenasel jsem nikde rozliseni/detaily. U FarCry byla tusim 64b verze opravdu s vetsimi detaily (pohled do dalky aj.), takze by to mohlo uz samo o sobe byt pomalejsi. Ale kdyby se vsude nastavilo 640x480/low, tak si myslim,ze by se potlacila nedokonalost driveru.
Jinak pekny clanek, hlavne nektere slovni obraty si clovek s chuti precte i 2x a porad se libi ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

xm: no jo, no. Taky mam ve sbirce krasnej server. Originalni case Intel osazeny originalnim mainboardem Intel a (samozrejme) originalnim procesorem Pentium 90. V roce 1994 to musela byt ku**sky nadupana a draha masina, v ty dobe byl domaci majitel 486DX2/66 king.
Ten server ma ale jednu "malinkou" vadu, ma procesor s nejslavnejsi a nejsmesnejsi ze vsech vad Intelu: FDIV bug, se kterym prvni Pentia pro deleni nekterych cisel davaly spatne vysledky. Prekvapilo me to, protoze jsem myslel, ze to mely jen prvni Pentium 60/66 do Socketu 4, prvni verze s 5V napajenim, ktere uz malokdo pamatuje, ale tohle uz je bezne pouzivany Socket5/7. Jenze ruzne mensi vady (Napriklad i po velkem tomhle problemu opravene Pentia i P-MMX sly nejakou instrukci zaseknout) maji vsechny procesory Intelu i AMD, jen to vetsinou neni nic duleziteho a nebo to omezuje BIOS.
PS: Kdyby nekdo chtel pocitac se slavnym spatne pocitajicim pentiem do sbirky, staci se ozvat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

64bit LAME vám klidně poskytnu, hlavně když konečně přestanete testovat tou odpornou MT verzí, kde je podpora multithreadingu udělaná jen jako demonstrace, obsahuje chybu, a tak produkuje vadné MP3 soubory. LAME vytvořený z oficiálního kódu z mp3dev.org je samozřejmě single-threaded.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>> Honza:
Prosím, mohl bys mi poslat "screenshoty" (tedy as ofocenou obrazovku) BIOSu, jak to v té desce nastavuješ? Já to tam zaboha nemohl najít, tak chci vědět, jestli jsem byl blbej nebo navedenej nebo jak. Je mi jasné, že v Core 2 Duo/Extreme je výrazně větší potenciál než to, co jsem z toho vyždímal. Pokud jde o ty revize, my jsme dostali na testy 304. Víc k tomu nemám co říci.

K WinRARu: ROvnou se bez mučení přiznám, že jsem jeho vývoj nesledoval a vůbec jsem netušil, že se chystá v 3.60 podpora multithreadingu. Jak jsem si ověřil, dělá teď WinRAR 3.6 na Pentiu D 805 s multithreadingem stejné výsledky jako singlethreadový WinRAR 3.51 na Core 2 Extreme X6800 ;).

K CineBenchi - šlo o verzi 9.5

A pokud jde o to počítání Pí, tak metodiku jsem vysvětloval v dřívější diskuzi - http://cdr.cz/a/diskuze/7886

>> Wolf:
Jestli AVIVO využívá k počítání grafiku, to nevím, ale my používáme takovou tu divnou verzi, co jde nainstalovat a provozovat i tam, kde žádná grafika ATI není. Mimochodem, procesor při práci maká skoro naplno oběma jádry.

>> Eagle:
Jak se pozná, že ta verze, co používáme, produkuje vadné MPtrojky? Co jsem srovnával touto verzí stvořené soubory jak se zapnutou, tak vypnutou podporou multithreadingu, dávalo to pokaždé shodné výsledky.
Jinak 64bitové Lame - určitě s ním počítám do budoucna. Máš-li chuť a náladu, klidně mi ho zašli na mail, že nechám děkovat :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lenuser: VIA čipsety mají taky malý pasivní chladič (menší a méně se hřející než intel). Nevím, co všichni blbnete s těma nforcema.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoumal jsem to příliš do hloubky, ale na Hydrogenaudio (více méně oficiální fórum pro LAME, kam chodí i vývojáři) o tom bylo. V podstatě ta MT verze musí cosi vypnout a výsledkem je horší kvalita. Blíže viz tento thread http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=42457.
Na ten 64bit LAME se mrknu, v červnu byla aktuální 3.98 alpha 5.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosim o radu - kupil som si E6300 a prevadzkujem ho na 2100 MHz. Preferujem ticho a tak som si nastavil chladic na co najmensie obratky aby este chladil. Idle teplota je teraz okolo 43-44 stupnov, nie je to vela pre tieto cpu z dlohodbeho hladiska? Napadlo ma to, ked tu vidim ze testovane E6700 malo v idle okolo 35 stupnov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to WIFT ? 212.20.107.210 - včera, 26. srpna 2006, 22:55
ad super pi
ale v tej druhej diskusii pises, ze pi neratas cez super pi ale uplne inym programom - takze ako to vlastne je ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Honza: Pouzivam dlhsie Windows x64 prave s Adobe aplikaciami a nie je ziaden problem - okrem jedneho, Acrobat 7.0 PDF virtual printer nefunguje (ale da sa to obist modifikovanym INF suborom, ktory pouziva 64bit postscriptovy driver).. a mozem povedat, ze aj pri 2 GB RAM (kde este nie je nutnost Windows x64) Creative Suite bezi sviznejsie ako na Windows 32bit! A ked uz naozaj potrebujes velku RAM, tak Photoshop CS2 detekuje pritomnost x64 OS a vie pouzivat vacsiu RAM ako 2 GB na obrazky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten prográmek "Command Line Process Viewer/Killer/Suspender
for Windows NT/2000/XP" detekuje antivir NOD32 chybně (?) jako nějaký virus, takže pokud si budete hrát, nastavte si konfiguraci antiviru na netestování toho souboru. Někde jsem se s tím setkal a překvapilo mě to..

Jinak díky za obsáhlý test, mít ty finance, běžím si pro některý z těch nových Intel CPU, i když jsem dosud jel výhrandě na AMD (Am386DX40, Am5x86-PR75/133@160, K5/75@90, K6-2/350@450, K75-Pluto/Orion/650@933 a K7-Barton/1833@2400).. Mám se za to stydět? ;) (no flame pls.) No nic, budu zatím jen slintat a za nějaký čas snad AMD/ATi něco uvaří a upeče. ;)

Mimochodem, jeden funkční K75 do Slotu A bych rád koupil, nemáte někdo pls.?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnani WinRAR 3.50 a 3.60Udelal jsem si testy na notebooku s Core Duo T2300.Ctyri soubory o celkove velikosti 2,51 GB - 29:45 : 20:00 (v3.50 : v3.60)26880 souboru z adresare WWWRoot o  velikosti 1G - 16:01 : 13:2326880 souboru z adresare WWWRoot o  velikosti 1G - 18:47 : 13:43 - solid archiv

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> KinDo:
A tybrďo, no to sem vosel >:-o Ani nepoznám, co používám - no, SuperPI to neni, je to PiFast, samozřejmě. Až bude chvilka, tak to v těch recenzích nějak opravím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To resetovani testovane desky v jedinem testu, to by mozna mohlo byt OCP ochranou. (Over Current Protection) Ta rada resetuje desky pri velke zatezi a velkem pretaktovani. Proste dospeje k zaveru, ze mosfety dodavaji do CPU vic proudu, nez je zdravo a provedou reset :)

Uprava spociva v zvetseni hodnoty odporu na V-sense vetvich - ale to asi nebude ucel recenze, predrbavat desku, jenz konec-koncu - na pretaktovani hododne neni delana :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.