Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Desktop Arc ve druhém kvartálu vydáme. Jen OEM, jen v Číně a jen low-end

Ja jednoducho nechápem, ako môže typ CPU a systémovej RAM negatívne ovplyvňovať kompatibilitu diskrétnej GPU vo vlastnom PCIe slote. To fakt len Intel môže takú sračku vyprodukovať...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> typ CPU a systémovej RAM negatívne ovplyvňovať kompatibilitu

Technicky môže, lebo cez prediktory, latencie RAM atď sa ovplyvňuje činnosť (špeciálne časovú lokalitu dát) ovládača, ktorý dodáva dáta a príkazy GPU a tým pádom činnosť a výstup z GPU.

GPU je koprocesor, nie úplne nezávislá jednotka.

SW podpora je to v čom AMD zostávala za nVidia, keď sa AMD vyrovnalo v SW podpore nVidia-i

tak sa dejú veci
VIDIA Transitioning To Official, Open-Source Linux GPU Kernel Driver
in Display Drivers on 11 May 2022.

ver the past two decades NVIDIA has offered great Linux driver support with their proprietary driver stack, but with the success of AMD's open-source driver effort going on for more than a decade, many have been calling for NVIDIA to open up their drivers. Their user-space software is remaining closed-source but as of today they have formally opened up their Linux GPU kernel modules and will be maintaining it moving forward. Here's the scoop on this landmark open-source decision at NVIDIA.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=nvidia-open-kernel&n...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dotiti! Peklo zamrzlo!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby na tohle aspoň neplýtvali kapacitami TSMC, ale pro takové polozmetky bych trochu litoval i při použití osvědčených a levných Intel 14nm, na kterých by mohl vzniknout vícejádrový Atom a dát tak lowendu nový impuls.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zatiaľ sa dodávky TSMC pre Intel neprejavujú zásadne- aj vďaka poklesu dopytu po desktopoch

AMD Gains CPU Share Amid Biggest Desktop PC Quarterly Decline In History

published about 12 hours ago
Surprisingly, AMD managed to carve out significant wins during the tumultuous quarter and has now, once again, set a new record high x86 market share of 27.7%, an incredible increase of seven percentage points over last year.

AMD gained share in the first quarter and set a new record high at 27.7 percent, beating the 25.6 percent record set last quarter. Recall last quarter AMD broke the record it had set more than 15 years ago of 25.3 percent."

Desktop PCs suffered the most as units declined by 30%, the largest quarterly drop in history.

AMD Desktop Unit Share :18.3%

AMD continued to take big strides in the mobile/laptop market as it set another record for unit share in that segment with 22.5%.

AMD also gained in the server market for the 12th consecutive quarter, reaching 11.6% of the market.
https://www.tomshardware.com/news/amd-share-skyrockets-amid-biggest-quar...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to škoda, intelu fandim ač bych si jejich grafiku v dohledny době nekoupil stejně, ale radeon i geforce potřebují konkurenci jak sůl hlavně v nižších segmentech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli Intelu by se nižší segment stejně neobnovil - ten šmejd by byl schopen lowend grafiku uměle omezit na max. rozlišení 1920x1080. Proto do jakýchkoliv sestav doporučuji ignorovat nabídku CPU bez iGPU. U levnějších sestav je to přirozené, u dražších se ten malý příplatek vyplatí, i když se to na začátku zdá jako zbytečná komponenta. Příplatek méně jak 1000 Kč za zatím nepoužívané iGPU se vyplatí i v levnější mainstream sestavě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Naposledy co jsem koukal měly cpu s grafárnou malou cache a byly pomalé. Něco se změnilo? Chápu že pro kancelářskou práci se hodí, ale ne do něčeho silnějšího.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano a podstatně:).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můžete být konkrétnější? Když porovnám 5600 a 5600G tak G má poloviční cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A že to výkonu moc nevadí:). Jestli je 5600G jen pro kancl PC, protože je málo výkonné, bych rozhodně neřekl. Dále jsou tady Intely s iGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovou „konkurenci“ vážně nepotřebujem, akorát to zas vyžere plno výrobních kapacit a pak to bude chybět, tak ale toto už je taková taktika Intelu, bohužel... – nechcete naše GPU...?, tak vykoupíme všechny výrobní kapacity, ať nemá konkurence kde vyrábět... chtít budete, když nic jiného nebude, holt nevýhoda fabless výrobců...

Intel by si to mohl vyrábět i u sebe a klidně to zkoušet třeba na nějakých horších, už méně vytížených linkách, pro ten jejich low end by to stačilo a aspoň by to bylo levnější, ale proč by to dělal, že, když tím pak nebude nikoho parazitovat a dělat mu problémy s výrobou...

Prostě jen zbytečné plýtvání na takové jejich křápy, tomuto fakt nefandím... sorry, ale bude trvat opravdu dlouho než je dotáhnou a od slibů a od odkladů grafik, které svět neviděl, přejdou k opravdu reálným, použitelným grafikám, které nebudou zabírat jen plno plochy a budou zároveň i adekvátně výkonné, pak ať si to klidně vyrábí na tom nejlepším, ale do té doby to bude akorát plevel, který nám zas budou furt cpát pod nos, i když by to normálně stejně nikdo dlouho nechtěl, mít na výběr, toto by si vybrala asi jen úplná minorita lidí, spíš jen někdo, kdo to chce prostě třeba jenom vyzkoušet, ale ten by si to prostě koupil, i kdyby si to vyráběli na těch svých 14 nm, topilo to a mělo to výkon jen GTX 1650, protože chce prostě zkoušet, ale třeba nějaký skutečný hráč se do toho asi moc nepohrne tak ani tak... tak ale jim to je jedno, jejich hlavním cílem je prostě odrovnat konkurenci a nechat je na tomto krvácet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

můžeš to brát jak píšeš, ale:
1) tsmc prodala ty kapacity intelu
2) nevíš jestli tyhle kapacity by skončili u amd nebo nvidii
3) amd si ty kapacity mohla předkoupit dřív když spolupráce amd s tsmc má nejlepší z těch 3 firem
4) amd si mohla koupit celou fabriku jako to dělá apple nebo intel s 3nm

z dlouhodobého pohledu je to také plus
1) intelu to do začátku pomůže běžet na lepším procesu než na tom svém (stačí se podívat jak nvidia dopadla s ampere o třídu horším procesem a to je tahoun celého businessu, jak myslíš že by dopadl intel když je v podstatě roky pozadu)
2) amd i nvidia budou muset diverzifikovat a nespoléhat jenom na jeden výrobní proces pokud nechtěj platit víc než konkurence čímž by se mohla zlepšit dostupnost a ceny a ne rok prodávat procáky jenom za 7k a víc a brečet že nemaj kapacity
3) pokud se intel chytne jako 3. hráč tak víc konkurence bude jenom ku prospěchu, protože i před covidem turing s rdna1 nebyl vůbec žádná výhra pro zákazníky a teď díky druhý crypto horečce s covidem ten trh je tak pokřivenej že se budou snažit zachovat status quo nějakého prémiového zboží, přotom ostatní elektronika nezdražila o tolik jako grafiky a kupovat mainstream za 400$ mi nepřijde jako dobrej deal
4) už vidíme první plusy nástupu intelu - nvidia uvolnila první ovladače do kernelu linuxu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, ci nvidia bola tlacena zrovna intelom. Intel mal opensourcove ovladace grafiky snad od cias i970, alebo ako sa ta grafika volala. Dokonca zle jazyky hovoria, ze tie opensourcove ovladace maju vyssiu kvalitu nez closed source Windowsie ovladace :)

Ale drivery AMD sa zo stadia, ze fglrx v rannych dobach casto neslo rozchodit ani pre 2D nijak ani omylom dostali do stadia, ze to proste chodi out of box, ma to slusny 3D vykon a proste nic netreba riesit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj muze to bejt nahoda, ze nvidia vydala zrovna ovladace pro linux ve chvili kdy by meli jit na trh dedikovany grafiky od intelu o vykonu 3070, to jak to dopadlo/dopadne uz asi tusime
a zrovna je to nahoda ze amd prijde s bombastickyma ovladacema, ktery navysujou vykon skoro ve vsem v dx11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, jak to s tím tahounem bude dál. Je to krásně vidět na vztahu AMD-Intel v procesorech, kdy malinká AMD je lepší a roste. Proti Nvidii se s ohledem na velikost firmy AMD taky hodně daří. Celková aktiva v roce 2021 AMD 12,4 mld. US$ / Intel 168,4 mld. US$ / Nvidia 17,3 mld. US$ zde rok 2020. S ohledem na to že AMD má jak CPU / APU / GPU / výpočetní akcelerátory a nově i FPGA, je to dobrý výsledek. Zde poslední tržní podíly, mimochodem je vidět, jak moc AMD chybí výrobní kapacity:
AMD Intel
desktop 16,2 % 83,8 %
NTB 21,6 % 78,4 %
servery 10,7 % 89,3 %

AMD Intel Nvidia
18,0 % 62,0 % 20,0 % komplet desktop GPU
17,0 % 83,0 % dedikované

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě damage-control akce. Omezí možnost si stěžovat na funkčnost grafik tím, že to dají do office sestav vyrobených v pár kusech a výrobce dostane "odškodné" aby "moc nemluvil". Klasická mafie :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne akorát to strčí Číňanům kteří nejsou zvyklí si na věci stěžovat aby jim udělali beta-test driveru zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jak desktop míří do háje se nedivím. Lowend je buď zkriplený nebo neexistuje, mainstream hodně podražil a highend se dostal do oblasti, že i mnozí nadšenci odpadli. Spotřeba se přehoupla do oblasti bizáru. Vzpomínáte na vtipy o smažených vajíčkách?
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-480.c268
Jen 250W! Dneska jsme se salámovou metodou dopracovali do stavu, že lidi začínají uvažovat o 300W mainstreamu jako o něčem nevyhnutelném.
Doteď nedokážu pochopit tu komedii s cenou základních desek. Mini-ITX jsou nejmenší, ale nejsou tak malé, aby existoval příplatek za miniaturizaci a přitom jsou ve srovnání s Micro-ATX drahé a je horší výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel: https://youtu.be/2pVvSnZU7R4
Je tam Gelsinger a už i povýšený Koduri s rubikovkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Náš Desktop Arc ve druhém kvartálu vydáme, ale jen pro OEM, jen v Číně a jen low-end"

->Dopadlo to presne jako 10nm Cannon Lake, vlk bude nasycen a chora koza zustane cela...

Doufam ze jiz kazdy normalni pochopil ze inteli externi grafiky sou nesmysl, ono roky vyvoje konkurence jednoduse nedozenete, to se skutecne vyplati radsi si koupit RTX 3050 nebo RX 6500 XT jakkoli tyto karty nesnasim nez top model Arc od intel-u, clovek ma ale jistotu ze architektura je primo k veci, ovladace vypilene s tim ze se dal modernizuji a nepromitne vam to vic energie na teplo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No je docela vtipné číst ty sliby této slibotechny, na jedné straně už nějakou dobu furt zápasí s Ryzen CPUs a ne a ne je přesvědčivě porazit, přitom v nich byli takoví lídři, ale tady v o řád složitějších GPU se chcou během chvíle dostat z nuly úplně na vrchol a převálcovat konkurenci, ještě k tomu když se ta konkurence teď tak rozjela... tak určitě... jak je vidět, jako vždy jim to jde skvěle podle plánu, už teď jsou AMD s Nvidií ve zpětném zrcátku v prachu...

U CPU měla být už ta výherní architektura, která převálcuje Ryzeny ve hrách Rocket Lake... no moc to nedopadlo... budiž, svedlo se to na 14 nm výrobní proces, který tomu prý dost uškodil... no v těch hrách sice moc ne, protože hlavní problém byl v tom, že místo 10C museli udělat jen 8C, protože se jim ta jádra zvětšila... ale ok... dejme tomu, že ano, mělo to asi nějaký mírný vliv na dosažených frekvencích apod., ale asi už ne zas tak extrémně významný, stejně každý uvěřil, že ta skutečná raketa bude teprve Olšovec – parádních 10 nm, parádní architektura s úžasným IPC, s úžasnými takty, úžasným ST, toto prostě musí zdecimovat Zen3, to bylo opět každému jasné... no... povedlo se to spíš jen zas tak na půl, AMD stačilo Zen3 trochu oprášit, přidat chiplet s cache a bylo po náskoku.

Teď přichází refreshovaný Raptor Lake, protože kulervoucí Meteor Lake byl odložen, protože Intel měl nasadit velmi rychlé tempo vývoje, jak jinak... no i ten by měl však Zen3 porazit.. takže hurá, AMD poraženo...? jenže to by nesmělo AMD nic dělat a už se neřítit se Zen4, který tomu asi zas ukáže záda, takže asi opět nic.

Takže Meteor Lake bude stát ve finále spíš až proti Zen5, což už bude asi trochu problém, ale aspoň mu už hraje do karet, že AMD nemá přístup k nejlepšímu výrobnímu procesu, nicméně i tak má dost inovovat, tak se ještě uvidí jak to dopadne... porazit jen ty Ryzeny by byl pro ně velký úspěch, porazit Radeony s Geforce ještě větší, ale to se stane jen těžko, pokud se nestane ještě ani ta výhra v CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš tu nedostatky.
Meteor lake má vyjít už v létě 2023.
Zen5 vyjde nejspíš až za další rok v létě 2024, protože to oproti zen4 má být velká změna.
Zen1-zen2 , zen3-zen4 měly taky dvouleté odstupy.

O vydání meteor lake v létě příštího roku vypovídá krom Intel roadmapy také to že už teď mají vzorky které fungují s moderními OS.
Raptor lake je jen refresh alder lake, proto tu bude "jen" na rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Meteor lake má vyjít už v létě 2023.“
No tak to si potom ještě povíme... nějaká jejich namalovaná roadmapa s plánem na vydávání procesorů, ta je dobrá tak akorát jako vzor na toaletní papír.

Zen5 by právě nemusel přijít zas až tak pozdě, protože už to má dělat úplně jiný tým nezávislý na vývoji Zen4, akorát je otázka, jak moc to teď zdrží to, že asi nebude dostupný ten výrobní proces, se kterým se pro to počítalo, musí to dát asi na nějaký jiný a budou se muset popasovat s tím, že to bude o něco víc topit než se počítalo a možná to nedá ani takové takty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už teď mají funkční vzorky tak vydání do roka je realistické.
U Intel arc grafik měli funkční vzorky až někdy v listopadu a to vydání je odkládané teď kvůli ovladačům co stojí za prd. Jinak ty karty už jsou hardwarově tak 3 měsíce dokončené.

U CPU žádné takovéhle šlamastiky s ovladači neexistují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak aspoň toho moc nerozbijou :) Ale vážně, vadí někomu, že toho nevydali "víc"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, minimálně klukům z Wall Street ano :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel Arc je jako Colombova manželka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.