Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Které procesory od Intelu zvládají akceleraci HEVC / h.265 4k videa?

Jsem zvědav, jak se k podpoře HEVC postaví nVidia a AMD. Zda co nejdřív hodí na trh nějakou lowend grafiku s akcelerací v plném rozsahu a zaplní tak díru na trhu. Nebo s tím budou dělat drahoty a akcelerace bude zpočátku jen u highendu, který si k zánovnímu slabšímu PC/HTPC nikdo nekoupí, a silnější herní PC to zas nepotřebuje, jelikož to zvládne i softwarově.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

moja reč, keby to dali aspon do GTX750, tak idem do nej

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

k čemu diskrétní grafiku, když to bude umět to malinkaté APU (Carrizo, alias nástupce Kabini)? Napadá mě jen hraní her na TV, jinak je to jen zbytečný žrout elektriky..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Carrizo je nástupce Kaveri.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

I Carrizo-L?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je sice malý čip, ale imho nepodporuje akceleraci HEVC (alespoň jsem neviděl nic, co by naznačovalo opak).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

K čemu diskrétní grafiku...
Jsem to psal výše. Na levný upgrade staršího PC.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vono to sice vypadá hrozně hezky, ale příští minimálně dva roky je to celé šílenství s barvama a rozlišením na nic hned z několika důvodů:

1. nebude dlouho obsah
2. drahý monitory/TV
3. nebudou na to nosiče; až budou, přehrávače a samotná cena větších médií bude taková, že to nikoho nezaujme (už dneska používá blůrej hrstka lidí)
4. ani ceny disků se nijak dobře nevyvíjí, od povodní v Thajsku je to slušně řečeno v prdeli a cena stagnuje už moc dlouho, s velikou bídou je pár 3TB kusů s cenou kolem 1 Kč/GB a díky naší skvělé národní sra*kobance moc dlouho nebude
5. mimo tak Prahu a pár dalších míst není dostupný ani broadband na to, aby člověk v rozumné době stáhl 40GB rip (pro nějaký komfort to chce 50/10 a víc Mb/s) a s ohledem na zmrdy na a okolo MPO se taky možná vrátíme pěkně zpátky do středověku DSL: http://www.marigold.cz/item/co-je-za-zpoplatnenim-wifi-frekvenci-v-cesku

Takže shrnuto, abych si vůbec kloudně pustil 4k film, musím koupit monitor tak za desítku, procesor to snad zvládne hrubou silou, zabere to 40 GB (disk na 70 filmů je další 3k) a ten jeden blbej film budu stahovat skorem týden (nebo 3-4 dny 24/7). Aktuálně to má možná smysl tak na 1080p, to jo, ale překódovávat to nebudu, to je ztráta kvality, a než se vůbec začnou objevovat ripy, tak to bude taky nějakej pátek.

A vono i bez akcelerace to zvládne trochu lepší dvoujádro v 1080p. Možná i to Pentium / Celeron 3805U, 3755U, 3205U, ale tam to bude jen velmi těžko mít aspoň FullHD monitor…

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

" monitor tak za desítku" na UHD film? myslel som, ze to UHD na filmy je najme koli velkym TV ale na ten PC monitor ako pises uplne vpohode staci film vo FHD.... no nic, za par rokov budeme takto riesit 8K :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím nevím, 8k za pár let? :-))) Zobrazovadla zřejmě opravdu budou, ale co se na tom bude pouštět? Naše TV stanice jsou zamrzlé v době PALové a jen občas se odváží strčit prstík do HD oblasti. Už pro BD se toho remasterovalo "relativně málo", narozdíl od DVD, že by se hned zase přeskenovávaly a remasterovaly filmy pro 8k se mi nechce věřit. Prostě to ještě dlooouho pojede na upscalování FullHD, sem tam proložena něčím opravdu masterovaným ve 4k. Možná sportovní kanály budou 8k, tam se staré záznamy používají jen málo, ale stále na to není infrastruktura. Navíc to je zrovna téma co mě nezajímá. Mám doejm, že zobrazovače teď předbíhají celý řetězec o mnoho dopředu a nějaký čas to víceméně nebude čím krmit. Vdyť i kina jsou ráda, když se dostanou na 4k.

Tím nechci řici, že by se mi velký a krásně prokreslený obraz nelíbil, ale.... Ale!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To ze zobrazovadla predbehli dobu hovorim uz nejaky ten pjekneeeej patek. Ale ja to hovorim v suvislosti s nezmyselne chorobne vysokym ppi, na ktore nie je optimalizovany majoritne pouzivany OS a uz vooooooobec nie aplikacie v nom. To vsetko je optimalizovane na ppi okolo 100.

Zaujimave ze ked to spomeniem, dostanem 5x viac minusov ako plusov. Takze bud znamkuju kreteni, alebo specialna generacia so specialne ostrym zrakom, generacia ktora vsade potrebuje milimetrove pismenka. Ked ma dvoj-milimetrove tak je zle.

Suhlasim ze 1366x768 v notebookoch je fakt archaicky hnus, ale 15tka s rozlisenim 3200x1800 je krutě nepouzitelna. Vono s rozlisenim treba brat trocha zretel aj na absolutnu velkost uhlopriecky a tym padom na ppi, aby to bolo s patricnym GUI pouzitelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono predevsim je otazka k cemu je pouzitelna 15". Nekteri lide si naivne mysli, ze rozliseni to zachrani, ale houby: 15" proste bude pro seriozni praci, o seriosnim hrani nemluve, moc maly. Je zapotrebi minimalne 17" a jeste se to nesmi prehnat s sirokouhlovosti. Snahy vyrobcu vyrobit herni notebook ktery se vejde do kapsy (prehnane jen lehce) jsou odsouzene k neuspechu.

Jinak ovsem to, ze zobrazovadla predbehla vyrobce majoritne pouzivaneho OS "We are the leaders, wait for us" bych jako argument neuvadel, to je ostuda vyrobce OS. A aplikace to taky nebudou umet dokud nebudou zobrazovadla.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pozor. Pro Windows neni problem uz od roku 2006 psat plne vektorove aplikace, ktere s 8K nebudou mit zadny problem. Ze to vetsina vyvojaru zatim vesele ignoruje je vec jina. Oni radeji nadavaji, ze MS neudela nejaky zazrak, aby ta bitmapove orientovana aplikace vypadala sama od sebe najednou dobre. To je cele jadro problemu.

Me psat plne vektorove aplikace v nastrojich od MS se vsim vsudy problem nedela.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to ze GUI windowsu nejsou psane vektorove a tudiz na tech 15" 3200x1800 je to tak titerny ze je to nepouzitelny. Je pravdou ze narazit na vektorove vykreslenou aplikaci je takrka nemozne, cest vyjimkam.
Jen uz se tesim az budou i filmy zaznamenany vektorove a prestane se resit nejaky DVD, BD a HD, FHD, UHD atp.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Film zaznamenaný vektorově je tak trochu nesmysl. Aneb popište vektorově oblohu s mraky :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná oblohu s mraky v The Simpsons. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Filmy vektorově už dávno existují. Meziherní animace ve hrách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano toto mam na mysli

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S kvantovejma počítačema to možná půjde, tam slibují tolik výkonu, že by to mělo tyhlety věci typu vektorová analýza/aproximace velmi složitých rastrových obrazů dělat v reálném čase, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vobec nejde o to aby "vypadali dobře". Mne vobec nevadi ze je nieco kostrbate s neohrabanymi okrajmi, ake ked si na monitore s trocha nezmyselne vacsim ppi zvascimn ikony v paneli nastrojov (button bar) TotalCommandera z velkosti 32 (kde su krasne hrany) na velksot 40, kde su hnusne rastrove hrany. Tu ide o to, ze samotne aplikacie NIE SU PRISPOSOBENE (!!!) na chorobne vysoke ppi, absolutne nepocitaju s tym, ze niekto moze chciet v menu napr. toho Total Commandera nastavit Dialog Box Font na Tahomu 20, lebo vlastní drbnuty monitor s ppi 200. Schvalne aby sme vedeli o com hovorime prepnite si TotalCmd do anglictiny a nastavte si Dialog Box Font na Tahomu 20, ci to bude to co sme chceli ... Chapeme? Nejde o nejaku kostrbatost okrajov ikon, pismen ale samotna podstata aplikacii nepocita s tym, ze niekto bude potrebovat velkost pisma 20 tam, kde je normalna 10, lebo ma sibnuty monitor s 2x vacsim ppi ako je normal.

Aplikacie MUSIA rozoznat ppi zobrazovadla (t.j. vediet absolutnu velkost uhlopriecky a rozlisenie a z toho si vypocitat ppi), alebo to cerpat napr. z OS a tomu prisposobovat UPLNE VSETKY ASPEKTY svojho GUI. Tak ako robi android v tych smart-blb-dement-genius-fonoch. Proste tento button musi mat vzdy absolutnu vysku 1 cm, nech je ppi 200 alebo 500. Samozrejme jeho rozmery v pixeloch displeja su potom variabilné. Jednoducho pokial je minitor vacsi ako 15 palcov, aby toto dialogove okno malo rozmery napr. 14 cm x 8 cm a aby velkost pisma bola vzdy 0,5 cm ... atd ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

4k film bude vypadat dobře i na FHD, protože bude 4:4:4.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže proč, že. To je jak kanón na mravence když to stejně nezobrazím. Takže stejně 1080p a jsme kde jsme - H.264 zvládne dneska všechno a H.265 stejně ještě nějakej pátek nebude.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce rozliseni 4k tak souhlas, ale pokud jde o podporu 10 nebo 12 bitu na barvu v h265 kodeku tak to pomuze vic nez zvyseni rozliseni. To klidne bude stacit HD 4:4:4 a bude to lepsi nez 4k 4:2:0
https://library.creativecow.net/articles/solorio_marco/BMD-Cinema-Camera...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To mi je buřt, na CRT žádné ostré přechody nejsou tak nějak z principu :D Ale dobré CRT už dochází :-(

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. A to je duvod proc me porad staci 720p projektor na 1080p ripy. Az bude 4K content (mineno ripy), tak upgradneme domaci projekci na 1080p :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No a na FullHD zas nepotřebuju H.265.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale když máš pomalý net, budeš moci stahovat FullHD v H.265 a buď získáš lepší kvalitu nebo kratší stahování. Tak si nestěžuj - pirátit se do H.265 určitě bude, jen co se to trochu rozšíří.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ovšem to FullHD zvládne dneska většina procesorů i bez akcelerace, takže nač to řešit, a 4k je sice na první pohled moc hezký, ale ten mobilní Celeron by to stejně neměl na čem zobrazit a z čeho vlastně přehrát, to je celý jádro pudla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze ja a co pozeram tak aj moje okolie sa zabrzdime na FullHD.... 4K nas bude az vtedy trapit, ked bude rovnako stat/rovnako dostupne ako fullHD a to musi este moj 60" telkač zhoriet.... ale ma este casu dost, kym bude 60"4K telkac stat 850 euro tak to si pockame este :D Som za kvalitu ale.... uz to nieje ako ked som si vo svojej izbe vymenil stary ČB telkač AMBRA za tesla COLOR 437.... to bola zmena na prvy pohlad :D zmena z HDredy na fullHD alebo 4K istotne nieje taka viditelna :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

O tom zhoreni TV radeji ani nesyckuj, uz to s tema kurvitkama hodne prehani.
tn.nova.cz/clanek/zpravy/regionalni/vybuch-lcd-televize-znicil-dum-je-to-nesmysl-tvrdi-vyrobce.html

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

preco? H265 ma mat polovicny bitrate pri rovnakej kvalite ako H264. Si predstav hodinu a pol Gravity od YIFY na 600MB. Zas by sme mali 1 cdckove ripy, len tento krat FullHD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A koho to zajima? Cokoliv do 10GB je pouzitelne a stahnuto do 24 hodin.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Někdy si porovnej yify rip a libovolný jiný, který má cca 8-12 GB. Pak přijdeš na to, že jsi doposud sledoval leštěné prdy. Pro kodek HEVC uvedené hodnoty vyděl 1,5.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na filmy koukam na 24" monotoru ze vzdalenosti cca 180cm, coz mi plne vyhovuje. Poznam z teto vzdalenosti rozdil mezi ripem od yify a tim tvym 10GB? Myslim, ze ne, takze nac stahovat nasobne vetsi porce dat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja na filmy pozeram na dost velkej TV, kvalitu rozoznam ale ked si mozem vybrat, sosnem 0,7-1,5GB film, rychlo sa stiahne, a vela sa ich zmesti do archívu :D , kvalita je pekna vec, no do urcitej miery, ak je blby obsah, kvalita obrazu nepomoze....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, z takové dálky žádné HD nepotřebuješ a velikost ripu je požadované kvalitě odpovídající. Na HD je vhodný pozorovací úhel aspoň 30 stupňů, aby se něco poznalo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl, realita je něco přes 30 %, resp. asi 65% bitrate při stejné kvalitě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jinak - pochopil jsem správně, že Intel v podstatě nepodporuje vůbec nic a spíš jen vypustil papírové draky?

Původně jsem si myslel, že upgraduju svůj notebook s i5-4200U ( s HD 4400) na mediální kanon, ale v podstatě (i defacto) jsem naprosto ostrouhal. Jako obvykle u Intelu (s jeho grafikami jsem zažil nejednu neuvěřitelnou chvíli.) :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

testol som to na i7 4770K a podla GPU-Z a Spravcu uloh to funguje :) realny prinos vsak prinesie odladeny x.265 alebo iny encoder, ktory zacne produkovat obsah.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Včera jsem to zkoušel na Pentium G3258 (bez přetaktování) s novýma ovladačema a můžu potvrdit že to nejde, ale...
Zkoušel jsem v Handbrake do H265 překódovat Samsung Oceanic (to známé testovací video s 40Mb tokem) a H265 s RF16 dopadlo cca o 1/4 lépe než stávající a už vyladěný H264 (207MB ku 149MB H265). Potenciál to má.
Taky jsem zkoušel překódovat do H265 klasické 1080p a to Pentium (2C@3,2GHz) bylo vytížené do 60%.
Ještě by to chtělo video kde je extrémě pohybu. Nevíte kde sehnat to testovací video s tou hromadou běžců které bylo tuším dokonce ve 4k?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jen jestli těch 60% nejde za faktem, že ti to jelo jako singlethread...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zkontroluji, ale nemyslím si. Toho bych si všiml. Navíc přehrávači PotPlayer docela dost věřím. Po vynuceném držení frekvencí na 800MHz to dávalo kolem 22fps (ale spíš v klidnějších scénách). Těch 60 procent vytížení bylo při nejrychlejší scéně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Presne to jsem zkousel taky, jenze Samsung Oceanic neni zrovna vhodny na testovani protoze ma hodne barevnych predelu, zadnou statiku a pomalou dynamiku. V podstate jsem se dostal k podobnymu vysledku jen s jinym nastavenim CRF20 u h.265 odpovida asi CRF16 h.264 (kvalitou)
Vybral jsem proto neco s extremnim pohybem a jako dalsi staticky zaber tmave mistnosti s mirnym zrnem a tam uz je to hodne poznat. Extreme rychle pohyby zvlada h.265 velice dobre, ale najit nastaveni pro statickou scenu aby se nerozlozila na kosticky byla makacka.
Osvedcilo se mi jit s nastavenim RF na vyssi hodnoty a Preset nastavit na VeryFast a mene nez jit opacne RF na nizsi hodnoty a Preset na Slow a vys. Pozitivum je i rychlejsi komprese. No ono se jeste hodne zmeni ve finalni verzi kodeku ale uz ted je to docela pouzitelny. Prekvapilo me i softwarovy prehravani a neni to takova tragedie co se procesorovyho vytizeni tyce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.