Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel hodlá vylepšit Atomy, aby mohly lépe konkurovat AMD „Fusion“ APU

Predpokladam ze i zastanci Intelu musi byt radi ze to AMD mame ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako zastánce intelu s tebou souhlasím :). Já totiž monopoly nerad, ať už kdekoliv, naopak tady je škoda, že intel vs. AMD jsou v enormním nepoměru :(.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdopak tu říkal, že Fusion bude fail? Asi takový, že už sám Intel usoudil, že musí do Atomu přidat funkce, aby byl nadále konkurenceschopný. Btw HDMI a akcelerace HD videa je vzhledem ke konkurenci v podobě Zacate stejně zatraceně málo, Intel by mě kápnout něco navíc, konkrétně tím myslím nesetrvávat dále na svém prehistorickém Inorderu a ihned (nejlépe včera) představit úplně nové superskalární Atom jádro, místo těch přiblblých hyperthreadingů, které jsou na tak pomalých procesorech stejně k ničemu, hodí se například na převádění videí, což je na Atomu i Bobcatu stejně "pain-in-the-ass" a děla se to na nich jen z nouze, zatímco superskalár (Zacate) krásně oživí response celého systému. Já to říkám už přes rok tj. od té doby co jsem měl možnost pracovat na netbooku s athlonem x2 L310 (1.2Ghz). Už starý Atom330 byl v syntetických testech sice rychlejší, ale už i na tom pomalém athlonu (K8, tedy v podstatě +- to samé jako CPU část Zacate) se daleko lépe pracovalo se systémem než na "rychlejším" Atomu. Je to něco co se dá těžko popsat, syntetickým testem typu převod videa to taky nedoložíte, ale je to tak. Kdo neměl možnost pracovat na obou platformách to nepochopí. Jsem rád, že už i recenzenti to konečně zmiňují (nejen diit.cz). Nejsilnějším tahákem Zacate pro mě tedy není ani grafika přestože je možná o vlásek lepší než v IONu, (ten měl +- to samé ale už daleko dříve), ale je to právě superskalár. Uvidíme tedy co na to Intel, ale dokud bude nadále setrvávat na svém Inorderu, zůstane pro mě Atom nezajímavým. Tak jako tak bohužel povedou kroky Intelu k definitivní smrti IONu, těžko někdo bude přidávat další slabé (i kdyby o něco silnější) GPU k Atomu, který už stejně bude disponovat HDMI i akcelerací videa i bez něj. To by mělo pomalu asi stejný smysl jako přidávat ION k Zacate. No nic zatlačmě slzu za ION a doufejme, že i v tomto segmentu zůstane alespoň konkurence dvou, když už tedy ten třetí půjde z kola ven. Snad ještě VIA by mohla, oni jediní jsou teoreticky schopni vyrobit x86CPU a GPU v jednom pouzdře, bohužel jsou již trochu technologicky pozadu a i když se jim už něco podaří je to drahé a nesehnatelné :-(, více viz Tralalák :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

copak, poridil sis e350 a zjistujes ze je podpora mizerna? njn, takovej je zivot. prodeje fusionu jsou bohuzel pro amd dost pod ocekavanim. zda se, ze vyrobci vyckavaji, s cim prijde intel jako odpovedi. a pokud prijdou s 3.5W dualcore cipem, tak to bude zase 'nashle amd'. ja si uzivam krasnych ~10 hodin vydrze s mym n550/ion2 eee, starcraft2 29fps, hdmi, akcelerace flashe a vseho ostatniho, protoze uz je to zabehla platforma. a protoze jedu doma na i750/8GBddr3/x25-m g2 ssd, tak muj osobni nazor je, ze nejvic jsou tyhle mini-systemy brzdene temi tragickymi 5400ot/s disky. vsak taky za tyden az dva, az budou k mani 25nm intel ssd s jejich vlastnimi radici, pujde tenhle novy do meho pc a muj stary x25m pujde pekne k n550/ion2. to pak bude spravnej mini comp :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem tak šťastný, že si užíváš svých 29FPS na svém netbooku. Hned mám lepší den

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych to lépe :-). Vždycky když nám chce dát terrorist nějaký příklad toho, na co by mohly být Nv produkty dobré slyšíme o Starcraftu 2 na netbooku a projektoru 3D vison, tedy o něčem co je většině lidem naprosto ukradené, čumět na plochu na projektoru nechtějí, je to drahé a zážitek ze Starcraft2 si nechtějí kazit hraním na minimální detaily na prďaté obrazovce. Pokud chceš tedy dělat Nv reklamu, jistě se najdou lepší příklady ;-), tyhle 2 příklady a hlavně ta "superhratelnost" SC2 na netbooku je opravdu k smíchu, začínám si myslet, že si z nás snad děláš srandu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Starcraft2 29fps - v jakem rozliseni, jake kvalite a v jake mape? Nebo je to v menu (ktere je mimochodem mnohem narocnejsi nez lecjaka mapa)
Ja jen, ze na mem Pc se fps pohybuje od 50 po 120 podle mapy:-) Pravda, mam zaple vse na max, takze pokud bude vse naopak vyple, mozna ty rozdily nebudou tak velke..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme na nejmensi detaily. nebudu predstirat ze to zvladne jine nastaveni hratelne. to by byla utopie. da se laborovat s lepsimi kvalitami textur, ale to uz je minimalni detail

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, potom je ovsem zbytecne mluvit o tom, ze to zvlada SC2, protoze SC2 na nejmensi detaily na tak malickem monitoru snad ani hrat nejde :-)) Minimalne za Protossy je v tom takovej chaos, ze se to neda:-) Teda asi da, ale tak mozna proti Pc :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale jo da. na nejmensi detaily hraje treba HuK, i kdyz na vetsim displayi. je jasne, ze si radsi zahraju na svem pc s projektorem, ale na cesty je to dostatecne

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>>MACHINA: Zdravím. Mám na 90% rozpísaný článok z lietadla, ktorý hodím do fóra (ktoré som dnes objavil, že tu vlastne je) na danú tému pričom som to spojil s jednou aktuálnou novinkou.

VIA nepôjde integráciou x86CPU+IGP v jednom puzdre avšak... viac v článku už o pár hodín... :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"VIA nepôjde integráciou x86CPU+IGP v jednom puzdre" to je docela škoda, VIA s tím určitě nějaké zkušenosti má z Luke corefusion, i když se jednalo jen o dva kusy křemíku v jednom pouzdře

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VIA CoreFusion Mark a neskôr Luke sa už nevyrábajú. VIA CoreFusion Processor Platform Mark a neskôr Luke integroval dva čipy (x86 CPU a Severný mostík) pod jedným heatspreaderom (v jednom package): 841-ball Ball Grid Array with Heat Spreader (HSBGA) 2.09" x 1.46" (5.3 cm x 3.7 cm). VIA plánovala aj práve integráciu VX rady do puzdra s procesorom a projekt sa volal All-in-One "John" a mal byť predstavený v 4Q 2005 resp. na rok 2006.

Posledný VIA CoreFusion Luke na doske VIA EPIA N8000EG bola vydistribuavaný v 02/2008.
Mne sa podarilo koncom minulého roka vo výpredaji jednu takúto doštičku si zaobstarať do svojej zbierky za cca. 50€. zdroj: http://www.youtube.com/watch?v=WcLIv2Cq1kc

P.S. ešte som dlžný ten článok, ktorým som hodil do tunajšieho "skrytého" fóra.
zdroj: http://www.diit.cz/forum/viewtopic.php?f=9&t=405&p=1188#p1188

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ono je to asi preto lebo by potom ich vyssie verzie procesorov uz mocl ludi nekupovalo keby bol dostatocne vykonny atom ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No uz by se v netboocich mohlo objevit neco poradneho za sympatickou cenu. Dvoujadro, HDMI, slusna grafika a snad aby MS milostive povolil 2GB RAM a vetsi disk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lesklý displej = netbook k ho***

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

když už tak třeba ThinkPad X120e,který ale stále není na trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky, ale ja myslel klasiku 10" LCD a hlavne cenu v oblastti netbooku, 5-6000 Kc s DPH v CR:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S těmi procesory to není tak jednoduché. Proč jsou některé sestavy pomalé? Prošlo mi několik málo PC poslední dva roky a prostě výkon neodpovidá parametrům:
1) Atom D450 miniitx + Win7-32bit, 2GB ram, hdd - docela rychlé, čekal jsem větší hrůzu. Nabíhá pomalu, ale práce je v pohodě.
2) Celeron (jedno jádro z Dual Core.) WinXP Levný stolní PC. Tohle mne hodně překvapilo - nejrychlejší PC na firmě. (Je fakt že tam není Flash, .net framework a jiné zpomalovací nesmysly)
3) Dual Core iC3, 3GB W7 64bit + lepší grafika. Tento notebook je strašně pomalý (reklamní nesmysly vymazány), prostě výkon neodpovidá sestavě.
A další.
Je zajímavé že rychlost systému nezáleží na počítači. Možná výrobci neumí napsat drivery a ty pak brzdí systém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nevím jestli je Celeron best ale může být, co vím určitě je, že na Zacate se pracuje lépe než s 1) - vyzkoušeno v praxi na obou platformách. P.S: Starcraft 2 zkoušen nebyl :-D, asi ty úsporné platformy neumím používat ke správným účelům, ke kterým byly určeny ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že se situace na trhu zlepší, protože to co se děje teď je katastrofa. Zkuste si třeba zjistit spotřebu disku. Loni jsem si kupoval externí HDD pro noťas a pouze pár výrobcu píše spotřebu. V technické specifikaci se píše něco o zelené technologii, podložené brilatními nápady a podobně.
Dost jsem narazil loni u Intelu. Chtěl jsem vědět spotřebu desky. V manuálu se píše xyz watů, ale výrobce odmitá sdělit kolik žerou jednotlivé větve a jaké parametry má mít napájecí zdroj. Odpověď z helpu byla tato: podívejte se na stranu 10 manuálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, se spotřebou desky to je průser. Buď se tu a tam lze něco dočíst v testech, nebo nic. Výrobci říkají jen TDP CPU a to je sice zajímavé, ale nestačí. A z testů pak vyplývá jakási orientační spotřeba, ale závislá na napájecím zdroji, připojené grafice, HDD, atd... samotná spotřeba desky s integrovaným CPU nikde.

Zrovna včera jsem se zabýval jednou deskou s Atomem
http://www.diit.cz/diskuze/37849/?sequence=1#333296

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je mel zase obrovsky problem zjistit, ktery disk ma USB-mini konektor a 2 koliky do USB kvuli zvysenemu napajeni. Vyrobce to neuvadi, na fotkach taky nic... takze clovek zoufale hleda recenze nekoho kdo je neodflaknul, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zamyslel si sa nad tym, ci to je vobec mozne zmerat spotrebu samotnej dosky. Samotnu dosku nespustis a nezmeras jej spotrebu (idle, load). To iste plati aj o GK, CPU, RAM, Spotreba zakladnej dosky moze byt len orientacna +- urcite percenta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.