Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel hovořil o chystaném Itaniu „Poulson“, možná předposledním Itaniu vůbec

„Poulson“ die (ilustrační obrázek)
Přestože v Oracle jsou si jisti, že Itanium bude končit, Intel na Hot Chips konferenci představil další generaci těchto procesorů pro „mission critical“ aplikace. Jeho krycí jméno je „Poulson“ (jde o 10. generaci Itanií), vyráběn má být na 32nm procesu a na trh by se měl dostat příští rok. Pracuje se už i na další generaci, „Kittson“, plány po tomto čipu však ještě nikdo neviděl a obecně se i v souvislosti se sporem HP a Oracle kolem Itanií očekává, že „Kittson“ bude poslední Itanium (dokud to ale definitivně neřekne Intel, je to jen drb)…
„Poulson“ Prezentace (3) - Itanium Update
„Poulson“ Prezentace (4) - Poulson: Advanced Itanium Architecture

„Poulson“, jak již bylo řečeno, je vyráběn 32nm procesem. Jeho kousek křemíku nese úctyhodných 3,1 miliardy tranzistorů, velká část padne na cache (je jí celkem 54 MB) a procesor bude pinově kompatibilní s předchozí generací Itanium 9300 „Tukwila“ (jinými slovy nebude nezbytně nutně vyžadovat nový čipset, vystačí si s 7500 pro Xeony řady 7500. Nová Itania budou mít nicméně rychleji komunikující QPI, takže není vyloučeno, že by k nim Intel ještě nějaký lepší podvozek uvedl.

„Poulson“ Prezentace (5) - Poulson: First Intel Processor to support Intel Instruction Replay Technology
„Poulson“ Prezentace (6) - Greater Parallelism with Intel Hyper-Threading Technology Improvements

„Poulson“ bude mít osm jader + Hyper-Threading, ten bude navíc trochu vylepšen (půjde o tzv. „Dual-Domain Multithreading“. Přijdou také nové instrukce a protože Itanium patří do sestav, které si nemohou dovolit chybovat, bude mít „Poulson“ technologii „Instruction Replay“, která spolu s hlídačem chyb umožní zopakování vykonávání instrukcí, což by mělo zamezit poškozování dat či pádům systému při výskytu chyby.

„Poulson“ Prezentace (7) - Itanium Processor New Instructions
„Poulson“ Prezentace (8) - Poulson RAS Advances Increase System and Application Resiliency
„Poulson“ Prezentace (9) - Poulson Builds on Itanium´s Strengths
Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel hovořil o chystaném Itaniu „Poulson“, možná předposledním Itaniu vůbec

Neděle, 28 Srpen 2011 - 21:55 | Lukáš Kohout | Neni ona nova replay technologie nahodou oziveni...

Zobrazit diskusi