Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Light Peak možná v první implementaci půjde po drátech

Hmmm... když to samý umí po drátu, tak proč se vůbec zabejvat sklem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože dráty mají oproti sklu spousty necností a budoucnost jako taková patří sklu (plastu). Elektromagnetická indukce, impedance, tepelná závislot (impedance a šum), konstrukční náročnost (stínění, menší vzdálenost mezi zesilovači) a v neposlední řadě výrobní náklady. U kovů jste odkázán na těžařské firmy a cenu na burze. Sklo si vyrobíte v Argentině tak i Horní Dolní. Jakmile se podaří kompletně nahradit PNP a NPN polovodičové přechody i na bázi fotonů, začne i zpracování signálu přecházet na jinou technologii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, u kovů jsem odkázán na těžařské společnosti a u skla si to budu vyrábět z čeho? Vždycky bude vztah dodavatel-odběratel, pochybuji, že za sklárnou bude pískový dolík a tam budou zaměstnanci o přestávce dolovat suroviny :-) A nakonec perlička - největší závislost bude vždy na dodavateli energie - sluneční sklárny jsou snad jen ve vizi ruského neználka :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Křemičitého písku je je všude dost, což se ale o mědi říct nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako psal pán přede mnou, kovové prvky se moc hojně nevyskytují. A stačí nějaký spekulativní atak, a už je vše jinak. Nečetl jste např. o vzácných horninách z Číny (to nemá nic společného s dráty). Navíc sklo se dá připravovat mnohem snáze a s menšími dopady na životní prostředí. Ten dodavatel energie, ji velmi rád dodá, na rozdíl od mědi, se nedá skladovat a výroba žere peníze, i když nedodáte jedinou kWh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On už optický Light Peak je rychlostně pomalý, ale k čemu by byl metalický mě vážně nenapadá.

Pro displeje je to už dnes málo (DisplayPort ma 17Gbit) a USB 3.0 a jeho 5Gbit nejen že dostačuje pro všechny periferie (která dnes využije 400GB/s??, ani SSD se tomu neblíží), ale hlavně je zpětně kompatibilní se 100kami milionu už existujících USB 2.0 periferii...

Pokud má něco šanci tak LightPeak 2.0 se 100Mbit na optice + metalické vedení napájení v 1 kabelu. LightPeak 1 skonší maximálně jako technologické demo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trošku zmatek v jednotkách. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak... že je to překlep je jasné ne? Pokud jsi nad tím uvažoval déle než sekundu, tak mě to mrzí :-)

Navíc to nic nemění na tom, co jsem napsal. 400MB/s USB 3.0 nebude stačit SSD diskům možná až tak za 3 roky (vždyt ted jsou ty špičkové defacto na poloviční rychlosti) a co jiného takovou rychlost využije? A naopak pro monitory je Lightpeak 10Gbit mrtvola a pomalé už teď, natož za 2 roky teoretického nasazení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a v tomto případě přínos oproti 10Gb síti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena a možnost "tunelování" rozhraní - třeba pcie over LP.
Implemetntačně by měl být LP do $10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena je závislá od množství, které je poptáváno a tunelovat protokoly, i rozhraní lze i přes síť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo.... Nyní 10Gbps po drátech. Mezitím LightPeak vylepší a zařadí dvojku - ta bude na optice ale se 100Gbps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zato nekompatibilní s verzi 1.0 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Applu se to hodí do krámu, vsadím se, že to budou prezentovat jako cool-nextgen technologii, kterou nikdo nemá - vyšší cena u jejich zákazníků nevadí. A ostatní se toho rychle chytí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě se to moc nezdá.

1) Intel vynaložil značné úsilí aby dokázal vyrobit dostatečné malé a výkonné fotodiody

2) myslím si, že tato informace pochází ze skomolené verze kdy se Intel evidentně snaží mít obdobu POE u GbE. Je jasné že nemít POE je jasná nevýhoda u spousty zařízení. (fleška s trafem, fakt divná přesdtava). Pokud tedy LP má být náhrada USB, HDMI, GbE atd... power tam být musí.

Kdyby LP využíval čistě metaliky, přišel by několikaletý vývoj intelu v niveč, čož mi moc nehraje. i když možné je kde co...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.