Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel má v čipsetu pro „Sandy Bridge“ chybu postupně zpomalující SATA

Chyba se prý netýká prvních dvou portů s rychlostí 6 Gbps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy se to týká všech SATA II portů :-) Nalejme si čistého vína - postiženy jsou všechny základní desky a výrobci jich mají určitě plné sklady...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, nicméně pokud je to s těmi dvěma porty pravda (psali to na anandtechu), tak ty desky jakž takž použitelné jsou. Jeden disk a jedna vypalovačka postačí pro běžnou PC sestavu. Navíc jsou lepší desky vybavené přídavným řadičem, tam se dá píchnout další zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale já osobně bych si nikdy nekoupil desku, o které bych věděl, že je již z výroby vadná. Tohle je jen další dobrý důvod vyčkat na Ivy Bridge :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no umím si představit výrobce, který z hotové desky jen sundá vývody na další SATA a bude prodávat desku jako desku s 2xSATA III za nižší cenu. A taky si umím představit, že ta nižší cena může být výrazně nižší, jestli chipset je zmetek, tak na něho dá intel výraznou slevu (nebo ho nechá zdarma a bude rád, že nemusí platit výrobci desky za to, že musí vyměnit chipset) a výrobce ušetří za výměnu chipsetu na desce (jestli je to vůbec možné nějak rozumně).

No a taková deska v principu není defektní žádným způsobem, který by se tobě mohl projevit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebo se ukáže, že zpomalující SATA není problém pro optické mechaniky, tak se začnou prodávat desky 2xSATA III a 2xSATA II určené pro optické mechaniky.
A kolik běžných lidí má v PC víc než 2 disky a jednu mechaniku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám 4 disky a 2 mechaniky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z toho vyplýva, že nie si bežný človek :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6 disku a 1 mechanika :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já jsem neřekl, že to nikdo nevyužije ;-)
Ale do kancl PC, školních PC, pro lidi co netahají z netu atd. a těch je opravdu většina ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No řekněte pánové, kdo tohle má?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by ty "jen opravené" chipsety měly stejná čísla/kódové označení, bude situace ještě veselejší. Leda sledovat revize - jenže to z e-shopu možná ani vyčíst nejde(?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no to je teda uklidňující, koupit mainstream-hiend za těžké prachy a pak být jako spokojený se dvěma porty. To je úžasné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pokud budete ty sata 2 porty zatezovat na maximum po dobu 3 let, tak mate 5% sanci, ze se chyba fatalne projevi", kazdopadne ty desky pujdou vratit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to má někdo pěknej průšvich :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V současné chvíli bude zajímavé sledovat vývoj trhu. Nastalá situace může mít zajímavý dopad na celý trh. Intel jako "největší hráč" ztratí důvěru zákazníku (akcionáři z toho asi šťastní nebudou). Nicméně odhaduju, že dokud se situace neuklidní, muže dojít k poklesu ceny u celého portfolia procesorů zavislých na chybném čipsetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze do pol roka ma caka vymena dosky. No stejne mi nefunguje na mojej novej doske P67 HDD Led dioda (nesvieti a neni to diodou a zapojim), ale rozoberat sa mi to fakt nechce. Potom este mesiac cakat nez to uznaju ako reklamaciu ako to uz v nasom bananastane(CR+SR) chodi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem jeden z těch málokdo kdo má 4HDD + 1mechaniku :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja tiež medzi nich patrím. Aj keď jeden port je obsadený cez eSATA na externý RAID1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj, borowitzi. kdyby sis ale precetl ze ta chyba byla zatim prokazana jen ve specialnich podminkach v laboratori s vyssi teplotou, napetim atd., tak by ti mozna doslo, ze to je statisticka zalezitost. intel udava, ze pokud budete ty sata 2 porty zatezovat na maximum po dobu 3 let, tak mate 5% sanci, ze se chyba fatalne projevi. jako je to prusvih, ale vy z toho delate vsichni katastrofu. treba notebooky, ktere vyuzivaji jen 2 porty (pravdepodobne 0 a 1) nejspis neovlivni, desky bude mozne vratit (intel uz na to vyhradil $700M)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vas prispevek me poprve donutil hledat na Internetu - http://extrahardware.cnews.cz/intel-má-problemy-se-sata-radicem-v-cipsetech-pro-lga1155-sandy-bridge

Ani v clanku uvedeny odkaz na analyzu Anandtechu, ani samotny clanek, ani samotny zdroj od Intelu neuvadi, ze chyba samotna se stane jen za nejakych specialnich podminek, tj. ze je simulovatelna pouze v laboratori. Naopak, z clanku vyplyva, ze chybu, pokud mate smulu, muzete bez problemu objevit i pri beznem pouziti. Mate pravdu v tom, ze chybu se podarilo odhalit zatim pouze v malem procentu chipu (5 - 15% - nejak jste zapomel na tech 15%, zrejme to bylo omylem). Nicmene rozsah 5 - 15% je pomerne vysoke cislo. O tom hovori castka, kterou Intel vyclenil na stazeni vadnych vyrobku a dodani novych

Osobne si myslim, ze chyba neni zase tak zavazna a postihne pomerne male procento zakazniku. Pokud dostanete novou desku s opravenym chipsetem zdarma, tak to asi neni problem. Desku bych si s klidem na dusi koupil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oni tu chybu nasimulovali v laboratori za specialnich podminek. nevim, jestli jste se nekdy zucastnil nejakeho testu spolehlivosti atp., ale temi specialnimi podminkami (tlak, teplota, napeti, vlhkost, atd.) se snazi zjistit, jak se zarizeni bude chovat po nekolika letech, aniz by tech nekolik let museli cekat. a tam se jim tento problem podarilo reprodukovat. uzivatele zatim podle intelu zadny problem nereportovali, viz. i z vami citovaneho clanku:

"Intel told me that it hasn’t been made aware of a single failure seen by end users."

s temi az 15% mate pravdu. to jsem prehledl.
"Intel expects that over 3 years of use it would see a failure rate of approximately 5 - 15% depending on usage model."
jinak si za tim ale stojim. na ty desky je zaruka a tento problem je reklamovatelny. podle me je to dokonce vyhodne. mate desku s timto cipsetem? jen si klidne jedte na SATA 6Gbps i SATA II a jakmile se ten problem zacne za par let projevovat, jdete ji reklamovat a dostanete bud revizi s opravou nebo jak to byva casteji po nekolika letech, uplne novou desku stejne cenove kategorie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Anandtechu je skutecne informace, ze se o tom Intel nedozvedel od zakazniku. Na extrahardware je informace, ze o tom Intelu rekli samotni zakaznici. A ted si ma ctenar vybrat ;)

Ten problem neni az tak maly, ale asi to neni az tak velky pruser. Jak rikate pokud pujde deska vyreklamovat a zakaznik dostane za 'stejnou cenu' novou, pripadne s jeste nejakym vylepsenickem, tak to ani nemusi bolet

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, na Anandtechu se rozlišuje mezi zákazníky:

Intel mentioned that after it had built over 100,000 chipsets it started to get some complaints from its customers about failures.

čímž jsou nejspíš míněni OEM výrobci počítačů nebo desek, kteří jsou zákazníky Intelu

a zákazníky coby koncovými uživateli:

"On its conference call to discuss the issue, Intel told me that it hasn’t been made aware of a single failure seen by end users. "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je jasne. ti samozrejme take delaji testy spolehlivosti, pravdepodobne jako intel. oni si (vetsinou) nedovoli vypustit produkt, u ktereho by v tech zatezovych testech meli vetsi chybovost nez 4% vetsinou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já používám intelovskou platformu už asi deset let v kuse, ale to neznamená, že budu tenhle průser bagatelizovat. Osobně bych si během příštích pár měsíců Sandy Bridge desku určitě nekoupil, ale to je každého věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja osobne uvazuju o tom ze si ji koupim a par mesicu pred koncem zaruky, pokud se ten problem neobjevi driv, bych si ji nechal vyreklamovat za novou. kdyz na to intel vyclenil takove prachy, tak si myslim ze nemusi byt obavy ze by s tim byly problemy. treba takovy light peak na nahradni desce by byl fajn :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi malokdo ma opravdu 4 HDD a 2 mehaniky, ale to neznamena ze si musi kvuli tomu kupovat intelovskej zmetek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co poviete, nemam "stastie"? v nedelu som si objednal maximus iv a v pondelok sa dozviem, ze ma naprd chipset :D zrusit sa to uz neda, lebo uz je na ceste... pride mi to smiesne... "lucky me!" dufam, ze ked to opravia, sa to bude dat vymenit!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli jsi objednaval a nechavas dorucit postou, neprebirej balik, a pokud vyzvedavas v obchode tak se domluv, je to vyrobni vada na kterou se vztahuje zaruka, ale kazdy aspon trochu rozumny obchodnik by mohl vyjit vstric. hodne stesti kazdopadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to mas objednano pres net nebo na dalku, tak to muzes bez udani duvodu do 14 dnu vratit.Vyzvednout ale dobirku musis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netreba zabudat nato, ze ten chipset funguje aj ked si to kupite teraz, horsie je ze to po case budete musiet vyreklamovat. Kazdopadne Intel sa to snazil riesit firmwarom, az ked sa to prevalilo vcera tak vysli s pravdou na svet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to ide kurierom, ten ti to spat nezoberie a ked ta nezastihne doma, tak to aj tak necha u susedoch. kazdopadne je to v zaruke, takze to asi namontujem a pockam, kym to fixnu a potom to budem reklamovat... aj tak to skor ako o mesiac, ci dva nebude. sranda je na tom ta, ze keby som den pockal, tak by som si nic neojednaval... ale kto to mohol vediet!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak tu bylo napsano - vraceni zbozi ve 14-ti denni lhute bez udani duvodu. Tedy pokud objednals jako "obcan"...

zaplatis si jen 2x postovne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět se projevuje trend současné doby...
- Vysoký tlak na uvedení nového výrobku, krátké lhůty a nedostatečné testování.
- Toto se v éře PATA řadičů nikdy nestalo. A zdůrazňuji, že šlo o stejně přelomové inovace ATA33 -> ATA66 -> ATA133
- Stále více se mi osvědčuje, že horké zboží je poněkud "přehřáté".
- Podobnou situaci měl Intel s SSD G2

- Radím sledovat novinky a kupovat až za 3-6 měsíců od uvedení. Pokud je zařízení stále výkonem zajímavé, podporované(firmware, ovladače), drží si cenu... Pak je toto zařízení zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stalo se toho už víc. První Intelovský P5 čipset (FX) měl problém s některými ATA disky. Tehdy se přecházelo z 5V na 3,3V logiku, na Intelu pak některé disky nechodily - nedetekovaly se ani v BIOSu. Sám jsem takový disk od Seagatu měl, na jiných řadičích chodil OK. A není to tak dávno, co tu byly problémy s NVidií a SATA disky, na VIA 8237 zas nechodí SATA2 disky, řadič a disk se nedokáží dohodnout na tom, že je potřeba použít SATA1 mód.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to byla taky radost. Ale dala se SW odstranit - po nějaké době to opravily BIOSy i VIA driver. Ten Intel FX i VIA 8237 jsou HW problém, softwarem neodstranitelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že je to trend současné doby, jak už bylo uvedeno, takové občasné průšvihy se stávaly "vždycky".
Ale s tím čekáním pár měsíců souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pentium a jeho pocty je vcelku starsiho data :) .. a tech HW problemu bylo mraky za ta leta. Jeste si pamatuju slusnej pruser s VIA chipsetem a ztracejici se bity z PCI sbernice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.