Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel se stal druhým největším výrobcem tabletových procesorů - po Applu

Apple nikdy žádný procesor nevyvinul a nevyrobil. To že si u ARM koupím licenci na procesor a nechám si ho u Číňanů Korejců, Arabů vydobyt nemůže nazvat výrobou snad ani ta největší iovce.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Apple ma licencovanu instrukcnu sadu. CPU jadra v A7 a A8 si designoval sam. Nie su to standardne ARM A7/9/12/15/17/53/57 ... jadra.

Podobne si vlastne ARM jadro vyvynula nVidia alebo Qualcomm (Krait/Scorpion).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Drobna opravicka:

>Apple ma licencovanu instrukcnu sadu.
ma byt v mnoznom cisle "instarukcne subory/sady" ARM v7 a v8

>CPU jadra v A7 a A8 si designoval sam.

ano, ale nie len jadra aj ich prepojenie a GPU

>Nie su to standardne ARM A7/9/12/15/17/53/57 ... jadra.

Co su to standarne ARM jadra?
Asi sa myslel narvy hadier od ARM Plc, : ARM Cortex A9, ARM Cortex A15 so suborom instrukcii ARMv7 a ARM Cortex A53 a ARM Cortex A57 so suborom instrukcii ARMv8/ARMv8A

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nechaj ho to bude zasa nejaky z miestnych "apple expertov".
Ono ani Samsung vo svojich Exynosoch nema uplne standardne ARM jadra. A Applacke 64bit jadro je uplne ine pretoze apple ho zacal vyvyjat skor ako ARM navrhol A53/A57.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za "experta" tu jste max vy. Když si koupím licenci na IP jadro od ARMU a vedle přilepím grafiku licencovanou od PowerVR nepůjde o vývoj i když se budou místí apple experti stavět na hlavu.
Když následně zavolám do TSMC a oni ve své továrně a svým tymem techniků zajistí celou přípravu výroby a výrobu nestanu se výrobcem procesorů i když budou všechny iovce hlasovat o opaku.
Jediné co je na tom celé smutné , že se najdou lidi, kteří nemají ponětí ani o tak základních pojmech jako co to je výroba a co to je vývoj něčeho.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To, co jse popsal, apple prave presne nedela :) on si nelicencuje hotova jadra, ale ma licencovanou celou arichtekturu a jadra si designuje vlastni, vcetne upravene instrukcni sady. Stejne tak to dela s GPU casti. Zrejme vam uniklo, ze apple dlouhodobe najima experty z celeho sveta prave v oblasti navhu CPU/GPU uz jich ma slusnou sbirku. to je duvod proc jako prvni vyrobce na svete uvedl 64-bit ARM procesor v prenosnem zarizeni a proc jeho SoC patri mezi svetovou spicku, predevsim v pomeru spotreba/vykon.
http://www.linleygroup.com/newsletters/newsletter_detail.php?num=4881
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_A8

prave jeden z duvodu, proc apple zarizeni funguji tak dobre, je to, ze ma plne pod kontrolou SW a HW a ma to k sobe optimalne sladene, to je presne to co zadny jiny vyrobce nema a mit nemuze, protoze si nevyrabi vlastni OS. to je duvod proc v dobach iphony 3g/3gs mely uz tehdy zcela plynule GUI na rozdil od tehdy trhaneho a pomaleho androidu, protoze iOS vyuzival HW akceleraci v jeho custom SoC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy navrhuje Apple i GPU? Pokud vím, tak poslední informace jsou, že tam pořád mají PowerVR, i v té čerstvé poslední generaci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To, co píšete, je stejná blbost, jako tvrdit, že AMD kupuje návrhy procesorů od Intelu. Nekupuje, a stejně tak Apple nekupuje návrhy procesorů od ARM Holdings.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Docela by ma zaujimalo aky to bude mat dopad na Android ako taky. Este prve verzie androidov si moc nerozumeli s x86. Dnes je to uz lepsie ale stale je velka cast aplikacii ARM only a ked pouzivaju nejaku nativnu kniznicu ktora nema x86 verziu tak to bude este zaujimave (ale to budu asi skor starsie aplikacie).
Skor bude mozno zaujimave sledovat ci nenastane zaujem pustat aj ine ako Android aplikacie - mam tablet, na nom x86 a bezi mi tam v zasade linux tak preco nemat moznost rozbehat povedzme normalne x/kde/gnome a klasicke aplikacie ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se tu hlavne mluvi o intelu, cili x86 ... takze tam asi android nikdo rvat nebude ..... to je ryzi windows procesor, navic kdyz dnes jsou windows zadarmo a tudiz pro vyrobce mnohem mene nakladnejsi nez android, tak uz jsou android x86 tablety jen specificke rarity, ke kterym v drtive vetsine existuje ROM s windows.
Takze dopad androidu bude mit zcela jasny ... bude to dopad na dno:)
Osobne se teda dost divim, ze MS nema WP pro intel ... davalo by to dost smysl, zvlast kdyz je uz delsi dobu intel uspornejsi nez arm.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a nato jsi prisel jak? Atomy + Android se normalne prodavaj ;) takhle z fkleku me napadne treba levny Asus MeMO Pad 7 ktery se s Atomem+Android da v CR poridit za cenu okolo 2 a pul tisic

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale bude, tesco ted vydava druhou verzi sveho Hudl tabletu s intel atomem 4 jadrem a androidem, preview jsou na ten table dobre, 8.3 palcovy 16:10 1920x1200 ips, 16GB uloziste, 2GB ram, hdmi, micro sd android 4.4.2. S tesco clubcard za £69 bez za £130. Nicmene myslim ze brzy poridim neco s windowsy a aktivnim digitizerem jako asus notepad a nahradim tim v praci poznamkovy blok.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rikas to jako kdyby na ARM linuxu ty x/kde/gnome bezet nemohli ... ARM je normalne podporovana architektura napriklad u debianu. I kdyz na Gnome 3 je mozne, ze ty army nebudou stacit vykonem ... ale to ty atomy mozna taky ne.

To takove wine, to asi na ARMu moc dobre nepobezi ...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

pouzit v jednej vete slovo vyrobca a apple je trochu hardcore

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To místím expertům nevysvětlíte , oni si pletou pojmy a dojmy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

skorej najvacsi nakupca ... teda predajca ... proste najvacsi šmelinár.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak nám teda řekněte aspoň jednu firmu, která nešmelí, tzn. vyrábí nějaký trochu komplexnější výrobek včetně všech součástek a potřebných surovin. Automobilky to určitě nejsou. http://www.novinky.cz/krimi/348779-parta-pravniku-uspesne-vydirala-dodav...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

spacex, ale to je hardcore :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Procesor je součástka, její výrobce je tak celkem jednoznačně identifikovatelný.
Máte pravdu jsou výrobci s různou mírou kooperace a pak je apple , který od součástky až k finální výrobek nedělá vůbec nic.
Pokud s tím nesouhlaste najděte v libovolném icokoliv jedinou věc které se ve výrobě byt jen dotkl kmenový zaměstnanec Apple.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Počítá se do výroby i návrh vzhledu, či konceptu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je asi stejná pravda, jako že AMD pouze "šmelí" procesory. V podstatě máš pravdu - samotná výroba probíhá jinde. Ale jak jsi mohl číst výše, Apple je například jeden z mála, co dělá návrh SOC sám a to ne tím způsobem, že by skládal cízí IPCore (i když nějaké tam asi taky budou). A podobně je to i u dalších součástek - některé si apple navrhuje sám, některé jsou standardní a některé jsou vyvinuty pro Apple za jeho peníze externí firmou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Delame soucastku, kterou od nas nakupuje apple i jini vyrobci zvucnych jmen. V pripade Apple je jednoznacne videt, ze Apple ma skvele udelane testovani. Tolik chyb jako apple zadny jiny zakaznik nenasel. Ze by Apple od nas jen soucastku vzal a nic nedelal tedy rozhodne neni pravda.

Navic se Apple nesnazi nasi soucastku nejak pokoutne upravovat, aby fungovala "lepe" jako to delaji nekteri jini vyrobci (jmenovite napr. HTC) a pristup Apple je vesmes korektni.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ten první odstavec by naznačoval, že Apple má dobré inženýry. Ten druhý zase, že má inženýry mizerné. :-p

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proc by je mel mizerne? To ze soucastku zakaznik neupravuje je dobre k vymezeni zodpovednosti - za soucastku upravenou zakaznikem nelze plne zodpovidat a pripadne reseni chyb je problematicke. Nastesti apple nic takoveho nedela a pokud chce delat nejake upravy, chce je po dodavatelich a nedela je sam narozdil od zminovanych hackeru z Htc, kteri delaji neodborne zasahy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

uprime, vas zajima, kdo vas telefon vyrobil? jestli to byla tovarna XXX nebo YYY? me spis zajima jak to funguje a kdo to vymyslel a nadesignoval hlavne co v tom bezi na OS

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mas na mysli pojmy s dojmy? Ty 'experte', ty ani nerozumis logice jazyka natoz necemu komplexnejsimu :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Pojmy a dojmy" je v daném kontextu nejen správné, ale dokonce používanější ustálené rčení.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi asi dalsi 'cestinar' co? Ustalene rceni je 'plest si pojmy S dojmy'. Tedy zamena veci = plest si neco s necim jinym a ne plest si neco a zase neco... Taky si logiky moc nepobral.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

v tom pripade je na svete vyrobcu velmi malo a vesme se jedna o firmy, ktere pouze vyrabeji a nic nevyvijeji ani neprodavaji :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

26% podíl patří aple a to dodává akorát sám sobě? To jako že Apple vyrábí 26% všech tabletů: Tomu se mi nechce, při tom co chrlí čína, moc věřit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

cina toho chrli hodne, ale ipady se prodavaji po desitkach milionu a jeste nedavno byl tablet synonimum pro ipad, ted se uz karta zacina trochu obracet

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nepamatuji si, že by tablet byl někdy synonymum pro ipad...
Spíš bych řekl, že do těch statistik nejsou počítány ty tuny čínských "klonů" prodaných v číně indii a spol...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.