Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel odložil Xeony Granite Rapids na rok 2024

Intel oznámil další odklad? Takže příště zase něco skvělého slíbí...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

pat gelsinger nam slubi dalsie spatne zrcatko

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by jednodušší psát jen o tom, co se neodloží...? jo... to by pak už ale v případě Intelu vlastně nebylo o čem... no to je blbé.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale bolo by o čom ohľadom Intelu písať
1. O rizikách vývoja, ka AMD získa viac na trhu server CPU (čo pri odložení Granite Rapids je neodvrátiteľné)
2. O dotáciách, ktoré Intel dostáva

ako o tom píšem v komentári o článok skôr = vydanom o 7 minút pred Vaším príspevkom tu
https://diit.cz/comment/reply/106816/1375812

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Intel ak sa nechytí do roku 2025-2026 aj v najlukratívnejšom serverovom segmente, tak sa už nechytí a začne už len strácať. Veľkosť tejto firmy je súčasne jeho výhodou aj prekliatím...výhodou preto, lebo je ho ťažké potopiť aj keď nemá najlepšie produkty, no na druhej strane je to prekliatím, lebo vyrobiť špičkové produkty v takých objemoch ako to Intel potrebuje je v jeho réžií už nereálne (minimálne tam je veľké meškanie)... a v spolupráci s TSMC a či Samsungom si nebude môcť dovoliť také objemy na aké bol zvyknutý.

Ak ani Gelsinger nedokáže Intel zachrániť a vrátiť na jeho niekdajšie pozície, tak časom tu budeme mať dvoch vyrovnaných súperov s podobným objemov výroby...pre zákazníka ideál, pre akcionárov Intelu hotová pohroma.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel je nepotopitelný, neboť veškerá konkurence dohromady nemá kapacity na to, aby mohla přetáhnout polovinu jeho zákazníků. Intel tedy může experimentovat, zkoušet všechno možné i nemožné a dříve či později musí nějaký projekt vyjít a vrátit ho na špičku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V súčasnosti je to tak, ale TSMC rastie (aj nové továrne stavajú) a za 5-10 rokov bude mať tie kapacity...navyše pri čipletovom dizajne netreba mať všetko na najnovšom procese, ako nám už onedlho ukáže Zen4 a RDNA3 (vlastne to už Zen 2, Zen 3 predviedli v takej "pravekej forme"), čiže tá kapacita čo sa "včera a dnes" vybuduje, tu vždy ostane (ak sa nerozhodnú inak) a takých 6nm bude aj za 4 roky dobrých na čisto "L3 cache" čiplet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výrobní kapacity nenavyšuje jen TSMC, ale stejně tak i Intel, Samsung a další. Nemyslím, že by se poměr kapacit mohla nějak zásadně změnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

10 rokov je dlhá doba...Najväčší zákazníci TSMC a Samsungu (Apple, AMD, nVidia, Mediatek, Qualcomm) majú dostatočnú silu (aj finančnú) na to zmeniť v horizonte jednej dekády, tento zažitý stav. Kto by bol pred 10 rokmi povedal, že AMD, ktorá sa rútila do priepasti, bude mať do piatich rokov od svojho úspešného návratu (rozumej Ryzen, Epyc) lepšie procesory ako Intel (o superpočítačoch ani nevravím) a trhový podiel vzrastie na historické maximum. Na serverovom trhu je nezastaviteľné a tak skoro sa to nezmení.

Môj osobný tip je, že AMD do 10 rokov prekročí 40% podiel na trhu, má na to všetky predpoklady (za posledné 4 roky narástlo z cca 10% na cca 20%). Nech aj Intel postaví viac tovární (automotive si to žiada), ale rozhodujúci bude výrobný proces a v tom už nejaký čas "ťahá za kratší koniec".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel / AMD64 je v serioznom automotive krajne nepouzitelny na cokolvek mimo infotainmentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, že môže vyjsť dobrý produkt, ale dôležité je, aby vyšiel v správnom čase. Fakt nechápem ako vypočítajú to kedy vedia dať na trh nejaký produkt. Za tie roky nepochopili, že majú pokazenú kalkulačku? Vedia predsa ako rýchlo sa dajú implementovať veci nutné na výrobu napr. CPU, vedia čo a do akej miery to môže zdržať... Alebo kvôli akcionárom hovoria o najskoršom čase vydania, aby to vyzeralo dobre?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu podobně se dalo před 15 lety mluvit o Nokii v mobilech- pozice Nokie byla tak silná, že v případě nějakého neúspěchu má ohromný prostor experimentovat, zkoušet všechno možné i nemožné a dříve nebo později musí nějaký projekt vyjít a vrátit ji na špičku.
A o 10 let později bylo všechno jinak.

Klíčový totiž není počet zákazníků, ale zisk (a s tím souvisí marže).
Ostatně, přesně to se stalo Nokii; Prodeje na počty kusů byly pořád vysoké, ale zůstaly jim jen segmenty s nízkou marží a na těch nedokázali vydělat.

Tím neříkám, že nějaký takový problém Intelu aktuálně hrozí, ale podle mě to není do budoucna ani úplně vyloučené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak bude AMD o veľkosti Intelu tak to nebude vyrovnaný súboj. AMD už teraz je schopné konkurovať Intelu vo všetkých kategóriách a to pritom má omnoho obmedzenejšie R&D ako Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musím uznať, že sarkazmus Intelu rozhodne nechýba - nazývať tie donekonečna odkladané Xeony slovíčkom RAPIDS...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou je to trefné

rapids sú pereje (česky peřeje) :))))

A z Intelom je to ako s raftom v perejách...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chvílemi mi to příjde spíše jako v peřejích bez raftu...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zpětná zrcátka Intelu se asi válí někde na parkovišti v Hollywoodu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I kdež. Zpětná zrcátka Intel stále má. A nejsou to obyčejná zrcátka, ale sofistikovaný optický přístroj, který pozorovateli promítá obraz před ním tak, že se jeví jako by byl za ním. :-D :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No a pak mají vydat včas CPU a GPU, když se věnují vývoji takových blbostí... :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To treba niečo sofistikované?

1. spätné zrkadlo treba namieriť na stred väčšieho spätného zrkadla, otočeného o 180 uhlových stupňov, tak aby odrážalo lúče okolo pôvodného zrkadla

2. kameru vpredu a jej obraz premietnuť na displej spätného zrkadla

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz aj Debian stable vychadza castejsie, ako nejaky zaujimavy procesor od Intelu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Alebo GNU/Linux má častejšie na Steam-e 2% podiel ako vychádza zaujímavý server produkt od Intel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy si tie vyhlásenia Intelu už musíte vymýšľať. Nie je predsa možné, aby niečo takéto mohli vydať každý týždeň :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

14th Gen Intel Meteor Lake CPUs May Leverage TSMC 5nm Node Instead of 3nm for Graphics, 4nm for CPU Compute Dies

https://www.hardwaretimes.com/14th-gen-intel-meteor-lake-cpus-may-levera...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meteor Lake bude skvělý zářez, pokud se stihne dostat na trh ještě před Zen5, jen to hlavně neodložit, jinak bude zpětné zrcátko znovu na mraky i s touto hydrou, která mine svůj cíl, stejně jako Raptor Lake.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

He, he ... Gelsinger: Vidíme AMD ve zpětném zrcátku! Už nikdy nebude ve vedení! (19. 1. 2022) http://diit.cz/clanek/gelsinger-vidime-amd-ve-zpetnem-zrcatku-uz-nikdy-n...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.