Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ohlásil EOL zbývajících modelů Tiger Lake včetně čipsetů

Toto by už hádam mohol Intel zvládnuť a dodržať termín :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Čoby len dodržal, on ten termín dokonca predbehne a urobí EOL oveľa skôr ako avizoval!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Včera bylo pozdě.
Sleduji nově naskladněné notebooky v ČR a v cca 85 % jen dražší typy nad 20 tisíc a co je horší - snad v 90 % vždy s nějakým Intel chudáčkem. Ty šmejdi se nemají co divit, že jim klesají prodeje.

Jestli AMD zabralo 5 nm výrobu hlavně pro Epycy, tak to beru a držím pec, ale kusy od Intelu jsou taková sranda, že AMD by Intel porazilo i s 6/7 nm APU, což už je IMHO nějaký problém v hlavě Lízinky, kterého si všimli i investoři a už byla v "hlasování o důvěře" druhá nejméně populární asi ze šesti (děkuji P. Fodrekovi za zajímavý odkaz z tohoto hlasování).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já se těším až zakuklíte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pak by sis musel hodit mašli, protože bys podlehl i hloupému marketingu. I když těch kritiků je tady poslední roky dost i beze mně, protože to korporátní zametání se zákazníkama je čím dál víc zřejmé a nejen v IT.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád platí, že notebook je kompromisní zařízení. Chtít vysoký výkon od něčeho, co váží 1,5kg, stojí do 15k a netopí, prostě nelze. A Intel chudáček? No pořád lepší Intel chudáček, než neexistující nabídka v daném segmentu od konkurence (tedy pokud opravdu není, nevím, trh ntb nesleduji).

PS: co s tou Lisou? To by mě zajímalo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Finta je v tom, že výrobci notebooku chějí, aby to topilo, proto nenabízí možnost podvoltování, podtaktování a nebo aspoň fixní omezení na 10 W TDP. Všichni zákazníci chtějí v plné zátěži projev vrtulníku a prostě to tak je a bez diskuzí. Nikdo by si nepřiplatil 500 Kč za 100 gramů nejdražší hliníkové slitiny na světě, prostě nikdo.

Ano, Intel může bodovat, jen když mu jdou výrobci notebooků na ruku. Fakt skvělá situace pro bývalého leadera a ještě skvělejší pro zákazníka, který je nucen si kupovat odpadky, protože Intel asi zase někoho legálně uplatil.

K Lise. Bylo to nějaké hlasování investorů do board of directors, kde bylo 9 jmen a u každého 3 možnosti - for x against x abstain. Už nevím přesně, ale horší výsledek (asi negativní hlasy) měl po Lise už jen Abhi Talwalkar. Nemůžu to najít. Každopádně to byl hodně překvapivý výsledek, vzhledem k takřka náboženskému obdivu k Lise.

Našel jsem jen volební proxy card s nominovanými v tomhle dokumentu, ale výsledky ne.
https://www.sec.gov/ix?doc=/Archives/edgar/data/2488/000119312523088096/...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Lisa je CEO, a pokud by byla i v Board of Directors, tak by to mohlo být něco jako když by ředitel televize byl v Radě České televize (velmi hrubé přirovnání).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zákazník je něco nucen kupovat? Já měl dojem, že zákazník si prostě volí pro sebe nejlepší výrobek z nabídky. Pokud se 100 % výrobců ntb shoduje na nějaké debilní konstrukci, pak si holt vybere kompromisně, nebo výběr odloží, nebo se na to úplně vyprdne. Ale nucen není k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ano, když si zákazník vybírá sám.
Ale když dostanete úkol: Kup notebook.
Rozpočet máš do 20 000Kč. Tak by se dalo říct že jsem nucen kupovat odpadky.
Zkusím doporučit připlatit na nejlevnější macbook. A nebo bazar. A nebo vzít tablet. Ale ne vždy to projde. A skončí to koupí vrtulníku od intelu. V lepším případě s 2 roky starým Ryzen 5 5000 s nějakým kompromisem jako 16GB RAM bez možnosti upgrade. Nebo problémové LCD.

Přitom požadavek na pasivní chlazení není nic extrémního.
Nejhorší je že Ryzen Master není pro APU ale právě v levnem NTB bych ho potřeboval nejvíc.
Abych zkrotil větrák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale co chceš, za 20 tisíc v rozumné kvalitě najdeš staré procesory, však je to normální. Až někdo bude mít 20k v roce 2025 bude mít to co dnes máš třeba ve strojích za 30-40 tisíc.

Proč jsou asi ty laptopy tak levné? Právě proto že mají výběhový HW.

Není vůbec žádná ostuda kupovat o generaci, dvě starší HW, zvláště v x86 světě jsou leckdy rozdíly v podstatě nulové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"v x86 světě jsou leckdy rozdíly v podstatě nulové."
Platí pro intel. Ne pro AMD.
Jsou lidi co si každé 3 roky kupují nový NTB za 20 000Kč. Střední třída. Je těžké jim vysvětlit že ceny vyrostli na 25 000Kč.
A že za tu cenu už mají pasivní macbook s výkonem toho 2 roky starého AMD.
Přitom Apple byl vždy mimo jejich finanční možnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Není vůbec žádná ostuda kupovat o generaci, dvě starší HW, zvláště v x86 světě jsou leckdy rozdíly v podstatě nulové"
.. ty to mastis...ty jsi se minul povolanim, z tebe mel byt politik :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz vybiras low end do 20 tisic tak se nediv. Pockej rok a spicka jde do stredni tridy a za dva roky je v low endu

Kdyz kouknes na podil cpu a podil desktop vs laptop, tak zjistis ze tak jak AMD drti intel v desktopu, tak intel drti v laptopech amd. A treba v CZC je jen 18 desktopu ze 100 prodanych pocitacu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud po notebooku chci minimální procesorový výkon jen na úrovni 6x Atom jader a grafický výkon na úrovni nula-nula-nic, tak bych snad v roce 2023 mohl koupit i něco pod 20 tisíc.

Ono by stačilo vzít tuctový Ryzen 5 5500U, zablokovat všechny debilní boooosty a najednou jsme na 10 W a tichém provozu i s běžným shit chladičem. Notebooky s tímto CPU začínají na 11 tisících, tak jsem ochotný si něco připlatit za ten obrovský zásah (co zaměstná třetinu R&D Aceru na týden) omezující max. frekvence a omezení max. otáček větráku dejme tomu 2 tisíce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je na notebooku jedine co te zajima vykon, tak ano. Me staci vykon 5300U, 1210U nebo 1135G7 a to s velkou rezervou. Asi by stacila 1115G4 ale to je na hrane. 8GB pokud to je jen na domaci pouziti staci, na praci bych chtel 16. Disk staci 250GB.

Ale chci kvalitni konstrukci, neprohyba se klavesnice, otevru to bez pridrzovni prstem a displej se pak nekyva kdyz budu psat na klavesnici. Chci kvalitni, idealne skleneny touchpad, rozumnou tactile odezvu klavesnice, ta nesmi mit numericky blok, pokud to bude vetsi stroj. Musi mit thunderbolt porty, rozumny zvuk, displej alespon 2.5k, lepe 2.8-3.5k, alespon 400 nitu jas, dci p3 gamut, idealne 10bit, oled s hdr10/dolby vision certifikaci. Musi byt tichy, idealne pasivni. Samozrejme biometrika. Wifi6 a bt5 jako minimum. Cim lehci, tim lepsi. Vydrz baterie co nejvyssi. Mě by spolupracovat s telefonem, tabletem. Bonus je automatické přepojování sluchátek mezi zařízeními

Tohle fakt za 11 nekoupis. Tohle casto nesplnuje ani stredni trida 25-40 tisic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to taky nejsou požadavky odpovídající střední třídě - jseš prostě náročný uživatel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není náročný uživatel, on chce high-end výbavu s CPU a RAM na úrovni low-endu a mainstreamu. Nic takového většinou v nabídce nebývá. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že ty stroje jsou, třeba loni byl velký kandidát Dell XPS 13 Plus, koukal jsem i po HP Spectre x360, letošní GalaxyBook 3 jsou neskutečné (bohužel nejsou v ČR) ale i Dell XPS 2v1 2022 mě hodně zaujal (opět, není u nás). Tohle jsou oblíbené modely a velice dobře se prodávají, protože jsou poměrně kvalitní a nejsou drahé, v oblibě jsou třeba u studentů, pokud zrovna nepoužívají Macbook.

Já loni koupil Yoga 7 (1240p, 16GB, 1TB, s horším CPU není a s menším diskem stála na korunu stejně) vyšla o 10-15 tisíc levněji než zmíněné XPSko a Spectre, Yoga většinu toho splňuje, něco je kompromisní, první měsíc mi vadilo chlazení (ale to by vadilo každé) i když je to dle recenzí extra tichý stroj, zvykl jsem si, nevnímám, teď mě víc trápí reálná výdrž baterie. Do kanclu si musím brát nabíječku kdyby náhodou,

Yoga měla i verzi s 6600U (poloviční disk, stejná cena), výdrž je asi o hodinu delší, ale 6-8h je málo na to nevozit do kanclu nabíječku- 10+ to není, takže je to jedno, AMD stroj je ale odepsaný jedním must have filtrem a tím je Thunderbolt. A baterie bude s 2,8k OLEDem vždy trošku horší.

Macbooky splní lecos z toho ale zase jim chybí tak dobré displeje, jak se v poslední době dostávají do x86 strojů. Když si člověk zvykne na OLED tak už na IPSko downgradovat nechce. A miniLED pořád není ono, na druhou strano v HDR umí násobně vyšší jas, to je zase problém OLEDu.

Dokonalý stroj není a holt to chce rozumný mix a bohužel v levných laptopech je problém že už to není kompromis v jednom/dvou parametrech ale že je to kompromis celé, proto jsou celosvětově oblíbené kategorie cca 800-1500 dolarů, což je cenově snadno dostupné a ty počítače už mají slušnou výbavu (opět výbava neznamená jen procesor)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typický zákazník.
Sice neví co chce, ale nepřestane prudit dokud to nedostane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepřijde mi, že by ta nabídka byla nějak tragická. Před týdnem nebo dvěma jsem procházel Electroworldem a skoro každý vystavený notebook tam byl v konfiguraci s Intelem i s AMD. Neměli tam Phoenix, což je s ohledem na typ zákazníka, který tam nakupuje, docela logické (dražší modely), ale v nižší cenové relaci tam byl celkem slušný výběr modelů, většinou na bázi Zen 3 a Zen 3+.

No a rozhodně bych nespojoval segmentaci trhu s tímto hlasováním. V PC jsou zkrátka nejnižší marže a kdyby AMD měla prodávat APU za nízké ceny na úkor čipletových Ryzenů a Epyců, ve kterých lze wafer křemíku prodat až za násobně vyšší cenu, tak by na tom brzo byli stejně jako za Reada, který touto strategií AMD přivedl téměř ke krachu.

Tady vidím jedinou chybu v tom, že se marketing AMD nedokázal správně zaměřit na segment APU v desktopu a vysvětlit zákazníkovi přínos a výhody výkonné integrované grafiky. Stále se totiž očekává, že tam ta grafika bude tak nějak zdarma a že APU o stejném procesorovém výkonu nebude dražší než čipletový Ryzen. Tohle měli mít vyřešené dávno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad jsem jasně napsal, že chápu upřednostnění epyců. Bavím se o 6/7 nm výrobě o které se tady v diskuzích básnilo, jak za chvíli už bude výrobků dostatek, protože to či ono. Oni ty básně i dávaly smysl, ale stejně nedostatek trvá a Intel si může vyrábět třeba Pentium 4 Quad Edition a stejně by bylo v notebookách častější než AMD, protože....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„stejně nedostatek trvá“

Jaký nedostatek? Vždyť píšu, že i v elektro-supermarketu je notebooků se 7nm a 6nm APU výběr.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Navic se pohly brutalne kupredu ovladace.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tal ono jim nic jineho nezbvyva, kdyz to nikdo nekupuje. Jinak treba takovy TLOU je na tom treba rozbity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kdyz vidim jak se vyhejbaj dx11 hram, tak se predpokladam na mizernym vykonu v dx11 nic nezmenilo.. no a kdyz tam nejsou testy minfps, tak nespis nevyresili ani to skubani obrazu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by bylo dobry uvadet i ten suffix pro modelove rady, napr -SP, -W, -X, -S a pod.. protoze to pak bude jasnejsi. Clanek mota dokupy desktop, server i mobile lineup.. a to je spatne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.