Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uvedl největší FPGA na světě, využívá 7 EMIB můstků

Nezkouší si na tom Intel čipletovou technologii kterou hodlá zkopírovat od AMD?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel uz spojoval vic kremiku na pouzdre driv. Typickej priklad je treba Kabylake G (prave ve spolupraci s AMD).
https://en.wikichip.org/wiki/intel/cores/kaby_lake_g

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Core 2 Quad.
A jestli se nepletu, tak k nějakému celeru (PII) kdysi přidávali externí cache, ale to nevím, jak to bylo konstrukčně provedeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na PII a PIII do Slot1 to bylo vedle na plošňáku....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt Core2Quad byly jen dva kremiky na jednom substratu, mezi sebou a chipsetem komunikujici pres FSB, takze vlastne stejna architektura jako byly 2socket systemy. Stejne to uz udelal predtim u Pentium D.

EDIT: Ale treba 1156 procesory mely north bridge kremik na CPU substratu a pres QPI napojeni na CPU kremik. Coz uz je hoodne podobny ryzenum 3000 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pentium Pro (alias P6) měla jako druhy kus křemíku na jednom keramickém podkladu 256 nebo 512kB L2 cache; tenkrát to byla malá konstrukční revoluce, ale taky pěkně drahá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozdější Pentia Pro měla dokonce sexy černý obal a 1MB L2 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, pozdější. Spíš ty nejvyšší modely už nebyly v keramice se "zlatým" IHS, ale byly v černém plastovém pouzdru ala Pentia s MMX (ale i tam byly keramiky, nezlacené samozřejmě) a celerony mendocina.
Vím že právě černé plastové byly jen nejvyšší Ppro 200MHz/1MB, nižší právě používali ty keramiky, ale ruku do ohně bych za to asi nedal, protože jsem těch CPU viděl méně než málo (a ve sbírce mi ještě chybí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Môžem potvrdiť. Mal som IBM mašinu s 2x Pentium Pro 200 MHz 512 KB L2 cache, 256 MB RAM, Matrox Millenium PCI 4 MB, s Ultra-Wide SCSI diskami 10000 RPM. Na tú dobu ( 1997-98 ) slušný stroj. Windows NT na tom fičal jedna báseň. Aj Corel Draw! K tomu som mal 20" CRT a HP Scanner SCSI. Neskôr dokúpili aj externú CD-RW Teac s dvoma mechanikami na rýchle kopírovanie CD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A když si člověk uvědomí, kolikrát jsou ty dnešní procáky s tolika jádry rychlejší, tak se musí ptát, nad čím ty Wokna už půl hodinu přemejšlej, když dostaly jasný pokyn: restart.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EMIB je spis podobne HBM, nez cipletum, ktere jsou zas variaci na MCM.

EMIB zmensuje totiz interposer na rozmer ktery pokryva jen kontaktni plosky cipu (takze spis se tim nositelem stanou cipy prevracene na zada, a emib mustek se na nich veze).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.