Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ořezal Falcon Shores o CPU, odložil vydání a zrušil plány s Habana Gaudi

No chlapci, nic moc... Vypadá to, že Intel je v podstatě mrtvej.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mŕtvy nie je, ale má zásadné problémy, ktoré ho ohrozia, ak budú trvať takých 10 rokov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Slovo aurora prý znamená záře, nebo svítání. Ale když to svítání trvá už 8 let a pořád ne dotrvat, může se snadno stát soumrakem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

keď medzi začiatkom vývoja a produktom na trhu je minimálne 5,5 roka

medzi Bulldozerom a Zen to bolo bez 5 dní 5 rokov a 6 mesiacov

AMD Ships First "Bulldozer" Processors

September 07, 2011
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/32/amd-ships-first-...

New Ryzen 7 Processors Set to Reinvigorate the Desktop Computing Market; Unprecedented Pre-Order Sales Show Ryzen Leads Best Seller Lists

03/02/2017
https://www.amd.com/en/press-releases/AMD-Ryzen-7-2017mar02

The total number of days between Wednesday, September 7th, 2016 and Thursday, March 2nd, 2017 is 176 days. (182,5 dňa je pol rok v neprestupnom roku)

This is equal to 5 months and 23 days.
https://www.convertunits.com/dates/from/Sep+7,+2016/to/Mar+2,+2017

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

problem vidim v planovani .. ten casovy ramec plati ak je rozumne navrhnuty "fahrplan" a ma podporu aj v manazmente .. a zatial to vyzera, ze v Intely je problem s obojim - teda rozumnym planom aj podporou manazmentu .. vsetko vymenovane v clanku evokuje rychlokvasene ad-hoc kvaziriesenia manazmentu bez nejakeho rozumneho planovania ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká CPU, vypadá to tak už hezkých pár let. Naštěstí Intel není jen CPU.

Ale třeba pekárny má jedny z nejlepších. Alteře se daří více než kdy předtím, třeba jeho síťovky mají stále výbornou pověst... takže snad nemusíme mít strach, že kvůli problémům s Inteláckými CPU západ zcela přijde o schopnost péct procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě ...

Desky Intel 700 mají potíže s I226-V 2.5GbE Ethernet řadičem. Vypadává
https://diit.cz/clanek/desky-intel-700-maji-potize-s-i226-v-25gbe-ethern...

Intel řeší výpadky i225/i226 vypnutím úsporného režimu. Spotřeba může vzrůst 2×
https://diit.cz/clanek/intel-resi-vypadky-i225i226-vypnutim-usporneho-re...

Altera je jedna z mála akvizic Intelu, která není "provar", jako ty v článku zmíněné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě co?

Jojo, o tom vím. A není to jediné, v těch miltigigabitech jim to moc nejde.
A i přesto tvrdím, že jejich síťovky mají vynikající pověst.

Že je Altera akvizice, a co jako?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No asi nic. :-) Můj dojem je že síťovky (s pošramocenou pověstí) a Altera nejsou žádnou páteří jejich produktového portfolia. Tedy nejspíš nestačí na to, aby to v Intelu vedlo k obratu v lepší zítřky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi nic? Tak proč to píšete?

Jsem zvědavej, až si budete vybírat síťovku, podle jakého klíče to bude. Není náhodou, že i spousta AMD desek má Intel síťovky. Asi to holt vybírají idioti.

Alteru považuji za zcela zásadní pro hospodářské výsledky Intelu.
"Tedy nejspíš nestačí na to, aby to v Intelu vedlo k obratu v lepší zítřky." A? Psal jsem to jinde, je mi úplně putna, jestli na těch továrnách bude logo Coca Cola. Ty pekárny samy od sebe nezmizí, a za to knowhow budeme ještě hodně moc rádi.

Zdá se mi, že se mnou potřebujete za každou cenu nesouhlasit, to ještě takovým nepřímým způsobem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty brdo, tak takuto telenovelu nenatoci ani najtalentovanejsi argentinsky reziser ktory radil rezisrom, Jednoduchej Marie a Manuelly.
Toto co Intel stvara sa jednoducho vymyslet NEDA. Ono sa to v podstate neda uz ani konzistentne popisat aby vznikol uceleny obraz tejto velkej, smutnej tragedie.

Pomoze uz jedine zbierka na zpetne zrkadielka.

Inak tento nepodareny vtip neni ani vtip, je to smutne a trapne
https://diit.cz/clanek/intel-do-dvou-let-muzeme-projit-7nm-4nm-3nm-20a-1...
ale mozno sa mylime, mozno v predvianocnej sezone 2024 sa to tu bude hemzit 18A procesormi (po starom akesi Enhanced 3nm+++)
a take krasne 32C64T Core i9 15900K s TDP 170W a realnou spotrebpu medzi 200-230W a s velkymi jadrami, si predsa malokto necha ujst (rovnako 48C-64C-80C-96C procaky v HEDT segmente, tedy ked technologicky lider Intel este vlastne vie co to vlastne HEDT je :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tam někde v dáli se začíná rýsovat Nvidia s x86 licencí ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze cim je intel viac v srackach, tym menej pravdepodobne to je. A vyzera to tak, ze VIA tiez nema nejaku velmi super poziciu co sa tyka patentov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@mejla76: Nvidia by se ve své další akvizici mohla zaměřit na Intel .-) Peníze by na to měli

https://www.cnews.cz/nvidia-nejvetsi-polovodicovou-firmou-toto-ctvrtleti...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:D
ze by si koupil jako x86 licnenci? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu něco málo fabrik, zaměstnanců a bezcenných akcií ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu něco málo fabrik, zaměstnanců a bezcenných akcií ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se dá všechno vyházet, ale za ten procesor to možná stojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bože... jenom to ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak Intel chtiac-nechtiac vzdáva serverový segment ako líder, tak to je začiatok konca Intelu ako ho poznáme (horizont udalostí o 7-10 rokov). Možno sa ešte otrasie ako fabless spoločnosť (rozdelenie na Intel foundry(ies) a Intel semiconductor) a ak nie tak ho pohltí nVidia ako tu už niekto naznačil. Teoretická otázka znie: po zániku/akvizícii Intelu nemala by sa licencia x86 stať dostupnejšou aj pre ďalších hráčov na trhu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tuším že s tou licencí to není tak jednoduché - jestli sio dobře pamatuju, tak při akvizici VIA číňany se řešilo, jesli na ně ta licence přešla nebo ne, protože tam někde byla klauzule o nepřenositelnosti. Ale možná se mýlím. Každopádně si AMD nemůže dovolit přijít o jediného konkurenta, bo by polovinu jejich kanclů zabral natrvalo antimonopolní úřad ;) A to nikdo nechce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Antimonopolni urady neudelaji nic. Pokud Intel zkrachuje (jako, ze si to nemyslim) nebo se z nej stane druhe "AMD" a z AMD se stane "Intel", tak se to proste stane. K tomu je ale porad jeste dlouha cesta...a nezapomen, ze je tu i strycek SAM, ktery neco takoveho asi nenecha jen tak dopustit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak on samozřejmě nezkrachuje už jen z toho důvodu že by ho někdo koupil. Ale pokud by AMD mělo monopol, znamenalo by to pro něj permanentní dohled antimonpolního úřadu. Nehledě na to, že jak někdo psal dole - jsou smlouvy které jsou podmíněny existencí konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by se v takovém případě nejspíš nuceně rozdělil. Když pomineme pokusy Samsungu, je v současnosti jediný, kdo si dokáže procesor navrhnout i vyrobit. O tohle by zcela jistě přišel a pekl by i pro ostatní.
A protože je to jediná pokročilá výroba čipů na západě, ty továrny se rozhodně neztrátí. A myslím, že za ně budeme ještě rádi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...a nezapomen, ze je tu i strycek SAM, ktery neco takoveho asi nenecha jen tak dopustit." <= No já nevím, ale Intel je důkazem toho, že jen prachy k tomu aby se vylízal z bryndy nestačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O antimonopolny urad ani tak nejde. US Army bere x86tky do nejakeho vojenskeho vybavenia, ktore je trocha menej trivialne, ako enterprise workstation. A oni pozaduju zastupitelnost vyroby. Predpokladam, ze v pripade fabless AMD by to bol zvlast velky problem, kedze TSMC je potencialny supply-chain problem v pripade, ze sa tam vykotia cinania.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se vykotí Číňani v TSMC, tak v té chvíli výroba Samsungu fakt stačit nebude. V případě, že by TSMC opravdu přestalo fungovat (Čína se snaží vyhnout se otevřenému konfliktu, těžko říct, jak to s TSMC bude), tak i kdyby Samsung dokázal TSMC zastoupit (těžko), tak přenést tam výrobu bude trvat roky.
A pokud by padly i továrny Intelu, tak západ bude na tom Samsungu a posléze Global Foundries téměř úplně závislý. I vojensky. Naštěstí ty továrny samy od sebe nezmizí, holt se nebudou jmenovat Intel ale Tesla nebo Coca Cola :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemalujte čerta na zeď, Intel se nakonec zbrchá! Potřeboval by samozřejmě ještě profackovat (což IMHO přijde), ale nakonec to dají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím... nemělo náhodou AMD někdy v dobách Athlonů 64 okolo 45% trhu? Intel by si zasloužil, aby to teď bylo tak 65%, ale kde by na to TSMC vzala faby :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lehce přes 50%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslim, ze to Intel nejak zfoukne. Psal jsem to vcera jinde, ale jsem opravdu prekvapeny, ja treba ULV 2+8 ADL generace je spatna vuci i starsi Zen3 konkurenci AMD. Vylozene spatna. Ja doufam, ze MTL to trosku zlepsi, nebo aspon vylepsi ty male Emrdky a komunikaci mezi Pckem a Eckem, ale ten koncept v te rane fazi ADL je tragoska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To este bude vyplakanych riek, ked to Intel vyriesi tym, ze sa jadier postavenych na architekture Core (dnesne Pcka) zbavi, pretoze su proste obezne a pojde evoluciou jadier postavenych na Atomoch (dnesne Ecka).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to víš, nová paradigma špatně mete... :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si myslel někdy kolem roku 2020. Dnes už bych na to nevsadil ani zlámanou grešli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý měsíc se na internetech objevuje nějaká zpráva že Intel něco zařízl,

Udělejme si seznam a každý měsíc si něco škrtneme,
stejně jako děti si v adventním kalendáři každý den před vánoci vyloupnou čokoládku
XD xD

.....jednoho krásného dne dojdeme na konec....
A tam se Intel zcela rozpadne,

Něco(licence a know-how) koupí AMD, něco koupí ARM, Nvidie,
fabriky se rozdělí mezi TSMC, Samsung, Micron, možná by se AMD mohlo vrátit k vlastní výrobě,
nebo i Nvidie po tom jaké má tržby bych se nedivil kdyby si kousek z takového koláče neukousla taky, třeba jen 1 fabriku pro nějakou specializovanou výrobu

....a tak skončí éra jedné velké firmy
A ono to přijde !!
Argumenty jako že AMD bylo ve stejné situaci a dostali se z toho... Ne, nebylo.... Intel je ve větších sra*kách a nad vodou ho drží dlouhodobé smlouvy a velikost/setrvačnost trhu, protože ani v dohledné době nemá ta firma nic co by šlo reálně uvést (mimo desktop CPU), jsou sice plány na nějaké produkty ale to stejné se říkalo před 10 lety, to stejné se říkalo před 5 lety i před 2 roky a jak to teď dopadá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně v době kdy bylo AMD v háji, tak aspoň bojovalo cenou. To u Intelu nehrozí, protože nikdy nepřiznají, že jsou dvojka. A taky mělo AMD celkem slušné APU, takže si našli dlších pár zájemců, kterým tato konfigurace vyhovovala a nevadil jim nižší CPU výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, protože Intel stejně jako AMD prodá všechno, co vyrobí. V současnosti nepotřebuje bojovat cenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto vsem IT vyrobcum (temer cehokoliv) poslední dva kvartaly klesaji obraty, přičemž se bojuje jen komu vic/komu min. Podivej se trebas na yahoo.finance...

Ne, fakt neprodaji vse, co vyrobí..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ne, fakt neprodaji vse, co vyrobí.."
A co s tím teda dělají? Kolik jim čeho přebývá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, stava sa. Tu je nejake Intelove pohrebisko, aj ked bez cipov. https://www.pcworld.com/article/1811984/intel-had-no-business-making-all...
Nie je to asi take zle ako Microsoft. https://www.pcworld.com/article/1803823/meet-the-microsoft-graveyard-of-...
Alebo Google. https://killedbygoogle.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No neviem, trhová hodnota AMD je väčšia o 82 miliárd dolárov ako Intel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže do toho nepočítáš možné válečné události. Intel má továrny, AMD ne. Nemusí dojít k plnohodnotné válce o Formosu jako na UA kde se bojuje dům od domu, Číně postačí zničit klíčové objekty mezi které TSMC patří a jejich ekonomika půjde ke dnu rychostí cihly a s tím i spousta fabless podniků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálne má AMD o 80 miliárd dolárov väčšiu trhovú hodnotu ako Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

víte co je na tom nejveselejší? Že když by tehdy došlo ke spojení AMD a NVidie s Huangem v čele tak by Intel měl daleko dřív problémy a doba "limbu" v době čtyřjader by se vůbec nekonala, dominance formosanské TSMC taktéž ne a evropské Drážďany by byly centrem nejlepší výroby čipů na světě. Jenže v AMD si neuměli přiznat po odchodu otce zakladatele neschopnost a tím vznikla tato iterace. Takto mohla být AMD s NV dávno megakorporací s vlastními továrnami. No a ATi by buď nějak přežívali a motivovalo by je to k maximálním výkonům nebo by je v nouzi nejvyšší koupil Intel za mnohem větší sumu .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že při spojení AMD s NVidií s Huangem včele, bychom ta 4 jádra měli ještě dnes, 6 jádra za dvojnásobnou cenu a 8 jádra za 4 násobnou. Více než 4GB u GPU (FHD stačí všem) jen u profi řešení a limitovaných Titan edicí. Výkon GPU na úrovni R9 290. Variable refresh u monitorů jen s luxusně naceněným G-Sync modulem. DirectX s overheadem maximálně na úrovni 11 (Mantle by nebylo uvolněno jako základ pro Vulkan a DirextX12)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.