Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel po dvou letech popožene Gemini Lake na 3,2 GHz

Žijeme ve světě, kde se i v roce 2019 stále prodávají notebooky s dvoujádry a přitom stojí víc jak 10 tisíc Kč. Já bych nevyhodil ani core 2 duo, dokud nechcípne deska. Spoustě lidí stačí i zastaralé dvoujádro+SSD, ale musí to být za mnohem méně než 10 tisíc Kč.

PS: V případě jiného OS než vadných W10 stačí často i 7200 otáčkový HDD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, nechte si procesor co neuhraje video z Youtube a nezvládá překousat to brutální množství reklamy na webu. Je Vám přáno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FullHD video zvládne a víc je u těchto mašin málokdy potřeba. Dále ne každý chodí hlavně na weby s brutálními reklamami. Core 2 Duo @ 45 nm nemá s běžnými reklamami problém - mnohem větší brzdou jsou notebookové 5400ot HDD, které jsou s W10 jen pro otrlé důchodce pod sedativy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Gemini Lake utahne v pohode i 4k 10b HEVC, jako - na nejake ty multimedia je to velmi povedeny kousek kremiku, ne ze ne. Bez problemu akceleruje i VP9 = i Youtube. Mam z toho doma samohrajku + NAS (+ veskere "home server" veci ktere uziju), a maximalni spokojenost. V beznem provozu to cele vcetne dvou SSD disku to nesezere vic nez 10-12W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a? 4K zvládne i mobil co si nevezme víc jak 5W. V diskuzi jde o dostatečné schopnosti starého HW, který je často podceňovaný - hlavně vzhledem k tomu, jaké má náklady na pořízení/pokračování v chodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi okolo me se divaji na Youtube jen v pripade, ze jim nekdo posle na video odkaz WhatsAppem. A mobil to video zvladne. Na pocitaci delaji v Office, obcas neco vytisknou, ctou/posilaji emaily a obcas nejaky idnes nebo eshop. Na to v pohode staci o Core 2 Duo se 4GB RAM a SSD, vetsinou v notebooku.

Mnohem horsi je ADSL a Win10, ty zacnou automaticky stahovat velkou xGB aktualizaci a uzivatel zapne notebook, internet je tak pomaly, ze se nenacitaji ani stranky, tak ten notebook hned zas vypne. Zapne ho druhy den, stahovani aktualizace pokracuje a zas "nefunguje internet" a tak ho vypne. A treti den nadava nekomu z O2, ze uz jim 3 dny nefunguje internet a doted to neopravili :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kancelářskou práci zvládne i pentium3. Ale C2D je schopný se zahltit na 100% i při přehrávání filmu v lepší kvalitě. Tam se zase nová i5 ani neohřeje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

C2D jen když je aspoň 2,5Ghz+ jinak je to trápení. U strejdy jsem dal noťas 3Ghz C2D+GT240M 1GB s 8GB RAM a žádná hitparáda, už tři otevřená okna v prohlížeči tlačí frekvenci i hluk chladiče vysoko. Systém Win8.1, s W10 to byl otřes, chladič neustále naplno. Nedovedu si představit jak moc se trápí nějaké C2D kolem 2Ghz, tam nepomůže ani SSD. Jediná výhoda těchto strojů je že jsou prakticky zdarma, ale tím veškeré klady končí.
Ve zmíněném "jezeře blíženců" je hlavní poměr výkon/spotřeba, tam se staré čipy nechytají ikdyž jsou "za hubičku". Nejlepší je nyní asi i3 z generace IvyBridge, níž už to nemá smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pojedeme zkratkou. Je to sice delší, zato horší cesta...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to je protimluv, nemělo být "sice delší, zato pohodlnější cesta"??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nene, má to dobře. Myslím že je to z Cimrmana. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jen už se příliš nemluvilo o tom, že po většinu času neběží procesor v plné zátěži, takže reálný rozdíl ve spotřebě nebude řádový."
Tohle ale platí jen pro použití pro "takové to domácí žvýkání" na brouzdání či poštu. Ale co jiná varianta, kdy mám jeden počítač v provozu 24h/365d a celou dobu něco skutečně dělá (u mně typicky transfer a konverze video dat)? Řekl bych, že tam se to rozhodně vyplatí a navíc jedu vše full pasiv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je snad jasné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konverze videa na takovým šmelu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jedno co všecko dělá, důležité je že jede furt a furt něco dělá. Na převod na h265 mám jiný hw...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně kdyby to konečně začli stíhat dodávat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.